Cu atât de multe de oferit, ar fi aproape imposibil să alcătuim un top al obiectivelor din această țară insulară minunată. Insuele malteze oferă oricărui turist care ajunge aici o viziune mult mai largă asupra unui patrimoniu bogat ce merită explorat.

Malta, Gozo și Comino formează arhipeleagul maltez, un loc asupra căruia timpul efemer și-a spus cuvântul. Scăldat în razele soarelui, peisajul este completat de orașe pitorești cocotate în vârful dealurilor, de porturi la malul marii și de sate vechi. Pe lângă acestea, Malta se mândrește cu amintirea legendarilor cavaleri care au luptat împotriva turcilor și au înfăptuit Cruciadele.

Valletta

Capitala Maltei, cea mai mică din Uniunea Europeană şi unul dintre cel mai bine fortificate oraşe din Europa, este una dintre destinaţiile ce nu trebuie ratate de turiştii aflaţi în căutarea unei călătorii culturale unice.

alleta este o mică aşezare din secolul al XVI-lea, înconjurată de ziduri impunătoare, bastioane puternice şi şanţuri, construită pe o peninsulă unde se află două porturi naturale – Marsamxett şi Grand Harbour.

Orăşelul, denumit după fondatorul său francez, Marele Maestru Jean de la Vallette, a fost clădit de Cavalerii Ioaniţi după asediul turcilor din 1565, când Jean de la Vallette a cerut ajutorul Papei pentru construirea unui oraş-fortăreaţă care să facă faţă atacurilor otomane.

Deşi este capitala cea mai mică a unui stat european, cu o suprafaţă de sub un kilometru pătrat şi în jur de 9.000 de locuitori, Valletta este un muzeu în sine, având cea mai mare densitate de monumente istorice din lume, la fel ca întreaga ţară. Capitala Maltei oferă 320 de monumente pe care le descoperi la orice pas, stilul arhitectural predominant fiind cel baroc, dar se pot observa şi clădiri cu tente de neoclasicism şi arhitectură modernă. Deoarece are un număr mare de palate, Valletta a primit pseudonimul renascentist „Superbissima“.

Grădinile Barrakka

Pe lângă exemplele impresionante de artă de care dispune Valletta, aici se pot găsi, de asemenea, și Grădinile Barrakka. Acestea sunt împărțite în două părți, partea superioară și cea inferioară. Grădina Barrakka superioară oferă o priveliște minunată asupra portului din Valletta, peisajul pitoresc fiind un prilej de relaxare și, de ce nu, de meditare, pentru turiștii și localnicii care vin în vizită în acest loc. Grădinile Barracca au fost construite în anul 1775 si reprezintă unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitare din Valletta, mulți turiști acaparând acest loc, în fiecare an. În interiorul parcului se găsesc multe opere de artă, printre care unele statui, care oferă grădinei un aspect artistic deosebit. Grădina Barracca inferioară se află la o altitudine mai mică față de cea superioară, dar, cu toate acestea, oferă, de asemenea, o priveliște splendidă a portului din Valletta, conținând, de asemenea, câteva statui, care clătesc privirile celor care vizitează acest loc. Evident, acesta este doar unul din multele obiective uimitoare din Valletta.

Mdina

Orașul Mdina este un oraș ce oferă turiștilor o evadare într-un mediu de poveste, fiind înconjurat de istorie. Încă de la început, trebuie să treci prin poarta principală pentru a putea intra în orașul propriu-zis, iar odată cu aceasta, vei avea impresia că te-ai întors în timp. În imensa cetate vei descoperi o lume încântătoare, fără autoturisme, cu clădiri vechi, cu trecători care își aleg cu grijă pașii și nu se grăbesc nicăieri.

Cea mai importantă atracție turistică din Mdina este Catedrala Saint Paul, o clădire barocă glorioasă, proiectată de arhitectul maltez Lorenzo Gafa. Sanctuarul bogat decorat are o cupolă magnifică, coloane de marmură, detalii aurite și picturi superbe pe tavan. Catedrala posedă o icoană prețioasă a Madonnei din secolul al XII-lea și opere de artă ale celebrului pictor maltez Mattia Preti.

O altă vizită obligatorie este Palazzo Santa Sofia, un palat grandios și însemnat din punct de vedere istoric. Palazzo este un monument minunat ce găzduiește superbul Muzeu de Istorie Naturală, cu o colecție remarcabilă de expoziții geologice precum cele de fosile, de insecte și de animale.

Grota Albastră

Grotă Albastră nu trebuie confundată cu Laguna Albastră, care este situată în Nord-Vestul arhipeleagului. Fiind un complex de 7 peșteri găsite de-a lungul coastei din sud a insulei, adevărata frumusețe a locului este surprinsă când magia ți se dezvăluie, odată ajuns aici: cerul albastru se reflectă în nisipul alb de pe fundul marii, sub peșteri, rezultând culori vibrante, azure. În plus, pereții peșterilor oglindesc culori strălucitoare de portocaliu, purpuriu și verde fosforescent al florei subacvatice, conturând privitorilor un peisaj fascinant plin de lumină.

Poți să te bucuri de insulă prin intermediul unui tur cu una dintre bărcile de pescuit pictate tradițional, numite luzzus. Acestea pleacă la aproximativ 20-30 de minute, când marea se liniștește, iar plimbarea durează aproximativ 25 de minute; traseul pe apă cuprinde 6 peșteri, inclusiv Grota Albastră.

De asemenea, te poți bucura și de magazine de suveniruri, de înghețată, cafenele, precum și restaurante de tip cliffside, cu priveliști uimitoare, în satul Wiez iz-Zurrieq. De asemenea, acest obiectiv turistic este o destinație populară printre scafandri datorită vieții sale marine active.

Golful de Aur

Cu țărmurile sale de nisip protejate de o coastă montană și de coline înclinate, Golful de Aur se află în nord-vestul Maltei și este una dintre cele mai spectaculoase plaje ale insulei. Spre deosebire de alte plaje, aceasta se află departe de traficul stradal, ceea ce o face să fie un loc ideal pentru evadare din aglomerație. De la nisipurile de aur și fine până la apele curate și blânde pentru înot, zona este prielnică dacă îți dorești să petreci ziua în timp ce asculți sunetul liniștitor al valurilor.

Sunt disponibile scaune de plaje și umbrele pentru închiriere, plaja dispunând de facilități bine întreținute, inclusiv toalete publice și vestiare. Golful de Aur este o zonă ușor accesibilă cu mașina sau cu autobuzul, stația aflându-se doar la 5 minute de mers pe jos de plajă.

Pentru o experiență perfectă de relaxare pe plajă, există cafenele și restaurante cu terase și vederi superbe către mare.


Laguna Albastră

O creație perfectă a naturii, Laguna Albastră pare un tablou conturat în nuanțe de turcoaz cristalin, ce reflectă culoarea apei și care dă impresia unei pisicine uriașe. Această lagună are o plajă mică, unde vei găși umbrele și scaune pentru închiriere. Cealaltă opțiune este de a face plajă pe stânci fierbinți și de a apela la standurile de răcoritoare găsite în jurul lagunei pentru a trăi relaxarea la cote maxime.

Inotatorii se pot bucura de ape perfect temperate și curate, care sunt echivalentul în lungime a câtorva bazine olimpice de înot. Laguna este mai puțin aglomerată după ora 16:00, însă feriboturile care se întorc nu mai funcționează începând cu ora 18:00. Insula Comino atrage mulți snorkeleri, scafandri și surferi, iar accesul pentru ajunge la Laguna Albastră, se face cu un feribot din Mgarr, pe insula Gozo.

Stâncile Dingli

Dacă apreciezi peisajele de coastă, ar trebui să efectuezi o scurtă călătorie de la Grota Albastră, cu mașina sau autobuzul, până la stâncile Dingli. Acestea coboară dramatic in Marea Mediterană, oferind panorame ce îți va tăia răsuflarea. În afară de explorarea naturii și delectarea cu minunățiile oferite de aceasta, recomandăm să nu ratezi vizitarea unei mici capele de pe un deal din vecinătate, așezământ ce este destinat Mariei Magdalena; deși închisă pentru vizitatori, merită efortul de a ajunge aici pentru panorama superbă.

Siggiewi – satul tradițional maltez

Siggiewi, acest sat tradițional maltez, este situat în sud-vestul Maltei, între Rabar și Marsaxlokk, în Valea Girgenti, care începe în apropierea stâncilor Dingli.

În centrul satului, biserica Sfântul Nicolae impresionează turiștii cu fațada sa barocă creată de Lorenzo Gafa, în anul 1693. De obicei, biserica este închisă, cu excepția zilelor de sărbătoare Siggiewi. Această îl onorează pe Sfântul Nicolae, și se desfășoară la sfârșitul lunii iunie, de joi până duminică.

În această perioadă, clădirea este iluminată cu lumini multicolore, iar decorul este completat cu focuri de artificii și parade. Un alt punct de atracție este mâncarea. Festivalul include chioșcuri ce vând bunătăți tradiționale, de la produse de patiserie umplute cu diverse creme până la nuga cu migdale și alune.

Din mai până în octombrie, Siggiewi este gazda Nopților Folclorice din parcul Limestone. Acest eveniment este un omagiu pentru patrimoniu cultural al Maltei, cu spectacole de dans folcloric, muzică tradițională și mâncare specifică ce încânta papilele gustative ale turiștilor care încearcă bucățele tradiționale malteze.

În afară orașului se află câteva atracții interesante, acestea incluzând Palatul de Vară al Inchizitorului. Situat pe o margine cu vedere spre o vale de un verde smarald, acest palat a fost construit ca reședință de vară pentru Visconti, unul dintre inchizitorii din Malta.

Un alt obiectiv turistic din apropiere este biserica Parohială Standul Leonard din Hal Kirkop, care este situată la doar 6 kilometri de Siggiewi. Dacă ajungi în acest loc, trebuie neapărat să intri pentru a vedea colecția de lucrări de artă din secolul XVII-lea și al XVIII-lea, precum și picturi contemporane ale lui Guze Briffa. Pentru o experiență unică, sfatul nostru este să vizitezi biserica în timpul sărbătorii Sfântului Leonard, festivalul religios ținându-se anual pe 24 august.

Popeye Village

Dacă plănuiești o vacanță împreună cu copiii, Popeye din Mellieha oferă un spațiu de distracție numai bun pentru a va petrece întreaga zi. Această atracție turistică fermecătoare a fost inițial concepută pentru filmul din 1980, Popeye, cu Robin Williams și a devenit una dintre cele mai importante atracții turistice din Malta.

În satul lui Popeye de pe litoral format din 20 de structuri din lemn îl puteți întâlni pe Popeye Marinarul care va realiza împreună cu voi un tur complet al satului, în care îți va arată poșta, brutăria și alte repere ale satului lui Popeye, așa cum este el cunoscut. Pe lângă acestea, există și alte atracții, inclusiv o plajă și magazine de suveniruri.

În această excursie, copiii se vor bucură și vor iubi călătoriile cu barca și trambulinele. Special pentru ei este construit și un oraș al lui Moș Crăciun, în care acesta pregătește cadourile pentru Sărbători. Deși ai putea crede că este o atracție turistică mai ales pentru perioada iernii, vei fi surprins să afli cât de interesați sunt cei mici să vadă cum le pregătește Moșul cadourile și cât de din timp se pregătește pentru seara de Ajun.

După cum spuneam și mai sus, Malta este plină de obiective și de lucruri impresionante, iar noi sperăm că te-am convins prin acest articol să vizitezi această magnifică țară insulară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *