Denumită și „Perla Atlanticului”, Insula Madeira, cu a sa capitală încântătoare Funchal, este renumită în întreaga lume pentru plajele exotice fermecătoare, vegetația luxuriantă și climatul său prietenos.

Madeira este supranumită în mod obișnuit „Hawaii-ul Europei” și pe bună dreptate – această insulă vulcanică din largul coastei Marocului are plaje uimitoare, păduri luxuriante și un soare de nădejde la care vă puteți aștepta datorită climatului subtropical pe tot parcursul anului.

În următoarele rânduri vom trece prin câteva dintre lucrurile pe care le poți face într-o vacanță în Madeira.

Funchal

Capitala Madeirei, cel mai mare oraș al insulei, cu peste 100 000 de locuitori, este locul cel mai bun de vizitat dacă dorești să înțelegi modul în care trăiesc localnicii. Cu dimineți petrecute în piețele de fructe și de flori locale și cu seri trăite în restaurantele din centrul istoric, savurand un vin de calitate și preparate din fructe de mare proaspăt alese din Oceanul Atlantic, zilele în Funchal nu pot fi decât încântătoare!

Centrul vechi din Funchal, capitala insulei portugheze Madeira, este o zonă plină de istorie și farmec. Cu străzi înguste și pietruite, clădiri vechi cu arhitectură colonială și o atmosferă vibrantă, acesta este un loc deosebit de popular atât printre localnici, cât și printre turiști. O atracție notabilă din centrul vechi este Piața Dom Pedro, care este punctul central al orașului. Aceasta este o piață frumoasă, dominată de o statuie a lui Dom Pedro al III-lea, regele Portugaliei între 1777 și 1786. Piața este înconjurată de clădiri istorice și cafenele, unde turiștii și localnicii se opresc pentru a se relaxa și a se bucura de peisaj.

O altă zonă remarcabilă din centrul vechi este Rua de Santa Maria, o stradă pitorească și plină de viață. Această stradă a fost restaurată și transformată într-un proiect de artă de stradă, unde fațadele clădirilor au fost decorate cu diverse picturi murale colorate. Este o experiență minunată să te plimbi pe această stradă și să descoperi operele de artă unice și inovatoare.

Drumeție până la cel mai înalt punct al insulei, Pico Ruivo

Un număr impresionant de mare de iubitori de munte și de natură din întreaga lume vin anual pe insula Madeira pentru a-i cutreiera traseele montane fascinante. Pico Ruivo este cel mai înalt punct din Madeira, la 1.862 de metri deasupra nivelului mării. Există două opțiuni pentru a ajunge în vârf: de la Pico do Arieiro, într-o drumeție intensă cunoscută sub numele de „Pico to Pico”, care este un traseu de 7 km între vârfurile celor doi munți. Sau, traseul mai ușor Achada do Teixeira. Pe traseu veți observa flori sălbatice și fluturi, iar acolo există și locuri pentru a vă umple sticla de apă. Poteca în sine este extrem de bine întreținută, cu ceea ce este practic o potecă de piatră pe tot traseul. Nu trebuie să efectuezi nicio cățărare, deși există un număr destul de mare de scări cu care trebuie să te confrunți în ultima porțiune. În vârf, vei avea parte de o priveliște care îți va tăia respirația!

Fotografii uimitoare cu cascadele în drumeția „25 Fontes”

Probabil cea mai populară drumeție de pe insulă, drumeția „25 Fontes” este unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Madeira, deoarece prezintă mai multe cascade superbe – și este în mare parte plat după coborârea inițială în vale de-a lungul unui drum asfaltat.

Drumeție fără dificultăți cu o recompensă mare? Asta e tot ceea ce un turist vrea să audă!

Pe măsură ce mergi, vei găsi flori sălbatice frumoase, un pârâu liniștit care curge pe lângă tine și păsări care îți vor ține companie. Poteca este extrem de bine întreținută, cu multe balustrade în apropierea oricăror coborâri, iar la final vei fi întâmpinat de o cascadă uimitoare și delicată, completată cu pești care înoată în piscina de dedesubt!

Levada do Caldeirão Verde

Se spune că cele mai spectaculoase drumeții pe care le poți experimenta în insula Madeira sunt cele din Levada do Caldeirão Verde. Ceea ce o face specială este jungla deasă prin care treci în timp ce urmezi levada până la câteva cascade pe traseu. Aici vei găsi varietăți nesfârșite de ferigi, flori frumoase și o potecă sigură și bine întreținută, cu balustrade lângă fiecare cădere. Iar în interior, te vașteaptă două cascade uimitoare!

Din punctul nostru de vedere, Levada do Caldeirão Verde este cea mai frumoasă drumeție de pe toată insula.

Înoată în piscinele naturale de la Porto Moniz

Cunoscut în pentru piscinele naturale vulcanice unice, Porto Moniz este un oraș pitoresc situat pe coasta nord-vestică a insulei. Cele mai renumite atracții din Porto Moniz sunt piscinele naturale, numite Piscinas Naturais. Acestea sunt formate din stânci vulcanice, sculptate de mii de ani de către valurile oceanului. Apa de mare intră în piscine prin cascade și creează un cadru spectaculos. Turiștii se pot scălda în aceste piscine și se pot bucura de peisajul deosebit. Există și facilități precum dușuri, vestiare și restaurante în apropiere, astfel încât vizitatorii să se poată bucura de confort în timp ce se relaxează în această oază naturală.

Ponta do Pargo

În timp explorezi partea de vest a insulei, oprește-te la Ponta do Pargo. Cel mai important obiectiv turistic din Ponta do Pargo este Capul Ponta do Pargo, punctul cel mai vestic al insulei Madeira, asemănător cu Cabo da Roca. Aici, vizitatorii se pot plimba pe stânci și pot admira vederi panoramice deosebite asupra oceanului și a peisajului muntos. Peisajul auster și sălbatic al zonei creează o atmosferă deosebită și te face să te simți ca și cum ai fi într-un loc în care timpul și-a pierdut sensul. Acest loc unic trebuie neapărat vizitat! Nu vei regreta!

Grădina Monte Palace

Monte Palace oferă o combinație perfectă între peisaje spectaculoase, flora exotica și elemente artistice.

Grădina a fost înființată în anul 1989 de către José Berardo, un colecționar de artă și filantrop portughez. Situată într-un peisaj pitoresc, pe dealurile din apropierea orașului Funchal, grădina se întinde pe o suprafață mare și oferă vederi panoramice deosebite asupra orașului, a oceanului și a munților din jur.

Una dintre caracteristicile deosebite ale Grădinii Monte Palace este varietatea impresionantă de plante exotice. Aici vei găsi o colecție diversă de palmieri, bambus, orhidee și alte plante tropicale și subtropicale, care creează o atmosferă luxuriantă și tropicală. Grădina este alcătuită din numeroase alei, poduri și terase, care îți permit să explorezi fiecare colțișor și să te bucuri de priveliștile uluitoare.

Pe lângă flora bogată, grădina găzduiește și o colecție impresionantă de artă și cultură. Vizitatorii pot admira sculpturi monumentale, artefacte antice și exponate de artă contemporană, care sunt aranjate strategic în întreaga grădină. De asemenea, grădina găzduiește și un muzeu al ceramicii, unde sunt expuse exponate unice de ceramică și porțelan. Un adevărat paradis tropical!

Vizitează același sat pescăresc ca și Winston Churchill

O mulțime de oameni celebri au vizitat Madeira de-a lungul anilor, dar Winston Churchill a pus-o cu adevărat pe hartă atunci când a vizitat Câmara de Lobos . Acest mic sat de pescari are acum chiar și un hotel care îi poartă numele.

Un pitoresc sat de pescari situat pe coasta de sud-vest a insulei, Camara de Lobos Este considerat una dintre cele mai frumoase și autentice așezări din insulă, fiind un loc iubit de localnici și de turiști.

Numele „Camara de Lobos” înseamnă „Camera Lupilor de Mare” în limba portugheză și este legat de istoria sa legată de vânătoarea de balene. În trecut, satul era cunoscut pentru activitatea de vânătoare a acestor mamifere marine, iar numele său provine de la prezența frecventă a lupilor de mare în apele din jur.

Unul dintre cele mai cunoscute puncte de atracție din Camara de Lobos este portul său pitoresc. Aici vei găsi bărci de pescuit colorate și pescari activi, care se întorc cu zecile de specii de pești și fructe de mare proaspete. De asemena, portul este un loc ideal pentru a te plimba și a te bucura de atmosfera vibrantă și autentică a vieții de pescar.

Există atât de multe atracții în Madeira încât ne-ar fi foarte greu să le cuprindem pe toate în acest articol. Pe restul vă lăsăm pe voi să le descoperiți în următoarea vacanță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *