Odessa este frumosul oraș-port al Ucrainei, cel care își păstrează și astăzi farmecul său inconfundabil și care a atras de-a lungul veacurilor milioane de marinari, afaceriști și turiști deopotrivă. Odessa rămâne unul dintre orașele energice, într-o continuă mișcare, care și-a condus viața socială după propriile reguli, indiferent de perioadele politice incerte – perioada Imperiul Rus, a Uniunii Sovietice sau a Ucrainei Independente – Odessa a fost întotdeauna diferită. Deși, clădirile din oraș datează din secolul al XIII-lea, Odessa are o istorie destul de recentă, fiind fondată în anul 1794 prin decretul Împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei.
Odessa a fost fondată inițial să deservească drept „fereastră către Europa„; tocmai de aceea arhitectura clădirilor pe care le vei admira aici vă va conduce cu gândul la stilurile arhitectonice franceze sau italiene și nicidecum la clădirile care definesc acum zonele urbane din fostul bloc comunist. La scurt timp de la înființare, Odessa a devenit un oraș boem care a adunat ucrainieni, ruși, greci, moldoveni, germani sau evrei, constituind un amestec cultural care a devenit esențial și definitoriu pentru Odessa. În nici un alt loc al Ucrainei nu vei întâlni o asemenea diversitate culturală care este totuși firească pentru un oraș port.
Atracții turistice
Opera din Odessa
Cunoscută și sub numele de Teatrul Național Academic de Operă și Balet, Opera din Odessa a fost construită în anul 1810, după proiectul arhitectului francez, Thomas de Thomon. Trei ani mai târziu, din cauza unei lumânări uitate aprinse, construcția a luat foc, fiind reconstruită după proiectele arhitecților austrieci Fellner și Helmer, în stilul unic arhitectural neo baroc. Interiorul clădirii prezintă mai multe stiluri arhitecturale, respectiv rococo și renascentist. Clădirea actuală a Operei din Odessa se întinde pe o suprafață mare de teren, înălțându-se pe două etaje, decorate puternic cu sculpturi ornamentale. Fațada este construită în stilul italian baroc iar în holul principal putem admira busturile lui Alexandr Pușkin, Nikolai Gogol, Mihail Glinka și Griboyedov Alexandr. Sala mare este cea mai impresionantă, aceasta fiind construită în stilul arhitectural caracteristic în timpul domniei lui Ludovic al XVI-lea. Camera poate găzdui un maxim de 1650 de persoane, este bogat decorată cu modele aurite și tot felul de inscripții, aici dând reprezentații artiștii profesioniști de operă, teatru și balet din Ucraina. În sala mică se dau spectacole ale artiștilor amatori, însă este la fel de frumos decorată ca cea mare.
Palatul Vorontsov
Palatul Vorontsov este o adevărată bijuterie arhitecturală a orașului Odessa și este cu atât mai admirat cu cât știm că a fost construit în anul 1827 pe locul unei vechi cetăți turce de arhitectul italian Francesco Boffo pentru prințul Mikhail Semyonovich Vorontsov, de aici și denumirea palatului. Arhitectul a combinat mai multe stiluri arhitectonice dar în ciuda acestui fapt, dă dovadă de foarte multă eleganță.
Colonada Palatului Vorontsov, un complex arhitetonic aflat în incinta domeniului, cuprinde 10 coloane aranjate pe două rânduri. Aceste coloane sunt considerate a fi un simbol al iubirii veșnice și adesea complexul este denumit și ” Portalul unei fete singure„.
Astăzi, Palatul Vorontsov găzduiește un centru de artă dar și un centru pentru evenimente culturale ale tineretului.
Statuia Ducelui Richelieu
Ducele de Richelieu a fost un om de stat important, cu rang de ofițer în armata imperială rusă. Numit guvernator al Odesei, în anul 1803, el a contribuit semnificativ la dezvoltarea orașului, reușind câțiva ani mai târziu să facă din Odessa, cel de-al treilea oraș că mărime din Imperiul rus.
Datorită contribuției sale remarcabile la ridicarea economică și culturală a Odessei, i-a fost ridicat un monument în anul 1828 care îl înfățișează. Statuia a fost construită din bronz, de către sculptorul I. Martos. Monumentul îl înfățișează pe Ducele Richelieu îmbrăcat într-o togă română, țînând în mână un manuscris. Locuitorii Odesei îl onorează cu prilejul fiecărei sărbători naționale, statuia Ducelui Richelieu fiind un reper, piața ei fiind gazda tuturor festivităților importante ale orașului. Mai mult decât atât, dacă îți dorești și tu să ai noroc de bani, nu trebuie decât să atingi sacul de bani al statuii și să îți pui o dorință! Cel puțin așa spun legendele locale…
Scările Potemkin
Scările Potemkin din Odessa au devenit un simbol al orașului Odessa și și-au primit numele după crucișătorul Potemkin, un vas de război botezat astfel după Grigory Aleksandrovich Potemkin-Tavricheski, un militar și om de stat foarte apropiat Ecaterinei cea Mare. Revolta marinarilor de pe Potemkin se spune că a fost scânteia care a anunțat Revoluția rusă de la 1905, primul pas către cea din 1917.
Scările au fost construite în anul 1837 pentru a oferi acces direct la port, după planurile arhitectului italian Francesco Boffo, însă întreagă responsabilitate în ceea ce privește construcția în sine i-a revenit inginerului englez Upton.
Scările Potemkin cuprind astăzi 192 de trepte, cu o lungime totală de 142 de metri și o diferența de nivel de 27 de metri. Acestea au fost construite între anii 1837 – 1841, în perspectivă, creând senzația de trepte nesfârșite datorită modului în care acestea au fost proiectate – baza scării mai lată decât partea de sus.
Deși inițial, Scările Potemkin cuprindeau 200 de trepte, astăzi, așa cum amintem mai sus, au mai rămas 192 de trepte după anul 1933, atunci când s-a renunțat definitiv la 8 trepte ale scării construite inițial.
În anul 1906, pe partea stânga a scărilor a fost construit un funicular, pentru a facilita urcușul oamenilor care nu puteau să urce cele 192 de trepte până în vârf. După 50 de ani de funcționare funicularul acesta a fost înlocuit în anul 1970 cu o scară rulantă modernă care ajută și azi turiștii să ajungă în vârf fără să depună un efort consistent.
De-a lungul timpului aceste scări au fost denumite în diverse moduri, așa cum ar fi Bulevardul Treptelor, Scară Gigantică sau Treptele Richelieu, însă după revoluția sovietică ce a avut loc în anul 1955, acestea au fost denumite Scările Potemkin, în onoarea celebrării a 30 de ani de la realizarea filmului sovietic „Crucișătorul Potemkin„, un film ce prezintă dramatic revolta ce a avut loc în anul 1905, atunci când echipajul vasului de război s-a răzvrătit asupra ofițerilor regimului țarist.
Muzeul de Artă Occidentală și Orientală
Muzeul de Artă Occidentală și Orientală este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Odessa. Înființat în anul 1923, acesta reunește o serie de obiecte de artă de mare însemnătate ce aparțin diverselor culturi. Dacă veți ajunge aici, primul lucru pe care îl veți remarca este arhitectura impresionantă a clădirii – Muzeul de Artă Occidentală și Orientală este găzduit într-un impresionant palat aparținând secolului al XVIII-lea, construit sub semnătura arhitectului L. Otton. Inițial construit in stilul arhitectonic baroc, după o serie de reconstrucții și îmbunătățiri aduse proiectului inițial, acesta îmbină acum stilurile arhitectonice baroc, gotic, rococo și imperial.
Muzeul de Artă Occidentală și Orientală se întinde pe trei etaje, fiecare etaj găzduind câte o expoziție unică. Primul etaj este dedicat exclusiv secțiunii de antichități – obiecte de artă occidentală și orientală, o colecție de artă numismatică impresionantă, haine și bijuterii vechi precum și o colecție de manuscrise.
Etajul doi al muzeului este dedicat secțiunii Vest Europene – picturi ale secolului al XV-lea, ce poartă semnătura unor artiști naționali și internaționali, precum Frantz Hals, Carreno Juan de Miranda, Pierre Mignard, Josef Israels etc, dar și sculpturi ce prezintă artă decorativă, precum Statuile Sf. Ioan Botezătorul, al Sf. Petru sau a zeiței Venus.
Cel de-al treilea etaj este dedicat exclusiv Artei Orientale și aici va lăsăm pe voi să descoperiți impresionanta colecție.
Catedrala din Odessa
Catedrala Schimbarea la Față din Odessa datează încă din anul 1794, fiindu-i închinată Sf. Apostol Nicolae. Construită pe locul unei vechi biserici de lemn, Catedrala din Odessa a fost construită cu scopul de a putea găzdui un număr mai mare de credincioși. În anul 1825, construcția a fost terminată, moment în care i-a fost adăugat turnul clopotniței.
În momentul în care aceasta a fost denumită drept catedrală, a apărut nevoia de a extinde clădirea existentă, care era mult mai mică decât ceea ce poți admira acum. Astfel, la cererea arhiepiscopului Gabriel, între anii 1841-1880, arhitectul D. Heidenreich a propus în plan de extindere de proporții, ultimele lucrări fiind terminate între anii 1900-1903.
Construcția impozantei Catedrale pe care o putem vizita astăzi se întinde pe trei etaje și este opera stilului artiștilor italieni. Vitraliile viu colorate atrag atenția fiecărui turist care ajunge aici sau a fiecărui creștin care îi trece pragul.
Catedrala Schimbarea la Față din Odessa deține câteva obiecte de mare însemnătate în rândul credincioșilor ortodocși, printre care amintim Icoană Făcătoare de Minuni a Sf. Fecioare Maria și Icoană Sf. Apostol Nicolae. Catedrala din Odessa adăpostește și mormintele unor personalități marcante, Principele M. Vorontov și soția sa și Arhiepiscopii Iochentie, Dimitri și Nicanor.
Portul Odessa
Portul Odessa este unul dintre cele mai importante porturi de transport din Ucraina. Acesta este situat în partea de N-V a Mării Negre și construcția acestuia a început în anul 1794 dar a fost finalizat abia în anul 1828, atunci când, a avut loc și primul transport de pasageri pe mare. În timpul perioadei de glorie a Imperiului Rus, acesta era cel de-al doilea port de transport marfă, după Sankt Petersburg.
Priveliștea din portul Odessa este dominată de luxoasele nave de croazieră ce ancorează în port, dar și de prezența Hotelului Odessa, de 5 stele. Pe lângă faptul că poți admira unele dintre cele mai spectaculoase nave de croazieră ale lumii, portul beneficiază și de o frumoasă promenadă, unde se poate efectua o plimbare și de unde poți cumpără un suvenir de la unul din buticurile din zonă, care să îți aducă aminte de Odessa mult timp după întoarcerea acasă.
Plajele din Odessa
Odessa este un oraș de coastă, cu deschidere la Marea Neagră, astfel încât beneficiază de numeroase plaje, puțin cam aglomerate în timpul verii. Cea mai apropiată plajă de oraș este Plaja Lanzheron, transformată într-o plajă foarte populară in rândul turiștilor datorită accesibilității sale. Odată ajunși pe plaja Lanzheron nu îți rămâne decât să închiriezi o umbrelă și un șezlong și să te relaxezi minute bune. În plus, între plajă și o sesiune de înot cu siguranță vei dori să poposești la unul dintre numeroasele restaurante și baruri din zonă.
Acadia
Înainte de a părăși orașul Odessa, pășește în cartierul său istoric – Acadia. Aflat la doar o jumătate de ora distanță de centrul orașului și denumit generic „Ibiza din Ucraina„, cartierul Acadia îți pune la dispoziție cele mai populare cluburi, concerte si distracție. Chiar dacă în timpul zilei, Cartierul Acadia este plin de familii cu copii care îl traversează în drum spre plajă, odată cu lăsarea întunericului, locul devine scenă celor mai reușite party-uri…
Cam atât pentru astăzi, sperăm că v-a plăcut ghidul nostru și vă lăsăm pe voi să descoperiți acest minunat oraș în următoarea vacanță!