Transilvania este una dintre principalele destinații turistice din România, aici găsești cele mai frumoase obiective turistice, regiunea fiind considerată un tărâm plin de mister, legende străvechi şi castele medievale. Fie că iubești natura cu peisajele ei impresionante sau cetățile medievale încărcate de istorie și legende, un tur prin Transilvania este modalitatea perfectă de a le bifa pe ambele, aceasta fiind destinația perfectă pentru o vacanță cu adevărat minunată.

Satele din Transilvania

Râmetea

Râmetea este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba și este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România și printre cele mai importante locuri de vizitat în Transilvania. Un loc superb, cu peisaje care-ți taie respirația, cu case pictate cu alb și verde, cu mușcate în ferestre și cu oameni săritori și buni la suflet, și, cel mai important aspect, mâncare extraordinar de bună! Dacă nu ai ști unde te afli ai putea spune că ai aterizat în vreun sătuc idilic din Austria.

Viscri

Localitatea Viscri se află în comuna Bunești și își are originile în sec.al XII-lea, când aici au fost aduși secui, pentru a păzi granița estică a regatului. Aceștia au ridicat o biserică de calcar alb-verzuie, de la care s-a dat numele localității în maghiară și germană. Satul a făcut obiectul mai multor reportaje apărute în presa britanică, după ce prințul Charles și-a cumpărat o casă aici. Localitatea practic a înflorit şi a devenit unul dintre locurile preferate de turiştii din întreaga lume. În plus, în ultimii ani s-au construit pensiuni şi restaurante care îi întâmpină pe turişti cu produse tradiţionale.

Biertan

Biertan este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Sibiu. Localitatea și-a păstrat farmecul, cu case vechi construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră, fațade în culori pastel și decoraţii cu motive viticole. Ansamblul arhitectural cu frumoasa cetate fortificată au determinat includerea comunei pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În sezonul turistic, artizani și apicultori din zonă își expun creațiile si produsele spre vânzare, în piațeta localitații, în fața intrării în cetate. Cu siguranță este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Transilvania.

Botiza

În inima Maramureşului, pe Valea Izei, se află un ţinut de poveste, locuit de oameni ce sfidează timpul neostenind niciodată. Botiza a fost atestată documentar în 1373 sub denumirea de Batizha şi, pe lângă frumuseţea locurilor care te va încânta cu siguranţă, aici poţi vizita şi mănăstirea Botiza sau izvorul cu ape minerale Borcut. Odată ajuns aici, mai poţi vedea şi Bârsana, alt sătuc de care maramureşenii sunt mândri şi care e la fel de pitoresc ca Botiza, ambele fiind unele dintre cele mai frumoase sate din România.

Obiective turistice

Lacul Colibița

Colibița este una dintre cele mai spectaculoase destinații de vacanță din România. I se spune și “litoralul de la munte” și asta pentru că aici vei respira aer curat de munte. Colibița și-a câștigat renumele, în ultimii ani, de Alpii României, după ce un studiu a arătat că este unul din puținele locuri din România, unde aerul concurează la puritate cu cel din Alpi, de la cota 2000. Dar, pe lângă acestea, trebuie menționat faptul că acesta este un loc de o frumusețe rară, unic în România.

Salina Turda

Pe lângă aerul curat din Salina Turda, aici poți face diverse activități de relaxare. Găsești de la teren de minigolf, până la masă de biliard, de tenis sau te poți plimba cu barca pe lacul mina Terezia. Zăcămintele de sare de aici s-au format în urmă cu 13,5 milioane de ani, într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical. Aerul de aici, dar și de la alte saline, cum ar fi Salina Praid, face foarte bine la câteva boli precum bolile tractului respirator și este ideal pentru infecțiile cronice ale aparatului respirator. De neratat!

Cheile Turzii

O destinație populară printre amatorii de drumeții de munte și nu numai, Cheile Turzii reprezintă o arie naturală protejată, aflată la circa 40 de minute de mers cu mașina. Odată ajunș aici, te vei putea bucura de un peisaj de neuitat, și, de asemenea, poți vizita și alte obiective turistice apropiate, cum ar fi Cheile Turului, Cascada Ciucaș și Cheile Borzești. Zona este ideală pentru cei pasionați de alpinism și escaladă, iar cei curajoși pot inclusiv să se dea pe tiroliană.

Peștera Urșilor

Descoperită în septembrie 1975, Peștera Urșilor este unul dintre principalele obiective turistice din județul Bihor. Aflată la 80 de kilometri de Oradea, Peștera se află printre principalele locuri de vizitat în zonă. Numele peșterii vine de la multitudinea de fosile de urs de cavernă (specie dispărută), dar și a fosilelor de capră neagră, leu și hienă de peșteră. Aceasta este împărțită în două nivele, dintre care al doilea nivel e rezervat pentru cercetări științifice. Galeria superioară însă este deschisă publicului și amenajată corespunzător.

Cetatea Făgăraș

Cetatea Făgăraș este considerată una dintre cele mai frumoase cetăți din lume. Construcția a început în anii 1310, în locul unei vechi fortificații de pământ, menită să apere Transilvania de invaziile otomane și tătare. Cetatea a cunoscut anii de glorie sub domnia lui Mihai Viteazul. În perioada comunismului, a fost transformată în închisoare de temut. Acum, cetatea este renovată și își uimește turiștii prin atracțiile inedite: de la primirea cu gardă până la instrumentele de tortură ale anilor din urmă.

Castelele Transilvaniei

Castelul Bran

Acesta nu mai are nevoie de nicio prezentare, Castelul Bran este unul dintre cele mai populare castele din România, vizitat atât de turiștii români, dar și de cei străini. Legenda lui Dracula face din castelul Bran unul dintre cele mai căutate obiective turistice de la noi din țară.

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor, numit și Castelul Hunedoare este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. În plus este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în top 10 destinații de basm din Europa.

Castelul Karolyi

Castelul Karolyi se află în Carei și este, poate, unul dintre cele mai bine păstrate castele medievale din România. Acesta a fost ridicat în anul 1482 de familia nobiliară Karolyi, după ce regele Ungariei, Matei Corvin, le-a dat dreptul de a-și face o casă de piatră pentru locuit. În anii care au urmat a fost folosit ca fortăreață de apărare împotriva turcilor.

Castelul Haller

Castelul Haller este situat în satul Ogra din Mureș, chiar în inima Transilvaniei. Este o clădire în stil post baroc, ridicată în secolul al XVII-lea de familia Haller. În anii comunismului, conacul a fost naționalizat și transformat în școală, apoi internat și sfat popular. În cele din urmă, a fost restituit familiei Haller și, apoi, vândut familiei Foriș din Târgu Mureș. Clădirea a fost renovată iar, din 2011, castelul funcționează ca pensiune, cu restaurant și cramă.

Gastronomia Transilvaniei

Nicăieri în România nu găsim o diversitate culinară atât de mare, de la supe şi ciorbe, până la tocăniţe, papricaş, budinci sau gomboți, precum în zona Transilvaniei.

Bucătăria românească a avut doar de câştigat de pe urma influenţelor aduse de populaţiile minoritare din această zonă. Gusturile săseşti, româneşti şi maghiare s-au amestecat într-un melanj unic pe care azi îl promovăm cu mândrie drept bucătăria tradiţională transilvană. Reţetele tradiţionale din această zonă se păstrează din moşi strămoşi, au un gust unic ce parcă aminteşte de viaţa satului, de pământul lucrat din greu de strămoșii nostri şi de iscusinţa cu care ei transformau roadele pământului într-un ospăţ al gusturilor.

Preparatele din bucătăria Transilvaniei sunt de obicei mâncăruri grase, gustoase şi condimentate, ce au la bază în special carne de porc, zarzavaturi, ouă şi brânzeturi. Preparatele tradiţionale cel mai des întâlnite sunt: Balmoşul, Gulaş la ceaun, Papricaş cu găluşte, Varză a la Cluj, Gomboți, Bulz ardelenesc, Supă de chimen. Toate acestea sunt, desigur, extrem de gustoase.

Bineînțeles, în acest articol am enumerat doar câteva din obiectivele ce se pot vedea în Transilvania, regiunea având mult mai multe de oferit. Pe restul vă lăsăm pe voi să le descoperiți în următoarea vacanță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *