Beijing, capitala în plină expansiune a Chinei și unul dintre cele mai vechi orașe din lume, prezintă o combinație captivantă de elemente moderne și tradiționale. Cu o istorie și o cultură atât de bogate, tumultuosul oraș se află în capul listei turiștilor de pretutindeni.
Beijing
De-a lungul istoriei, Beijing a fost locul unde se întâmpla totul, de la politică la comerț și cultură, iar astăzi cei care ajung aici au sanșa de a descoperi nu doar îndelungata tradiție a trecutului, ci și schimbările pe care le-a adus dezvoltarea modernă a orașului.
Beijingul are o istorie îndelungată și uneori sângeroasă. Fondat în c.700 i.Hr. de dinastia Zhou ca oraș de frontieră, Beijingul a fost capitala regatului Yen în perioada de primăvară și toamnă (722 – 481 i.Hr.), până la unificarea Chinei în 221 i.Hr., de către Shi Huangdi (Shih Huang-ți), primul împărat al dinastiei Qin (Ch’în). Din 947 d.Hr. până în 1125, Beijingul a servit drept cea dea doua capitală a dinastiei Liao și principala capitală a celei care i-a succedat, dinastia Jin (Chin). Mai târziu a devenit capitala dinastiilor Yuan, Ming și Qing (Ch’ing). În 1420 sub dinastia Ming, orașul a primit denumirea de Beijing , în chineză însemnând “orașul de nord”.
Răscoala Boxerilor (1900-01) a început în Beijing ca o încercare de îndepărtare a influențelor colonialiste din oraș. Ulterior la Beijing a izbucnit mișcarea intelectualilor de la 4 Mai (1919-21) și s-a răspândit în restul țării. Cel de-al doilea război chino-japonez (1937-1945), prin care Japonia a încercat să cucerească China, a început cu o ciocnire izbucnită la Podul Marco Polo din oraș. Din 1911 până în 1949, timp în care capitală țării a fost mutate în diferite alte orașe, printre care Nanjing , Beijing-ul era numit Beiping (Peiping sau “pacea din nord”). În 1949 , la proclamarea Republicii Populare Chineze, orașul a devenit din nou capitală și s-a revenit la vechea să denumire. În 1976 Beijingul a fost centrul tulburărilor politice din timpul luptei pentru putere care a urmat morții vechilor lideri comuniști Ciu En-Lai și Maotzedun în Ianuarie, respectiv August ale acelui an. În 1989 orașul a fost centrul mișcărilor studențești reprimate sângeros și al apelurilor pentru democrație.
Activități și obiective turistice
Descoperă Orașul Interzis, Piața Tiananmen și Strada Qinmen
Începeți aventura de la Beijing cufundându-vă în istoria sa bogată și povestea capitalei! Începeți cu cele mai importante atracții istorice ale Beijingului: Orașul Interzis și Piața Tiananmen. Fiți intrigați de povestiri despre trecutul dinastiilor Chinei din Orașul Interzis și de costumele tradiționale din dinastia Qing și Ming.
Orașul Interzis este cel mai mare palat din lume, cu 90 de palate mai mici și curți, aproape 1000 de clădiri și peste 9000 de camere. Deși doar unele părți sunt deschise pentru vizitare, puteți admira însă arhitectura impresionantă a caselor împăraților de acum o mie de ani!
Înainte de a explora Orașul Interzis, va trebui să treceți mai întâi prin piața Tiananmen. Fiind una dintre cele mai piețe din lume, Tiananmen este ușor de recunoscut după portretul lui Mao Zedong, tatăl fondator al Chinei moderne. Pentru a afla mai multe despre dezvoltarea Chinei în modernitate, îndreptați-vă spre Muzeul Național al Chinei, situat în partea de est a pieței Tiananmen.
Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre dinastia Chinei, puteți efectua o vizită la Palatul de Vară, un alt sit prețios UNESCO.
Și nu în ultimul rând, nu ratați strada Qianmen, una dintre cele mai populare străzi comerciale din Beijing, unde străzile tradiționale sunt pline de multe (locale și internaționale) magazine, restaurante și cafenele. O vizită obligatorie pe strada Qianmen trebuie să o faceți la unul dintre cele mai bune restaurante din oraș. Este atât de bun încât până și fostul președinte american Richard Nixon a lăudat celebra rață Peking.
Escaladează Marele Zid al Chinei și relaxează-te pe Houhai Bar Street
Delectați-vă ochii cu vederea uimitoare deasupra traseului Badaling (considerată cea mai accesibilă rută), cum frunzele de toamnă vopsesc un tablou impresionant cu nuanțe vii de vegetație de culori verde, portocaliu și maro. Revigorează-te cu aerul proaspăt în timp ce te minunezi la grandoarea Zidului și a vegetației care îl înconjoară. Călătoria pe Marele Zid durează în jur de 3-4 ore, așa că nu uitați să purtați încălțăminte confortabilă.
După cucerirea Marelui Zid, întoarce-te în oraș pentru o plimbare de seară relaxantă pe strada Houhai. Fiind unul dintre cele mai interesante locuri din viața de noapte din Beijing, Houhan se mândrește cu o varietate de spectacole de muzică live într-o colecție de baruri, restaurante și cafenele. De asemenea, aici puteți să vă plimbați printre celebrele străduțe „hutong”, un grup de străzi înguste și alei formate de către casele tipice chinezești, „siheyuan”. În timp ce admiri priveliștea impresionantă a lacului Houhai, bucură-te de o băutură răcoritoare. Până la urmă, meriți după călătoria de la Marele Zid!
Explorează Parcul Chaoyang și răsfață-te în cartierul Sanlitun
După ce ați explorat câteva din cele mai bune situri istorice ale Beijingului, luați o pauză și vizitați Chaoyang, Districtul Central de Afaceri pentru a aprecia orașul într-o lumină diferită.
Prima oprire, Chaoyang Park. Cunoscut ca fiind cel mai mare parc din Beijing, această destinație minunată prinde viață cel mai bine toamna, culorile conferite de vegetație fiind absolut incredibile. Închiriați o barcă sau petreceți timpul plimbându-vă pur și simplu pe pistele de jogging și plajele nisipoase ale parcului. Mai departe, pentru a face lucrurile puțin mai interesante, îndreptați-vă spre Sanlitun, destinația recunoscută pentru modă și pentru restaurantele de lux. Plimbă-te pe străzile pline de zgârie nori, locuri de luat cina „al fresco„ și clădiri ale celor mai de top brand-uri. Nu o să regretați incursiunea în această zonă. Deși este o zonă mai puțin istorică, asta nu înseamnă că nu posedă o frumusețe aparte.
Dă o tură pe strada Wangfujing Xiao Chi Jie (Wangfujing Snack Street)
O vizită în Beijing fără a trece pe acestă stradă este incompletă. Wangfujing Snack Street, situat în partea de sud a Wangfujing Haoyou Emporium, este locul suprem pentru a vă bucura de gustări celebre din toată China. De asemenea, aici veți putea găsi multe tarabe care vând suveniruri și meșteșuguri populare. În afara mâncării obișnuite de stradă, de ce nu vă provocați pe voi înșivă cu o varietate exotică, daca tot sunteți aici. Alegeți dintr-o gamă variată de viermi de mătase, stele de mare, chilopode, miriapode, șopârle, șerpi. Dintre toate, cele mai înfricoșătoare țeupușe sunt cele pe care se află scorpioni vii. Dar stai, nu te îngrijora dacă aceste „delicii” nu sunt tocmai pe gustul tău (sunt bune pentru fotografii totuși). Wangfujing Snack Street oferă oamenilor mai puțin aventuroși opțiuni precum caracatiță, castane coapte și mâncăruri pe bază de orez.
Explorează Districtul de Artă 798
Pentru o viziune complet diferită, mai modernă a Beijing-ului, îndreptați-vă spre Districtul de Artă 798. Fiind găzduit printre fabricile militare desființate, această zonă „funky” oferă un contrast fascinant între trecutul și prezentul orașului. După ce fabricile au intrat în declin în anii ’80, au rămas pur și simplu abandonate acolo. În cele din urmă, artiștii au început să se mute și să-și deschidă studiouri. Ca un tribut a erei Mao, multe din sloganurile care îi încurajau pe muncitori au fost păstrate. Partea cea mai bună este că aici apar constant tot felul de galerii și expoziții, ceea ce face din Districtul 798 un loc de revenit.
Urcați-vă pe dealul Jingshan
La nord de Orașul Interzis veți găsi Parcul Jiangshan. Acest parc a fost odată o grădină imperială privată, atașată palatului, iar acum reprezintă unul dintre cele mai populare parcuri publice. Îndreptați-vă spre vârful dealului pentru a experimenta una dintre cele mai bune priveliști a orașului. Chiar și într-o zi mai urâtă, cu siguranță o să ai o zi mai bună decât a ultimului împărat a dinastiei Ming. Chongzhen s-a refugiat la Jingshan, unde s-a spânzurat de un copac pentru a evita capturarea de către noua proclamată dinastie Shun. Când vizitezi parcul, chiar se poate vedea copacul unde el s-a sinucis.
Plimbă-te de-a lungul lacurilor
Chiar în mijlocul Beijing-ului, există trei lacuri făcute de om, cunoscute în mod colectiv ca Shichahai. Cu mult timp în urmă, aceste lacuri au servit drept loc de joacă pentru familia regală. În prezent, aceste lacuri sunt în vogă în rândul tinerilor chinezi și al turiștilor. Cel mai bun mod de a te bucura de aceste lacuri este cu barca. Închiriază o barcă, fă-ți proviziile necesare și te-ai ales cu o după-amiază distractivă în Beijing.
Cam atât despre acest oraș magnific, restul vă las pe voi să descoperiți în următoarea voastră călătorie aici!