Cu un peisaj atât de spectaculos, nu este de mirare că fiordurile norvegiene sunt o destinație populară pentru o vacanță de croazieră. Cu munți zimțați, cascade zdrobitoare și ape calme, fiordurile norvegiene fac parte dintr-un peisaj imposibil de frumos din nord-vestul Europei.

Fiordurile norvegiene sunt canale lungi și adânci, adesea cu multe ramificații mai mici – denumite „brațe” – care se întind mai adânc în peisaj.

Acestea fiind spuse, hai să pornim!

Geirangerfjord

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Norvegia, Geirangerfjord, inclus pe lista UNESCO, se întinde pe o distanță de 10 km, în cel mai interior punct al Storfjorden, cu cătunul Geiranger la capătul fiordului.

În sat există un centru de caiac-canoe pentru tururi ghidate ale fiordului sticlos. Puține experiențe în fiordurile norvegiene se compară cu vâslitul în apă până la cascadele Seven Sisters din Geirangerfjord. Împachetează-ți aparatul foto într-o husă impermeabilă pentru a surprinde cascada care se prăbușește la 250m în fiord.

De asemenea, călătorii ar putea experimenta o plimbare liniștită cu barca, un tur de mare viteză cu barca gonflabilă rigidă (RIB) sau o excursie antrenantă cu canoe.

Geirangerfjord este presărat cu trasee de drumeție care oferă priveliști pitorești ale fiordului strălucitor, inclusiv traseul Fosseråsa. Acesta este semnalizat din centrul orașului Geiranger până la Storsæterfossen, una dintre frumoasele cascade din Norvegia. Traseul durează până la două ore dus-întors, în funcție de ritmul fiecăruia.

Pentru unele dintre cele mai incredibile priveliști ale peisajelor înzăpezite și pastorale din jurul Geirangerfjordului, îndreaptă-te spre punctul de observare Geiranger Skywalk – la aproape 1.500 de metri deasupra mării – la Dalsnibba. Deschis în 2016, Geiranger Skywalk parcă plutește în cer, la mare înălțime deasupra fiordului.

Lysefjord

În apropiere de Stavanger, în sud-vestul Norvegiei, Lysefjord este renumit ca fiind locul unde se află Preikestolen, sau Stânca cu amvon, în Ryfylke.

Înălțându-se la aproape 2.000 de metri deasupra fiordului albastru safir, Preikestolen este o formațiune stâncoasă de culoare plumburie cu o cornișă masivă cu vârful plat. Călătorii pot ajunge în vârf pentru a admira priveliștile de mare anvergură în cadrul uneia dintre cele mai faimoase drumeții din Norvegia.

Excursia de 8 km dus-întors începe de la cabana montană Preikestolen Fjellstue. Este o drumeție solicitantă, dar care merită pentru priveliștile cinematografice pentru care Norvegia este cunoscută. Ca în cazul oricărei drumeții în Norvegia, purtați îmbrăcăminte adecvată și cizme cu o aderență bună.

Cele 26 de mile ale Lysefjordului pot fi, de asemenea, admirate printr-o croazieră pe fiord din Stavanger, care durează aproximativ trei ore și jumătate. Această excursie liniștită oferă șansa de a vedea Preikestolen din apă și de a simți jetul de apă al cascadei Hengjanefossen cu coadă în formă de evantai.

Nærøyfjord

Un alt fiord norvegian inclus pe lista UNESCO, Nærøyfjord este un braț spectaculos al Sognefjord. Cu o lungime de 16 km și jumătate și doar 820 de metri în punctul cel mai îngust, Nærøyfjord este mic ca dimensiuni, dar mare ca dramatism, iar navigarea de-a lungul lui este unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Norvegia.

Munții cu acoperire verde se profilează deasupra Nærøyfjordului, în timp ce satul atractiv Bakka și biserica sa de lemn alb și arătoasă se află pe malul vestic al fiordului.

Râul Nærøydalselva se varsă în fiord la Gudvangen, în punctul interior al Nærøyfjordului. Aici, călătorii pot explora Njardarheimr, un sat viking care oglindește viața de acum 1.000 de ani.

Vizitați casele lungi vikinge și casele pentru bărci și obțineți un sentiment mai profund despre cum călătoreau, trăiau și lucrau vikingii în timpul unui tur de 45 de minute.

Dacă te interesează mai mult să te bucuri de peisajele montane, există un serviciu de transport cu barca de la Gudvangen la Flåm, sau invers, pe fiordul paralel, în timp ce poteca Rimstigen oferă o drumeție glorioasă prin păduri, pe lângă ferme și cascade.

Aurlandsfjord

Aurlandsfjord este la fel de frumos ca și vecinul său, Nærøyfjord. Desprinzându-se din cel mai lung fiord norvegian, Sognefjord, pe Aurlandsfjord se află trei sate: Undredal, Aurlandsvangen și Flåm.

Călătorește până la punctul de vedere Stegastein, la care se ajunge pe un drum în zigzag dinspre Aurlandsvangen, pe partea de est a fiordului. Drumul urcă pe versantul muntelui la aproximativ 2.000 de metri, cu o platformă de observare care plutește printre vârfurile verzi ale copacilor.

La 10 minute de mers cu mașina la sud de Aurlandsvangen, Flåm se află în cel mai interior punct al Aurlandsfjordului. Aici, calea ferată Flåm traversează valea luxuriantă pentru a ajunge la stația Myrdal, la 2.844 de metri deasupra nivelului mării.

O plimbare pe calea ferată Flåm Railway durează două ore dus-întors și este una dintre cele mai pitorești călătorii cu trenul din lume. Dacă nu ați mai călărit-o până acum, este o călătorie obligatorie.

Linia abruptă trece prin 20 de tuneluri, trece pe lângă frumoasa biserică Flåm și se oprește la frumoasele cascade Kjosfossen, unde pasagerii pot coborâ. Bucură-re de îmbrățișarea ceții fine a cascadei, în timp ce te oprești pentru o fotografie înainte de a intra din nou în vagoanele de culoare verde pin.

La întoarcerea în Flåm, explorează istoria prețioasei căi ferate la Muzeul Căii Ferate. Există o brutărie din sat pentru prăjituri proaspete și cafea, piața de pește pentru o supă de fructe de mare caldă și microberăria confortabilă Ægir pentru bere artizanală.

Innvikfjorden

Innvikfjorden este un alt fiord norvegian extraordinar, aproape de puternicul Parc Național Jostedalsbreen, cel mai mare ghețar din Europa continentală.

Călătorii curajoși se pot aventura la ghețarul Briksdal, un braț al lui Jostedalsbreen la care se ajunge printr-o drumeție de nivel moderat prin păduri de pini și prin cascade.

Traseul amețitor acoperă aproximativ trei kilometri și durează până la două ore pe jos, dus-întors. Traseul se poate efectua, de asemenea, și cu un ”troll car”, care durează aproximativ 90 de minute dus-întors.

În Loen, la câțiva kilometri nord de Olden, optați pentru a escalada Muntele Hoven prin Skyliftul din Loen pentru o călătorie uluitoare spre nori. Telecabina este una dintre cele mai ascuțite din lume, ajungând la o înălțime de 1000m.

În vârf, există o tiroliană care traversează secțiunea superioară a defileului Tungejølet, deasupra fiordului.

Excursioniștii și alpiniștii mai experimentați ar putea dori să abordeze Via Ferrata Loen. Pe acest traseu de cățărare dificil, participanții sunt asigurați de un cablu pentru a traversa îngustul Gjølmunnebrua, cel mai lung pod via ferrata din Europa, la 2.460 de metri deasupra mării.

Priveliștile de la Innvikfjorden și de la munții norvegieni din jur – Lodalen, Oldedalen și Skåla – sunt magnifice.

Un mod mai relaxant de a vă bucura de priveliști este de la restaurantul Hoven, de lângă Loen Skylift, unde un platou de mezeluri, o tocană de vânat și un hamburger cu somon sau vegetarian se numără printre mâncărurile plăcute.

Hardangerfjord

Hardangerfjord este al doilea cel mai mare fiord din Norvegia, cu o lungime de 111 mile, la aproximativ 90 de minute de mers cu mașina la sud de Bergen, pe coasta zimțată a fiordurilor din țară.

Norheimsund este un sat notabil de pe Hardangerfjord, cu un mal de apă frumos, cu o promenadă înierbată și larg deschisă, presărată cu mesteceni argintii, pe malul nordic al fiordului.

Clădirile tradiționale din scândură se aliniază de-a lungul portului, unde se află Centrul Maritim Hardanger. Acest muzeu maritim fascinant oferă activități de fabricare a frânghiilor și de construcție de bărci din lemn. După aceea, vizitează Steinsdalsfossen, o cascadă puternică de pe râul Fosselva, unde un traseu pietonal duce în spatele vălului de apă.

Cu minunatele livezi de meri care înfloresc în jurul versanților plini de verdeață din Hardangerfjord, sucul de mere și cidrul de mere se numără printre băuturile locale populare.

Pe marginea fiordului, chiar la ieșirea din Norheimsund, oprește-te la idilica fermă pomicolă Steinstø, un producător de căpșuni, zmeură, cireșe, prune, mere și pere din a noua generație.

Există un restaurant și un magazin de unde vizitatorii pot lua produse, inclusiv cidru, gemuri și jeleuri.

Nordfjord

Nordfjord, cu o lungime de aproximativ 100 de km, este unul dintre cele mai mari fiorduri din Norvegia. Având mai multe brațe mai mici, Nordfjordul se împletește de la insulele Vågsøy, Bremangerlandet și Husevågøy de pe coasta sălbatică a Atlanticului de Nord până la Loen, în Innvikfjorden.

Nordfjord se află lângă Hornindalsvatn – cel mai adânc lac din Europa – care se varsă în râul Eidselva și se varsă în Nordfjord la Nordfjordeid, o fostă așezare vikingă și unul dintre cele mai mari orașe de pe Nordfjord.

Ia în calcul o vizită la Centrul Viking Sagastad. Aici se află extraordinarul Myklebust, o navă vikingă de 30m, cea mai mare descoperită vreodată în Norvegia, găsită în 1874. Sagastad este un loc minunat pentru a afla mai multe despre cultura vikingă, cu expoziții, un cinematograf și o experiență de realitate virtuală.

Înotul, caiacul și drumețiile, toate sunt activități populare în natură pe Nordfjord. Călăria este și ea populară, Nordfjordul fiind renumit pentru caii săi blânzi de fiord, una dintre cele mai vechi rase de cai din lume.

Aceste creaturi frumoase variază de la culoarea cafelei cremoase la bronz și pasc pe florile sălbatice și iarba din jurul fiordului. Experiențe ecvestre, inclusiv călărie și întâlniri cu caii, sunt oferite la Centrul de cai din Fjordul norvegian din Nordfjordeid.

Romsdalsfjord

Pitorescul Romsdalsfjord se află la sud de Molde, în vestul Norvegiei, cu câteva insule periferice care separă fiordul de Oceanul Atlantic.

Fiordul, cu o lungime de 55 de mile, are orașul Åndalsnes în Valea Romsdalen, pe malul său sudic, și satul Isfjorden, la capătul său cel mai interior – ambele cu un decor alpin delicios.

Pentru a avea o vedere de ansamblu asupra Romsdalsfjordului, ia în considerare o drumeție până în vârful muntelui Nesaksla, care se ridică la 2.328 de metri deasupra orașului Åndalsnes. Secțiunile sunt destul de abrupte, deși în general este o drumeție de nivel moderat. Observați munca manuală a sherpașilor nepalezi, care au construit treptele de piatră acolo unde poteca devine mai abruptă.

Un punct de observație popular de pe Muntele Nesaksla este Rampestreken. La 1.762 de metri deasupra nivelului mării, panoramele se întind peste fiord, în vale și peste munți. Dacă intenționezi să abordezi Nesaksla, trebuie să ai la tine multă apă și recomandăm ghete de drumeție. Vei dori să îți rezervi aproximativ trei ore pentru întreaga drumeție.

Orașul medieval Molde, așezat pe Moldefjord, un membru al Romsdalsfjord, are un port imaculat din care feriboturile traversează fiordul spre Vestnes și insula Sekken.

Dacă optezi să îți petreci timpul în Molde, vizitează muzeul Romsdal în aer liber pentru a explora secolele de istorie ale orașului. Plimbă-te pe Bygata, strada principală a muzeului, cu case nordice tradiționale.

Sognefjord

Cel mai lung și mai adânc fiord din Norvegia este Sognefjord, situat la jumătatea distanței dintre Måløy și Bergen, pe coasta de vest.

Sognefjord șerpuiește pe o distanță uriașă de 127 de mile în interior – cu mai multe ramificații, inclusiv Nærøyfjord, Lustrafjorden și Aurlandsfjord – până la cea mai îndepărtată parte a sa, în Skjolden.

Fjærlandsfjord, dificil de pronunțat, este o ramificație nordică a Sognefjordului, unde apa strălucește în verde smarald, reflectând pădurile sălbatice care îl înconjoară.

Există un serviciu de feribot care leagă cele două părți ale Fjærlandsfjordului, de la Vangsnes la Dragsvik și Hella, la intrarea în Fjærlandsfjord. Traversarea durează aproximativ 15 minute și funcționează pe tot parcursul anului.

Îngropat în Fjærlandsfjord, pe malul vestic al fiordului, se află micul sat Mundal. Acesta nu constă decât din câteva case și cabane de oaspeți, dar reprezintă un punct de oprire atractiv, fie într-o excursie cu barca, fie într-o excursie cu mașina în jurul Sognefjordului.

Între lunile mai și septembrie este cel mai bun moment pentru a vizita, când din Mundal pleacă excursii ghidate cu caiacul, oferind priveliști ale ghețarilor Bøyabreen și Flatbreen din apropiere.

Solvorn, pe brațul Lustrafjord din Sognefjord, este un alt loc minunat, cu un port ca în povești, cu case albe din lemn, înconjurate de garduri.

Există câteva cafenele care servesc înghețată, prăjituri, cafea și alte bunătăți dulci și sărate. Solvorn se află față în față cu Urnes, cu un serviciu de feribot de 30 de minute care leagă cele două sate în timpul verii.

Biserica Urnes Stave, din secolul al XII-lea, este protejată de UNESCO, fiind una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Norvegia. Explorează arhitectura de basm a bisericii pentru a vedea sculpturile de pe portalul nordic, care sunt anterioare bisericii existente.

Hjørundfjorden

Maiestuosul Hjørundfjorden se află la sud-sud-est de Ålesund, ramificându-se din vastul Storfjorden. Munții Sunnmørsalpane, cu dinți de fierăstrău, înconjoară Hjørundfjorden, cu vârfuri de până la 1.600 de metri înălțime care se ridică din fiord.

Una dintre cele mai bune modalități de a experimenta Hjørundfjorden este cu barca de la Solevagen, la sud de Ålesund. Privește peisajele frumoase de munte în timp ce navighezi de-a lungul fiordului lung de 35 de km, înainte de a te întoarce la Ålesund, renumit pentru arhitectura sa art nouveau.

Din cauza peisajului abrupt al Hjørundfjordenului, există foarte puține sate pe fiord. Acest lucru contribuie la senzația de libertate și fericire pe care Hjørundfjord ți-o inspiră.

Oslofjord

În timp ce Norvegia este sinonimă cu fiordurile, capitala țării, Oslo, este mai cunoscută pentru muzeele sale fabuloase și restaurantele cosmopolite, deși se află la capătul fiordului Oslofjord.

Fiordul de 100 de km lungime este presărat cu insule idilice și rezervații naturale. Oslo Ferries operează un serviciu de la Rådhusbrygga (debarcaderul Primăriei) către câteva dintre insulele din interiorul fiordului, inclusiv Hovedøya, Lindøya și Nakholmen. Petrece o zi pe insule pentru a te bucura de plimbări în natură, plaje și un picnic pe malul fiordului.

Totuși, vizitatorii nu trebuie să ia feribotul pentru a se bucura de Oslofjord. Dacă ești un fan al înotului în mare, mergi la piscina cu apă de mare Sørenga, cu o plajă, o piscină pentru copii și o platformă de scufundări.

Chiar lângă Muzeul de Artă Modernă Astrup Fearnley din Oslo se află populara plajă Tjuvholmen, una dintre cele mai bune plaje din Norvegia. Caiac-canoe este, de asemenea, popular, cu excursii regulate care pleacă de la portul de agrement Sjølyst Marina din apropiere.

Unul dintre multele lucruri grozave despre Oslo este faptul că orașul se poate merge pe jos. Călătorii pot explora cu ușurință pe jos, acoperind multe dintre muzeele din Oslo, inclusiv Muzeul Național și Munch, pe malul apei, în timp ce se bucură de priveliștile liniștitoare ale fiordului.

Cu munți înalți, fiorduri adânci și cascade tunătoare, fiordurile norvegiene sunt visul iubitorilor de natură. Hai la noi și rezervă-ți următoarea vacanță de neuitat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *