Vizitarea Uzbekistanului a fost un vis al nostru timp de mulți ani: să explorăm această țară vastă din inima Asiei Centrale, la intersecția atâtor culturi și tradiții, și să cunoaștem oamenii de acolo. Descoperiți comorile sale arhitecturale – un mozaic de albastru – și orașele sale legendare, precum Samarkand sau Bukhara. Mergi pe urmele caravanelor de pe Drumul Mătăsii. Realitatea a depășit cu mult așteptările.
Uzbekistanul este o bijuterie subestimată, cuibărită în inima Asiei Centrale. Este una dintre acele țări pe care oamenii se străduiesc adesea să o arate pe hartă. Uzbekistanul este mărginit de Kazahstan (la nord), Kyrgyzstan și Tadjikistan (la est), Turkmenistan (la sud-vest) și Afganistan (la sud-est). Se întinde pe aproape 450 000 km2 și are o populație de aproximativ 36 de milioane de locuitori.
Orașele antice ale țării, întinderile vaste de stepă și deșert, munții maiestuoși și oazele luxuriante alcătuiesc o geografie unică.
Samarkand, Bukhara și Khiva sunt nume care evocă legende vechi și vise de explorare. Aceste orașe au fost marcate de secole de istorie și sunt acum situri din patrimoniul mondial UNESCO.
Datorită poziției sale strategice, era inevitabil ca Marele Drum al Mătăsii să treacă prin Uzbekistan. Această rută comercială mitică își trage numele de la mătasea care a fost adusă din China în Marea Mediterană. Mult mai mult decât o arteră comercială, Drumul Mătăsii a permis popoarelor din Asia să facă schimb nu numai de bunuri (mătase, mirodenii, pietre prețioase, parfumuri, porțelan, ceai și hârtie), ci și de culturi și idei.
Influențele diferitelor civilizații (persană, arabă, turcă, mongolă și rusă, printre altele) au modelat cultura uzbecă, creând astfel un mozaic fascinant. Tradițiile și meșteșugurile sale străvechi duc mai departe moștenirea unei civilizații extraordinare.
Dar Uzbekistanul este mult mai mult decât un muzeu în aer liber. Ospitalitatea uzbekă face ca explorarea țării să fie cu atât mai memorabilă și mai autentică.
Uzbekistanul nu este blocat în trecutul său glorios. Dimpotrivă, devine treptat mai modern. Capitala, Tașkent, întruchipează această aspirație spre modernitate, protejându-și patrimoniul cultural și păstrând în același timp o viziune progresistă.
Un mozaic albastru
Albastrul este o culoare care are un efect curios de magnetic asupra oamenilor în general și ne dă un sentiment de împlinire. Este unul dintre lucrurile pe care le avem în comun. Uzbekistanul găzduiește o multitudine de bijuterii arhitecturale care prezintă toate nuanțele de albastru imaginabile. Domurile fermecătoare de cerulean și turcoaz, miile de mozaicuri detaliate, contrastul subtil dintre fațadele ocru și ceramica albastră au lăsat o impresie de durată în inimile noastre.
Tashkent
Capitala este punctul de plecare ideal pentru a explora Uzbekistanul. Acest oraș cosmopolit, cu aproape 3,5 milioane de locuitori, combină comorile culturale cu patrimoniul sovietic, parcurile împădurite și zgârie-norii moderni. Chiar dacă Tashkent a fost parțial reconstruit în urma cutremurului din 1966, unele cartiere istorice au rămas.
Hazrati Imam Complex
Complexul Imamului Hazrati este format din Mausoleul Bakr Kaffal Chachi, care datează din secolul al XVI-lea, Barak Khan Medersa (secolul al XVI-lea) și Moscheea Tilla Sheikh (secolul al XVIII-lea), care adăpostește ceea ce se spune a fi cel mai vechi Coran din lume, din secolul al VII-lea. În timpul vizitei noastre, chemarea la rugăciune ne-a atras brusc atenția, vocea muezzinului răsunând între cupolele turcoaz.
Chorsu Bazaar
Cea mai veche piață interioară din Tașkent și una dintre cele mai mari din Asia Centrală, apare sub o cupolă de dale verzi și albastre. Acest bazar tradițional, plin de viață și vibrant oferă o experiență senzorială unică, în care mirosurile și culorile se întrepătrund.
Nenumăratele tarabe pline cu fructe și legume proaspete, grămezi de mirodenii, carne, pâine și prăjituri formează un adevărat labirint. Piața vă oferă o imagine, sau mai degrabă un gust, al vieții de zi cu zi din Uzbekistan.
Khiva
Khiva este un fost punct comercial de-a lungul Drumului Mătăsii. Înconjurat de ziduri de apărare realizate din cărămizi de cob (un amestec de lut și paie de orez), acesta a fost ultimul popas al caravanelor înainte de a traversa deșertul spre Marea Caspică. Orașul vechi din Khiva este ca un muzeu în aer liber și a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1990.
Orașul înconjurat de ziduri
Orașul medieval fortificat Itchan Kala este înconjurat de bastioane masive din secolul al XVIII-lea. Aceste creneluri, de culoarea nisipului, pot atinge înălțimi de până la zece metri. Pășind prin porțile orașului vechi, care este foarte bine întreținut, veți descoperi un labirint de străzi pavate cu piatră, presărate cu moschei, medersas, mausolee și alte clădiri istorice. Absența mașinilor vă scoate din timp. Orașul misterios deține multe secrete – cele mai frumoase mozaicuri sunt ascunse în curțile din Itchan Kala. Parfumul de tămâie se amestecă cu mirosul de shashlik (frigărui de carne marinată la grătar pe foc de lemne). Tarabele de pe străzi și din curți sunt pline de țesături frumoase din mătase și bumbac, mănuși și pălării din lână de cămilă, pălării pufoase din lână telpek sau broderii tradiționale. Pereții ocru contrastează cu albastrul cupolelor și mozaicurilor. La amurg, nuanțele prăfuite se adaugă paletei de culori.
Kalta Minor
„Minaretul scund” (secolul al XIX-lea) este unul dintre principalele repere din Khiva. Planul inițial era ca acesta să fie cel mai înalt minaret din Asia, ajungând până la 70 de metri, dar construcția a fost oprită la doar 29 de metri. Turnul este acoperit cu cărămizi și teracotă glazurate turcoaz și teal.
Islam Khodja Minaret
Minaretul Islam Khodja (1910) este una dintre cele mai recente clădiri din interiorul orașului fortificat. La 44,5 metri, acest minaret este cel mai înalt din toată Khiva. Este recunoscut datorită formei sale subțiri și a numeroaselor inele colorate. Minaretul este deosebit de frumos la răsăritul soarelui.
Bukhara
Bukhara are un patrimoniu istoric bogat. Cu aproximativ 2 000 de moschei și 500 de medersas, dintre care 140 fac parte din patrimoniul mondial UNESCO, este unul dintre cele mai autentice exemple de oraș medieval din întreaga Asie Centrală.
Poi Kalan
Complexul Poi Kalan este o adevărată bijuterie arhitecturală, care combină influențele arabe, turcești și persane. Această piață monumentală este compusă dintr-o mare moschee (secolul al XVI-lea), o medersa (secolul al XVI-lea) și un minaret înalt (secolul al XI-lea). Kalan înseamnă mare, mare sau mare în tadjik și persană.
Moscheea Kalan este cea mai mare din Asia după Bibi Khanym din Samarkand. În interiorul marii moschei domnește o atmosferă pașnică de respect și contemplare.
Cu o înălțime de 47 de metri, minaretul Kalan a fost, foarte probabil, cea mai înaltă clădire din Asia Centrală la momentul construirii sale. De la sol în sus, această structură este acoperită cu cărămizi dispuse în modele geometrice. Captivat de frumusețea minaretului, Genghis Khan a decis să îl cruțe atunci când armata sa a distrus și jefuit orașul. Trebuie să recunoaștem că, în ciuda numeroaselor sale defecte, de data aceasta omul a avut gust.
Mausoleul Samanid
Mausoleul Samanid (secolul al IX-lea) este o capodoperă a artei islamice. A fost comandat de Ismail Samani pentru tatăl său Ahmad. Înainte de sosirea lui Genghis Khan în Bukhara, clădirea a fost îngropată sub o movilă de nisip pentru a o salva de la distrugere. Trucul a funcționat, deoarece cuceritorul mongol a confundat movila cu dunele.
Acest monument remarcabil a fost meticulos restaurat și se află acum în mijlocul unui parc împădurit. Fațada, realizată din cărămizi de teracotă sculptate, lucrate cu lapte de cămilă, gălbenuș de ou și vin rosé, amintește de structura delicată a unui coș de răchită. Acest tip de arhitectură este foarte rar în Asia Centrală.
Fortăreața Ark
Această fortăreață cu ziduri rotunjite (secolul al V-lea), pe care am poreclit-o cu afecțiune fortăreața plinuță, este cea mai veche structură din Bukhara care mai există și astăzi. Timp de mai multe secole, arca a servit drept reședință pentru emirii orașului.
Zidurile cetății oferă o priveliște incredibilă a cupolelor turcoaz și a minaretului complexului Poi Kalan și sunt deosebit de frumoase în lumina aurie a după-amiezii târzii.
Samarkand
Doar numele „Samarkand” este suficient pentru a ne trezi imaginația, la fel ca „Angkor” sau „Zanzibar”. Samarkand a fost la răscrucea a numeroase culturi timp de 2500 de ani. Amir Timur (cunoscut de mulți ca Tamerlan sau Timur cel Șchiop) a făcut din oraș capitala sa în secolul al XIV-lea, cu ambiția de a-l transforma în cel mai frumos oraș din lume. Tamerlan a fost un emir și cuceritor din secolul al XIV-lea și este considerat un erou național al Uzbekistanului. În prezent sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, acest oraș legendar este cunoscut și astăzi pentru istoria sa excepțională.
Piața Registan
Am văzut Piața Registan pentru prima dată la căderea nopții. Acoperită de o lumină blândă, rozalie, a apărut aproape ca un miraj, direct dintr-o poveste din O mie și una de nopți. Pentru o clipă, am înțeles cum trebuie să se fi simțit șoferii de caravane când au ajuns în Samarkand și au descoperit această piață după săptămâni de călătorie prin deșertul arid.
Ciripitul păsărilor mynah care cuibăresc în copacii din jurul terasei cu vedere la piața mare era atât de asurzitor încât înăbușea orice sunet uman, până când un grup de femei a început să cânte muzică tradițională tadjik-uzbekă și a început să danseze.
Situată în inima orașului, Piața Registan este un complex arhitectural emblematic pentru Samarkand și pentru întregul Uzbekistan. Trei dintre cele mai vechi medersas din lume domină piața. Clădirile, cu fațadele lor sculptate și cupolele lor impresionante, sunt o mărturie a cunoștințelor incredibile de știință, religie și educație care străbăteau societatea la momentul construirii lor. Motivele detaliate ale mozaicurilor albastre și ale majolicii sunt uimitoare.
Ne-am făcut timp să explorăm interiorul fiecăreia dintre cele trei medersas din jurul pieței.
La vest, Ulugh Beg (secolul al XV-lea), numită după nepotul lui Timur, care a fost astronom, matematician și muzician, este cea mai veche din cele trei medersas. De cealaltă parte a pieței, veți găsi Sher-Dor (secolul al XVII-lea), care înseamnă purtarea tigrilor. Această clădire este unică deoarece pishtak-ul său prezintă creaturi vii (tigri și animale), ceea ce în teorie este interzis în arta islamică. În centru, moscheea Tilla-Kari și medersa (secolul al XVII-lea), care înseamnă acoperit cu aur, un nume foarte potrivit.
De îndată ce am intrat în această moschee, am fost complet uimiți de arhitectura interioară, bogat decorată cu albastru bogat și foiță de aur. Am fost, de asemenea, uimiți de tavanul trompe-l’œil. Chiar dacă este plat, acesta dă iluzia unei cupole interioare datorită structurilor de stupi de albine acoperite cu un motiv botanic în cercuri concentrice. Am fost captivați de decorul bogat și detaliat și am rămas acolo, înmărmuriți, pentru o lungă perioadă de timp.
Shah-i-Zinda
Necropola Shah-i-Zinda, a Regelui Viu (secolele XI-XIX), este un loc de pelerinaj plin de frumusețe și spiritualitate. Acest loc remarcabil este alcătuit dintr-o serie de mausolee împodobite cu plăci emailate turcoaz, modele geometrice și inscripții, folosind o combinație de tehnici turcești, arabe și persane. Necropola găzduiește unele dintre cele mai frumoase opere de artă ceramică din lume.
Gur-e-Amir, mausoleul marelui cuceritor Timur
Spectaculosul mausoleu le Gur-e-Amir (secolele XIV-XV) adăpostește mormintele impresionante ale lui Timur, doi dintre fiii și doi dintre nepoții săi. Arcadele maiestuoase și cupola cu nervuri, acoperită cu cărămizi glazurate albastre și romburi aurii, sunt magnifice. Interiorul opulent decorat este izbitor, cu jad și onix, inscripții în aur și lazurit, stucatură aurită și ceramică, precum și un tavan în formă de cupolă împodobit cu modele geometrice aurii pe un fundal albastru. Precursor al mormintelor moghilor, cum ar fi celebrul Taj Mahal din Agra, India, acest mausoleu impune respect prin splendoarea și semnificația sa istorică.
Puține țări ne-au inspirat atâta uimire ca Uzbekistanul. Este o frescă în aer liber în 1001 de nuanțe de albastru. Peisajele sale diverse, ospitalitatea oamenilor săi, patrimoniul său cultural bogat, cu un strop de modernitate, fac din Uzbekistan o comoară, o destinație incredibilă care merită cu siguranță explorată.