Beijing este unul dintre cele mai faimoase orase din intreaga China, fiind totodata locul unde se afla o multime de obiective si de temple extraordinare. Fiind un oras agitat, unde se intampla mereu cate ceva, in timpul calatoriei dumneavoastra la Beijing puteti vizita Orasul Interzis, Marele Zid Chinezesc, Templul Paradisului si multe, multe altele, pe langa cumparaturi si mancare dupa pofta inimii.

Cele mai bune districte pentru cumparaturi sunt Wangfujing Dajie, Xidan si Qianmen, in apropiere de Piata Tiananmen. Cele mai bune restaurante se afla tot in aceasta zona, oferind mancare traditionala chinezeasca, dar si bucatarie internationala si occidentala.

Cand ajungeti prima data in Beijing, poate parea putin dezorganizat, desi nu este deloc asa. Conducerea orasului este foarte organizata, si in inima sa se afla Orasul Interzis, care face legatura intre numeroase artere. O harta in limba engleza este intotdeauna folositoare cand incercati sa gasiti drumul, si gasiti multe versiuni la multiplele Centre de Informatii Turistice. Birourile turistice sunt disponibile in tot orasul, inclusiv in districtele Chaoyang, Dongcheng, Fengtai, Haidian, Xicheng si Xuanwu.

Scurt istoric Beijing

De-a lungul istoriei a fost locul unde se intampla totul, de la politica la comert si cultura, iar astazi cei care ajung aici au sansa de a descoperi nu doar indelungata traditie a trecutului, ci si schimbarile pe care le-a adus dezvoltarea moderna a orasului.

Beijingul are o istorie indelungata si uneori sangeroasa. Fondat in c.700 i.Hr. de dinastia Zhou ca oras de frontiera, Beijingul a fost capitala regatului Yen in perioada de primavara si toamna (722 – 481 i.Hr.), pana la unificarea Chinei in 221 i.Hr., de catre Shi Huangdi (Shih Huang-ti), primul imparat al dinastiei Qin (Ch’in).Din 947 d.Hr. pana in 1125, Beijingul a servit drept cea dea doua capitala a dinastiei Liao si principala capitala a celei care i-a succedat, dinastia Jin (Chin) (1126 – 1234). Mai tarziu a devenit capitala dinastiilor Yuan (1279-1368), Ming (1368-1644) si Qing (Ch’ing) (1644-1911). In 1420 sub dinastia Ming, orasul a primit denumirea de Beijing , in chineza insemnand “orasul de nord”.

Rascoala Boxerilor(1900-01) a inceput in Beijing ca o incercare de indepartare a influentelor colonialiste din oras. Ulterior la Beijing a izbucnit miscarea intelectualilor de la 4 Mai (1919-21)si s-a raspandit in restul tarii.Cel de-al doilea razboi chino-japonez (1937-1945), prin care Japonia a Incercat sa cucereasca China, a inceput cu o ciocnire izbucnita la Podul Marco Polo din oras. Din 1911 pana in 1949, timp in care capitala tarii a fost mutate in diferite alte orase, printre care Nanjing , Beijing-ul era numit Beiping (Peiping sau “pacea din nord”). In 1949 , la proclamarea Republicii Populare Chineze, orasul a devenit din nou capitala si s-a revenit la vechea sa denumire. In 1976 Beijingul a fost centrul tulburarilor politice din timpul luptei pentru putere care a urmat mortii vechilor lideri comunisti Ciu En-Lai si Maotzedun in Ianuarie, respectiv August ale acelui an. In 1989 orasul a fost centrul miscarilor studentesti reprimate sangeros si al apelurilor pentru democratie.

Atractii si obiective turistice

Magnificul Oras Interzis, a fost curtea imperiala a douazeci si patru de împarati, incepand din primele zile ale dinastiei Ming în secolul al l5-lea si pâna la caderea dinastiei Qing, în 1911. Acesta este cel mai mare, cel mai complet si mai bine conservat grup de cladiri vechi din China, reprezentând activitatea batalioanelor de muncitori. Totusi, acest vast complex de hale, pavilioane, curti interioare si ziduri este o capodopera a arhitecturii, monumentala, dar niciodata opresiva. O narare a lui Roger Moore il readuce la viata, cu povesti cu eunuci, concubine, ministrii, preoti, intrigi si excese teribile. Ocupand mai mult de 183 de acri, complexul expansiv câstiga titlul de „oras”. Nu a fost niciodata neobisnuit pentru imparati si slujitori sa se aventureze dincolo de santul care inconjoara zidurile de 10 metri si cele mai formidabile porti. Faptul ca au crezut a fi centrul cosmic al universului este doar o fantezie pe care vizitatorii o pot aprecia cu usurinta in zilele noastre.

Mult timp un simbol al puterii tarii, Marele Zid din China – Wan Li Chang Cheng, sau Zidul Lung de Zece Mii de Li – a capturat imaginatia oamenilor din întreaga lume de-a lungul istoriei sale. Considerata prima structura construita de catre om, care este vizibila de pe Luna, Marele Zid a fost construit bucata cu bucata pe o perioada de 2000 ani, cu scopul de aparare a granitei imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Se presupune ca unele sectiuni au fost construite înca din secolul al 8-lea I.Hr., în timpul dezbinarii Imperiului chinez.

Hutong-urile din Beijing (Provincia Beijing, China). Poluata si aglomerata capitala a fast-food-ului american, cu multe ambuteiaje si cladiri inestetice, este doar una din cele doua parti ale Beijing-ului. Cealalta parte poate fi zarita daca veti face o excursie cu tricicleta prin coridoarele labirintice (hutongs) unde doar vehiculele mici pot fi manevrate. În colturile linistite din Beijing, departe de Orasul Interzis si Piata Tiananmen, bicicletele si nelinistitele gaini sau rate din interiorul curtilor va vor capta imediat atentia.

Portul Victoria si Varful Victoria (Hong Kong, China). La orice ora data apele PortuluiVictoria sunt mereu aglomerate, in timp ce ferrybotul Star isi croieste drum printr-o încaierare de remorchere, barje, barci de navetisti, junk-uri ocazionale si vase de croaziera. Cel mai important Port al Chinei – Victoria – este sufletul si centrul acestui dinamic oras-port fiind numit in Chineza Veche „portul inmiresmat”.

Gradina Umilului Administrator (Suzhou, Jiangsu, China). Un vechi proverb chinez zice: „In Rai e Paradisul; pe Pamant, Suzhou”. Cunoscut ca Venetia Estului si cu peste 100 de gradini si fabrici de matase, Suzhou a fost una din cele mai vechi si bogate orase din imperiu in timpul dinastiei Ming, si a fost mentionat de Marco Polo cand acesta a scris despre fabuloasele orase din Est. Gradinile Suzhou sunt întruchiparea design-ului peisajului Chinez, cu fiecare piatra, planta, poteca si iaz, atent plasate astfel incat totul sa fie impecabil. Gradina Incetinitoare si gradina Umilului Administrator bucura de o denumire speciala si de protectia guvernului (acestea sunt doar 2 din cele 4 cele mai importante gradini din China).Gradinile se afla la 84 km cu masina sau trenul est de Shanghai; de preferabil sa fie vizitate in lunile de primavara si toamna.

Muzeul Shanghai (Shanghai, Provincia Shanghai, China). In anii 1930, Shanghaia fost cunoscut ca Parisul Orientului, iar astazi este din nou un oras stralucitor gata de afaceri. Spectacularul si detinatorul unui premiu, Muzeul Shanghai a fost redeschis in anul 1995. Creat printr-o combinatie de expertiza Vestica, binefacatori chinezi de peste mari, precum si din fonduri guvernamentale si proiectat de bine-cunoscutul arhitect local Xing Tonghe, muzeul prezinta cele mai bune opera de arta si antichitati ale Chinei. Peste 120.000 relicve culturale – de la pictura, sculptura si caligrafie la mobilier, jad si sculpturi în fildes, ceramica – traseaza 5000 de ani din istoria Chinei, incepand din epoca neolitica, prin dinastia Ming (1368-1644) si Qing (1644 – 1911) si pâna în timpurile moderne.

Luptatorii de teracota din Xi’an (Xi’an, Shaanxi, China). Unul dintre rivalii calificati a celor Opt Minuni ale Lumii (si considerata de multi ca fiind cea mai senzationala descoperire arheologica a secolului al 20-lea), oastea lui Xi’an, cu soldati de teracota vechi de 2200 de ani, una din supremele comori culturale ale Chinei, un vast complex funerar asezat lânga mormântul împaratului Ch’in Shih Huang-ti, care a murit în anul 210 I.Hr.

Cele trei defileuriQutang, Wu, si Xiling – alaturi de ursul panda si Marele Zid Chinezec, sunt recunoscute la nivel mondial si apar pretutindeni, incepand din poezia clasica pana la cartile postale moderne. Pentru frumusetea naturala pura, ele pot fi depasite de altceva în China. Barajul Sanxia sau Barajul celor trei Defileuri a facut furori si a fost criticat de presa inca de la începutul lucrarile în anul 1995; Sanxia este cel mai mare baraj din lume si proiect hidro-electrice, un efort de ordinul miliardelor de dolari care a dus la relocarea a peste un milion de persoane.

Muntele Kailas (Tibet, China). Desi are o inaltime de 6.714 metri, nu este printre cele mai înalte vârfuri din Himalaya; Kailas este unul dintre cele mai frumoase. Mai important: muntele este unul din cei mai sacri din Asia, venerat de budisti, hindu si cei de credinta Bon. Evlaviosii cred ca Muntele Kailas este casa zeilor si centrul cosmosului. Timp de peste 1000 de ani, au venit aici din toate colturile Tibetului pentru a efectua o KORA, un sir de 51 km in jurul muntelui miscandu-se in sensul acelor de ceasornic, aducand astfel omagii divinitatilor. Daca te invarti o data in jurul muntelui se spune ca pacatele pe o viata iti vor fi sterse, insa nimeni nu a urcat niciodata muntele, pentru a nu deranja zeii.

La poalele Muntilor Pamir, unde este greu sa crezi ca inca te afli in China, sau in secolul al 21-lea, izolatul orasel Kashgar gazduieste o piata de Duminica care poate deveni visul oricarui fotograf. Dupa multe relatari, este cea mai mare piata din Asia (dar si din lume). Este estimata la aproximativ 100.000 – 150.000 de persoane; suna o statistica remarcabila luand in considerare ca are loc in fiecare duminca probabil de peste 1000 de ani. Aici se vand ovine, bovine, cai, palarii, covoare, condimente, fructe, legume si nu numai. Desi Drumul Matasii a murit undeva in jurul secolului al 15-lea cand rutele de pe mare au castigat negotul, incercati sa le spuneti asta negustorilor de acum.

Izolata provincie agricola Yunnan este destinatia perfecta pentru o calatorie relaxata prin zonele rurale ale Chinei. Aproape de Myanmar si Laos, cea mai mare atractie sunt orasele din regiunea Xishuangbanna, care gazduiesc peste o treime din mnoritatile etnice Chineze. Zilele de piata, sarbatorile si festivalurile atrag o pleiada de peste 25 de triburi, din Aini pana in Zhuang. Pe langa alte atractii din Xishuangbanna se afla si Muntele Jizu (un loc sacru pentru Budisti, unde multi pelerini vin sa vada rasaritul); plimbarile cu barca pe Lacul Erhai; Padurea Lunan Stone de 200 de acri; orasul Dali si nu numai.

Festivaluri si evenimente

Opera Comică pentru Copii la Festivalul de la Beijing. Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente pentru copii organizate în China şi reuneşte anual artişti de pe patru continente, sub sloganul „Light Children’s Heart and Shape the Future – Colorful Chinese Dream” (Luminează Inima Copiilor şi Modelează Viitorul – Vis Chinez Colorat). Ediţia din acest an a debutat pe 8 iulie, în Beijing, festivalul desfăşurându-se, până pe 25 august, şi în regiunile Jinan, Chengdu şi Ningbo. În cele şapte săptămâni de evenimente sunt programate 215 reprezentaţii ale celor 46 de spectacole din festival, susţinute de 25 de teatre din întreaga lume. Spectacolul pe care îl prezintă Opera Comică pentru Copii este unul dintre cele mai apreciate balete din repertoriu, semnat de cunoscuta prim-balerină şi coregrafă Corina Dumitrescu. Din distribuţia celor trei reprezentaţii programate în festival fac parte: Theodora Munteanu/ Andreea Vălean – Cenuşăreasa, Andrei Ardeleanu -Prinţul, Mihai Pricope -Mama vitregă, şi Andreea Soare – Zâna cea bună. Data: 3-10 august.

Festivalul lalelelor în Parcul Zhongshan din Beijing. Florile sunt în plin festival de primăvară, în superbele parcuri imperiale din Beijing. În Zhongshan, poarta laterală stânga a „Orașului Interzis”, lalelele sunt o dovadă a pasiuni chinezilor pentru frumos și detaliu, apreciate zilnic pe măsură de zecile de mii de vizitatori. Data: aprilie.

Festivalul International de Film de la Beijing – în prezența a numeroase celebrități și cu sute de filme care urmează să fie proiectate, informează Xinhua. Data: 23 aprilie.

INTER-TOUR – Prietenul vacanţelor voastre!