Sankt-Petersburg a fost fondat în 1703 de către țarul Petru cel mare, dar orașul este de fapt numit după Sfântul Petru, care a fost mitologizat în creștinism drept gardian al cheilor la porțile cerului. Prin alegerea acestui nume, țarul și-a făcut planurile clare: Petersburg trebuia să fie la fel de frumos ca și cerul însuși. Orașul a fost construit în stiluri arhitecturale extravagante italiene și franceze, prezentând identitatea europeană a Rusiei, păstrând în același timp caracterul său tradițional.
Sankt Petersburg
Țarul Petru cel Mare a fondat orașul pe 27 mai 1703, după ce a recucerit Ingria de la Suedia. A botezat orașul cu numele sfântului său protector, Sfântul Petru. Inițial, orașul s-a numit Sankt Piterburh, (numele apostolului Petru în limba olandeză; viitorul țar a locuit și a studiat o vreme în Țările de Jos). În acest loc se aflau fortăreața suedeză Nyen, și mai nou Nöteborg, în zona mlăștinoasă pe care o traversa râul Neva către gurile de vărsare din Golful Finlandei. De vreme ce ridicarea orașului a început în timp de război, prima construcție a fost o fortificație. Cunoscută în zilele noastre ca Fortăreața Sfinții Petru și Pavel, a avut și ea, la început, numele de Sankt Piterburh. Fortăreața a fost ridicată pe insula Iepurelui, pe malul drept al Nevei, la aproximativ 3 km de vărsarea acestuia în mare. Mlaștinile au fost secate și orașul s-a întins în toate părțile, dezvoltarea noii localități fiind făcută sub conducerea inginerilor germani invitați de țar în Rusia. Petru cel Mare a interzis construirea clădirilor din piatră pe tot întinsul imperiului, cu excepția noii capitale, în felul acesta obligând toți meșterii pietrari să vină să lucreze în Sankt Petersburg. Iobagii au asigurat cea mai mare parte a forței de muncă. Sankt Petersburg a fost gândit ca o nouă capitală a imperiului încă de la început. Pentru poziția sa la Marea Baltică este considerat de Pușkin o fereastră spre vest. Rusia este un important partener de comerț pentru Marea Britanie pentru mulți ani. A fost o bază pentru navele lui Petru cel Mare,protejat de insula fortăreței sale, după care Peter a făcut actualul oraș după numele său.
Hermitage
Hermitage este cea mai vizitată locație din Sankt Petersburg și pe drept motiv – locația are două puncte mari de atracție: complexul muzeal Hermitage și Palatul de Iarnă. Palatul de Iarnă a reprezentat începând cu 1760 reședința imperială a țarilor și țarinelor care au condus marele imperiu rus. Construit pe malul fluviului Neva, în stil baroc, palatul, înalt de trei etaje, are 1786 de uși, 1945 de ferestre și nu mai puțin de 1057 camere și holuri decorate in stil imperial, impunător. Palatul este încărcat de istorie, una atât frumoasă, ca reședința imperială dar și una sângeroasă – la 25 Octombrie, 1917, asaltul forțelor bolșevice asupra Palatului de Iarnă a reprezentat începutul Marii Revoluții și înlăturarea țarilor de la conducerea Imperiului care urma apoi să devină Uniunea Sovietică.
O atracție turistică în interiorul Palatului de Iarnă, fondat în 1764 de Ecaterina cea Mare, muzeul Hermitage adăpostește în prezent 2.7 milioane de exponate, din Egiptul Antic până în contemporaneitate. Colecțiile includ operele lui Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Tițian, Rembrandt și Rubens, dar și ale impresionistilor francezi precum Renoir, Cezanne, Manet și Monet, picturi ale lui Van Gogh, Matisse și Gaugin dar și sculpturi ale lui Rodin.
Castelul Yusupov
Un obiectiv turistic extrem de important pentru Sankt Petersburg, întrucât turiștii care ajung la Castelul Yusupov, situat pe malul răului Moika, sunt fascinați de povestea acestuia – în pivnița castelului, pe 16 decembrie 1916, s-a încercat asasinarea lui Rasputin, întâi prin otrăvirea, apoi prin împușcarea și la urmă prin bătaia lui cu bâtele de către complotiști. La final Rasputin, care încă nu murise, a fost aruncat în apele râului Malayka Nevka, acolo unde și-a găsit și sfârșitul din cauza apei înghețate și a pneumoniei.
Palatul Mariinsky
Chiar dacă, din păcate nu poate fi vizitat, nefiind deschis turiștilor și publicului larg, Palatul Mariinsky este o clădire simbol din centrul istoric al orașului, făcut cadou de către împăratul Nicolae I fiicei sale care era pe cale să se mărite cu ducele Maximilian, nepotul vitreg al lui Napoleon. Arhitecții au realizat, la ordinul împăratului, o clădire monumentală, într-un stil neoclasic, cu interioarele inspirate de arhitectură franceză și renascentistă. Dacă tot ajungeți aici, nu ratați, este de o frumusețe și o măreție care vă vor transpune în filele de istorie cu împărați și regi de odinioară.
Palatul Mikhailovskiy
Palatul Mikhailovskyi este un palat măiestuos, construit pe malul râului Moika, o locație care pentru mai mult de un secol a găzduit Muzeul de Stat al Rusiei. Palatul a fost construit pentru marele duce Mikhail Pavlovich, fiul împăratului Paul I. Palatul Mikhailovskyi și împrejurimile s-au schimbat foarte puțin în ultimele două secole, ceea ce înseamnă că dacă va aflați în excursie la Sankt Petersburg și va decideți să vizitați acest obiectiv turistic, veți fi martorii a ceea ce însemna arhitectura secolului XIX in Rusia.
Castelul Mikhailovskiy
A nu se confunda cu Palatul Mikhailovskiy, castelul cu același nume fiind o altă destinație preferată a celor care aleg să viziteze acest oraș minunat. Așezat pe malul râului Fontanka, între Grădina de Vară și Grădina Mikhailovskiy, Castelul Mikhailovskiy, cunoscut și sub denumirea de „Castelul Inginerilor” atrage turiștii prin misticismul, măreția și designul său medieval. Cele patru laturi, care adăpostesc o curte interioară octogonală, sunt realizate fiecare în câte un stil arhitectural diferit, incluzând stilul renascentist și gotic, pe lângă stilul arhitectural dominant al întregului castel, cel neoclasic. Extrem de impunător, castelul ascunde o poveste mai puțin cunoscută străinilor care vizitează Sankt Petersburg – construcția, realizată între anii 1797 și 1801, a fost ordonată de către împăratul Paul I, care nu a dorit să locuiască precum familiile imperiale în Palatul de Iarnă de teamă să nu fie asasinat. Castelul a fost realizat cu respectarea tuturor cunoștințelor și tacticilor militare ale vremii iar în interiorul lui se ajunge pe un pod retractabil care trece peste vechiul șanț de apă al castelului. Ironia sorții face ca împăratul Paul I să fi locuit în castelul construit special pentru protecția sa doar 40 de zile după terminarea lui, el fiind asasinat în dormitorul său.
Palatul Peterhof
Uimitorul ansamblu alcătuit din edificii și grădini bogate este deseori comparat cu celebrul Versailles, frumusețea complexului arhitectural este recunoscută oficial și de Patrimoniul Mondial UNESCO. Începutul secolului al XVIII-lea este momentul în care construcția pe care Petru cel Mare a visat-o începe să prindă contur, pe o suprafață de aproximativ 600 de hectare se regăsesc în jur de 30 de pavilioane și palate menite să arate puterea și bogăția poporului rus de la acel moment. Complexul arhitectural se află la doar 25 de kilometri distanță de Saint Petersburg și în ultimii ani zona este luată cu asalt de către turiștii dornici să vadă aceste construcții remarcabile. Edificiul principal este denumit simplu Marele Palat și a fost ridicat în perioada cuprinsă între anii 1714 și 1721 de către arhitectul Jean Baptiste le Blond ce urmat întocmai indicațiile precise ale țarului rus. Acesta și-a dorit o vilă mare cu două etaje și două aripi, dar construcția avea să se extindă și mai mult pe parcursul domniilor succesorilor lui Petru cel Mare. Și interioarele au suferit modificări, fiind redecorate în stil baroc, dar camera de studiu a țarului a rămas intactă. Domeniul Peterhof este structurat în trei parcuri separate, denumite Parcul de Sus, Parcul de Jos și Alexandriapark. Parcul de Jos este cel mai vizitat dintre ele, aici se regăsesc numeroase fântâni și sculpturi, inclusiv Marea Cascadă, elementul care îi fascinează pe turiști. Marea Cascadă este de fapt piesa de rezistență a întregului ansamblu arhitectural, o cascadă imensă pornește de la baza construcției principale și ajunge până la Golful Finic. Apa provine dintr-un izvor natural din apropiere, iar întreg aspectul conduce și mai mult spre ideea că punctul de ispitație al întregului complex a fost Palatul Versailles și grădinile sale splendide. În centrul deosebitei cascade se regăsește Fântâna lui Samson ce-l înfățișează pe eroul biblic ținând deschise fălcile unui leu. Statuia a fost construită ca un simbol veșnic al victoriei Rusiei în fața Suediei la Poltava.
Zona verde Petersburg-ului
Sankt Petersburg este renumit atât pentru palatele și castelele dar și pentru parcurile și grădinile sale care depășesc 200 ca număr. Dacă timpul vă permite, recomand să admirați frumusețea unor atracții turistice precum: Grădina Alexander, denumită după țarul Alexandru al II-lea, este cea mai centrală locație de acest fel din Sankt Petersburg, un parc care este situat chiar vis-a-vis de Hermitage; Grădina Botanică, cu 12000 de tipuri de plante, între care și Regina Nopții care înflorește într-o singură noapte din tot anul; Câmpul lui Marte, locul unde aveau odată loc paradele militare și locul unde au fost îngropați eroii Revoluției bolșevice și Grădina de vară, cea mai veche grădina din Sankt Petersburg, inaugurată în 1704, reprezintă o atracție pentru turiști în lunile de vara dar nu numai – fântânile, statuile, pomii și plantele încânta privirea în orice anotimp.
Ar fi mult mai multe de scris despre acest oraș fermecător, plin de istorie. Sankt Petersburg, oraș întemeiat acum 300 de ani de către împăratul Petru cel Mare, merită vizitat măcar o dată în viață pentru palatele lui impunătoare, odată reședința familiilor imperiale și nobiliare, pentru muzeele renumite, pentru frumusețea arhitectonică, măiestuozitatea catedralelor și vastitatea grădinilor sale verzi aproape tot timpul anului.