Oslo este capitală Norvegiei și cel mai mare oraș al țării, 700.000 de locuitori care trăiesc într-una dintre cele mai surprinzătoare destinații ale Europei, între Oslofjord și păduri, o destinație încă nedescoperită pe scară largă de turiștii români.

Mai jos vom descoperi ce obiective turistice și ce activități interesante putem descoperi în capitala unuia dintre ultimele regate ale Europei.

Obiective turistice

Oslofjord, râul Akerselva

Așa cum spuneam la început, Oslo este o capitală așezată între fiord și păduri. Oslofjord este aria cu cea mai ridicată temperatură din întreaga Norvegie – 17 grade în medie vara și -1 grad în luna Februarie.

Apele fiordului sunt zilnic străbătute de vaporașe și bărci de agrement – fiordul reprezintă însă și o rută de transport public, cu multe mijloace de transport naval care asigură transportul turiștilor și localnicilor către insule. Aici fiecare insula are istoria și specificul ei – tot aici vei învață că aceste locuri, din jurul fiordului, au fost locuite încă din epoca fierului și a bronzului. Cele mai bine păstrate corăbii ale vikingilor au fost găsite aici, în așezările din jurul Oslofjord.

Râul Akerselva străbate Oslo prin mijlocul lui și care oferă, de-a lungul a 8 kilometri, numeroase posibilități de a te relaxa, de la o plimbare de-a lungul râului până la admirarea celor câteva cascade, a peisajelor forestiere sau, de ce nu, a faunei sălbatice de aici.

Parcurile din Oslo

Vigelandsparken

În Oslo vei găși câteva parcuri de excepție ale Europei. Primul pe această listă și un obiectiv turistic de excepție din Oslo, atât pentru iubitorii de artă și frumos cât și pentru orice turist care își dorește să petreacă un timp de calitate în natură, este Vigelandsparken și pentru un motiv bine întemeiat. Acesta este un parc dedicat operelor sculptorului Gustav Vigeland, peste 200 de sculpturi în bronz, granit sau fontă pe care le admiră anual peste 1 milion de turiști și localnici.

Cele mai renumite sunt Sinnataggen (Băiatul Furios), Monolitten (Monolitul) și Roata Vieții (Livshjulet). Acestea și încă vreo 200 de opere, așa cum spuneam, constituie tema parcului Vigelandsparken.

Ekebergparken

Ekebergparken este un parc care completează Vigelandsparken dintr-o perspectivă internațională. Astfel, într-o perfectă comuniune cu natura, aici vei găși operele marilor artiști europeni, precum Salvador Dali, Auguste Rodin sau Renoir alături de alte opere ale unor sculptori norvegieni sau americani, unii dintre ei contemporani. Dacă vrei să descoperi și alte frumuseți sculpturale, verifică pagină oficială a parcului si lăsă-te impresionat de spiritul creativ al sculptorilor si emoția pe care o transmit operele lor.

Oslo Sommer Park

Oslo Sommer Park, Parcul de Vară din Oslo, este un parc specific sporturilor de vară care se pot practica în pădure, incluzând coborârea pe tiroliană (aici vei găși peste 900 de metri de tiroliană), cățăratul pe scări sau poduri de frânghii și altele, mult mai spectaculoase, așa cum ar fi Tigerspranget (Săritură tigrului), unde, atârni de frânghii, experimentezi o cădere liberă de 13 metri, după care ești lăsat ușor spre pământ. Doar pentru cei curajoși si tari de inimă!

Munchmuseet

Muzeul Munch cuprinde operele faimosului artist norvegian Edvard Munch, renumit în lumea intreaga pentru opera sa “Strigătul” – vei fi impresionat de creativitatea artistului și de emoția care transcede peste timp din operele sale. Opera sa definitorie o vei găsi la Galeriile Naționale, la Muzeul Munch fiind expuse celelalte opere ale artistului.

Vikingskipshuset

Muzeul Corăbiilor Vikingilor este locul unde vei găși cele mai bine păstrate nave ale vikingilor din intreagă lume, alături de alte obiecte ale acelei perioade care îți vor detalia modalitatea în care aceștia își desfășurau activitatea – sănii, bărci mai mici, ustensile, obiecte de îmbrăcăminte si de uz casnic. Ești interesat să vezi cum trăiau cei care au generat teroare în întreaga Europa Vestică într-o anumită perioada a istoriei? Aici e locul perfect!

Nasjonalgalleriet

Galeria Națională este cea mai mare galerie de picturi din întreaga Norvegie. Aici vei găși “Strigătul” lui Munch alături de alte picturi celebre ale artiștilor norvegieni si internaționali (Cezanne, Manet, etc.).

Fortăreața Akershus

Nu trebuie să fii pasionat de istorie ca să ai pe lista ta fortăreața Akershus, deși, dacă ești, s-ar putea să fii cu atât mai bucuros. Fortăreața, care este mai degrabă un castel, este așezată strategic pe malul fiordului Oslo și a fost de-a lungul timpului nu doar scut în calea inamicilor, ci și închisoare, reședință regală sau centru administrativ.

Astăzi, fortăreața găzduiește evenimente importante precum concerte și ceremonii, dar și Muzeul Forțelor Armate Norvegiene. De reținut că atât pentru evenimente, cât și pentru a vizita muzeul, nu se plătește absolut nimic. Doar vizitarea castelului costă 100 de coroane norvegiene, adică aproximativ 10 euro.

Casa Operei

Cunoscută drept Oslo Opera House, Opera din Oslo este cel mai important reper cultural şi arhitectural al Norvegiei dar şi cel mai îndrazneţ proiect în materie de construcţie şi design. Clădirea este construită jumătate pe teren uscat şi jumătate pe apă . Odată finalizat, proiectul a obţinut premiul cultural la Festivalul Mondial de Arhitectură din Barcelona (Octombrie 2008) şi premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Mies van der Rohe Award (2009).

Clădirea găzduieşte Opera şi Baletul Naţional Norvegian precum şi Teatrul Operei Naţionale. Designul inedit este prezent pe întreaga suprafaţă, aşadar fie că te afli înafara clădirii, admirând fiordurile, sau eşti în faţa foişorului de lemn din interior, vei remarca măiestria lucrărilor. Arhitecţii şi-au pus toată imaginaţia la contribuţie atunci când au creat pe acoperişul Operei din Oslo locuri pentru ca turiştii să poată face o oprire de tip „picnic” şi să se bucure de vederea panoramică asupra oraşului Oslo. Este un loc prietenos şi cu iubitorii de skateboarding, având suprafaţe antiderapante special amplasate pentru încurajarea acestor activităti sportive. În mare parte, clădirea este acoperită de granit alb şi La Facciata, o marmură albă italiană, justificând astfel şi costul destul de ridicat al proiectului, de peste 500 milioane Euro.

Activități de făcut în Oslo

Oslo pe pârtii

Vinterpark

La 30 de minute de oraș vei găși Parcul de Iarnă din Oslo, un loc impresionant, cu 18 pârtii de dificultăți variate, de la pârtii pentru începători la pârtii pentru avansați, cu telescaune sau lifturi expres. Sezonul începe din decembrie si ține până după Paște.

Ski Senter

Oslo Ski Senter se află în partea de Nord a orașului și este o stațiune de ski cu 5 pârtii, atât pentru ski cât și pentru snowboard, amenajate pe cele două dealuri – Grefsenkleiva și Trollvannskleiva. Primul este mai adecvat celor mari, avansați, având pârtii de până la 900 de metri, în timp ce al doilea este mai potrivit pentru cei mici sau cei începători. Nu e nicio problemă dacă nu știi încă să schiezi sau să te dai cu placa, poți învață cu ajutorul unui instructor, pe care îl găsești aici la tot pasul.

Korketrekkeren

Korketrekkeren este cel mai renumit traseu pentru sănii din Oslo și se întinde pe 2 000 de metri, cu o coborâre de 255 de metri, pe care îi vei parcurge în aproximativ 10 minute de distracție pe pârtie! La final poți lua metroul în sens invers pentru a te da încă o tură, întrucât pârtia se află între stațiile de metrou Frognersteren și Midtstuen. Săniile se pot închiria de pe pârtie, la aproximativ 10-15 Euro pe durata întregii zile, în timp ce prețul unui bilet la metrou pe durata întregii zile este de aproximativ 10 euro. Așadar, cu 25 de euro, vei putea petrece o întreagă zi pe pârtie, cu sania.

Holmenkollen

Holmenkollen este unul dintre simbolurile orașului – o trambulină competițională pentru sărituri cu ski-urile, Holmenkollen se înalta semeț deasupra capitalei Norvegiei de peste 100 de ani, timp în care aici au avut loc numeroase competiții internaționale.

Aici vei găși un obiectiv turistic excelent pentru iubitorii sporturilor de iarnă și nu numai – un muzeu al ski-ului care îți prezintă istoria ski-ului în Norvegia, și una destul de consistentă – 4000 de ani de istorie într-o locație deschisă 365 de zile pe an.

Te-am convins să petreceri măcar un city break în uimitorul Oslo? Dacă răspunsul este „da”, atunci te așteptăm la noi pentru a-ți planifica următoarea vacanță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *