Creta este o insula exotică de o frumusețe naturală copleșitoare, care oferă experiențe de vacanță de neuitat pentru cei care vor să scape de zumzetul îngrozitor al vieții din marile orașe. Întinderea lungă de coastă este punctată de nenumărate golfulețe și peninsule, existând o sumedenie de plaje de unde poți cuprinde cu privirea Marea Mediterană și unde îți poți petrece după-amiaza făcând băi de soare.

Atracții și obiective turistice

Heraklion

Măcar pentru statutul impunător de capitală, de centru administrativ și economic al insulei, trebuie să vizitezi Heraklion. Orașul dispune de aeroport și de cel mai mare port de pe insulă, dar punctează decisiv și la capitolul distracție, având numeroase muzee, baruri și restaurante, hoteluri, ceea ce atrage foarte mulți turiști.

Palatul Antic Knossos

Palatul minoic și străvechea așezare Knossos se află în sudul capitalei Heraklion și este obligatoriu de inclus pe lista de priorități. În anul 7000 i.e.n., Knossos era centrul civilizației timpurii europene, iar civilizația minoica a prosperat între anii 2700 și 1450 i.e.n. Toate acestea fac din Knossos un loc de văzut, mai ales că aici se presupune a se fi aflat Labirintul unde sălășluia legendarul Minotaur.

Cheile Samaria

Aflate în Parcul Național Samaria, în Munții Albi din vestul Cretei, Cheile Samaria sunt unele dintre cele mai impresionante din Europa. Pot fi vizitate din luna mai până în octombrie și dispun de o lungime amețitoare de 16 kilometri, pornind de la o altitudine de 1250 metri, și întinzându-se până la țărmul Marii Libiei în mica așezare Agia Roumeli. Un must-see dacă ajungi în aceste părți.

Orașul Vechi și Portul din Chania

Vechiul oraș Chania este o atracție populară, ce oferă răgazul perfect pentru turiști. Există aici și un port venețian unde se află nenumărate cafenele și restaurante, de-a lungul străzilor pietruite. Cu rădăcini adânci în istorie, Chania se află pe locul stravechii așezări Kydonia, care a cunoscut progresul în timpul perioadei romane și care a devenit mai târziu capitala statului cretan (între anii 1897 și 1907). Tot aici poți admira unele dintre cele mai încântătoare apusuri de soare.

Rethymno

Situat pe coasta nordică a insulei, la jumătatea drumului dintre capitală și Chania, Rethymno este locul potrivit unde să te cazezi pentru a începe să explorezi întreaga insulă. În egală măsură, însă, te poți pierde pe străduțele din centrul vechi, în portul ce aduce cumva cu Veneția ori chiar pe plaja lungă de cinci kilometri. Una peste alta, este un oraș viu, cu oameni extrem de primitori, unde mereu ai avea câte ceva de făcut.

Lacul Kournas

Lacul Kournas este singurul lac natural din Creta, fiind locul cel mai potrivit pentru a descoperi pacea și liniștea. Kournas este înconjurat de Munții Albi, iar flora și fauna sunt din belșug pe malul apei. În lunile de vară, scufundă-te în apele sale reci sau închiriază o bicicletă și orice ai face, nu-ți uită acasă camera foto!

Mănăstirea Moni Arkadiou

Mănăstirea Arkadi este una dintre cele mai renumite și iubite mănăstiri ortodoxe din insula Creta, ea fiind situată la numai 23 de kilometri în sud-estul localității Rethymnon. Aceasta ocupă un important rol în istoria insulei, de aici pornind avântul spre câștigarea independenței, insula aflându-se sub jugul otoman de mai bine de două secole. O plimbare în jurul mănăstirii Moni Arkadiou este esențială pentru cei care vor să se conecteze la moștenirea istorică a Cretei. Aici s-au refugiat în timpul revoluției din anul 1866 aproximativ 900 de cretani, care în loc să se predea, și-au aruncat în aer depozitele de muniție, omorându-se pe ei înșiși, dar și mulți turci. În fiecare an, la 8 noiembrie, zi națională ce comemorează această tragedie, sute de locuitori ai Cretei se strâng la mănăstire pentru a aduce un tribut martirilor.

Drumul Vinului din Heraklion

O vizită în Creta nu e completă fără o excursie de o zi la una din rodnicele sale podgorii. Majoritatea vinului de pe insulă este produs în regiunea Heraklion, în care se află 68% din vinăriile Cretei. Unul dintre cele mai bune vinuri roșii produs în Creta este Domaine Fantaxometocho, făcut din soiurile de struguri Mantilaria și Kotsifali. Poți degusta această licoare la crama Boutari Fantaxometocho, despre care se spune că ar fi bântuită! Dacă vrei să-ți inviorezi cerul gurii, de ce să nu petreci o după-amiază însorită aici?

Insula Creta este o locație magnifică, o insulă plină de obiective și activități, în opinia noastră, un loc de neratat. În acest articol am evidențiat doar unele din aceste obiective, pe restul lăsându-vă pe voi, turiștii, să le descoperiți în următoarea vacanță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *