Situată pe malul Mării Baltice, Riga este capitala actuală a Letoniei, un oraș interesant, așezat chiar la gura de vărsare a râului Daugava. Este fără îndoială cel mai mare oraș capitală dintre toate celelalte din zona baltică iar centrul său a devenit din 1997 membru în lista UNESCO cu locurile aparținând patrimoniului cultural mondial.

Atracții turistice

Orașul Vechi

În mare parte, zona din jurul Orașului Vechi din Riga a fost construită între 1860 și 1914 și are multe clădiri care se aseamănă, ca arhitectură, cu cele din Berlin, Roma ori Paris. Și ca o curiozitate, multe filme realizate de sovietici și a căror acțiune se desfășura în Vestul Europei, au fost filmate de fapt în această parte din Riga care ar putea trece oricând drept un mic Paris.
Centrul Vechi din Riga este bogat în monumente și obiective ce se merită vizitate: Statuia lui Roland, Muzeul Porțelanurilor, Muzeul Soarelui, Casa Pisicii Negre, Sala de Concerte Wagner sau Marea și Mica Ghildă, toate au povestea lor deosebită.

Muzeele orașului Riga

Muzeul Ocupației din Letonia este o clădire întunecată și austeră care în timpurile sovietice era dedicată Pușcașilor Roșii, voluntari letoni în armata URSS-ului. Acum însă, când democrația e la putere, locul a devenit spațiu de comemorare a evenimentelor petrecute în țară în timpul ocupațiilor nazistă și sovietică, o mărturie a unor vremuri crude și nemiloase.

Muzeul Național de Istorie din Riga este un muzeu foarte interesant, dar din păcate traducerea descrierii exponatelor în engleză lipsește aproape cu desăvârșire. Din acest punct de vedere, mult mai interesant este Muzeul Istoriei orașului Riga și al Navigației, practic două expoziții în una. Și aici engleza lipsește dar cel puțin există pliante traduse care explică cele mai importante exponante.

Monumentul Libertății este privit ca unul dintre simbolurile independenței țării. A fost ridicat cu mult timp în urmă, dar ciudat lucru, autoritățile sovietice nu s-au deranjat să îl dărâme chiar dacă reprezenta un simbol anti rus. Cu toate astea, letonii nu au avut voie vreme de patru decenii să își manifeste în vreun fel afecțiunea față de el. Azi însă, statuia ce reprezintă o femeie trei stele, simbol al libertății ce îmbrățișează regiunile Letoniei, și-a intrat din nou în drepturi.

Casa Breslelor

Casa Mare a Breslelor se găsește în capitala Letoniei și aici au trăit în vremurile de demult câteva familii importante din țară, de meșteșugari și comercianți. Clădirea datează din secolul al XIX-lea, mai exact din anul 1854, și este una dintre cele mai frumoase construcții caracteristice stilului arhitectural Gotic englezesc. Arhitectul care a proiectat planul de construcție este un renumit artist de origine letonă, K. Bejne. Exteriorul construcției ne prezintă o clădire imensă care se întinde pe o suprafață mare de teren, dispusă cu un turn înalt de aproximativ 5 metri, de unde turiștii pot admira întreaga panoramă a orașului și împrejurimile acestuia. Clădirea este dispusă cu multe ferestre în formă dreptunghiulară și este dominată de o ușă masivă din lemn de nuc. Interiorul este fascinant, aici descoperind numeroase opere pictate și sculptate de artiști cunoscuți de etnie rusă și letonă, un candelabru cu 100 de becuri care dau o lumină aparte podelei de marmură de un alb imaculat. Casa Mare a Breslelor găzduiește în prezent Orchestra Simfonică Națională și este deschisă spre vizitare pe parcursul întregului an, în fiecare zi a săptămânii, de luni până sâmbătă, începând cu orele 9 ale dimineții până la orele 17 ale dupa amiezii și, în zilele de duminică și de sărbătoare legală, începând cu orele 10 ale dimineții până la orele 20 ale serii. O dată pe an, cand Riga sărbătorește Noaptea Muzeelor, aceasta este deschisă non stop și intrarea este liberă pentru toată lumea.

Catedrala din Riga

În apropiere de râul Daugava se găsește un impresionant lăcaș arhitectural și religios luteran, Catedrala din Riga. Aceasta a fost construită de către Episcopul Albert din Riga și datează încă din secolul al XIII-lea, mai exact din anul 1211. În secolul al XVI-lea, biserica ținea și drept școală pentru eclerici, aici practicând în secolul al XVII-lea ca rector David Caspari. Urmașul acestuia, George Caspari, a predicat și el aici. Exteriorul clădirii este impresionant, aceasta având un turn înalt de aproximativ 15 metri și un ceas care arată data, ora și temperatura. Atât construcția turnului, cât și a bisericii în sine, sunt dispuse cu multe ferestre împânzite de vitralii colorate ce înfățișează viață Sfinților Apostoli și urmașii acestuia. Intrarea este dominată de o ușa în formă de arcadă și de un covor de culoare vișinie. În interiorul catedralei găsim o orgă care datează din secolul al XVII-lea și care a fost construită de EF Walcker & Sons, fiind inaugurată în anul 1884. În jurul acesteia descoperim un cor care acompaniază vocal instrumentul. De plafonul lăcașului religios stă atârnat un candelabru cu peste 100 de becuri care datează din secolul al XIII-lea, când a fost construită biserica, și numeroase icoane și sculpturi create de artiști cunoscuți în lume, de origine letonă. Biserica este dominată de trei alatare, unul principal și două secundare. Altarul principal este reprezentat de sculptura din marmură albă a Sfântului Apostol Daniel și celelalte două sunt reprezentate de statuile Sfintei Fecioare Maria și a Domnului Nostru Iisus Hristos.

Piața Centrală

Piață Centrală din Riga este cea mai mare piață din Europa. Aceasta este vizitată anual de mii de turiști dornici să-și achiziționeze tot felul de lucruri de la localnicii care își vând produsele aici. Piața Centrală a fost proiectată în anul 1922 și construcția ei a durat aproximativ 8 ani de zile. Piața se întinde pe o suprafață imensă de teren, de aproximativ 73000 de metri pătrați, prezintă cinci pavilioane late și în prezent, în interiorul ei, găsim amenajate peste 3000 de standuri și 500 de tarabe țărănești. Clădirea a fost construită de municipalitatea orașului după stilul arhitectural caracteristic secolului al XIX-lea (Neo Clasicism) și prezintă foarte multe decorațiuni de artă.

Parcul Vermanes

Parcul Vermanes este cea mai mare grădina publică din capitala Letoniei. Acesta datează din secolul al XIX-lea, mai exact din anul 1814 și a fost creat de municipalitatea orașului pentru guvernatorul General al Livonienilor Philip Paulucci. În trecut, acest obiectiv de atracție era cunoscut sub numele de Wohrmann Park. De-a lungul timpului, Parcul Vermanes a trecut prin nenumărate catastrofe naturale sau nu, precum un incendiu care a devastat tot din interiorul și împrejurul acestuia, invazia francezilor asupra Rusiei și asediul de la Riga, fapt care a dus la reconstruirea lui de câteva ori. Grădina parcului se întinde pe o suprafață imensă de teren, de aproximativ cinci hectare, și în interiorul acestuia găsim mai multe grădini, separate de paviloane, fiecare dintre ele fiind unică în felul ei. Grădinile sunt împânzite de flori multicolore, copaci și arbuști exotici. Unele dintre plantele rare pe care le putem admira în Parcul Vermanes sunt: Salcâmul de Miere, Cooper Beech, Arțarul American, Fagul European, Arborele Japonez Angelica, Copacul Lily, Salcâmul Negru și Budinca de Dafin.

Academia de Știință

Clădirea Academiei de Știință este una dintre cele mai impunătoare clădiri din capitala țării. Aceasta a fost construită după cel de-al doilea Război Mondial, în anul 1953. Construirea clădirii a durat aproximativ 3 ani de zile și este realizată după proiectul arhitectului de origine rusă Lev Rudnev, un var a lui Stalin. Universitatea este recunoscută de către UNESCO drept patrimoniu mondial, deoarece până la construirea centralei Hansabanka, aceasta a fost cea mai înaltă clădire de beton armat din lume și cea mai mare clădire din Letonia, fiind și primul zgârie nor din țară. Exteriorul Academiei este cu adevărat impresionant, având o înălțime de 110 metri și fiind decorat cu sute de seceri și ciocane. Clădirea are 21 de etaje, un balcon și un turn înalt de 30 de metri, de unde se poate vedea intreaga panoramă a orașului și a regiunii care îl înconjoară. Academia de Știință din Riga prezintă stilul arhitectural cunoscut sub numele de arhitectură Stalinistă. Se spune că în momentul în care aceasta a fost construită clădirea nu găzduia Academia Letonă de Știință și era denumită drept Tortul pentru ziua de naștere a lui Stalin.

Ar fi mult mai multe de spus despre capitala Letoniei, un oraș impresionant, dar vă las pe voi să descoperiți în următoarea vacanță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *