Sydney, capitala statului Noua Galie de Sud, este situat pe un tărâm în care uscatul se unește cu apa în Golful Jackson, un port natural pe coasta de sud-est a continentului australian. Fiind un oraș celebru în toata lumea, a fost recunoscut de mulți drept cea mai placută metropolă din lume. Acesta a fost supranumit și “Orașul de Smarald” după o metafora folosită de un personaj ca descriere asupra orașului Sydney în piesa de teatru “The Emerald City” scrisă de către David Williamson.

Scurt istoric Sydney

Sydney este un oraș tânar. Timp de mii de ani aici locuiau numai aborigenii. Nici măcar James Cook, care explora țărmurile Australiei, nu a reușit sa ajungă aici. Orașul a fost fondat de către Căpitanul Arthur Phillip, care a ajuns aici în 1788 cu o duzină de nave, și cu sute de prizonieri, pentru a găsi noi colonii pentru Marea Britanie.

Orașul s-a numit inițial New Albion și s-a dezvoltat din nimic. Orașul a fost numit astfel în cinstea lui Thomas Townshend, secretar de stat pentru Sydney, care exila condamanații în acest oraș. Flota britanică venea în Sydney pentru a aduce prozonierii din inchisorile britanice în colonia nou fondată. Deși la începutul secolului XIX fenomenul imigrării se dezvoltă, în 1820, aproape 40% din populația orașului Sydney era condamnată.

Momentul crucial din istoria coloniei a fost în mai 1851, când unul dintre locuitori a găsit 120 grame de aur, iar populația orașului s-a amestecat cu delincvenți și vânători de comori. Deși aici nu se mai găsește aur, pentru vizitatori, Sydney rămâne cel mai atractiv oraș al lumii. Oameni de toate naționalitățile trăiesc aici, dar în ciuda acestui fapt, Sydney este unul dintre cel mai prietenos și ospitalier megalopolis al lumii.

Atracții și obiective turistice

Opera House

Sydney Opera House

Vizitatorii care călătoresc la Sydney cu siguranță nu pot ignora faimoasa Operă din Sydney. Cu o formă unică în lume, acest loc este mândria nu numai a acestui oraș portuar, ci și a Australiei. Privind arhitectura extraordinară, mulți oameni se vor gândi imediat la stridiile care sunt așezate una peste alta sau la pânzele albe care se întind până la mare. Opera din Sydney este o clădire complexă, formate din 5 zone de teatru, 5 studiouri de repetiție, 2 săli principale și 4 restaurante. De la construirea sa în anul 1959, acesta încă găzduiește în mod regulat spectacole, concerte și găzduiește milioane de vizitatori în fiecare an.

Harbour Bridge

Sydney Harbour Bridge

Înființat în anul 1932, Sydney Harbour Bridge are un design aparte și este unul dintre cele mai mari poduri de oțel din lume. Acest pod leagă centrul de zona nordică a orașului, dispune de căi ferate pentru trenuri și benzi pentru automobile, biciclete și pietoni. În plus, acest pod se află în lista celor mai romantice poduri de pe planetă deoarece reprezintă un testament pentru multele propuneri de căsătorie și nunți ale îndrăgostiților. Locuitorii din Sydney iubesc acest ”umeraș” gigant, așa cum le place lor să-l numească. Cea mai bună modalitate de a experimenta această structură măiestuoasă este pe jos.

Darling Harbour

Darling Harbour

Darling Harbour este un port adiacent centrului orașului Sydney. Această zonă a fost construită pe o platformă veche a gării și pe un ponton abandonat din 1988. În prezent, acesta este un port plin de viață combinat cu cele mai cunoscute zone comerciale, divertisment și locuri excelente de luat masa, cu o vedere pe cinste bineînțeles. Portul oferă multe opțiuni de explorare, cum ar fi grădina zoologică, acvariul, muzeul Madame Tussauds și frumoasele cafenele și restaurante. În zilele însorite, puteți traversa podul Pyrmont admirând clădirile triumfătoare din jur sau puteți să vă angajați în activitățile comerciale ce au loc în port.

Cartierul The Rocks

The Rocks

The Rocks este un cartier cu multe valori istorice, casele vechi din secolul al XVIII-lea construite în întregime din gresie, fiind păstrate încă intacte. Acest cartier istoric impresionant este situat fix în centrul orașului, lângă Sydney Harbour Bridge. O mare pare din barurile și restaurantele orașului sunt prezente în această zonă istorică iar în plus, Muzeul de Artă Contemporană a Australiei, care prezintă multe lucrări a populației locale, este de asemenea o atracție turistică aici.

Gastronomie în Sydney

Binecuvântată cu produse proaspete și de calitate, cu o abundență de produse marine și influențată de multe arome etnice, bucătăria australiană este una complexă. Australia este locul unde Asia și Europa se întâlnesc la masă și creează ceva nou și incitant. Ingredientele naționale, combinate cu talentul asiatic și tehnicile europene dau naștere unei bucătării originale și vibrante.

Bucătăria din Syndey este o combinație armonioasă și delicată de diferite culturi culinare care poartă impresia preparatelor tradiționale australiene cum ar fi cangur, biscuiții anzac, carne de crocodil, pizza cu fructe de mare și multe altele. O călătorie la Sydney nu este completă fără a încerca un beetroot burger, placintele cu curry verde sau, de ce nu, carne de crocodil. Vă puteți bucura de aceste feluri de mâncare fie la restaurantele de lux din port, fie la caravanele situate de-a lungul străzilor. În special, tarabele cu mâncare pe roți, care se află în Sydney de peste 70 de ani, reprezintă un loc popular de servit masa pentru mulți oameni ai locului.

Bineînțeles, trebuie să menționăm burgerii –  deoarece, în ultimii ani, burgerii au devenit unele dintre cele mai populare preparate, daca nu chiar cel mai popular. Australienii au făcut o schimbare la clasicul burger, pe care nicio altă țară nu a mai facut-o: australienii adaugă sfeclă de zahăr burger-ului. Burgerii și-au făcut apariția în Australia datorită relației bune pe care o aveau cu americanii, în anii 30, după Primul Război Mondial. Se spune că această practică neobișnuită, de a adăuga sfeclă de zahăr în burger, a apărut ca o glumă la adresa soldaților americani care au ajuns în Australia în Al Doilea Război Mondial și erau pur și simplu îngroziți de faptul că trebuiau să servească burgeri ”pătați” de sucul de sfeclă.

În apropiere de Sydney, se află Sydney Fish Market, unde puteți vedea toate produsele pe care oceanul le poate oferi și unde puteți participa zilnic la cursuri de gastronomie. Nu trebuie să ratați ocazia de a degusta celebrele Sydney Rock Oysters, o adevărată mândrie a Australiei. Este vorba despre o specie de stridii de dimensiuni mari, extrem de apreciată de localnici, dar și de turiști.

De asemenea, australienii au adoptat pasiunea britanicilor pentru plăcinte, mai ales de carne, cu sos gravy gros. Ei au adus această pasiune la un alt nivel, creeându-și o specialitate proprie, piefloater. Mai exact, se face o supă cremă de mazăre, peste care se așază o plăcintă de carne, care plutește peste masa cremoasă. Se servește de obicei cu sos de roșii sau ketchup.

Activități de făcut în Sydney

Pierde-te prin Grădina Botanică Regală

Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Sydney este să treci prin această gradină uimitoare, să scapi astfel de agitație și să te oprești să miroși florile, literalmente. Grădina este situată în apropierea Operei și oferă una dintre cele mai bune priveliști a orașului. Dacă sunteți pasionați de plante sau vreți să aflați mai multe despre grădină, consultați centrul pentru turiști a Grădinii Botanice Regale. Există chiar și plimbări gratuite din centru.

Coogee

Plimbarea de la Coogee până la Bondi

Dacă sunteți genul de persoană care iubește plimbările și activitățile outdoor, Sydney este locul perfect. Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Sydney este explorarea pistelor uimitoare pentru drumeții din jurul orașului. Cel care nu trebuie ratat este faimosul drum de la Coogee până la Bondi, plimbare care urmează linia de coastă. Această excursie extraordinară de 6km conectează unele dintre cele mai faimoase plaje din Sydney.

Hyde Park

Plimbă-te prin Hyde Park

Parcul este un loc ideal pentru cei care vor să se bucure de soare în pauza de prânz, un picnic sau chiar o zi împreună cu familia. În plus, există o mulțime de evenimente ce au loc pe tot parcursul anului, evenimente culturale sau diferite festivaluri. Dacă vizitați la momentul potrivit, puteți prinde chiar festivitățile Zilei Australiei, festivitățile ANZAC sau Târgul de Alimente și Vin.

Observatorul Din Sydney

Bucură-te de magia cerului la Observatorul din Sydney

Singurul observator important al orașului oferă vizitatorilor șansa de a vedea cerul sudic prin cele mai moderne telescoape. Cel mai bun moment pentru a vizita observatorul este pe timpul nopții, într-un tur ghidat, atunci când puteți observa îndeaproape stelele și planetele. Toate tururile sunt conduse de către astronomi experți, care iubesc să împărtășească cunoștințele lor împreună cu vizitatorii, așă că fi-ți siguri că veniți cu întrebările la voi!