Cipru este un amestec de plaje sublime, minuni antice și peisaje dramatice. Orașe vibrante și sate somnoroase stau ascunse între munții acoperiți de viță de vie, unde localnicii împărtășesc tradițiile culinare și ospitalitatea călduroasă. Cufundat în mitologie, locul de naștere al zeiței Afrodita a depășit o istorie modernă complexă pentru a experimenta o renaștere proprie.
Cipru
Fiind în posesia bizantinilor până în 1192, apoi a cruciaţilor şi a veneţienilor, în 1571 insula Cipru cade în mâinile otomanilor. Majoritatea populaţiei rămâne ortodoxă, o parte se converteşte la islam, însă cea mai mare parte a musulmanilor este constituită din colonişti. Cu toate acestea, insula nu a cunoscut tulburări etnice până la ridicarea naţionalismului din Grecia în secolul XIX şi a celui din Turcia după 1923. Insula Cipru a cunoscut numeroase stăpâniri în decursul istoriei: asiriană, egipteană, persană, romană, bizantină. În secolul al XII-lea a fost ocupată de cruciați până în 1489, când a trecut sub stăpânirea Republicii Venețiene. În 1571 a fost ocupată de Imperiul Otoman, iar în 1878 de Imperiul Britanic. La 16 august 1960 Ciprul a obținut independența de stat, constituindu-se ca republică federală binațională (greacă și turcă), în cadrul Commonwealth-ului Britanic. În august 1974 arhiepiscopul Makarios, președintele țării, a fost înlăturat de la putere de simpatizantii mișcării Enosis, având ca scop unirea cu Grecia. Serviciile secrete turcești au aflat de intenție și, în noaptea dinaintea declarării anexării Ciprului la Grecia, trupele turcești au invadat partea de nord a Ciprului, locuită predominant de turci, instaurând în 1983 Republica Turcă a Ciprului de Nord și alungând pe toți grecii. Cei din sud au reacționat în același fel și i-au alungat în nord pe toți turcii. Situația s-a perpetuat până în zilele noastre. Actul nechibzuit a declanșat așa-numita „criză cipriotă”. Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută numai de Turcia din prima săptămână de la înființare.
Peisaje
Poate este Cipru renumită pentru nisipurile și apele sale limpezi, dar îndepărtați-vă de coastă și veți descoperi pajiști cu covoare de flori sălbatice și văi pline de viță de vie. Gama de munte Troödos este coloana vertebrală împădurită a insulei, cel mai bine explorată pe jos sau cu bicicleta – sau schiuri, când vine iarna.
Plaje
Paphos are cea mai lungă coastă din orice district din Cipru, șerpuind spre nord de la Stânca Afroditei la băile Afroditei și dincolo de acestea. Printre cele mai bune plaje din Cipru este retrasa Lara Bay în Paphos, unde țestoasele marine cuibăresc pe nisip, și Kourion Beach, sub ruinele arheologice celebre.
Ruine antice
Cipru este un puzzle de ruine antice și cetăți medievale. Istoria complexă a insulei poate fi divizată prin locuințele neolitice, mormintele din epoca bronzului, mozaicurile romane, bisericile bizantine și castelele venețiene distruse, care sunt așternute în mediul rural.
Gastronomie
Mâncarea din Cipru reprezintă un amestec de influențe din sudul Europei, Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Pur și simplu este imposibil să cunoașteți bucătăria locală decât dacă încercați meze. Acesta nu este un tratament specific, ci un set întreg de feluri de mâncare. Iar compoziția sa variază de la tavernă la tavernă. Mese comune îngrămădite cu platouri de halloumi la grătar, koupepia (frunze de viță umplute) și sheftalia (cârnați condimentați). Asigurați-vă că încercați souvlakia – pitta umplute cu carne de porc la grătar sau pui, salată și tzatziki – și salvați loc pentru loukoumades, gogoși prăjite înmuiate în miere. Pentru alimentele autentice din Cipru, evitați capcanele turistice și în schimb optați pentru taverne și ouzerii tradiționale.
Activități
Exploră orașele portuare din sudul Ciprului
Sudul Ciprului are două orașe portuare principale – cu personalități foarte diferite. Limassol e alcătuit din taverne, galerii și baruri aranjate în jurul unei piețe acoperite. Micul castel medieval ascunde un muzeu excelent și reprezintă unul dintre multele lucruri de făcut împreună cu copiii în Cipru. Limassol este, de asemenea, o bază convenabilă pentru vizitarea siturilor arheologice din Amaso și Kourion, și castelul Crusader din Kolossi. Mai puțin cunoscutul Limassol este renumit pentru lunga lui tradiție culturală și pentru faptul că aici se află Universitatea de Tehnologie a Ciprului. Un spectru larg de activități și un mare număr de muzee și situri arheologice sunt disponibile vizitatorilor. Limassol a fost construit între două orașe antice, Amathus și Kourion. Pe durata regulilor Bizantine, era cunoscut ca Neapolis (Orașul nou). Acum, partea turistică a orașului Limassol se întinde pe dea-lungul coastei de est până la Amathus.
Cufundă-te în farmecele orașului Paphos
Unul dintre obiectivele de neratat este orașul Paphos, capitala cipriotă în zilele greco-romane. Orașul este împărțit în două părți: Kato Paphos, un port frumos și o faleză cu franjuri de palmier, din care străzile din spate duc la băi medievale și situri arheologice. Atracțiile care ies în evidență includ Parcul Arheologic din Paphos împrăștiate cu ruinele antice ale unui oraș din secolul al patrulea î.Hr. și Mormintele Regilor, o necropolă de peșteri și morminte pentru nobilimea locală. Desfășurată în interiorul insulei și la deal, Ktima este nucleul istoric în care localnicii își văd de viața de zi cu zi, așa cum au făcut-o de milenii. Clădirile elegante coloniale adăpostesc o sumedenie de muzee, inclusiv Muzeul Etnografic și Muzeul Arheologic Paphos.
Bucurați-vă de activități outdoor
Cipru este un loc de joacă în aer liber. Vara, aventurează-te în munții Troödos cu bicicleta sau pe jos, iar iarna schimbă ghetele cu skiurile. Alternativ, îndreaptă-te spre coastă pentru sporturile de apă pline de adrenalină, de la windsurfing la kitesurfing. Mergeți în larg pentru scuba diving printre recifele sclipitoare de corali și bancurile de pești viu colorați – una dintre cele mai spectaculoase activități de făcut în Cipru.
Descoperă capitala divizată
Nicosia, sau Lefkosia, este o capitală divizată, împărțită la mijloc de Linia Verde. Această separare de este rezultatul invaziei turcești din 1974 care a confiscat partea de nord a insulei. Recent, o relaxare a tensiunilor a făcut mai ușoară scufundarea călătorilor în două culturi distincte – greacă și turcă, creștină și musulmană – prin simpla trecere între cele două jumătăți ale orașului, printr-un control al pașapoartelor de pe strada Ledra. Zidurile venețiene din secolul al XVI-lea se înfășoară în jurul orașului vechi, care conține Muzeul Ciprului, plin de comori arheologice, și Turnul Shacolas, un popular port turistic Cipru de apel pentru vederile sale zdrobitoare din nord.
Urmează Drumul Vinului
Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Cipru este de a urma traseul vinului. Poalele munților Troödos sunt îmbracate în podgorii care produc celebrii struguri de Commandaria, cu degustări și excursii disponibile în fabrici de vin tradiționale și sate de vin.