Helsinki, capitala Finlandei, este unul dintre acele orașe despre care, de obicei, nu prea auzi oamenii să vorbească foarte mult. Cu siguranță nu în măsura unor orașe precum Berlin sau Paris, dar acest oraș are mai multe de oferit decât crezi.

De la o excursii pe insule până la a te răsfăța cu cultura unică a saunei din Finlanda, iată care sunt cele mai bune lucruri de făcut în Helsinki.

Vizitează Catedrala din Helsinki

Catedrala din Helsinki este probabil unul dintre cele mai emblematice repere din oraș. Cu arhitectura sa neoclasică complet albă, caracterizată de o fațadă simetrică, coloane corintice și o cupolă centrală înaltă, poți înțelege de ce este unul dintre cele mai faimoase repere din Helsinki.

Catedrala a fost construită în secolul al XIX-lea, iar locul servește ca biserică mamă a Bisericii Evanghelice Luterane din Finlanda. De atunci, este sediul arhiepiscopului Finlandei.

Chiar în fața catedralei, te vei afla în spațioasa Piață a Senatului, înconjurată de o arhitectură frumoasă. În centru se află niște trepte largi din beton, unde oamenii își petrec adesea timpul, mai ales seara. 

Market Square

Pe măsură ce te întorci de pe peninsulă pe continent, vei da peste Market Square, o piață de lângă port, plină de standuri cu mâncare, obiecte de artizanat și cafenele. Dacă ești în căutarea unui loc plăcut pentru a încerca mâncarea locală sau pentru a cumpăra suveniruri unice, acesta este. Piața este deschisă pe tot parcursul anului, începând în jurul orei 8.00 până la 17.00 în fiecare zi, așa că nu uita să o vizitezi cât timp ești aici.

Gara Helsinki

O altă structură impresionantă din Helsinki pe care ar trebui să o vizitezi este Gara din Helsinki, unul dintre cele mai proeminente și semnificative din punct de vedere istoric noduri de transport și considerată una dintre cele mai frumoase gări din lume. Clădirea gării este o capodoperă arhitecturală proiectată de renumitul arhitect finlandez Eliel Saarinen. A fost finalizată în 1919, prezentând stilurile arhitecturale finlandeze Art Nouveau și National Romantic.

Exteriorul clădirii prezintă un turn cu ceas distinctiv și o fațadă împodobită cu sculpturi cu aspect intimidant și elemente decorative frumoase, în timp ce holul principal al stației este dotat cu tavane înalte și ferestre mari prin care poate pătrunde lumina naturală.

Locul este, de asemenea, un simbol al independenței finlandeze, deoarece a fost folosit ca adăpost împotriva raidurilor aeriene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Merită neapărat o vizită, mai ales daca ești pasionat de arhitectură.

Explorează boemul cartier Kallio

Dacă vrei să știi unde își petrec timpul oamenii ”cool” din Helsinki sau vrei să participi la unele dintre petrecerile locale, Kallio, un cartier boem relaxat din Helsinki, este cel mai bun loc în care să fii.

Kallio este unul dintre cele mai vibrante, relaxate, idiosincratice și pline de viață cartiere din Helsinki. Din acest motiv, cartierul atrage mulți tineri din tot orașul, care deschid tot felul de afaceri care se adresează populației tinere a orașului.

Aici vei găsi tot felul de baruri la modă și cafenele, foarte asemănătoare cu cartierul hipster din Berlin, Kreuzberg. Este cu siguranță locul unde trebuie să fii dacă ești în căutare de distracție în Helsinki.

Plimbă-te în jurul fortăreței maritime Suomenlinna din secolul al XVIII-lea

Suomenlinna este o fortăreață maritimă frumoasă și importantă din punct de vedere istoric, construită în secolul al XVIII-lea de către suedezi, când Finlanda era încă parte a Suediei, cu mult timp în urmă.

Fortăreața este destul de mare, cu mai multe trasee de drumeție și atracții pe care le poți vedea, ceea ce ar dura aproximativ o jumătate de zi sau mai mult pentru a le vedea pe toate. Cel mai bun traseu de mers pe jos este „Traseul albastru„, care ar trebui să te ducă la toate atracțiile turistice principale, cum ar fi Poarta Regelui, Muzeul Militar și multe altele.

Există, de asemenea, multe alte obiective turistice de văzut, de la puncte de belvedere la restaurante și cafenele unde te poți relaxa.
Pentru a ajunge la Suomenlinna, se poate lua feribotul de la cheiul Kauppatori, lângă Market Square. De obicei, există în jur de 1-4 curse pe oră, în funcție de sezon, și ar trebui să dureze în jur de 25 de minute pe sens.

Vizitarea fortăreței este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face în Helsinki. Aceasta este deschisă în fiecare zi de la 8:20 AM până la 2 AM a doua zi, iar intrarea în fortăreață nu costă nimic. Trebuie doar să plătești biletul de feribot, care ar trebui să fie în jur de 3,10 EUR pe sens.

De asemenea, insula se poate explora cu un tur pe jos, dacă dorești să afli mai multe despre istoria cetății. Dacă doești să vezi și alte insule, dar nu dispui de timpul necesar să le vizitezi pe toate, poți face și un tur cu barca în jurul arhipelagului.

Răsfață-te cu o saună finlandeză la Allas Sea Pool

Dacă ești interesat să experimentezi faimoasa cultură finlandeză a saunei și nu te deranjează să plătești puțin mai mult pentru această experiență, trebuie neapărat să vizitezi Allas Sea Pool, situată chiar în largul coastei peninsulei Katajanokka.

Cu facilitățile sale remarcabile, locația centrală și zona mare de piscină în aer liber cu o priveliște incredibilă asupra peisajului urban din Helsinki, experiența ta de saună nu poate fi mai bună decât aceasta!

Explorează cultura cafenelelor din Helsinki

Dacă îți place cafeaua și cauți un loc frumos și confortabil în care să te bucuri de o ceașcă de cafea în Helsinki, recomand cu căldură La Torrefazione, o cafenea situată la etajul al doilea al unei clădiri de pe principala stradă turistică Aleksanterinkatu.

Este un loc popular printre localnici, iar ei servesc unele dintre cele mai bune cafele și produse de patiserie din oraș. Cafeneaua este deschisă de la 7:30 la 18:00 în fiecare zi, cu excepția duminicilor.

O zi în Tallinn, Estonia

Nu în ultimul rând, cea mai bună excursie pe care o poți face din Helsinki este acea în Tallinn, capitala Estoniei și unul dintre cele mai feerice orașe medievale din regiune.

Tallinn se află la doar 2 ore de mers cu feribotul de Helsinki și, cu o tonă de servicii de feribot care circulă zilnic, orașul se poate vizita cu ușurință, se pot bifa toate atracțiile turistice principale și te poți întoarce în Helsinki fără să fii nevoit să petreci noaptea.

Fiecare atracție turistică din Tallinn este concentrată în centru, astfel încât orașul poate fi parcurs cu ușurință pe jos într-o zi. Tallinn este, la rândul lui, un oraș foarte frumos și ar fi chiar păcat să nu profiți de această oportunitate!

În concluzie, sperăm că prin rândurile de mai sus v-am convins să vizitați acest frumos oraș numit Helsinki și vă așteptăm la noi pentru a plănui următoarea vacanță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *