În vreme ce coasta Spaniei este din ce în ce mai urbanizată de construcții noi, proiectate de arhitecți străini și deținute de fonduri internaționale de investiții, vechea Spanie, arhitectural și tradițional vorbind, s-a mutat mult mai la sud, în Andaluzia. Aceasta este cea mai populată unitate federativă spaniolă, cu peste 8,3 milioane de locuitori și în același timp cea mai sudică comunitate autonomă spaniolă. Sevilla este un oraș care atrage turiștii prin atmosfera de sărbătoare, arhitectura gotică și maură și spiritul locuitorilor săi. Haideți să descoperim capitala Andaluziei împreună!
Atracții și obiective turistice
Catedrala
Catedrala din Sevilla este inclusă pe lista siturilor UNESCO și este cea mai mare catedrală gotică din întreaga lume a creștinătății. Și nici nu ar putea fi altfel atunci când ne gândim la dimensiunile sale interioare – 117 metri lungime, 76 metri lățime și 40 în înălțime. Imens, așa e? Neapărat să-l treci pe lista obiectivelor turistice pe care să le vizitezi în Sevilla.
Edificiul religios a fost construit între anii 1402 și 1506 pe locul unde se află principala moschee construită de mauri în secolul al XII-lea. De altfel, minareta acelei moschei încă mai creează principalul simbol și se conturează de atâtea secole, cu înălțimea ei de 93 de metri, pe cerul din Sevilla. Acum nu mai servește ca minaretă ci este un turn – Turnul Giralda.
După ce te saturi să admiri obiectele de artă și decorațiunile interioare. nu uita că lângă Catedrala din Sevilla se află cea mai mare arteră de shopping – Calle de las Sierpes, o alee pietonală plină de restaurante, magazine și cafenele.
Plaza de Espana
Dacă te întrebi unde își petrec locuitorii din Sevilla cea mai mare parte a timpului liber, atunci când vor să se plimbe sau să se relaxeze pur și simplu, răspunsul este Plaza de Espana.
Situată în Parcul Maria Luisa, Plaza de Espana este o piață incredibil de frumoasă și largă – 50.000 de metri pătrați, înconjurată pe una din laturi de o clădire semicirculară, construită în stil maur, neo-renascentist, cu balcoane frumos decorate și care domină întreaga piață. Fântână din centrul pieței reprezintă un centru de atracție iar podurile care trec peste canalul de apă care desparte clădirea de piață completează arhitectural întregul peisaj medieval care te încântă încă din momentul în care ai intrat în Plaza de Espana.
Barrio Santa Cruz
Cel mai frumos cartier din Sevilla reprezintă o atracție turistică în sinea ei. Barrio Santa Cruz reprezenta cartierul evreiesc (Juderia) în timpul stăpânirii maure a Andaluziei. Străzile înguste, pietruite, căsuțele frumos colorate și piețele pline de cafenele atrag mereu turiștii, alături de aerul de cartier medieval.
Piețele, pline de arbori exotici, de portocali, palmieri și măslini, catedralele, la origine sinagogi evreiești și grădinile din Barrio Santa Cruz completează aerul boem al cartierului. Pentru o vedere frumoasă asupra catedralei îndreptă-ți pașii către Plaza del patio de Banderas. Priveliștea e minunată!
Fortăreața Real Alcazar
Obiectiv turistic trecut pe lista UNESCO, Real Alcazar este fosta fortăreață și reședință a conducătorilor mauri. Construită în secolul X, aceasta a servit maurilor până în 1360 când creștinii au reușit să o recucerească.
Frumusețea arhitecturii maure a fost completată cu o curte interioară splendidă, construită între anii 1369 și 1379. Aici, poți admira portocalii, măslinii și covorul de trandafiri care se înfățișează turiștilor în toată frumusețea lui. De altfel, în Andaluzia, curțile și grădinile interioare, frumos amenajate în jurul unor fântâni decorate reprezintă un specific al acestei regiuni din sudul Spaniei. Interioarele din Real Alcazar reprezintă încă un motiv pentru a te minuna de migala cu care artiștii mauri sau creștini ai vremurilor au reușit să decoreze, în lemn sau în zidărie, motive complicate dar cu atât mai fascinante pentru un turist care vizitează edificiul într-o vacanță în Sevilla.
Real Maestranza
La Maestranza este denumirea pe care spaniolii au dat-o locului unde se desfășoară corrida (luptele cu tauri). Real Maestranza este o locație unică între toate locurile de acest tip, din intreagă Spanie, pentru că are o formă ovală. Într-adevăr, luptele cu tauri nu mai sunt ce erau odinioară. În Catalunia au fost interzise, la fel și în Insulele Canare. Totuși, recenta decizie a guvernului spaniol de a televiză din nou coridele se pare că va aduce la renașterea acestei arte, pentru că în Spania corrida este considerată o artă.
Construită în 1761, în stil baroc, Real Maestranza poate găzdui 14.000 de spectatori. O parte dintre aceștia vor beneficia de locuri la „loje” – locuri care se află sub arcadele excepțional sculptate de aici. De asemenea, sub tribune se află unul dintre cele mai renumite muzee spaniole dedicate acestei arte – costume, fotografii și arsenalul folosit în luptele cu tauri.
Museo de Bellas Artes și Museo del Baile Flamenco
Museo de Bellas Artes (Muzeul Artelor Frumoase) din Sevilla este considerat a avea cea mai frumoasă și impresionantă colecție de picturi după Prado, celebrul muzeu din Madrid. La Museo de Bellas Artes vei putea admira operele unor pictori spanioli renumiți, în principal din perioada secolului XVII (El Greco, Pacheco) dar în aceeași măsură vei fi încântat atunci când vei întâlni lucrările de artă gotice expuse aici.
Museo del Baile Flamenco (Muzeul Dansului Flamenco) este un „must see” în Sevilla – aici, ca de altfel în întreagă Andaluzie, dansul flamenco are o tradiție impresionantă, pe care o vei înțelege atunci când vei vizita muzeul.
Cele trei componente ale acestei frumoase arte sunt puse în valoare din plin – dansul, cântecele și chitara.
Alte activități
Dacă, din întâmplare, te afli în vacanță în capitala Andaluziei în luna aprilie, atunci trebuie neapărat să te bucuri de cele două festivaluri ce se desfășoară aici, Santa Semana și Feria de Abril.
Santa Semana
Santa Semana Sevilla este un festival unic, o procesiune religioasă tipic catolică combinată cu o paradă a costumelor tradiționale ce amintește de costumația specifică organizației KKK din Statele Unite. De fapt, locuitorii din Sevilla nu au nimic de-a face cu ideea de segregare rasială ci pur și simplu acestea sunt costumele pe care le poartă mereu de Santa Semana. Festivalul emană o energie puternică, de devotament religios și de tradiționalism spaniol autentic, pus în scenă așa cum se făcea acum sute de ani.
Procesiunile? Un moment special! Mulțimea de spanioli și turiști de toate vârstele freamătă în așteptarea punctelor culminante ale Santa Semana – procesiunile religioase în care sunt purtate pe străzi statuile aurite. Tot ce se întâmplă în acesta săptămână este marcat de credința catolică, însă pentru turiști, ceremoniile, costumația, paradele și procesiunile religioase din această perioada reprezintă un spectacol care merită văzut și trăit pe viu.
Feria de Abril
Feria de Abril este o tradiție care are loc la exact două săptămâni de la Santa Semana din săptămâna dinaintea Paștelui. De multe ori însă, începutul Feriei este devansat astfel încât, chiar dacă cele două săptămâni se împlinesc în Mai, sărbătoarea să înceapă în Aprilie. Feria de Abril debutează spectaculos cu un mare foc de artificii, la miezul nopții, care luminează apele râului Guadalquivir și care dau semnalul începerii unei perioade de mare sărbătoare în întreaga Sevilla. Ulterior, zi de zi și seară de seară, Sevilla este cuprinsă de grandoarea acestui festival care găzduiește de la parade impresionante la procesiuni în care femeile, îmbrăcate în costume tradiționale de flamenco, și bărbații, în costume traditonale spaniole, călare pe cai sau pe jos, defilează pe străzile de aici. În plus, luptele cu taurii, mâncarea specifică, dansurile și cântecele folk spaniole te determină să intri în atmosferă, indiferent ce nume porți și din ce țară ai ajuns să vizitezi Sevilla.
Sevilla poate fi vizitată în tot restul anului și, chiar dacă nu vei fi martorul acestor festivaluri, vei avea posibilitatea de a vizita un oraș extrem de interesant și multe-multe obiective turistice și atracții tipic andaluze. Aceste obiective, vă las pe voi, turiștii, să le descoperiți în următoarea vacanță!