Cu un peisaj superb, o cultură deosebită și cu un ritm al vieții ce te prinde în mrejele sale încă de la primul contact, Portugalia este o destinație ideală pentru cei ce caută romantismul, aventura sau relaxarea. Al doilea oraș ca mărime din Portugalia după binecunoscuta Lisabona, Porto nu rămâne nici pe departe în umbra acesteia ci dimpotrivă, atrage sute de mii de turiști anual cu obiectivele istorice și atracțiile sale. Acestea fiind spuse, pornim incursiunea noastră în Porto!

Torre dos Clérigos

Torre dos Clerigos se ridică falnic deasupra orașului Porto, ca un arc monumental, marcând totodată linia orizontului. Dacă nu știai, acesta este singurul obiectiv turistic din Porto folosit ca și punct de reper. Nu e de mirare, Torre dos Clerigos, are o înălțime de 75 de m și a fost construit în secolul al XVIII-lea. Vei avea nevoie de o extra-doză de energie pentru a urca cele 240 de trepte până în vârful turnului, însă, dacă reușești să o faci, cu siguranță te vei simți răsplătit cu o panoramă uimitoare asupra râului Douro, a întregii văi precum și a întregii coaste. Ca un fapt divers, dacă simți că îți e greu să urci cele 240 de trepte, poate e mai ușor să escaladezi direct turnul: în anul 1970 acesta a fost escaladat de doi spanioli, în aplauzele unei mulțimi enorme ce se adunase să vadă „minunea”.

Torre dos Clerigos dar și Biserica Clerigos au fost proiectate de arhitectul Nicolau Nasoni și reprezintă adevărate capodopere ale stilului baroc ce datează de la jumătatea secolului al XV-lea. Nicolau Nasoni este de altfel cel care și-a pus amprenta asupra multor clădiri din jurul portului dar și din nordul Portugaliei. La cererea acestuia, Nasoni afost îngropat chiar aici, într-o capelă ce aparține de Biserica Clerigos.

Cais da Ribeira

Cais de Ribeira este cartierul de pe malul râului Douro al orașului Porto, un labirint atrăgător de străzi înguste, unde cu siguranță îți vei dori să te pierzi. De fapt, cartierul Cais da Ribeira atrage prin farmecul său istoric, prin culorile caselor sale alese astfel încât să nu strice peisajul: de la nuanțe de muștar deschis, la portocaliu.

Ribeira este mai mult o aventură de arome și culoare – o multitudine de restaurante și cafenele amplasate de-a lungul cheiului îți vor trezi simțurile și de aceea Cais de Ribeira este cea mai populară zona a orașului Porto pentru relaxare și socializare.

Cais da Ribeira înseamnă mai mult de atât, pe lângă aspectul său comercial, atelierele sale de încălțăminte, aroma pâinii calde sau a bârfelor auzite de la balcoanele localnicilor, Cais de Ribeira este despre explorarea istoriei unui cartier fascinant, este despre descoperirea relicvelor medievale. UNESCO a declarat acest loc că făcând parte din Patrimoniul Mondial.

Palácio da Bolsa

Palacio da Bolsa, fosta bursă de valori a orașului Porto, datează de la jumătatea secolului al XIX-lea (1842 – 1910), și a fost construită în stil neoclasic pentru comercianții bogați ai vremii.

Clădirea a fost ridicată în locul unei mănăstiri franciscane de arhitectul Joaquim da Costa Lima Júnior iar interiorul său a fost somptuos decorat și împărțit în mai multe camere și saloane, fiecare dintre acestea unice în felul lor. Imediat după intrare se află Pátio das Nações (Sala Națiunilor) însă cu siguranță fiecare dintre camerele din interior îți vor stârni mai mult interesul pentru a le vizita și a afla câte puțin din istoria lor. Pentru a obține mai multe informații, te poți alătură unuia dintre tururile ghidate ce au loc din jumătate în jumătate de ora.

Punctul culminant al vizitei la Palacio da Bolsa este Salão Árabe, o impresionantă sală de bal decorată cu modelele complexe din cultura maurilor, împodobite cu nu mai puțin de 18 kg de aur.

Catedrala Sé

Catedrala Se ar trebui să fie trecută în wish-listul tău ca și un obiectiv turistic prioritar odată ce te-ai hotărât să ajungi într-un city break în Porto. Catedrala Se reprezintă un reper al secolului al XII-lea, cu aspectul său asemănător mai degrabă unei cetăți, cu impresionantele sale turnuri, dar și cu fațada sa gotică.

Catedrala în sine este o structură a stilului arhitectonic romanic din secolul al XII-lea, ce a fost construită de Episcopul Hugh, un nobil francez care a venit la Porto chiar înainte de independența Portugaliei și care a condus orașul între anii 1113 și 1136.

În ciuda rădăcinilor sale romane, vei observa că de-a lungul secolelelor Catedrala Se a suferit numeroase schimbări ale stilurilor arhitectonice, cum ar fi acoperișurile în stil baroc ale turlelor de lângă ușa din față sau chiar logia (o placă cu scrieri biblice) situată în afara peretelui nordic al clădirii, proiectată de Nicolau Nasoni în secolul al XVIII-lea.

În interiorul catedralei recomandăm să vedeți altarul de argint care are o poveste aparte: în anul 1809, când Grande Armeé a lui Napoleon a intrat în oraș, un localnic a pictat altarul pentru a ascunde argintul. Trupele franceze nu au observat niciodată acest lucru și astfel argintul a rămas în Porto.

Catedrala Sé este un reper istoric al centrul vechi, locul unde s-a născut orașul Porto. De fapt, Morro da Sé este cel mai vechi cartier din Porto, iar locuitorii săi se pot mândri că locuiesc în cea mai autentică parte a orașului.

Chiar lângă Catedrala Se vei putea vedea frumosul turn medieval din secolul al XIII-lea.

Museu Nacional Soares dos Reis

Dacă te hotărăști să vizitezi un singur muzeu din Porto, recomandăm că acela să fie Museu Nacional Soares dos Reis. Acesta prezintă o colecție remarcabilă de artă portugheză ce se întinde de-a lungul secolelor XVI – XX și care prezintă sculpturile lui Antonio Soares dos Reis. Muzeul mai prezintă și o colecție de picturi ale artiștilor portughezi și străini, în special, colecții olandeze sau flamande, o colecție de sticlă portugheză fină, aparținând secolelor XVIII-XIX-lea, articole rare de ceramică și porțelan Delft. Mobilierul din India și Japonia conferă expoziției un aer exotic dar tot aici vei găși și o frumoasă colecție de textile provenită din mănăstiri.

Rezervă câteva ore pentru a putea admira colecțiile, apoi poți să faci o plimbare prin grădină însă nu înainte de a servi un delicios prânz la cantina muzeului.

Ponte de Dom Luís I

Grandiosul pod Dom Luis I este una dintre cele mai iconice structuri din Portugalia și un obiectiv turistic de neratat al orașului Porto. Ponte Dom Luis I a fost finalizat în anul 1886 sub semnătura marelui arhitect Gustave Eiffel, reprezentând un mare succes al vremii.

Structura este construită pe două nivele: partea superioară deservește zonei pietonale și traficului rutier iar nivelul inferior este rezervat liniei de metrou. Pietonii se pot plimbă pe trotuarele sale înguste care se află pe o parte a drumului sau se pot aventura pentru a traverversa structura cu ajutorul unei căi de trecere aflată la 60 de metri înălțime. Pentru o priveliște uimitoare, trebuie neapărat să urci pe terasa Mosteiro da Serra do Pilar, pe malul sudic. De aici, întregul oraș formează un fundal extraordinar, iar panorama este cu totul și cu totul deosebită la amurg.

Café Majestic

Cu o fațada definitorie stilului Art Nouveau, Cafe Majestic este o capodoperă arhitecturală și o cafenea inconfundabilă. Interiorul oferă ambianța vintage a anilor ’20 – impresionantul său mobilier, scaune originale sculptate din lemn, mesele cu marmură, toate îi conferă cafenelei Majestic un aer boem, incatator pentru timpurile noastre moderne. De altfel, Cafe Majestic este o locație incatatoare unde poți servi în liniște prânzul sau cina, încercând preparatele bucătăriei portugheze cu cele mediteraneene.

Mai mult, cafeneaua Majestic este recunoscută petru selecția prăjiturilor și a produselor de patiserie și pentru specialități precum pâinea prăjită franceză înmuiată într-o cremă de vanilie cu fructe uscate. Dacă sunteți cu copiii, aceștia vor fi cu atât mai fascinați atunci când vor afla că celebra J.K. Rowling a lucrat la schița primei sale cărți „Harry Potter și piatră filozofală” în timp ce savura o cafea chiar la Cafe Majestic, la o masă lângă intrare.

Am dori să concluzionăm acest articol cu niște sfaturi pentru a avea un city-break in Porto cât mai reușit. Înainte de a părăsi acest frumos oraș, trebuie neapărat să:

  • încerci pestiscos – „petiscos” pentru portughezi sunt „tapas-urile” pentru spanioli (aperitive făcute din mai multe feluri de mâncare servite de regulă pe pătrățele de pâine servite în porții mici, calde sau reci) și, datorită dimensiunilor lor mici, poți degusta o gama variată de mâncăruri locale la o sigură masă.
  • deguști vinul de Porto – acesta nu mai are nevoie de nicio prezentare…
  • efectuezi o croazieră pe râul Douro – vei avea ocazia să admiri Porto de pe râul care îl traversează

Sperăm că v-am convins cu cele spuse să vizitați acest frumos oraș și te așteptăm la noi pentru a planifica următoarea vacanță!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *