Lăsând la o parte rivalitatea fotbalistică, trebuie să recunoaștem că de cele mai multe ori Madrid este eclipsat de orașul din Catalunia datorită renumelui și obiectivelor turistice pe care le poți găși în Barcelona.

Și totuși, Madrid este o metropolă modernă, plină de viață, pe care o vei descoperi vibrantă la fiecare pas pe care îl vei face. Multitudinea de atracții culturale, de muzee și monumente de artă, te vor face să uiți de bulevardele largi foarte aglomerate sau de suntetul sirenelor la fiecare pas. Deși nu are farmecul tradițional al Andalusiei de exemplu, sau frumusețea Barcelonei, totuși îl vei descoperi având o atmosferă interesantă. Așadar, hai să începem aventura noastră în capitala Spaniei.

Prado

Muzeul Prado, un muzeu cu adevărat de clasă mondială ce găzduiește o colecție de peste 5000 de tablouri, rivalizând chiar și cu colecțiile Muzeului Luvru din Paris. Aici poți vedea majoritatea picturilor celebre spaniole datând din secolul al XIV-lea, până la începutul secolului al XIX-lea. De altfel, superba galerie de tablouri este cea care îi conferă Muzeului Prado un renume internațional. Aici se află cea mai importantă galerie a lucrărilor celor mai importanți pictori spanioli, Diego Velazquez și Francisco Goya. Colecția cuprinde și picturi italiene, flamande, franceze, britanice și germane, precum și sculpturi în stil neoclasic.

Încercarea de a vedea totul într-o vizită poate fi descurajantă, însă Muzeul Prado oferă intinerarii cu ghid concentrate pe un anumit specific al capodoperelor. În acest mod vei putea admira cele mai renumite lucrări ale muzeului, precum „Las Meninas„, semnată de Velazquez.

Vizitatorii mai au la dispoziție un ghid audio al muzeului care contra unei mici taxe, oferă turul celor mai importante 50 de capodopere. Cu siguranță la ieșire vei admira magazinul de suveniruri, de unde îți vei putea lua o mică amintire, sau cafeneaua, unde poți savura o cafea pe cinste.

Plaza Mayor

Plaza Mayor, o piață care impresionează prin eleganță, este unul dintre locurile cele mai reprezentative ale Madridului. Aici poți întâlni o multitudine de activități muzicale, sportive, folclorice, culturale, iar dacă ți-ai plănuit o vacanță în perioada sărbătorilor de Crăciun, aici poți găși un veritabil târg de iarnă, de unde se pot achiziționa diverse suveniruri specifice Spaniei.

Plaza Mayor, a fost construită în secolul al XVI – lea, în timpul domniei lui Filip al III, fiind centru de comerț și loc de întâlnire a personalităților vremii în luarea celor mai importante decizii precum proclamarea unui nou rege sau canonizarea sfinților. De asemenea, piața servea ca loc de desfășurare a renumitelor lupte cu tauri, diverse specatacole teatrale sau turnee cavalerești. În acest moment, din păcate pentru iubitorii de corride și din fericire pentru iubitorii de animale, luptele cu taurii sunt interzise la Madrid.

Recomandăm să pășești în unul din restaurantele aflate în zona pieței și să savurezi bucătăria madrilenă. Dacă îți plac fructele de mare, nu ezita să încerci una dintre mâncărurile specifice – „bocata de calamares”, „paella” sau de ce nu „un callos a la madrillenos”, (o mâncare tipică cu burtă de vită).

Palacio Real

Palacio Real reprezintă versiunea spaniolă a Palatului de la Versailles din Franța, menit să te impresioneze atât prin grădinile luxuriante precum și prin arhitectura palatului, construit în stil neoclasic. Palacio Real este reședința Regelui Spaniei, la Madrid precum și singura reședință a Ceremoniilor de Stat. Construcția datează din secolul al XVI-lea și a fost ridicată la ordinul regelui Filip al V- lea, fațada impresionantă de la intrare, în stil neoclasic, fiind realizată pe baza schițelor sculptorului italian Bernini, care a realizat-o inițial pentru Muzeul Luvru din Paris.

Dacă vizitezi Palacio Real, vei rămâne surprins de interiorul său impunător precum și de uimitoarea arhitectură a camerelor, iar dacă ești amator de istoria picturii, aici se găsește o impresionantă colecție ai marilor pictori datând din secolul al XVI-lea, precum Velazquez, Goya Rubens, El Greco și Caravaggio, aici fiind expuse nu mai puțin de 3000 de lucrări.

Puerta del Sol

Puerta del Sol, un simbol reprezentativ al Madridului, numită așa după emblema soarelui, cea care reprezenta vechea poartă a orașului, este „kilometrul zero” al Madridului, locul de unde se măsoară toată rețeaua de drumuri spaniole, un important reper, țînând cont că spaniolii stau foarte bine la acest capitol.

Puerta del Sol a reprezentat scena numeroarelor evenimente istorice. Amintim doar de rezistența spaniolă din timpul domniei lui Napoleon 1808, dar și evenimentul din 1931 când a fost proclamată a doua Republică.

Templul Debod

Parcul La Montana găzduiește unul dintre cele mai surprinzătoare monumente – Templul Debod – un vechi templu egiptean, care este de fapt un cadou din partea egiptenilor pentru poporul spaniol drept mulțumire pentru sprijinul oferit în timpul inundațiilor din anii ’60. Templul a fost adus din Egipt în anul 1968 și a fost construit pentru Regele Adikhalamani în secolul al II lea i.Hr. Vei putea observa că acesta cuprinde mai multe sanctuare, o sală spațioasă, precum și o terasă la nivelul superior. Interiorul ascunde cele mai bine conservate decorațiuni antice de o importanță rară.

Puerta Alcala

Puerta Alcala este arcul de triumf al orașului, unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Madrid. Aceasta a fost construită între anii 1769 și 1778, în stil neoclasic, de regele Carlos al III-lea pentru a sărbători sosirea monarhilor în capitala Spaniei. Monumentul a fost proiectat de Francesco Sabatini și cu siguranță fascinează prin impresionanta sa eleganță.

Santiago Bernabeu

Stadionul Santiago Bernabeu este una dintre cele mai cunoscute și prestigioase arene de fotbal din lume, acesta fiind și stadionul pe care joacă Real Madrid acasă încă din anul 1947. Cu o impresionantă capacitate de 81.044 de locuri, acesta a găzduit de-a lungul istoriei cele mai importante partide de fotbal. Amintim finala Ligii Campionilor de patru ori: în anul 1957, 1969, 1980 și în 2010; meciurile finale pentru Cupa Națiunilor Europene din anul 1964 și Cupa Mondială din anul 1982.

Pentru cei care doresc să viziteze Stadionul Santiago Bernabeu, prețul unui bilet pentru adulți costă 24 euro, copiii de până la 5 ani având intrare liberă. Aici vei putea face un tur al stadionului (perimetrul terenului, zona antrenorilor, vestiare) și vei putea vizita muzeul celui mai mare club din lume.

Buen Retiro

Parcul Buen Retiro este o adevărată oază de liniște și relaxare în inima agitatului Madrid. Cu o suprafață impresionantă de 120 ha, parcul Buen Retiro a fost amenajat în 1632 de regele Filip al XIV- lea ca o oază de liniște pentru familia regală. Astăzi, impresionează prin ambianța sa istorică dar elegantă în același timp. Aici te vei putea pierde pe traseele care conduc la încântătoarea Rosaleda – grădina de trandafiri sau „jardin de don Cecilio„, sau vei putea admira una din fântânile renumite ale parcului – „Los Galapagos”, „El Angel Caido”, sau „La Alcachofa”.

Madrilenii preferă să se așeze la una din cafenelele parcului sau să stea pur și simplu tolăniți pe iarbă, iar pentru cei pasionați de astronomie, lângă Parcul Buen Retiro, pe strada Calle de Alcala, la nr 54, se află un observator datând din anul 1790.

Muzeul Național de Artă Contemporană – Reina Sofia

Muzeul Național de Artă Contemporană reprezintă centrul avangardist al Madridului pentru tot ceea ce înseamnă arta contemporană. Acesta a fost inaugurat de Regina Sofia în anul 1986 și a fost proiectat de arhitectul Antonio Fernandez Alba. Muzeul are caracteristici ce amintesc de Centrul Pompidou din Paris, în special cele trei turnuri de sticlă ce găzduiesc lifturile. Aici vei putea admira capodoperele marilor artiști contemporani spanioli, precum Juan Miro, Pablo Picasso și Salvador Dali. Ai grijă să nu te pierzi în vastul centru expozițional, care are nu mai puțin de 39.000 de metri pătrați!

Fântâna Cibeles

Fântâna Cibeles, unul dintre monumentele emblematice ale orașului, este situată într-o importantă intersecție a Madridului. Aceasta a fost creată în anul 1782 de Francisco Guttierez și Roberto Michel, sculptura reprezentând pe zeiță romană Cybele. În apropiere (via Calle de Alcala), vei găsi una dintre cele mai comerciale străzi din Madrid – Grand Via, cu numeroase restaurante, hoteluri, teatre, iar pe Calle Jovellanos nu trebuie ratat renumitul Teatru de la Zarzuela – un fel de operă satirică, însoțit de melodii spaniole de chitară clasică.

V-am convins? Sperăm că da! Bineînteles, acestea reprezintă doar o parte din activitățile pe care le poți face într-o vacanță la Madrid… Pe restul vă lăsăm pe voi să le descoperiți în următoarea vacanță!

CategoriesEuropa Madrid Spania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *