Așezată în Nord-Estul Italiei, capitala regiunii Veneto este localizată de-a lungul a 117 insulițe situate în Laguna Venețiană și care sunt legate între ele de canale și poduri. Cei peste 250.000 de locuitori de aici se numesc mândri descendenți ai foștilor cetățeni ai Republicii Veneția, o putere financiară și maritimă în perioada Renașterii și a epocii feudale. Astfel, Republica Veneția a reprezentat un important centru de comerț (mătase, grâne și mirodenii) și artă, începând cu secolul XIII și până în secolul al XVII-lea.

Actuala Veneție a devenit, pentru frumusețile și atracțiile ei, unul dintre cele mai vizitate orașe ale lumii, cu peste 50.000 de turiști zilnic și o medie anuală ce depășește 3 milioane de turiști.

Piazza San Marco

Piazza San Marco este o destinație preferată atât într-un city break la Veneția cât și, cu atât mai mult, într-un sejur complet. Locația este renumită atât pentru că aici vei găși trei atracții turistice într-un singur loc, dar si pentru că este într-adevăr o locație minunată care îți amintește de vorbele lui Napoleon – “Piazza San Marco este poarta de intrare în Europa!”.

Aici vei întâlnituriști din zeci, dacă nu sute de nații de pe întreg mapamondul. Ce fac toți aceștia aici, în Piazza San Marco?

Basilica San Marco

În primul rând, Basilica di San Marco, o catedrală construită între anii 1063 și 1094 și care este văzută de majoritatea celor care o admiră ca simbolizând vechea legătură a Veneției cu Bizanțul. Odinioară centrul puterii religioase a dogelui, astăzi Basilica di San Marco atrage turiștii atât pentru frumusețea exterioarelor dar și pentru decorațiunile interioare.

Dacă intenționezi să vizitezi Basilica di San Marco, recomandăm să o vezi seara, în apusul soarelui, dinspre vestul pieței San Marco – apusul care se va reflecta în mozaicul de pe fațadă o va face cu atât mai spectaculoasă!

Palazzo Ducale

În al doilea rând, Palazzo Ducale (Palatul Dogilor), situat în apropiere de Basilica din San Marco, este simbolul puterii politice și juridice a fostei Republici. Construit cu trudă, ars în anii 1574 și 1577 în marile incendii, Palatul Dogilor se dezvăluie astăzi turiștilor așa cum s-a decis a fi el refăcut la acea vreme. Turiștii pot să beneficieze de un tur al palatului care poate dura și 90 de minute. Recomandăm să alegi turul Itinerari Segreti – Itinerariul Secret, unul dintre cele mai renumite tururi ale palatului care include și Podul Suspinelor.

Torre dell’Orologio

O a treia atracție turistică pentru turiștii din Piazza San Marco este Torre dell’Orologio (Turnul cu Ceas din Veneția), construit între 1496 și 1506. Restaurat recent, turnul a fost redat circuitului turistic în 2009 iar acum poate fi vizitat de către cei interesați. De remarcat că tururile în turnul ceasului se finalizează cu ajungerea într-un punct de înălțime ce îți permite să ai o priveliște asupra întregii piețe San Marco, a Palatului Dogilor și a Bazilicii San Marco.

Veneția văzută de la înălțime

Veneția văzută de la înălțime este un peisaj care îți taie respirația, iar noi recomandăm două locuri de unde poți admira Veneția în întregime, de la o altitudine ce va permite acest lucru: Campanila San Marco și San Giorgio Maggiore.

Campanila San Marco este cea mai înalta clădire din Veneția – 99 de m. Campanila este de fapt turnul Basilicii San Marco, construit inițial între 888 și 912; din păcate, turnul a cedat sub propria greutate în 1902 iar primăria a promis că îl va reconstrui exact cum era și pe locul pe care era constuit inițial.

Turnul servea atât ca punct de observație cât și ca clopotniță. De-a lungul vremii a avut și alte destinații; astfel, într-o perioadă era utilizat și ca loc pentru umilirile publice pentru cei care aveau un “comportament neadecvat” – aceștia erau atârnați de vârful turnului, într-o cușcă.

San Giorgio Maggiore, cealaltă destinație pe care o recomandăm pentru iubitorii de panorame, este o mică insulă – aici există o clopotniță în vârful căreia poți ajunge cu liftul. De aici, ai parte de o vedere spectaculoasă asupra întregii Veneții, inclusiv asupra Campanila San Marco.

De asemenea, un al treilea loc din care te poți bucura o vedere de la înălțime asupra Veneției este Torre dell’Orologio, pe care l-am descris mai sus.

Renumitele canale venețiene

Canalele venețiene reprezintă o atracție turistică principală în Veneția. Și, drept vorbind, atunci când te gândești la o vacanță în Veneția, prima imagine care îți vine în minte este cea a unei gondole condusă cu pricepere de un localnic pe canalele înguste și pe sub podurile care fac legătura cu uscatul.

Da, este idilic și iconic să faci o plimbare cu gondola în Veneția; totuși, aceste plimbări vor fi pe distanțe scurte și pe perioade scurte, fără să iei în considerare maniera deloc lină în care vei simți plimbarea pe apă. Cu toate acestea, romantismul nu are setate limite de confort, nu-i așa? În plus, gondola te face să te simți așa cum se simțeau venețienii odinoară, acesta fiind de fapt principalul lor mijloc de transport pe apele canalelor.

Dacă vrei însă să vezi Veneția pentru o perioadă mai îndelungată, alege o plimbare cu vaporașul. Aceasta include Grand Canal și traseul permite vederea principalelor atracții turistice. Costul unei astfel de aventuri poate ajunge și până la 100 de Euro dar, astfel, ai privilegiul unei excursii line și a vederii, între multe-multe altele, a faimosului hotel Aman Canale Grande Venice.

Dacă dorești să iei celebrele Vaporetto venețiene în loc să optezi pentru un tur de două ore cu un mijloc de transport privat, poți să te plimbi de-a lungul celor 3 kilometri și jumătate ai Grand Canal pentru numai 7 Euro, cât costă un bilet pentru o singură utilizare. Dacă dorești, poți lua vaporetto în orice moment al zilei și către orice destinație, și este bine să optezi pentru biletele de o zi, care costă 20 de Euro. Există însă și opțiuni pentru o întreagă săptămâna, de 60 de Euro.

Arta venețiană

Dacă tot ai ajuns în Veneția, ar fi păcat să ratezi arta venețiană. Operele marilor artiști, pictori și sculptori venețieni, pot fi admirate și astăzi acolo unde au fost create și unde s-a intenționat să fie expuse pentru prima dată – în Veneția poți vedea “Înălțarea Fecioarei”, a lui Tizian, operă care stă impunătoare deasupra altarului de la I Frari, “Crucificarea” lui Tintoretto de la Scuola Grande di San Rocco și alte opere ale celebrilor artiști venețieni. Un tur privat al școlii de artă venețiene este tot ceea ce îți va rămâne de făcut pentru a admira creațiile rămase ale marilor artiști de odinioară.

Celebrul Carnavale di Venezia

Carnavalul de la Veneția este o tradiție care vine din secolele trecute și care constituie, pentru aproape o lună, principala atracție turistică a Veneției. De fapt, majoritatea turiștilor care merg într-un un city break sau sejur la Veneția, aleg această perioadă a anului special pentru ceea ce înseamnă vechea Republică în timpul carnavalului.

Cei care aleg să-și petreacă un sejur la Veneția în timpul Carnavalului trebuie să știe că în această perioadă prețurile sunt mai mari (începând cu cazarea și până la mâncare și alte “nimicuri” care sunt de fapt indispensabile oricărui vizitator) însă, dintr-un anumit punct de vedere, merită să vezi, măcar o dată în viață Veneția în această perioadă.

Bucătăria venețiană

Renumită în special pentru preparatele de pește și fructe de mare, bucătăria venețiană a sedus turiștii de toate națiile prin diversitate, rafinament și bun gust, și reprezintă pentru mulți o adevărată atracție turistică venețiană care îi face să revină mereu.

Recomandăm să optezi pentru unul dintre restaurantele locale renumite (Antica Adelaide sau Vini da Gigio) dar sunt și turișticare preferă să opteze pentru o masă la unul din restaurantele venețiene frecventate de localnici, evitând astfel aglomerația și prețurile de la locațiile mult mai renumite.

În Veneția poți găși tururi ale gastronomiei venețiene care durează în jur de 2.5 – 3 ore și care costă în jur de 65 de Euro; tururile sunt operate de localnici însă merită din punct de vedere al prețurilor și al cunoștințelor pe care le dețin localnicii în materie de bucătărie tradițională locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *