Iordania este destinația de vis a oricărui turist (sau cel puțin ar trebui să fie), această țară reprezentând startul perfect pentru o vizită în Orientul Mijlociu. O țară foarte relaxată, prietenoasă și sigură, unde poți vedea unele dintre cele mai fascinante minuni ale lumii, având șansa să experimentezi totodată ospitalitatea localnicilor. Iordania este o țară musulmană al cărui nume are profunde rădăcini biblice, provenind de la numele râului Iordan, denumit după Or Dan, acesta fiind unul dintre cei 12 fii ai lui Iacob din Geneză. Un tărâm înzestrat cu sute de ani de istorie a lumii, Iordania este locul unde Iisus a fost botezat de către Ioan Botezătorul, unde Alexandru cel Mare a înfințat orașul Jerash și unde a fost ridicată Petra, una dintre cele 7 minuni ale lumii.
Atracții și obiective turistice
Jerash
Jerash este orașul antic despre ale cărui ruine se spune că sunt cel mai bine păstrate vestigii romane din afara Italiei. Locuit încă de acum 6500 de ani, perioada de glorie o cunoaște în timpul ocupației romane. Rămas acoperit de nisip până acum aproximativ 70 de ani când au început excavările, acest oraș situat în drumul spre Siria ascunde rămășițe ale perioadei lui Alexandru cel Mare dar și a Greciei Antice – cu două temple ale zeiței Artemis de unde se poate observa o frumoasă panoramă asupra zonei. Aici, trebuie neapărat să vizitezi Coloana Corinthium, Arcul lui Hadrian și Templul lui Zeus.
Amman
Amman este capitala și cel mai mare oraș din Iordania. Acesta este centrul politic, cultural și comercial al țării și unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din lume. Un oraș fascinant al contrastelor, un amestec unic de vechi și nou, situat ideal pe o zonă deluroasă între deșert și Valea Iordanului.
Citadela
Un loc care vorbește despre numeroase civilizații, Citadela din Amman mai are povești de dezvăluit. Încă nu este complet excavată deși arheologii o studiază de mai bine de 90 de ani. Clădirile reprezentative sunt Templul lui Hercule, Palatul Umayyad și Biserica Bizantină, însă vestigiile ocupă o zonă mult mai largă ce depășește zidurile fortificației.
Amfiteatrul Roman
Ca orice oraș roman care se respectă, Philadelphia, actualul Amman, avea amfiteatrul său. Inițial construit în secolul II, avea o capacitate de aproximativ 6000 de locuri. A fost restaurat și mai este folosit și în zilele noastre pentru diverse evenimente.
Marea Moartă
Marea Moartă, punctul cel mai de jos de pe Pământ, situat la 430 metri sub nivelul mării, este un loc maiestuos și misterios, cu ape turcoaz, cu cristale de sare şi un cadru natural unic. Aceasta se află pe Valea Iordanului, mărginită de Israel în est şi Iordania în vest. Marea Moartă este un loc unic în lume, datorită apelor sale hiper-sărate și nămolului bogat în minerale, cunoscute pentru multiplele lor beneficii aduse sănătăţii. Mulți turiști și localnici vizitează marea și spa-urile din zonă pentru tratamente de nămol și băi de sare.
Cu aproximativ 3,7 milioane de ani în urmă, zona cunoscută acum sub numele de Valea râului Iordan a fost inundată în mod repetat de apa din Marea Mediterană. Apele au creat o lagună numită Laguna Sedom, care face legătura cu marea prin ceea ce se numește în prezent Valea Jezreel. Mai târziu, în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani, pământul dintre această lagună și Marea Mediterană s-a ridicat într-o asemenea măsură, încât marea nu a mai putut inunda zona, ducând la crearea unui lac fără ieșire la mare și ocean. Schimbările plăcilor tectonice au dus la ridicarea și coborârea podelei văii, iar clima aspră a deșertului a dus la evaporarea și micșorarea treptată a lacului, până când în cele din urmă, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani, ceea ce a rămas a fost Marea Moartă cu altitudinea sa cea mai joasă de pe Pământ.
Wadi Rum
Paradisul turiștilor de pretutindeni, Wadi Rum este o bijuterie a deșertului iordanian. Poţi explora acest peisaj unic într-un Jeep safari, călare pe o cămilă sau pur şi simplu pe jos, într-o drumeție. Indiferent ce variantă ai alege, vei fi încântat de această zonă minunată! Wadi Rum este una dintre cele mai frumoase zone de deşert din lume. Mai mult decât dune de nisip, această sălbăticie protejată, situată la granița sudică a Iordaniei, este unică datorită munților impresionanţi, din rocă şi granit, care se ridică falnici deasupra nisipului.
Wadi Rum a fost locuit de multe culturi încă din timpurile preistorice, incluzând și civilizația nabateeană, fapt care se poate observa din forma desenelor murale și a desenelor de tip graffiti. În vest, Wadi Rum poate că este mai bine cunoscut pentru legătura pe care o are cu ofițerul britanic T.E. Lawrence, care a traversat această zonă de mai multe ori în timpul revoltei arabe din 1917-1918. În anii 1980, una dintre formațiunile stâncoase din Wadi Rum a fost numită „Cei șapte piloni ai înțelepciunii”, după cartea scrisă de Lawrence ca o consecință a războiului, deși această carte nu avea nicio legătura cu Rum. De asemenea, Wadi Rum este lăcaşul beduinilor din tribul Zalabia care, lucrând cu alpiniști și turişti, au reușit să dezvolte un ecoturism care le este acum sursa principală de venit. Această zonă este acum una din atracțiile turistice cele mai importante ale Iordaniei, atrăgând un număr mare de turiști străini, în special iubitorii de aventură, dornici să experimenteze locuri inedite.
Aqaba
Aqaba este unul din cele mai importante orașe ale Iordaniei, cu siguranță cel mai mare port comercial. Este locuit încă dinainte de anul 4000 I.C., profitând de poziția sa strategică, pe marile drumuri comerciale dintre Asia, Africa și Europa. Cea mai veche scriere, în limba arabă, a fost descoperită în Jabal Ram, la 50 de kilometri de Aqaba. În secolul al XII-lea, Regatul Ierusalimului, care controla zona la acea vreme, a construit aici fortărețe, ale căror ruine sunt foarte bine păstrate și în zilele noastre. În 1887, Saladin, a recucerit teritoriul, acesta devenind teritoriu musulman. Dinastia Mamluck, a preluat puterea, în anul 1250 reconstruind cetatea, iar odată cu începuturile secolului al XVI-lea, puterea dinastiei a avut de suferit, teritoriul fiind preluat sub autoritatea Imperiului Otoman. În această periada, timp de 400 de ani, orașul și-a pierdut din importanță, rămânând doar un mic oraș de pescari. Popularitatea lui, a luat din nou amploare, după ce Imperiul Otoman a construit linia ferată Hejaz, care face legătura între Aqaba, Damasc și Medina.
Din punct de vedere turistic, orașul oferă o multitudine de variante de petrecere a timpului liber, vizite în locuri istorice, dar și practicarea sporturilor acvatice. Recunoscută pentru plajele fine, apa limpede, hotelurile luxoase și activități recreeative specifice zonelor deșertice, Aqaba este un foarte important punct de atracție turistică. De la windsurfing și scubadiving, petreceri pe plajă dar și prin cafenele sale renumite, unde poți gusta celebrele mansaf, baclavale și knafeh, Aqaba mai oferă și activități gen safari sau momente de relaxare în renumitele băi turcești.
Centrul Istoric Ayla
Ayla este un vechi oraș islamic, stabilit cândva pe locul actualului oraș Aqaba din Iordania. Acesta a fost primul oraș islamic fondat în afară Peninsulei Arabice, ruinele sale fiind localizate la nord-vest de centrul orașului actual. Orașul a fost fondat în jurul anului 650 de califul Uthman ibn Affan, acesta prosperând în perioada 661- 750 sub Ummayad și ulterior sub Abbasids (750-970) și Fatimid (970-1116). Orașul a scăzut în importanță în secolul al XII-lea din cauza cutremurelor și atacurilor beduinilor. Baldwin I al Ierusalimului a preluat oraș în 1116, fără multă rezistență. Ayla a profitat de poziția sa cheie pe drumul spre India și a fost, de asemenea, menționat în mai multe povestiri din Arabian Nights.
Castelul Aqaba
Castelul Aqaba este situat în orașul cu același nume din Iordania. Castelul a fost construit inițial de sultanul Mamluk Qansweh Al Ghuri în secolul al XIV-lea, fiind situat lângă Catargul Aqaba care poartă steagul revoltei arabe. Adiacent la fort este Muzeul de Arheologie Aqaba care a fost cândva reședința lui Sharif Hussein. Vizitând acest castel, poți simți cum te întorci în trecutul său.
Petra
Petra (Orașul de Piatră) este cu siguranță primul loc la care te gândești atunci când vrei să vizitezi Iordania. Și nu e de mirare pentru că faima lui merge mână în mână cu frumusețea și grandoarea pe care încă le mai emană, după atâția ani de la construirea și distrugerea lui parțială. Una dintre cele şapte noi minuni ale lumii, Petra surprinde prin monumentele şi mormintele săpate-n stâncă, prin culorile incredibil de frumoase ale defileului şi prin cadrul natural de excepţie. Ascuns în Munţii Iordaniei, între Marea Moartă şi golful Aqaba, Petra este un fost oraş negustoresc situat strategic pe vechea rută comercială care făcea legătura între Orient şi Africa, printre formaţiuni stâncoase. Aşezarea a fost sculptată-n stâncă de către nabateeni, un trib arab stabilit pe pământurile respective cu mai bine de 2.000 de ani în urmă. Aşa cum arată acum, cu pereţi înalţi de piatră de toate culorile şi stânci uriaşe, gata parcă să se prăbuşească la cea mai mică adiere de vânt, îţi taie răsuflarea. Chiar şi fără bisericile şi locuinţele săpate direct în munte, canionul şi pereţii lui abrupţi sunt uluitori. Cutremurele care au trecut şi secolele de neglijare au acoperit mare parte din istoria oraşului în mâl şi nisip, ceea ce sporeşte misterul şi famecul locului. În momentul de faţă, vechea aşezare este obiectiv protejat de UNESCO. În opinia noastră, Petra este un obiectiv ce nu trebuie ratat de niciun turist din lume!
Madaba
Situat în centrul Iordaniei, la 30 de kilometri sud de Amman, Madaba (Meydba), este capitala Guvernoratului Madaba, fiind binecunoscut datorită descoperirilor arheologice, care au dovedit existența unor mozaicuri extrem de vechi, unele datând din perioada bizantină. Istoria acestui oraș începe încă din Neolitic, când Madaba era o graniță a teritoriilor Moabitilor, primele mărturii despre întemeierea acestui oraș și popularea lui, venind din Epoca Bronzului. În timpul ocupație romane, dar și a Imperiului Bizantin, orașul a făcut parte din Provincia Arabia, după Traian, care împărțise teritoriile sub o nouă structură. Primul mozaic descoperit aici, a fost din pură întâmplare. Localnicii, conștientizând valoarea lor arheologică și istorică, au solicitat preoților să conserve și să păstreze în cât mai bună stare, vestigiile străvechi. În Bisersica Sf. Gheorghe de aici a mai fost descoperit un alt mozaic, reprezentând harta orașului Madaba, în anul 1896, orașul devenind cunoscut din această cauza și ca: Orașul Mozaicurilor din Iordania. Partea de nord a orașului este plină de astfel de mozaicuri, ea fiind străbătută în perioada ocupației romane de renumitul Drum al Romanilor. O altă piesă importantă a fost descoperită în Biserica Sfintei Marii și a Apostolilor, sute de astfel de mozaicuri aparținând secolelor V-VII fiind descoperite în zonele din imediata vecinătate a orașului.
Sperăm că prin acest articol, v-am convins să vizitați această țară magnifică. Tot ce putem spune este că nu veți regreta! Ne vedem în următoarea vacanță!