Pe lângă farmecul său medieval, Bruges beneficiază de faptul că este conectat la mare prin numeroasele sale canale, construite de oamenii de afaceri, canale ce au reprezentat o dovadă a prosperității încă din secolul al XV-lea, atunci când orașul a avut o ascensiune fulminantă. Așadar, odată ajunși aici, plimbați-vă pe străzile sale înguste, admirați orașul de pe minunatele sale canale și veți fi cuceriți de atmosfera încântătoare.

Brugge

Bruges a fost fondat în secolul al IX-lea de către vikingii care s-au stabilit pe malul râului din apropiere. Numele de Bruges se trage probabil din vechiul cuvânt scandinav „Brygga” care înseamnă port. Datorită proximității față de Marea Nordului, așezarea a devenit foarte repede un port internațional important. În secolul al XII-lea așezarea a fost ridicată la rang de oraș când au fost ridicate și primele ziduri defensive. Un canal numit Zwin unea orașul Bruges de Marea Nordului iar acest canal a început să se împartă în mai multe canale mai mici. Acest lucru ar fi cauzat probleme majore orașului dacă nu s-ar fi adaptat situației prin cererea de avanposturi în Damme și Sluis. În secolul al XIV-lea, Bruges a fost scena unor instabilități politice generate de unele diferende între cetățeni și contele de Flandra. Regele Franței a încercat să profite de aceste nelinișiti politice și să anexeze Flandra dar populația a reușit să respingă garnizoana franceză pe data de 18 mai 1302. Mai târziu, armata franceză este înfrântă de cea a flamanzilor într-o lupta ce a rămas în istorie sub numele de „Bătălia pintenilor de aur” și care a avut loc în data de 11 Iulie. La mijlocul anilor 1800 Bruges era cel mai sărac oraș din Belgia. Secolul XX însă, a adus o viață nouă pentru oraș, acesta fiind descoperit ca destinație turistică. Moștenirea medievală a orașului s-a dovedit a fi o nouă sursă de avuție pentru „Veneția Nordului”.

Atracții și obiective turistice

Belfort van Brugge

Partea de sud a pieței centrale din Bruges este dominată de Belfort van Brugge cu impunătoarea sa clopotniță – un punct de reper distinctiv al orașului. Turnul are o înălțime de83 de m și adăpostește un impresionant carillon (un grup de clopote perfect acordate, de obicei 4, acționate printr-un mecanism de ceasornic). Carillonul de la Belfort van Brugge are nu mai puțin de 47 de clopote ce sunt activate chiar și astăzi, manual. Turnul face parte dintr-un complex de clădiri cu numeroase săli ce datează din secolul al XIII-lea, complex ce odinioară deservea ca spațiu de depozitat și piață. Construcția turnului a avut loc între anii 1482-1486 și a jucat un rol important în viață publică și socială din Bruges în perioada Evului Mediu. De altfel, Belfort van Brugges a fost recunoscut drept sit al Patrimoniului UNESCO în anul 1999. Nu va lăsați intimidați de cele 366 de trepte pe care le aveți de urcat până in vârful turnului – odată ajunși sus veți fi răsplătiți din plin cu o minunată priveliște asupra orașului.

Grote Markt

Inima orașului Bruges este reprezentată de Grote Markt, numită și Burg, și este unul dintre obiectivele turistice pe care nu aveți voie să le ratați. Grote Market este cartierul plin de viață al orașului, un loc înconjurat de cele mai frumoase clădiri construite în secolele trecute, o zonă care a deservit ca piață încă din anul 958. Astăzi, Grote Markt este loc de promenadă, de întâlnire a bicicliștilor, zona ce găzduiește diverse concerte sau festivaluri sau cel mai bun loc de a începe periplul vizitării celor mai importante obiective turistice din oraș. Fără îndoială Belfort van Brugge sau Palatul Provincial captează toată atenția, însă, statuietele aflate chiar în mijlocul pieței, Jan Breydel și Pieter de Coninckdoi eroi ai libertății în lupta împotriva francezilor de la începutul secolului al XVI-lea, îndeamnă turiștii la fotografii.

Stadhuis

Stadhuis este chiar primăria orașuluiBruges și una dintre cele mai vechi clădiri din Belgia, fiind construită între anii 1376 – 1420 în stil gotic. Nu ratați, ajunși aici, Sala Gotică, o operă de artă în sinea ei, cu picturi ce datează din secolul al XIX-lea și cu o impresionantă boltă policromă, dar nici Camera Istorică, un loc unde vi se dezvăluie o parte a istoriei orașului Bruges, de-a lungul secolelor. Subsolul clădirii adăpostește o expoziție multimedia gratuită care ilustrează dezvoltarea structurală a pieței Burg dar și a Primăriei.

Onze Lieve Vrouwekerk – Biserica Fecioarei

Biserica Fecioarei din Bruges datează din secolul al XIII-lea, lucrările la construcția acesteia începând cu naosul și coridoarele în jurul anului 1230, iar în secoleleXIV-XV au fost adăugate culoarele și capelele. Turnul Bisericii Fecioarei este unul cu adevărat spectaculos. Cu o înălțime de 112 m, este cel mai înalt turn din Belgia. Interiorul Bisericii Fecioarei captează atenția oricărui iubitor de artă și nu numai: biserica adăpostește adevărate capodopere de artă, cea mai renumită fiind sculptura „Fecioara și copilul„, așezată pe altarul capelei și realizată de Michelangelo în anul 1504, aceasta fiind de altfel și singura lucrare a artistului care a părăsit Italia în timp ce Michelangelo trăia. Nu ratați nici „Adorația păstorilor” realizată de Pieter Pourbus, „Transfigurarea lui Hristos” a lui Gerard Davidsau „Calvarul” de pe altarul înalt, opera lui Bernaert van OrleyPuteți vizita și trezoreria bisericii ce adăpostește câteva din operelesecolelor XV-XVI precum și mormintele lui Karel de Stoute și al fiicei sale, Maria de Burgundia.

Muzeul Groeninge

Dacă sunteți iubitori ai artei, îndreptați-vă spre Canalul Dijver, locul în care veți găși Muzeul Groeninge. Acesta deține cea mai importantă colecție de artă din Bruges și, pe lângă colecțiile de picturi vechi flamande, se mândrește și cu o galerie de artă modernă dar și cu o colecție superbă cu vederi ale orașului Bruges de odinioară. Ajunși la Muzeul Groeninge, cu siguranță primele cinci camere ale muzeului vă vor capta atenția în totalitate deoarece acestea conțin picturile excepționale ale maeștrilor vechi flamanzi între care și Jan van Eyck cu două dintre cele mai importante lucrări ale sale – „Madonna și donatorul Canon van der Paele” (1436) și portretul soției artistului, Margaret van Eyck, pictat la vârstă de 33 de ani (1439).

Heilig-Bloedbasiliek – Biserica Sfântului Sânge

Basilica Sfântului Sângeprezidează piața centrală a orașului Bruges. Această basilică este recunoscută datorită faptului că adăpostește un flacon de cristal în interiorul căruia se spune că se află câteva picături de sânge ale lui Hristos, adus din Țara Sfânta de către Dietrich de Alsacia în anul 1149, la întoarcerea sa din cea de-a două cruciadă. De altfel, în fiecare an în luna mai, aici are loc o procesiune prin care relicva este plimbată pe străzile orașului Bruges, Procesiunea Sfântului Sânge. Fațada basilicii impresionează prin cele trei arcade încadrate perfect stilului arhitecturalgotic flamboiant dar și prin statuile sale aurite. Basilica Sfântului Sânge a fost ridicată între anii 1529 – 1534 și este compusă dintr-o capela inferioară romană, o capelă superioară gotică, cea care găzduiește moaștele Sfântului Vasile, aduse din Palestina deRobert al II-lea, precum și o scară spiralată ce conduce spre capela superioară, ce a fost construită înanul 1480. De la etajul superior, în fiecare vineri, flaconul cu sângele sfânt este scos din altar și arătat credincioșilor.

Faimoasele canale din Bruges

Canalele din Bruges trebuie neapărat să facă parte din lista de activități de neratat odată ce ajungeți în Bruges. Ele vă dau prilejul să descoperiți Bruges dintr-o altă perspectivă și să vedeți grădini secrete, poduri pitorești și clădiri medievale. Două dintre cele mai cunoscute canale ale orașului Bruges sunt Rozenhoedkaai și Groenerei. Canalul Rozenhoedkaaiare farmecul său, indiferent de anotimp, dimineața sau seara, soare sau ploaie, este la fel de căutat și este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Bruges. Canalul Groenereioferă un peisaj divers, cu poduri vechi și clădiri istorice încadrate perfect cu natura. Inevitabil te îndrăgostești de aceste locuri.

Cu bogăția sa de clădiri vechi interesante și canale străbătute de bărci, Bruges păstrează un aer medieval distinct. Noi suntem de părere și nu cred că greșim, că Bruges este visul oricărui turist. Acestea fiind spuse, vă las pe voi să descoperiți acest oraș minunat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *