În mini-vacanță de #Rusalii 2019 am profitat de vremea excelentă pentru a vizita frumosul oraș aflat la Marea Neagra, Odessa, și capitala Republicii Moldova, Chișinău.
Ziua 1: Cramele Purcari & Odessa
Cramele Purcari, Republica Moldova
Prima oprire am făcut-o la Cramele Purcari, unde am descoperit secretele creării vinurilor de Purcari. Noblețea, buchetul și gustul special al vinurilor ”Roșu de Purcari” și ”Neagră de Purcari” sunt recunoscute la cele mai prestigioase concursuri internationale. Ne-am despărțit, cu mare greutate, de Purcari pentru a ne îndrepta către punctul culminant al acestei excursii: participarea la spectacolul de balet ”La Bayadere”, organizat de către Teatrul de Operă și Balet din Odessa (a doua operă ca mărime din lume, după La Scala din Milano)
Ziua 2: Odessa
Odessa, Ucraina
A doua zi am dedicat-o Odessei, un oraș multicultural, cu vegetație bogată ce ajută în zilele toride de vară, și cu arhitectură minunată care se aseamănă, mai degrabă, cu cea mediteraniană și franceză, decât cu cea din regiunea în care se află. Am început turul cu vizitarea Parcului Shevchenko în care se află Monumentul Eroului Necunoscut, după care ne-am îndreptat către Catedrala Schimbarea la Față, una din cele mai frumoase clădiri ale orașului, închinată Sf. Apostol Nicolae. După-amiaza am admirat Opera, de această dată în timpul zilei, aflată în preajma Parcului Istanbul. La doar câțiva pași, se află intrarea simbolică în oraș: Treptele Potemkin. Cele 192 de trepte au fost deschise publicului în 1841, iar în vârful acestora se află Statuia Ducelui Riochelieu, unul dintre cei mai iubiți primari ai Odessei. Ziua ne-am încheiat-o pe strada Deribasovskaya, o arteră pietonală pe care se află o multitudine de restaurante și baruri. Aici e locul perfect unde poți simți cu adevărat vibrația orașului.
Ziua 3: Cetatea Albă & Chișinău
Cetatea Albă, Ucraina
În cea de-a treia zi, părăsim Odessa, pentru a trece granița către Republica Moldova, nu inainte de a vizita Cetatea Albă. Amplasată la gura de vărsare a râului Nistru în Marea Neagră, Cetatea Albă se află pe teritoriul Ucrainei de astăzi, dar aceasta a avut o importanță istorică în timpul domniei lui Alexandru cel Bun, dar mai ales pentru cea a lui Stefan cel Mare, ca fortăreață de apărare împotriva turcilor. Aceasta a intrat sub stăpânirea moldovenilor la sfârșitul sec. XIV-lea (1392). Ulterior, traseul ne-a condus către un alt obiectiv aflat pe teritoriul Moldovei, Cramele Cricova, probabil cele mai cunoscute din regiune. Cramele care formează un adevărat oraș subteran, sunt organizate în aproape 100 km de galerii și straduțe care ajung la o adâncime de până la 100m. După o scurtă plimbare pe străduțele ce au denumirea diferitelor soiuri de vinuri (Str. Cabernet, Str. Sauvignon, etc.), ne-am îndreptat către secția de producere a vinului, unde am aflat ceea ce produce Cricova, aceștia fiind renumiți pentru spumantul produs după metoda tradițională franceză. Următoarea stație a fost Colecția Națională, unde sunt adăpostite peste 1 milion de sticle de vin ale diferitelor personalități care au vizitat aceste hrube. Ne-am încheiat turul cu vizitarea sălilor de degustare, unde am avut plăcerea să simțim gustul unic al vinului spumant Cricova.
Ziua 4: Chișinău & acasă
Chișinău, Republica Moldova
Ultima zi a fost una relaxantă, în care am vizitat principalele obiective din Chișinău. Prima oprire a fost una dulce, Magazinul Bucuria, unde turiștii au gustat din diferitele sortimente de ciocolată și bomboane create de către cunoscutul brand moldovenesc. După care am facut un tur pe bulevardul principal al capitalei, Bd. Stefan cel Mare și Sfînt, pe care se află statuia domnitorului moldovean, Parlamentul Republicii Moldova, Casa Guvernului, Arcul de Triumf, Catedrala Mitropolitană, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” și Academia de Științe. În drumul nostru către casă, am făcut un ultim popas la Mănastirea Căpriana, una din cele mai vechi mănăstiri din Rep. Moldova, ce datează din sec. XV-lea. La Căpriana a existat și cea mai mare bibliotecă mănăstirească din Moldova cu multe cărți și hrisoave de valoare, printre care pomelnicul mănăstirii Dobrovăț, care începea cu primul ctitor al mănăstirii, Ștefan cel Mare, și se încheia în anul 1821.
Prin această cale îi mulțumim D-lui Cornel Cepariu pentru că este alături de noi de fiecare dată cu aceeași pasiune și dorință de a împărtași din cunoștiințele sale. Nu în ultimul rând le mulțumim turiștilor pentru încrederea pe care ne-au acordat-o și sperăm ne vom reîntâlni și cu alte ocazii pentru a trăi momente minunate împreună.