Roma

Roma, o destinație turistică ce nu încetează să fascineze atât prin arhitectura impunătoare a clădirilor, fie că vorbim de edificii romane sau basilici vechi de secole, prin obiectivele turistice pe care le găsești aproape la fiecare din colțurile străzilor pline de istorie dar și prin modul în care românii continuă să își ducă viața aici, neîntrerupt, de-a lungul mileniilor.

Atracții și obiective turistice

Colosseum

Această structură puternică este unul dintre cele mai renumite și iconice repere din lume iar o călătorie la Roma nu ar fi completă fără a vizită Colosseumul. Cunoscut și sub denumirea de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul a fost construit între anii 70-80 d.Hr. și se estimează că ar fi avut 80.000 de spectatori în zilele de glorie. Această clădire a fost folosită pentru a organiza jocuri, turnee de gladiatori și alte forme de divertisment și ar fi fost frecventată în mod regulat de împărații romani. Situat la sud-vest de gara principală a terminalului, Colosseumul este ușor accesibil și are o stație de metrou în imediata apropiere. Minunează-te de această faimoasă structură din toate unghiurile și asigură-te că înfrunți cozile și pășește înăuntru pentru a aprecia cu adevărat enormitatea acestui loc antic.

Forul Roman

Forul Roman este situat în imediata apropiere a Colosseum-ului, unul dintre arealele arheologice cele mai importante ale lumii, întrucât el reprezenta nucleul vieții sociale și comerciale a Imperiului Roman – în palatele sale se făceau tranzacții comerciale, în edificiile guvernamentale se promulgau legile, luându-se astfel cele mai importante decizii ale Imperiului, piețele și templele sale găzduiau viața publică și religioasă a locuitorilor. Din păcate, la căderea Imperiului Roman, zona a fost abandonată, iar odată cu trecerea anilor aceasta s-a trasformat într-un morman de ruine unde pășteau caprele și oile. Abia în secolul al XIX lea au început lucrările de reconstrucție pentru a recupera acel puțin din impunătorul trecut. Interesant este că la lucrări au fost folosite fonduri provenite de la proaspăt cuceriții daci și chiar lucrători daci luați ca prizonieri de război. Spre norocul nostru, cea mai bine conservată parte a forumului lui Traian este însăși columna lui Traian, pe care poți descifra luptele lui Traian cu Decebal. Nu există taxă de vizitare, fiind un spațiu public.

Pantheonul

Pantheonul este cel mai vechi și mai bine conservat obiectiv turistic al Romei, realizat în secolul I I.Hr la ordinul Consulului Agrippa, fiind un templu dedicat tuturor divinităților. Astăzi, este un templu catolic care adăpostește resturile trupești a multor persoane ilustre ale Romei. Ceea ce impresionează este acea grandoare ascunsă, deoarece din exterior pare mic, dar interiorul îl vei descoperi imens, o adevărată operă de artă. Cercetătorii Giulio Magli, de la Politehnica din Milano, și Robert Hannah de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă susțin faptul că romanii au construit Pantheonul în urmă cu aproape 2.000 de ani, astfel încât razele Soarelui să ilumineze intrarea exact în momentul în care împăratul pășea în templu, în timpul zilei care marchează echinocțiul în martie și septembrie, și în 21 aprilie, ziua in care romanii sărbătoreau ziua orașului, dată la care Roma a fost fondată.

Piața Spaniei și Treptele Spaniole

Piața Spaniei este o frumoasă piață ce datează din secolul al VIII lea, situată pe Colina Pincio, fiind conectată cu biserica prin monumentul „Escalinata de Trinidad del Monti”, loc de întâlnire a tinerilor, artiștilor și boemilor capitalei italiene. Urcând scările, vei descoperi o minunată priveliște a orașului. Este probabil cea mai atractivă și cea mai vizitată piață dintre toate obiectivele turistice ale Romei.

Vatican

Vatican este cel mai mic stat independent din lume, după populaţie şi suprafaţă având doar 44 de hectare şi o populaţie de aproximativ 840 de persoane. Practic, Vaticanul este un oraş-stat care ocupă un cartier din Roma. Este condus de către episcopal Romei, Papa, Vaticanul fiind o regiune de importanţă mondială când vine vorba de religia catolică. Vaticanul este o regiune formată din biserici, muzee şi clădiri de importanţă religioasă. Numeroase picture şi sculpturi din Vatican sunt renumite în lume, având o importanţă majoră în zonă. Milioane de turişti de pe întreg Globul ajung anual în Vatican pentru a vizita o multitudine de obiective turistice. Economia regiunii se bazează în totalitate pe vânzarea de suveniruri şi amintiri turistice, taxele pentru accesul la muzee, dar şi pe fonduri din comercializarea unor publicaţii. În opinia noastră, acest obiectiv este de neratat!

Basilica San Pietro

Inima bisericii catolice, considerată cel mai sacru obiectiv turistic al Romei, Basilica San Pietro este cea mai mare biserică catolică a lumii. A fost înființată de Împăratul Constantin în 324 d.Hr și este o adevărată bijuterie arhitectonică a stilului renascentist și baroc. În interior, se pot admira operele celebre ale lui Rafael, Michelangelo și Bramante. Este construită în locul unde se presupune că a fost înmormântat Sfântul Petru, primul Papă, care a fost crucificat în grădinile imperiale în jurul anilor 64-67 d.Hr. În timpul escavărilor din 1940 de sub basilică, s-a descoperit faimosul zid roșu, în spatele căruia se spune că a fost înmormântat Sf Petru. Nu uita să urci în vârful cupolei pentru o vedere aeriană a pieței Sf. Petru!

Fontana di Trevi

Dacă ajungi la Roma, nu ai cum să ratezi acest obiectiv turistic, fiind și cea mai mare fântână în stil baroc din lume. Fontana di Trevi a fost proiectată în anul 1735 de Nicolo Salvi, fiind mai mult decât o cădere de apă; fântână este un triumf al arhitecturii, unde apa devine protagonistul principal. În centru se poate vedea o trăsura în formă de scoică trasă de doi cai de mare, cei doi cai fiind ghidați de doi tritoni, iar din mijlocul bazinului se ridică o statuie măiestuasă care reprezintă oceanul. Zilnic se aruncă monezi în valoare de aproape 3.000 de euro în Fontana di Trevi, adică undeva la 21.000 de euro pe săptămână.

Villa Borghese și Galleria Borghese

Cel mai mare și unul dintre cele mai frumoase parcuri din Roma, Galleria Borghese găzduiește un muzeu cu o grădina interioară și mai frumoasă. Cardinalul Scipione Borghese, nepotul Papei al V-lea, a fost un mare iubitor și colecționar de artă, motiv pentru care, actualul muzeu Borghese deține una dintre cele mai impresionante colecții. Admiră operele lui Caravaggio și ale lui Raffaello, sculpturile lui Bernini și Canova în interiorul muzeului, o vila datând din secolul 16, fiind casa familiei nobiliare Borghese. De asemenea, trebuie neapărat să te plimbi și să explorezi și împrejurimile.

Gastronomie

Mâncarea bună în Roma se află peste tot și vei găsi întotdeauna ceva care îți va satisface papilele gustative. Mâncarea este o mare parte a culturii italiene și un motiv suficient de bun pentru a vizita Italia. Fiecare regiune – de fapt, fiecare oraș și fiecare sat – are specialitățile sale locale. A te bucura de o masă reprezintă unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Roma. Chiar dacă toată lumea a auzit despre unele dintre feluri de mâncare mai renumite, cum ar fi „spaghete alla carbonara,” altele nu sunt atât de populare în străinătate – astfel încât o excursie la Roma îți va oferi șansa de a descoperi noi arome. Bucătăria romană este bazată pe utilizarea câtorva ingrediente simple, asociate atât de bine încât vor trimite papilele gustative în al nouălea cer. Aceste feluri de mâncare sunt dovada clară că pentru a face o mâncare gustoasă și sănătoasa, cheia o reprezintă alimentele într-o cantite potrivită și, bineînțeles, ingrediente locale de înaltă calitate. Pentru a enumera felurile de mâncare pe care le vei găsi în Roma, ne-ar mai trebui încă două articole doar pe această temă. Așa că vă las pe voi să descoperiți minunatele feluri de mâncare și atracțiile de vis din acest oraș fabulos în următoarea vacanță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *