Triumfând deasupra Mării Adriatice, Dubrovnik este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase și bine conservate orașe medievale din întreaga lume. Timp de sute de ani, orașul a rivalizat cu Veneția ca port comercial, cu imensele sale ziduri de piatră construite între secolele XI și XVII ce oferă protecție acestui fost oraș-stat. Haide să descoperim Perla Adriaticii!

Atracții și obiective turistice

Zidurile Orașului

Zidurile orașului Dubrovnik sunt considerate a fi unul dintre cele mai grandioase monumente de fortificații din Europa. Primele fortificații au fost construite în secolul al VIII-lea, dar construcția cea mai intensă a avut loc începând cu mijlocul secolului al XV-lea până la sfârșitul secolului al XVI-lea. Zidurile cuprind orașul într-un poligon cu formă neregulată, cu Fortul Minceta în cel mai înalt colț dinspre uscat – în partea de nord-vest a orașului și cu Fortul St Johns pe litoral – în partea de sud-est a orașului. Forturi puternice, cum ar fi Fort Lawrence și Revelin Fort sunt, de asemenea, parte din sistemul de apărare, chiar dacă acestea sunt separate de metereze.

Turnul cu Ceas

Elegantul Turn cu Ceas din Dubrovnik, înalt de 31 m, datează din secolul XV și este un punct de reper magnific al orașului vechi. Acesta este situat la capătul străzii Stradun, lângă Palatul Sponza, în Piața Luza. Turnul cu ceas domină Columna lui Orlando și biserica Sveti Vlaho. Cel mai bun moment pentru a vizită piața Luza și a asculta tonul plăcut și binecunoscut al clopotelor antice ale turnului este în fiecare zi la amiază. Turnul a fost ultima dată reparat și renovat în 1929.

Fortul Lovrijenac

Situat pe o stâncă falnică deasupra Mării Adriatice, Lovrijenac a fost construit ca o fortăreață pentru a respinge atacatorii atât de pe pământ cât și din mare. Structura inițială datează din jurul anului 1301. Forma sa triunghiulară și terasele eșalonate au fost construite pentru a se adapta formei stâncii. Astăzi, Lovrijenac este o atracție populară în Dubrovnik și este deseori folosit ca loc de desfășurare a mai multor evenimente culturale. De asemenea, a servit ca fundal în unele dintre cele mai memorabile scene din seria Game of Thrones.

Catedrala Adormirii Maicii Domnului

Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Dubrovnik este o catedrală impunătoare construită în stil baroc după cutremurul din 1667. În interiorul acesteia vei putea admira o serie de picturi importante și o vastă trezorerie. Catedrala Dubrovnik a fost construită inițial în secolul al al VI-lea sau al VII-lea, în stil bizantin, apoi reconstruită ca o biserica romanică între secolele XII-IV. Potrivit unei legende, reconstrucția a fost finanțată printr-o donație din partea regelui Richard Inimă de Leu. Catedrala romanică a fost grav deteriorată în urma cutremurului din 1667 și reconstruită în stil baroc de arhitecții romani Andrea Buffalini și Andreotti Paolo.

Fântâna Onofrio

Micuța Fântână Onofrio este unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Dubrovnik. Fântâna este prevăzută cu o cupolă centrală uriașă și șaisprezece robinete de apă. Fântână este punctul final al unui apeduct și a fost construită după proiectul arhitecților Onofrio Dell Cava și Andriuzzi de Bulbilo. Finalizată în 1438, fântâna a fost prevăzută cu o cupola masivă, care a fost deteriorată în marele cutremur și niciodată reparată. Micuța Fântână Onofrio este o capodoperă elegantă, decorată cu mici delfini jucăuși.

Peninsula Lapad

Cu siguranță, cea mai frumoasă parte a orașului Dubrovnik este peninsula Lapad. Această zonă este situată la vest de oraș, aici existând multe hoteluri, plaje, alei minunate și trasee turistice. Lapad este de asemenea o foarte frumoasă zona rezidențială. Partea din Lapad numită Uvala Lapad sau pur și simplu Uvala, este o promenadă frumoasă de-a lungul golfului, plină de hoteluri și plaje. Promenada Uvala continuă într-un minunat drum până la capătul peninsulei, și se întoarce urmând coasta pe cealaltă parte a peninsulei. Drumul trece trece prin Dubrava – Babin Kuk, care este o altă zona din Lapad care merită menționată. Lapad este uneori numită plămânul Dubrovnik-ului, datorită colinei Petka, care este acoperită cu păduri dese de stejar.

Plaja Banje

Fiind cea mai apropiată plajă de Orașul Vechi, aceasta oferă vederi excelente asupra zidurilor Dubrovnikului. De aici se poate vedea, de asemenea, insula Lokrum, o altă atracție turistică a acestei zone. Chiar dacă plaja Banje are pietricele, apa ei turcoaz, atmosfera relaxantă și vederile din jur fac ca această plajă să fie mai mult decât grozavă în zilele călduroase de vară.

Stradun

O mare parte din orașul Dubrovnik a fost distrusă de un cutremur ce a avut loc în 1667. În urma reconstrucției, care a fost realizată conform unei scheme bine organizate, orașul a luat o formă mult mai aspectuoasă. Rândurile de case baroce sunt un rezultat al acestei planificări atente. Stradun, care trece prin centrul Orașului Vechi, este o stradă frumoasă, cu arhitectură barocă, unde vizitatorii pot face cumpărături de suveniruri, se pot bucura de o masă sau se pot alătura localnicilor pentru plimbarea tradițională de seară. Multe dintre monumentele orașului sunt situate pe Stradun, inclusiv celebrul turn-clopotniță din secolul al XV-lea din Piața Luža.

Acesta nu esta doar un oraș plin de istorie, ci o destinație încărcată de atracții turistice, cu plaje uimitoare și cu o gastronomie locală fascinantă. Dubrovnik este, fără doar și poate, o destinație pe care ar trebui să o exploreze toți pasionații de călătorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *