A

Aventura noastră prin Țările Baltice & Belarus

✅ 12 Zile 📆

✅ 8 Țări 🇸🇰🇵🇱🇱🇹🇱🇻🇪🇪🇫🇮🇧🇾🇺🇦

✅ 6 Capitale 🏰

✅ 4300 km 🚌

În cele 12 zile ale circuitului, am parcurs o zona mai puțin populară a continentului nostru, unde se găsesc experiențe autentice ale istoriei Europei de Est. De la rădăcinile medievale, la luptele crâncene pentru independența față de sovietici, Țările Baltice oferă o alternativă la destinațiile aglomerate din Vest.

Ziua 1: Kosice

Kosice, Slovacia

Porniți din Bacău, am parcurs #România prin nordul țării, pentru a ajunge la prima țintă, al doilea oraș ca mărime din Slovacia🇸🇰, #Kosice. Cu denumirea veche românească Cașovia, este un oraș în Slovacia de est, aprope de granița cu Polonia, Ucraina și Ungaria. În anul 2013 a fost Capitală Europeană a Culturii alături de Marsilia. Am început vizitarea Cașoviei cu o plimbare pe Hlavna ulica, aici aflându-se majoritatea obiectivelor turistice. Catedrala Sf. Elisabeta, cel mai important monument al orașului, este cea mai estică catedrală în stil gotic de pe continent, constructia acesteia fiind începută în anul 1378. Continuând traseul pe pietonal, am putut admira Teatrul de Stat, cu ale sale fântâni colorate, și Muzeul Slovaciei de Est, unde se găsește cea mai mare colecție de monezi de aur din Europa. 

Ziua 2: Zakopane & Cracovia

Cracovia, Polonia

Următoarea zi am părăsit Slovacia, traversând Munții Tatra (cei mai înalți munți din Carpații de Vest), ajungând astfel în Polonia🇵🇱. În drumul nostru către Cracovia, am facut un scurt popas în #Zakopane, supranumită și ”Capitala de Iarnă a Poloniei”. Stațiunea montană este recunoscută pe timpul iernii pentru cei 18 km de pârtie de ski, dar și pentru trambulina de sărituri cu skiurile renumită la nivel mondial, iar vara se pot face trasee montane, prin Parcul Național Tatra, care cu siguranță te vor impresiona. Centrul Istoric sau Orașul Vechi din #Cracovia este unul din cele mai renumite cartiere vechi din Polonia și a fost centrul vieții politice din Polonia din anul 1038 până când în 1596 Regele Sigismund al III-lea Vasa și-a mutat curtea la Varșovia. Am început vizita noastră cu Castelul Wawel, care reprezintă cea important colecție de clădiri din țară. Simbol al mândriei naționale, speranței, si independenței, dar nu în ultimul rând al patriotismului feroce, #Wawel oferă o versiune poloneză ale Palatului Buckingham și Westminster Abbey la un loc. Indiferent de ce fel de arhitectură îți place, este greu să nu te îndrăgostești de Piața Centrală. Aceasta este motivul pentru care orașul primește o mulțime de premii de popularitate în rândul turiștilor, în fiecare an. Acest oraș oferă esența culturii, patrimoniului și stilului de viață pur european cu o piațetă umplută cu muzee, monumente și sunetele frumoase auzite din turnul Bisericii Sf. Maria. Aici, înconjurată de clădiri rezidențiale și reședințe nobiliare, se află Hala Postăvarilor (#Sukiennice) construit în stil renascentist cu Galeria Națională de Artă aflată la etaj. Ne-am continuat turul, admirând #Barbicanul, parte a fortificațiilor ce apărau orașul de invaziile turcilor și ale tătarilor, iar împreună cu Poarta Florian,  marcau începutul Căii Regale. 

Ziua 3: Varșovia

Varșovia, Polonia

 În cea de-a treia zi am vizitat prima capitală a circuitului nostru, #Varșovia, care este notabilă printre capitalele din Europa nu pentru mărimea sa, vârsta sa, sau frumusețea sa, ci pentru indestructibilitatea sa. Este un Phoenix care a renăscut de mai multe ori din cenușa războiului. Prima noastră oprire a fost la Palatul Culturii și Științei. Încă există dezbateri între cetațenii orașului dacă iubesc sau urăsc această clădire, însă un lucru este clar – priveliștea din vârful acesteia este superbă. Aceasta este cea mai înaltă clădire din Varșovia și a fost oferită din partea lui Stalin polonezilor, ceea ce explică aceste diferențe de opinii. Complet distrus în timpul invaziei naziste, Orașul Vechi (ce face parte acum din Patrimoniul UNESCO) a fost reconstruit cu ajutorul unor picturi din sec XVII-XVII. Procesul de restaurare a fost unul lung și istovitor,  care a durat în jur de șapte secole, dar localnicii sunt mândri de aspectul pe care îl are acum Stare Miasto. Noi am admirat aici Castelul Regal, Columna lui Sigismund, Palatul Prezidențial, Universitatea și Biserica Sfintei Cruci, toate afându-se pe celebra Trakt Królewski (Calea Regală). Ziua ne-am încheiat-o cu o plimbare liniștitoare prin cel mai mare și fermecător parc, Parcul Roial #Łazienki, unde se află Monumentul Chopin, concepută în stil art nouveau. 

Ziua 4: Vilnius

Vilnius, Lituania

Urmatoarea zi ne-am luat rămas bun de la Polonia, pentru a ne îndrepta către primul Stat Baltic din excursia noastră, #Lituania🇱🇹. Fiind în centrul Europei (din punct de vedere geografic), lituanienii au combinat culturile din est și vest, devenind astfel o țară fascinantă pentru orice călător. La prima vedere #Vilnius pare un oraş prea mic pentru a fi capitală, însă chiar şi aşa el ştie să-şi seducă vizitatorii care îi trec pragul cu străduţe cochete, catedrale legendare, universităţi populare şi cel mai mare Oraş Vechi din Europa de Est – plasat în patrimoniul UNESCO, presărat la tot pasul cu turnuri de biserici baroce înalte şi zvelte. Turul pietonal se începe chiar din ”inima” Vilniusului, din Piața Catedralei, unde se regăsește emblema orașului, Catedrala-Basilica Sf. Stanislaus și Ladislaus, o construcție ce seamănă mai degrabă cu un templu grecesc, ridicată în 1251 de către Marele Duce Mindaugas. Tot în această piață se găseste și Palatul Ducilor de Lituania, deasupra căruia se pot observa ruinele Castelului #Gediminas, din care, în picioare, doar Turnul Castelului. Urcând pe artera pietonală Pilles, am admirat Biserica Sf. Ana, Primăria, Filarmonica, terminând turul la Poarta Zorilor.

Ziua 5: Riga

Riga, Letonia

Traseul nostru continua către #Letonia🇱🇻, o țară care îmbină marea, pădurile de pin și lacurile, pe o suprafață mică, formând astfel un cadru natural gata să fie descoperit de către drumeți. Micile orașe și mediul rural încântă ochiul și împreună cu vibrația capitalei #Riga, transformă acest Stat Baltic într-o destinație de vis. Ne-am început dimineața cu vizitarea unui palat minunat, construit în stil Baroc de către arhitectul Italian Franchesco Bartolomeo Rastrelli (acesta a fost cel care a conceput și faimosul Palat de Iarnă din St. Petersburg). Palatul #Rundale a fost construit la începutul sec XVIII-lea, are 138 de camera încununate cu mobilier de colecție (sunt deschise publicului doar 40), iar în spate se regăsesc grădini în stil francez, asemănătoare cu cele de la Versailles. Părăsind localitatea Pilsrundale, după doar 80 km ajungem la #Riga, cel mai mare oraș din Țările Baltice, fiind un centru important cultural, educațional și financiar din zonă. Acesta este un oraș multicultural care a absorbit influențele poparelor ce au trecut pe aici (suedezi, polonezi, ruși ș.a.m.d). Este faimos pentru Centrul Vechi (Vecrīga) și centrul orașului (Centrs), în care peste 800 de clădiri aparțin stilului de arhitectură Art Nouveau. O mare parte din Centrul Vechi a fost distrus în al Doilea Război Mondial și a rămas destrămat până în anii 90, când a fost construit din nou, pentru a face Riga o destinație și mai atractivă pentru turiști. Noi ne-am concentrat asupra Vecrīga, unde sunt principalele obiective de vizitat: Opera Națională, Ghilda Mare & Mică, Casa Pisicilor Negre, Catedrala din Riga, Biserica Sf. Petru, Primăria, și nu îl ultimul rând Casa Capetelor Negre. Dacă erai negustor german și erai celibatar în Evul Mediu, cu siguranță aveai o cameră, aici, la Casa Capetelor Negre. Clădirea a fost construită în 1334 pentru negustorii cu putere financiară ridicată, aici organizându-se întâlniri și petreceri pentru aceștia în perioada în care Riga era membru al Ligii Hanseatice.  Cel mai frumos mod de a-ți încheia ziua în Riga o poți face cu o croazieră pe Daugava, la apus. Este cu adevărat o experientă de neuitat!

Ziua 6: Tallinn

Tallinn, Estonia

În dimineața zilei cu numărul sașe al circuitului nostru, părăsim Capitala Mondială Art-Nouveau pentru a descoperi cel de-al treilea Stat Baltic, Estonia. Drumul către Tallinn este unul superb, deoarece este chiar pe malul Mării Baltice, printr-o pădure de pini. Nu am putut rezista, așa că am profitat de ocazie, și am făcut o scurtă oprire lângă stațiunea Salacgriva, aproape de granița cu Estonia, undeva pe o plajă sălbatică pentru a simți Marea Baltică. Temperatura mării era relativ scăzută, dar căldura soarelui a fost cea care ne-a protejat. #Tallinn, capitala #Estoniei🇪🇪, este așezată pe coasta de sud a Golfului Finic, foarte aproape de Helsinki. Cunoscută drept Silicon Valley din Europa, are cel mai mare număr de companii noi pe cap de locuitor din Europa și este locul unde au fost înființate companii cunoscute, cum ar fi Skype sau Bolt. Estonia fiind o țară puternic digitalizată, capitala sa a fost încadrată în Top 10 orașe smart la nivel Mondial. În inima orașului se află dealul Toompea, acoperit de străzile pietruite și înconjurat de casele medieval, parcă scoase din povești. Orașul vechi a fost construit între sec. XIII-XVI, într-o perioadă în care Tallinn era un important port al Ligii Hanseatice. Astăzi, orașul vechi aparține Patrimoniului UNESCO și este, fără discuție, atracția principală. Restul orașului se întinde de la poalele dealului, încă protejat de rămășițele vechiului zid ce are o lungime de 1,9 km, construit în Evul Mediu. Pășind prin Poarta Viru, ce marchează intrarea în orașul vechi, am avut senzația că am călătorit în timp.  Prima oprire a fost în Raekoja plats (Piața Primăriei), unde sunt organizate mereu concerte, spectacole, și târguri cu produse locale. Următorul obiectiv a fost Catedrala Ortodoxă Alexander Nevsky, construită în stil rusesc între 1894 și 1900, în perioada când Estonia făcea parte din Imperiul Rus. În apropierea catedralei se află un loc popular printre turiști, chiar pe Dealul Toompea, de unde se pot face poze panoramice asupra orașului vechi. Tot în centrul vechi se află și Raeapteek, cea mai veche farmacie din Europa, înființată în 1422, unde puteți află despre ce medicamente se foloseau în perioada respectivă.  Un loc minunat, care respect aerul medieval și în care puteți gusta din bucatele estoniene este Olde Hansa, un restaurant aflat chiar în preajma Primăriei. 

Ziua 7: Helsinki

Helsinki, Finlanda

Având două nopți cazare în capitala Estoniei, am avut ocazia de a cunoaste mai bine orașul. Însă, pentru cine și-a dorit, am mers împreună în #Helsinki, capitala #Finlandei🇫🇮. După traversarea Golfului Finic cu ferry-boat-ul, am ajuns în Helsinki, cel mai mare oraș industrial și port maritim al țării. Orașul se situează în sudul țării, pe o peninsulă mărginită de porturi naturale care ies în relief spre Golful Finic. Este cea mai nordică capitală din Europa și de multe ori i se spune ,,orașul alb al nordului” datorită multelor clădiri construite din granit alb. Cel mai simplu mod de a călători prin oraș este cu ajutorul transportului public. Cu tramvaiul am ajuns foarte ușor în Senaatintori (Piața Senatului), unde se află simbolul capitalei, Catedrala Helsinki, o clădire înaltă, construită în stil neoclassic, de culoare alba ce are cupole înverzite. Atunci când a fost construită la mijlocul sec. XIX-lea, aceasta se numea Catedrala Sf. Nicolae, în onoarea Țarului Nicolae I, care avea și titlul de Mare Duce al Finlandei, iar după ce finlandezii și-au cerut independența, numele acestuia a fost înlăturat. În drumul nostru către Kauppatori, am putut admira și Catedrala Uspenski, o catedrală construită din cărămidă roșie în stil rusesc. Kauppatori este o piața centrală a orașului, aflată la malul Mării Baltice, unde se găsesc suveniruri, flori, preparate finlandeze și câteodată pescarii vin cu pește proaspăt care se vinde direct de pe bărci. După un prânz pescăresc în Kauppatori, parcurgând Esplanada, am ajuns in cel mai important parc, considerat centrul cultural al orașului. Aici se află Parlamentul, Muzeul de Artă Contemporană, Centru de Muzică, Biblioteca Natională, Centru de Conferință Finlandia, Muzeul Național de Istorie și multe alte muzee cu diferite tematici. Aici putem observa de ce finlandezii au design-ul în ADN. Arhitectura acestor clădiri au valențe moderniste, concepute de arhitecți cunoscuți la nivel mondial. Ne-am încheiat ziua cu o vedere panoramică asupra Helsinki-ului, din ferry-boat-ul care ne duce înapoi către Tallinn.

Ziua 8: Vilnius & Trakai

Trakai, Lituania

Am început coborărea către sudul continentului, cu revenire în capitala Lituaniei, Vilnius. Am vizitat ce nu am reușit să vizităm în ziua a 4-a, mai exact Palatul Prezidențial și Universitatea din Vilnius. Câțiva dintre noi ne-am dorit să avem o priveliște mai profundă asupra orașului și am urcat cu telefericul la Turnul Gediminas. Ținta următoare este o destinație care nu prea a existat pe harta turistică până acum, O țară cu un potențial imens, multe locuri frumoase și oameni extrem de primitori. Înainte de a trece pe teritoriul Belarusului, am vizitat capitala istorică a lituanienilor, #Trakai, cunoscut și ca ”Orașul lacurilor”. În oraș există un castel gotic, unic in Europa de Est, înconjurat pe toate părțile de apă. Construit în 1410, imediat după faimoasa bătălie de la Grünenwald, cu scop defensiv, mai întâi început de către Marele Duce al Lituaniei Kęstutis și ulterior terminat de către fiul său, Vytautas. Acești conducători au avut un rol important în istoria Lituaniei, de aceea Castelul Trakai a reprezentat și încă reprezintă un monument îndrăgit de către lituanieni. 

Zilele 9-10: Minsk

Minsk, Belarus

După vizitarea Castelului Trakai, ne-am îndreptat către o altă capitală, #Minsk, aflată la doar 120 km de Vilnius. Contrar reputației mohorâte, Minsk reprezintă un oraș progresiv, modern și curat. Orașul este un centru cultural, politic și cel mai dezvoltat oraș din #Belarus🇧🇾. Minskul a devenit de altfel și un punct central pentru summit-ul internationale sau evenimente sportive, cum ar fi Jocurile Europene 2019. Capitala are o viață de noapte bogată, numeroase muzee și o colecție impresionantă de clădiri construite în era stalinistă. Bulevardul Independenței, sau Nezalezhnasti, traversează capitala Belarusului pe o lungime 15 kilometri (cel mai lung bulevard din Europa), acesta urmând a fi înscris în patrimoniul UNESCO ca un exemplu de arhitectura sovietică din perioada postbelică. Ne-am început vizita în Piața Independenței, unde se află principalele clădiri administrative ale țării: Guvernul, Parlamentul și Corpurile Ministeriale. Tot aici, se găsește și o frumoasă biserică, construită din cărămidă roșie, Biserica Sf. Simon și Elena. Această biserică romano-catolică se poate spune că are o fundație ”sfântă” deoarece cărămizile au fost aduse tocmai din Częstochowa, orașul polonez în care se organizeaza multe pelerinaje. Chiar sub Piața Independenței este construit un mall subteran în care se regăsesc produse autohtone. Continuând pe Bld. Indepentenței s-au putut admira și Palatul Republicii, unde se țin cele mai importante concerte de diferite genuri muzicale, Palatul Culturii, Parcul Gorky, Circul Național și Monumentul Victoriei. Ultimul obiectiv din această zi a fost Muzeul Național de Istorie Bielorus închinat Marelui Război de Apărare a Patriei, primul muzeul din lume care spune povestea celui mai sângeros război al sec XX și singurul creat în Belarus în timpul ocupației naziștilor. 

Următoarea zi din Minsk început-o cu Teatrul de Operă și Balet Balshoi, construit în 1933. Aici participă cei mai importanți artiști ai țării și e singurul loc în care bielorușii pot asculta și vedea spectacole de operă. Ulterior am întrat în Orașul Vechi unde se află Primăria, Catedrala Sf. Duh, cel mai important centru de pelerinaj al Belarusului, și diferite muzee printre care se află și Muzeul Pisicilor. În a doua parte a zilei fiecare si-a rezervat-o pentru vizite individuale sau pentru ultimele cumpărături. Atunci a fost momentul când am descoperit un lucru inedit pentru o țară cu situația politică actuală. Pe strada Kastrychnitskaya se găsește o lume total diferită de restul Minskului. Într-o fostă zonă industrial artiștii au fost lăsați să-și exercite creativitate. În 2014 a fost organizat primul Festival Internațional „Vulica Brazil” de Artă Urbană, la care au participat artiști locali și  brazilieni. Aici, Ramon Martins a creat cel mai mare mural creat de o singură persoană (Ramon Martins). Este incredibil cum acest cartier, nu foarte departe de centru, a fost transformat de către tineri într-un hub creativ și este principalul loc recreațional pentru aceștia, cu multe pub-uri și cafenele. Contrar așteptărilor, Minskul este un oraș viu, cu dorință de exprimare.

Ziua 11: Lvov

Lvov, Ucraina

Plăcut surprinși de ceea ce ne-a oferit capitala Belarusului, ne continuăm călătoria către partea de vest a #Ucrainei🇺🇦. #Lvov, numit și Liov este cel mai mare și cel mai important oraș din vestul Ucrainei. Este reședința regiunii Lvov și cel mai important oraș din regiunea istorică Galiția, situat pe râul Poltava. Orașul a cunoscut o dezvoltare rapidă, datorită situării sale la încrucișarea căilor comerciale ce legau Marea Neagră cu Marea Baltică. Timp de secole acesta a fost un oraș polonez, unul dintre cele mai importante centre culturale, educaționale și politice din regiune, în special în perioada Imperiului Austro-Ungar. După Al Doilea Război Mondial, Liov s-a alipit Uniunii Sovietice (polonezii au fost deportați în vestul Poloniei, în zona orașului Wrocław), iar ulterior după destrămarea U.R.S.S – Ucrainei. Este unul dintre cele mai romantice și fermecătoare din Europa, unde poți petrece multe zile și tot nu te plictisești. Sunt în total 1500 de cafele, facând Liovul orașul cu cele mai multe cafele pe cap de locuitor din lume. Nici daca stai un an întreg doar să vizitezi cafenele, și tot nu reușești să le vezi pe toate. În timpul scurt petrecut în acest minunat oraș, am parcurs Centrul Vechi unde sunt cele mai importante obiective turistice: Primăria, Muzeul de Istorie, Teatrul de Opera, care se află în dreptul statuii unuia dintre cei mai cunoscut poet ucrainean Taras Shevchenko, Catedrala Dominicană, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Biserica Carmelită și Turnul Arsenalului. Am vizitat și obiective mai puțin obișnuite cum ar fi Teatrul Berii, Fabrica de Ciocolată și Fabrica de Cafea, aflate chiar în piața centrală. 

Ziua 12: Cernăuți & home

Cernăuti, Ucraina

În a 12-a zi a circuitul nostru ne pregătim pentru drumul de întoarcere acasă, în România. Înainte de a trece granița, oprim într-un oraș în care (încă) se resimte un puternic aer românesc, creație a Imperiului Habsburgic. #Cernăuți este centru administrativ, politic și economic al regiunii cu același nume din vestul Ucrainei. Astăzi, fostul sediul Mitropolitan este sediul Universităţii, în care învaţă aproximativ 15.000 de studenţi, are un parc îngrijit în spate şi alei zornăitoare, din pietricele albe de râu. Universitatea Națională «Iurii Fedkovici» din Cernăuți – este cea mai importantă universitate din nordul #Bucovinei, situată în Cernăuți, Ucraina. După Unirea Bucovinei cu România, universitatea a primit numele de „Universitatea Regele Carol I din Cernăuți”. Instituția a fost înființată în 1875 cu numele de Franz-Josefs Universität, pe bazele liceului teologic, limba de predare fiind limba germană, cu departamente separate pentru limba și literatura română și ucraineană. În perioada dominației austriece, universitatea avea 3 facultăți: teologie ortodoxă, drept și filosofie. În această perioadă, corpul studențesc se compunea din circa 20-25% români și ucraineni, majoritatea studenților fiind evrei sau germani.  Noi am vizitat această Universitate, intrând în Sala de Marmură, ce are o importanță istorică deosebită, aici semnându-se în 1918 unirea Bucovinei cu România. Turul a continuat în trecând prin salonul în care se țin sedințele Senatului Universității, unde se află două oglinzi venețiene ce sunt suflate cu șase foi de argint. Ultimul salon pe care l-am vizitat a fost Salonul Albastru unde este expus bustul arhitectului universității, Josef Hlávka, cel care a mai proiectat și Spitalul din Praga și Opera din Viena. Înainte de a iesi din acest complex minunat, am intrat și în Biserica Trei Ierarhi. Ne-am continuat plimbarea prin Cernăuți și am putut admira Primăria, Fostul Teatru Național, Palatul Național al Românilor, și bineînțeles am mers pe celebra stradă Mihai Eminescu. Nu trebuie să ratați strada pietonală Kobyleanska, unde sunt multe cafenele si restaurante, inclusiv Café București. Aici se poate lua pulsul unui Cernăuți modern și plin de viață, căruia i se spunea, într-o altă epocă, Mica Vienă.

Așadar: 12 zile, 8 țări, 6 capitale, 4300 kilometrii parcurși. Acest circuit ne-a permis să admirăm destinații fascinante, pe alocuri, nestrăbătute de mulți turiști, dar de o frumușețe aparte, pe care îl vom repeta, cu siguranță, în lună August 2021. 

Le mulțumim turiștilor noștri pentru încrederea acordată și îi mulțumim în mod special Dl. Cepariu deoarece întotdeauna transformă un astfel de circuit într-o experiență minunată pentru călători, prin pasiunea pentru turism pe care o transmite tuturor. 😀😀

 

Galeria noastră

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *