Capitala și cel mai mare oraș din Portugalia este un oraș fermecător, cu ale sale caracteristice Bairros de Lisboa (cartiere) încărcate de cultură istorică și repere arhitecturale unice. Este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa de Vest și din lume. Lisabona este situat la gura râului Tagus și este singurul oraș capitală din Europa de-a lungul coastei atlantice.

Lisabona

Lisabona

Deşi există dovezi arheologice potrivit cărora zona a fost locuită încă de acum 30 de mii de ani, oraşul Lisabona s-a afirmat ca fiind unul dintre cele mai râvnite oraşe port de la Oceanul Atlantic aşa cum era configurată Lumea Veche milenii mai târziu. După cum susţin legendele, Lisabona a fost întemeiată de către călătorul şi eroul grec Ulise, pe drumul de întoarcere din Războiul Troian, numele său original, Ulissipo sau Olissipo, însemnând „portul fermecat”. Şi, de vreme ce toate popoarele – de la fenicieni, celţi şi romani la arabi şi chiar spanioli – au fost mânate de dorinţa de a domina oraşul, este justificat ca Lisabona să fie descrisă drept un loc fermecat.

Atracții și activități

Alfama

Alfama

Cel mai bun loc de a începe explorarea Lisabonei este cartierul Alfama. Aceasta este cea mai veche parte a Lisabonei, unde clădirile cu gresie sunt cocoțate pe străzi abrupte pietruite care se întind de la castelul Sao Jorge până la râul Tagus. Acest cartier obișnuia să reprezinte practic tot orașul înainte ca Lisabona să fie cu adevărat Lisabona. Are o influență maură puternică (maurii au domnit aici timp de secole înainte de venirea catolicilor), iar numele său provine de fapt din cuvântul arab „al-hamma”, care înseamnă băi sau fântâni.

Sao Jorge

Castelo de Sao Jorge

Dacă vizitarea castelelor sau a cetăților medievale este de interes pentru tine, atunci îți vei dori să începi dimineața la Castelo de Sao Jorge, castelul care stă în vârful unui deal deasupra cartierului Alfama. Castelul reprezintă una dintre cele mai de top atracții din Lisabona iar peisajele pe care le veți vedea de aici sunt cu totul altceva.

Baixa

Baixa-Chiado

Aici veți găsi cele mai populare și cele mai cunoscute zone ale orașului. Centrul istoric – Baixa Pombalina, cu magazinele și muzeele sale tradiționale, și străzile pline de viață ale lui Chiado, cu amestecul lor eclectic de magazine contemporane și tradiționale – sunt unele dintre principalele locuri de interes ale orașului. Cartierele Baixa și Chiado sunt un must-see pentru oricine vizitează Lisabona. Pe lângă faptul că ele conțin nenumărate atracții turistice, acestea prezintă și un număr mare de locuri culturale și alimentare, care sunt foarte populare printre localnici.

Plimbă-te cu funicularul

Lisabona este cunoscut pentru dealurile și străzile sale abrupte – ceea ce înseamnă că funicularele sale istorice nu sunt doar extrem de fotografiate, dar, de asemenea, utilizate în mod regulat pentru a ajunge punctul A în punctul B.

Belem

Belem

Dacă vă amintiți ceva despre orele de istorie din școală, s-ar putea să vă amintiți că Portugalia este cunoscută pentru exploratorii săi. Pentru a cunoaște această parte a istoriei fascinante a Portugaliei, trebuie să vă îndreptați spre Belém. Belém face parte din punct de vedere tehnic din Lisabona, dar se simte ca un alt oraș. Se află la vest de centrul Lisabonei pe râul Tagus și este un loc minunat pentru a petrece o jumătate de zi. Poți ajunge acolo cu Uber, tramvai sau cu metroul de la Cais do Sodré.

Prima oprire în Belém ar trebui să fie Mosteiro dos Jerónimos (Mănăstirea Jerónimos). Această clădire incredibilă datează din secolul al XVI-lea (a supraviețuit cumva cutremurului din 1755!), și a fost numit un sit al patrimoniului mondial UNESCO în 1983. Este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură „stil manuelină”, care a fost în esență formată de regele Manuel I. El a îmbinat stilurile arhitecturale preferate – inclusiv gotic, Mudéjar, italian, și mai mult – în propriul stil ornat.

Un alt exemplu de arhitectură manuelină care a supraviețuit cutremurului din Lisabona, Torre de Belem, proteja intrarea în portul Lisabonei și era ultima parte a Portugaliei pe care mulți marinari și navigatori o vedeau înainte de a pleca în călătoriile lor de descoperire.

Sintra

Sintra

Dacă petreceți mai mult timp în Lisabona, atunci trebuie neapărat să faceți o excursie la Sintra. Palatele, vilele și grădinile din orașul montan Sintra sunt un imperativ absolut în Portugalia, iar aceasta este o excursie ușoară de o zi din Lisabona.

Cascais

Cascais

Un alt obiectiv de neratat, de data asta puțin mai departe dar tot ușor de ajuns este Cascais. Cascais este un oraș pe coasta stâncoasă din Estoril, cunoscută și ca Riviera Portugheză, la 30 km vest de Lisabona. A fost un sat de pescari, iar acum este o suburbie a capitalei portugheze, cu 35000 de locuitori. A început prin a fi o resedință pentru familia regală portugheză în secolul al 19-lea și începutul secolului 20. Cascais este un loc absolut incredibil!

Ar fi mult mai multe de spus despre acest oraș fermecător dar adevărul este că acest oraș trebuie simțit și luat la pas de fiecare turist care îi trece pragul. Așa că vă voi lăsa pe voi să descoperiți mai multe în următoarea excursie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *