Bruxelles (olandeza: Brussel, franceza: Bruxelles, germana: Brüssel) este capitala Belgiei si a Regiunii autonome Bruxelles, dar si una dintre cele trei capitale ale Europei (impreuna cu Luxemburg si Strasburg). In 2000, Bruxelles a fost declarat capitala culturala a Europei.

Centrul administrativ al Europei, orasul Bruxelles, surprinde prin arhitectura cladirilor în stil baroc, a muzeelor, dar si prin eleganta si varietatea localurilor. Atomul este un simbol al Brussels-ului. Molecula de fier are o structura cristalina cubica centrata cu noua atomi si a fost conceputa de arhitectul Andre Waterkeyn caruia i-a trebuit 18 luni sa-l proiecteze. Monumentul are 102 metri inaltime si o greutate de 2.400 de tone.

Iesirea in oras poate fi inaugurata cu o bautura adecvata la oricare dintre barurile animate situate in apropierea Grand Place.

Vibrand de energie, Bruxelles-ul este unul dintre cele mai fascinante orase europene din punct de vedere arhitectural, si in acelasi timp visul oricarui iubitor de shopping sau al unui gurmand.

Scurt istoric Bruxelles

Coform legendei, Sfantul Gery, episcop de Cambrai si Arras, a construit o capela pe una dintre insulele de pe raul Senne, in anul 695 d.H. Cu toate acestea, denumirea Bruocsella („bruoc” = „mlastina”, si „sella” = „asezare”) a fost inregistrata abia in anul 966. In anul 979, Charles, duce de Lorena, a construit o fortareata pe insula Sf Gery si s-a mutat din Cambrai in Bruocsella. Asezarea care s-a dezvoltat aici a devenit, cu timpul, centru administrativ si comercial. In anul 1100, Bruxelles-ul avea propria constructie fortificata.

In anul 1229, Henri I, duce de Brabant, a publicat prima declaratie care garanta proprietatea privata si drepturile cetatenilor, si stabilea pedepsele pentru infractiuni. Descendentii ducelui au controlat regiunea de-a lungul urmatoarelor 2 secole, iar averile lor s-au asociat cu cele ale Burgunzilor, prin alianta. In 1482, dupa decesul Mariei de Burgundia, puterea a revenit Habsburgilor. Imparatul Charles V a facut din Bruxelles capitala vastului sau regat , iar sub conducerea sa orasul a devenit prosper.

Succesorul lui Charles V, Philip II, a condus Bruxelles-ul din Spania. Catolicismul intransigent al lui Philip II s-a lovit de iconoclasmul protestant , pe care Philip l-a zdrobit prin intermediul Inchizitiei spaniole. Printre condamnatii la moarte s-au numarat contii Egmont si Hoorn, voci critice la adresa dominatiei spaniole; cei doi au fost executati in Grand Place, in fata Casei Regale. In 1695, armata franceza a lui Ludovic al XVI-lea, condusa de maresalul Villeroy a atacat Bruxelles-ul timp de 2 zile, ca reactie la atacurile Olandeze si engleze asupra porturilor Canalului francez. Au fost distruse 4.000 de locuinte si o mare parte din Grand Place; acesta din urma a fost restaurat, insa, in 5 ani.

Sub conducerea austriaca din secolul XVIII a luat amploare dezvoltarea urbana, prin construirea pietelor publice cum ar fi Place Royale si prin continuarea construirii palatului regal la Laeken (1784). Multe dintre capodoperele arhitecturale din centrul Bruxelles-ului au fost ridicate in aceasta perioada.

Revolutia franceza a inflacarat spiritele belgienilor, iar austriecii au fost alungati de catre francezi. Acestia din urma au detinut puterea pana in 1815, cand Napoleon a fost invins la Waterloo, Belgia fiind incorporata apoi in Regatul Unit al Olandei. Insa aceasta realitate politica a durat pana in 1830, cand belgienii s-au revoltat si si-au castigat independenta, Bruxelles-ul devenind capitala Belgiei. Bruxelles-ul a evoluat in mod spectaculos atat ca numar de locuitori cat si ca statut, in secolul care a urmat, in special datorita politicii expansioniste a regelui Leopold II.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, Bruxelles-ul s-a dezvoltat intr-un ritm sustinut, devenind succesiv sediul NATO si al U.E. Insa imboldul cel mai important l-a primit odata cu transformarea sa in capitala europeana, in 2000. Cladirile si cartierele neglijate au fost restaurate, capitala capatand constiinta propriei valori. In 2001 a intervenit si o schimbare pe plan politic, cand bruxelezii au optat pentru coalitia dintre socialisti si ecologisti, in detrimentul liberalilor, care detinusera puterea pentru o perioada indelungata. Incepand cu 2006, socialistii au avansat tot mai mult la nivel electoral, Bruxelles-ul continuandu-si ascensiunea pe plan cultural.

Atractii si obiective turistice

Grand Place – a ajuns în forma actuală în urma unui bombardament al francezilor care a distrus tot ce se construise înainte de 1695. Ghildele orașului au reconstruit în anii următori clădirile pe care le vedem astăzi in “Piața Mare”, îmbinând armonios stilurile gotic, baroc și Luis al IV-lea. Deși au în jur de 300 de ani, aspectul remarcabil nu le trădează vârsta, căci sunt renovate periodic. Din 1998, Grand Place a fost inclusă în Patrimoniul Unesco. Fiindcă este cel mai important obiectiv turistic al Bruxelles-ului, Grand Place trebuie văzută și ziua dar și noaptea, când pe clădiri se proiectează jocuri de lumini.

Primăria Bruxelles-ului (fr: Hotel de Ville, nl: Stadhuis) – a fost construită între 1401-1455 și reconstruită după 1695 în stil gotic, având fațada decorată cu statui reprezentând nobili, sfinți și figuri alegorice. Turnul principal are înălțimea de 96 m. Primăria Bruxelles-ului se poate vizita.

Casele breslelor (Guild houses). În Evul Mediu, pentru că breslele exercitau o puternică influență politică și administrativă în Bruxelles, acestea și-au construit casele în jurul pieței principale a orașului. Acolo, breslașii se întâlneau să discute probleme specifice și noi regulamente legate de activitatea lor economică.

Atomium. Inaltat cu prilejul expozitiei universale din 1958, spectaculosul monument metalic cuprinde 9 sfere – fiecare are un diametru de 18 metri – conectate prin tuburi; cinci dintre cele 9 „bile” uriase pot fi vizitate, fiecare avand atractiile ei: una un restaurant, alta expozitii temporare cu tema stiintifica etc.

Mini-Europe. Intr-un parc, la picioarele Atomium-ului, se gaseste acest ansamblu de machete in miniatura (realizate la scara 1:25) ale celor mai reprezentative monumente din tarile membre UE (sunt reprezentate aproximativ 80 de orase si 350 de constructii). La finalul parcursului, expozitia Spiritul Europei ofera, interactiv, o imagine de ansamblu asupra Uniunii Europene, prin intermediul jocurilor multimedia.

Manneken Pis. Daca vreun artist ar realiza azi o astfel de statuie, pesemne multi ar spune ca e de cel mai revoltator prost-gust. Poate ca Manneken Pis – statuia-cult a orasului Bruxelles, reprezentand un baietel care face pipi – e respectabila doar pentru ca e veche (dateaza din 1618 sau 1619). E o atractie turistica majora si locuitorii tin foarte mult la ea, drept care o asociatie non-profit anume infiintata, „Prietenii lui Manneken Pis”, are grija de statuia cu pricina, ba mai mult, pentru a face si mai multa valva in jurul ei, i-au alcatuit micutului indecent o garderoba intreaga – cateva sute de costume. Printre ele – tot felul de costume nationale ale diverselor etnii, unul de muschetar, unul de Mos Craciun, un kimono de judo si tot asa. Schimbarea costumului – mititelul e imbracat aproape zilnic cu altceva – e insotita uneori de muzica de fanfara sau o parada. In 1985-1987, ca pereche pentru baietel, a fost realizata, de un artist modern, statuia unei fetite surprinse in toiul aceleiasi indeltniciri; se numeste Janneke Pis si e localizata, insa, intr-o cu totul alta parte a orasului.

Muzeul Regal al Africii Centrale (RMCA) – Cuprinde o colectie etnografica splendida de obiecte de arta africana, arme, podoabe… plus arhivele lui Henry Morton Stanley, celebrul explorator al Africii.

Muzeul Horta. Victor Horta, arhitect si designer, a fost unul cei dintre mai cunoscuti reprezentanti ai curentului Art Nouveau – o scurta, dar intensa si spectaculoasa miscare artistica a inceputului de secol XX. Casa lui – actualmente Muzeul Horta – este insasi intruchiparea spiritului acestui curent artistic.

Muzeul Magritte. Admiratorii suprarealismului, in general, si ai lui René Magritte, in special, nu vor fi dezamagiti; acest muzeu, dedicat vietii si operei celebrului artist belgian, cuprinde o colectie de cca. 200 de lucrari ale acestuia

Autoworld. Un muzeu pentru cei pasionati de masini: se gasesc aici vreo 350 de automobile, acoperind o perioada ce se intinde de la sfarsitul secolul al XIX-lea pana in anii 1970.

Talcioc. In cartierul Marolles/Marollen, se intinde un nemaipomenit targ de vechituri (in sensul atragator al expresiei), vestitul talcioc din Place du Jeu de Balle/Vossenplein, care, spre deosebire de multe alte targuri europene de acelasi gen, nu e deschis doar in week-end, ci in fiecare zi; exista aici vreo 500 de magazinase si tarabe, unde se gaseste… ce nici cu gandul nu gandesti, de la piese vechi de radio pana la portelanuri si carti. Se spune ca existenta unui targ de vechituri in aceasta zona ar fi mentionata inca din secolul al XV-lea. La atata traditie, nu-i de mirare ca talciocul a devenit parte din peisajul cultural al orasului; are o asociatie de „prieteni” care ii poarta de grija, ocupandu-se atat de proiecte de conservare, cat si de organizarea unor evenimente, popularizand si perpetuand mostenirea istorica, economica si artistica a locului.

Parcul Cinquantenaire – a fost epicentrul Expoziției Internaționale din 1880 ce a avut loc la Bruxelles. În același an atunci se sărbătoreau 50 de ani de la obținerea independenței Belgiei, ocazie pentru care s-a plănuit construirea unui Arc de Triumf (Arc de Triomphe – Triomfboog). Acesta a fost finalizat abia în 1905, la 75 de ani de la marele eveniment. Cu ocazia altor expoziții internaționale, Arcului i s-au anexat câteva construcții, ajungând să aibă o frumoasă formă de U.

Festivaluri si evenimente

In luna martie au loc 2 evenimente. Eurantica este un targ de antichitati si opere de arta, care are loc la mijlocul lunii martie. Tot in aceeasi perioada are loc Brussels International Festival of Fantasy Film (BIFF), eveniment ce atrage peste 60.000 de oameni care vin sa vizioneze cele mai noi filme artistice belgiene si internationale.

Cel mai important eveniment al lunii aprilie este Art Brussels (28 aprilie), dedicat artei contemporane. Timp de cateva zile, artisti din peste 20 de tari isi expun operele.

Alte evenimente ce se desfasoara in aprilie sunt: Les Nuits Botaniques (un important eveniment muzical ce se desfasoara la fostele Gradini Botanice Brussels) si Royal Greenhouses Opened (eveniment dedicat iubitorilor de flori si gradini).

Luna mai este ideala pentru a vizita Bruxelles. In acest interval au loc numeroase manifestari care va vor incanta: Brussels Jazz Marathon Weekend (timp de 3 zile, in Bruxelles au loc numeroase concerte jazz), Kunsten Festival des Arts (3 mai; opere de arta ale tinerilor artisti), Lesbian and Gay Pride Day (pe 14 mai mai are loc parada dedicata persoanelor gay) si Queen Elisabeth International Musical Competition 9 (un prestigios eveniment cu cei mai buni artisti de pian, vioara si solisti de muzica clasica).

Evenimentele din iulie sunt: Opera la Grand Place (concerte magnifice la teatrul Monnaie), Targul de Arta Antica (9 iunie) si Couleur Cafe (muzica live). Parada Zinneke (4 mai, cel mai colorat festival din Bruxelles, cu dansuri in strada, costume ciudate si muzica live).

In iulie, la Bruxelles au loc urmatoarele evenimente: Ommegang Royal Pageant (festivalul cu costume si muzica medievale si folk) si Bruxelles Les Bains (in iulie si august o parte din canal este transformat in Brussels Spa, un loc perfect pentru a va racori in zilele fierbinti de vara).

Pe 15 august are loc unul dintre cele mai populare evenimente din Bruxelles: Covorul de Flori. In fiecare an, orasul aduce un omagiu florii orasului: begonia.

In septembrie, iubitorii de bere au parte de un weekend special: Weekend-ul Berii Belgiene. Evenimentul are loc pe 1 septembrie, in incinta Grand Place.

In noiembrie, la Bruxelles are loc Targul Eureka, unde sunt expuse cele mai noi gadget-uri.

Pe 26 noiembrie se da startul festivatilor de Craciun. In aceasta zi, se deschid targurile de Craciun si patinoarele in aer liber. In decembrie, la Bruxelles se aprind luminite colorate pentru ca turistii si localnicii sa intre mai usor in spiritul sarbatorilor.

INTER-TOUR – Prietenul vacanţelor voastre!