Una dintre cele mai mari și mai verzi dintre Insulele Ionice, Corfu înseamnă mult mai mult decât apele sale de un albastru magnific și coasta nisipoasă. Cu statul patrimoniului mondial UNESCO și multe oportunități de plimbare, nu există un loc mai bun pentru a începe explorarea decât orașul principal și cartierul său istoric, unde biserici antice, ruine împrăștiate și muzee alcătuiesc straturile de istorie a acestei insule fermecătoare.

De ce să vizitezi?

Gurmanzii vor fi loviți de accentul pe care localnicii îl pun asupra ingredientelor sezoniere și felurile de mâncare preparate cu dragoste, în timp ce frumusețea naturală a insulei te invită la plimbări pitorești, drumeții sau plimbări cu bicicleta. Acesta este un loc cu un caracter rustic, tradițional. De asemenea, Corfu nu duce lipsă de restaurante elegante și atracții care fac din această insulă o destinație de vacanță cosmopolită.

Atracții Turistice

Centrul Vechi 

Corfu Town se diferențiază de restul orașelor Greciei prin atmosferă în primul rând. Odată ajuns în centrul vechi al orașului nu poți să nu observi clădirile cu arce și arcade, balcoanele, aleile înguste și pietruite ce amintesc de trecut. Insula Corfu s-a aflat sub stăpânire venețiană o perioadă de aproape 400 ani, între sec. XIV- XVIII, perioadă definită prin construcția unor fortărețe impresionante. Începând cu anul 1864, insula Corfu a fost incorporată Greciei însă tot ce construiseră venețienii până atunci a rămas în picioare.

Fortăreața Veche 

Pentru a înțelege acest oraș, trebuie să recurgem la istorie. Venețienii și grecii au încercat să își protejeze orașul și insula construind două fortărețe, cea veche și cea nouă. Între ele sălășluiește orașul vechi, probabil cea mai frumoasă porțiune din oraș.

Recomandăm să începi cu Old Fortress, un castel de piatră etajat ce include numeroase clădiri. Vei remarcă negreșit culoarea pereților, un roșu cărămiziu venețian pe care îl putem observa și în Italia. Această veche fortăreața este ridicată pe o peninsula stâncoasă, la o altitudine de 60 de metri deasupra nivelului mării, iar în partea dreapta a peninsulei a fost ridicată o moară din piatră care era pe vremuri punct important strategic de apărare, cunoscută sub numele de Cotrafossa. Astăzi este un minunat simbol al orașului, iar pe faleza ce înconjoară moara poți surprinde în zilele călduroase localnici așezați la soare direct pe faleză, îmbăindu-se.

Între această faleză și vechea fortăreața există un mic port cu ambarcațiuni pescărești. Ne întoarcem la vechea fortăreața al cărei interior a fost recondiționat. În zilele noastre, veche fortăreața servește organizării numeroaselor evenimente culturale. În interior există un punct de observare militar, cu o cruce în vârf, iar la baza lui se află biserica St George cu coloane dorice, ridicată de britanici.

Palatul Regal

Palatul Regal din Kerkira se află pe partea de nord a Pieței Spianada în centrul istoric al orașului. Palatul mai este numit și Palatul Sfântul Mihail și Sfântul Gheorghe și a fost construit în stil neoclasic Regency, din piatră de Malta, între anii 1819-1824, după proiectul arhitectului George Whitmore, că reședință a înaltului comisar englez, Sir Thomas Maitland și sediu al Protectoratului Insulelor Ioniene (creat în anul 1815).

În același timp palatul era un loc de adunare pentru membrii ordinului englezesc ‘Sfântul Mihail și Sfântul Gheorghe’, fondat în 1818. Când Insulele Ioniene au revenit Greciei, în anul 1864, Palatul a devenit reședința de vară a familiei regale, până în anul 1913. Clădirea a fost distrusă în timpul celui de Al Doilea Război Mondial (1939-1945), cu bombardarea acoperișului și jefuirea pieselor de mobilier și a obiectelor de artă, precum și în timpul Războiului Civil din Grecia (1946-1949), în care Sala de Bal a fost distrusă complet. Cutremurul din anul 1953 a provocat și el distrugeri.

Neglijat o vreme după instaurarea Republicii și exilul familiei regale, a avut nevoie de o serie de restaurări atent executate. Palatul a fost restaurat pentru a găzdui summit-ul Uniunii Europene în anul 1994.

Fortăreața Nouă 

După plimbarea pe nenumăratele străduțe din centrul vechi, spre nord-est se înalță noua fortăreață a orașului, o cetate din piatră construită de venețieni în secolul XVI, împrejmuită de canale.Fortăreața este așezată pe o colină între noul și vechiul port. După ce treceți prin pasajele întunecate ale cetății, ajuns în vârf poți admira orașul de sus. Panorama este incredibil de frumoasă, mai ales pe înserat, când luminițele din Kerkyra încep să se aprindă. De asemenea, în cetate există un bar restaurant cu terasă special amenajată pentru panorama care se deschide spre portul din Kerkyra.

Corfu Trail

De la înființarea traseului Corfu în 2001, mii de persoane l-au urmat de-a lungul lungimea insulei. Având 220 kilometri lungime, traseul din Corfu te duce într-un peisaj neatins de turismul de masă care a zguduit părți ale coastei, prin zona rurală centrală pe care vizitatorii rareori o descoperă și o explorează. De la plajele vaste și dunele de ienupăr din sudul insulei, prin plantațiile de măslini rostogolite ale secțiunii centrale, până la platoul carstic și gorgele robuste din nord, traseul Corfu dezvăluie un paradis ideal pentru pietoni

Pontikonisi 

Insula Pontikonisi, în pofida faptului că este nelocuită, se numără printre cele mai populare atracții turistice ale insulei Corfu. Puține locuri din Grecia au fost fotografiate atât de intens precum această mică bucată de pământ, aflată în imediata apropiere a Peninsulei Kanoni, la aproximativ 5 km depărtare de centrul orașului Corfu. Vizitarea acestei insule este inclusă în mai toate programele excursiilor și pelerinajelor pe Insula Corfu.

Această insulă, al cărei nume însemnă în limba greacă „Insula Soarece”, este acoperită cu vegetație mediteraneeană abundentă. Treptele scării din piatră ce pornește de la baza insulei, privite din exterior, dau impresia cozii unui soarece. De aici și numele insulei. Cel mai înalt punct natural al ei are altitudinea de numai 2 m, deasupra nivelului mării.

Potrivit mitologiei, când Ulise a călătorit în Corfu a fost vindecat de către Nausica, fiica lui Alkinoos, care după ce l-a făcut bine în palatul tatălui ei, i-a dat o navă care să-l ducă înapoi în Itaca. Se spune că acest fapt l-a mâniat atât de tare pe Poseidon, încât a pietrificat nava, care a devenit o mică insulă în golful Paliokastritsa, unde se află palatul lui Alkinoos. Această întâmplare mitologică ar stă la baza apariției micii insule Pontikonisi. În orice caz, existența sa este înregistrată în toate hărțile vechi.

Paleokastristsa

Stațiunea Paleokastritsa este una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din insula Corfu și este situată pe coasta nord-vestică a insulei, la 25 km distanță de capitală Kerkyra și aeroportul ce deservește insula – I. Kapodistrias.

Paleokastritsa este locația perfectă pentru cei ce doresc un sejur la plajă în Grecia, dar să și exploreze cea mai frumoasă insulă grecească de la Marea Ionică. Pe lângă plajele cu adevărat incredibile, stațiunea oferă peisaje incredibil de frumoase, fiind situată sub pantele abrupte presărate cu livezi măslini, lămâi și portocali. Anual mii de turiști din întreaga lume aleg să își petreacă concediul în Paleokastritsa atrași fiind de frumusețea naturală a plajelor și peisajelor, de căldura și ospitalitatea localnicilor, și nu în ultimul rând, de prețurile decante la cazare și mâncare.Se spune despre Paleokastritsa că are unele dintre cele mai frumoase peisaje marine din lume, turiștii având senzația că se află pe o insula exotică din Pacific. Apele Marii Ionice au culoarea turcoazului și în multe locuri poţi vedea pietrele de pe fundul mării, la câţiva metri adâncime.

Dacă plajele sunt puţin cam înguste şi nu atât de nisipoase, farmecul locului îl dau cele trei golfuri cu creste înverzite de arbuști care răsar parcă din stâncă.

Dealurile care se ridică deasupra stațiunii Paleokastritsa oferă o panoramă incredibilă asupra zonei, iar potecile de munte duc la fortăreața Angelokastro din sec. XIII și la mănăstirea Paleokastritsa (Panaghia Paleokastritsa). Drumul pană la mănăstirea Paleokastritsa urmează străduțe înguste cu arhitectură venețiană, iar priveliștea asupra Marii Ionice îți va tăia respirația. Biserica este foarte mică, decorată cu icoane bizantine și post-bizantine și găzduiește un muzeu și magazin de suveniruri cu tot felul de obiecte realizate manual.

Sidari

Dacă la începutul anilor 80 era un micuț sat pescăresc, Sidari a devenit acum o stațiune populară în Corfu. Această destinație turistică primește an de an tot mai mulți turiști și dispune de peste 17 000 de locuri de cazare. Din cele aproximativ 285 de sate care se găsesc în frumoasa insulă Corfu, stațiunea Sidari este unică. Originalitatea stațiunii constă în cele câteva golfulete cu plaje micuțe, care se află în zona Sidari și Peroulades. Aceste plaje micuțe au o frumusețe de neegalat! Peisajul deosebit este dat de formațiunile stâncoase care au fost erodate de apele mării , creând imagini impresionante. Sidari este o destinație de vacanță estivală cunoscută și apreciată pentru incredibilele sale formațiuni calcaroase – Canal d’Amour, fiind un adevărat loc al îndrăgostiților. Acesta constituie un șirag de stânci care se extind în mare, creând mici tuneluri care pot fi traversate. Pietrele care îl formează au o compoziție destul de fragilă, ce a permis apei și vântului să le modeleze. Canal d’Amour este o plajă separată, printre cele mai frumoase plaje din insula Corfu, dar și din întreaga Europă.

Recomandările noastre

Mergi sus pe dealuri, pe versantul nordic al muntelui Panthokrator, pentru a arunca o privire în trecutul Vechiului Perithia. Acest oraș fantomă medieval datează din anii 1400, dar este nelocuit încă din anii 1960. Astăzi, te poți rătăci pe străzile sale pietruite, pline de case rustice realizate din piatră. Când este timpul sa realimentezi, tavernele din piața principală a satului îți vor sta la dispoziție

Chiar dacă nu vei găsi prea multe de explorat în interiorul castelului Angelokastro, acesta reprezintă totuși un obiectiv must-see, doar pentru priveliștile fermecătoare. Acest castel binzantin a fost construit pe cel mai înalt vârf al țărmului din Corfu, iar într-o zi bună, este posibil să vezi până la Vechea Cetate – cele două obișnuiau să se semnaleze în caz de pericol.

Plajele din Corfu sunt cunoscute pentru frumusețea lor, dar pentru cele mai bune , îndreaptă-te spre Sidari. Eroziunea a modelat stâncile de-a lungul coastei satului în forme izbitoare, nemaipomenite, golfuri mici și un canal care are puterea de a ajuta înotătorii să devina norocoși în dragoste, așa cum spune legenda.

Micuț, dar perfect construit, Palatul Mon Repos, locul de naștere al Prințului Phillip, a fost construit în anii 1820 și a servit ca reședință pentru guvernatorii britanici, o frumoasă școală de arte și mai târziu, o reședință de vară pentru familia regală greacă. Aici au avut loc mai multe nașteri regale, inclusiv Ducele de Edinburgh, în 1921. După o lungă bătălie în instanță asupra proprietății, palatul de pe deal a fost declarat proprietate a statului grec și este acum deschis publicului ca muzeu.

Gastronomie

Scena alimentară din Corfu este definită de ingrediente proaspete, de sezon și mese abundente impărtășite cu prietenii și familia. Tavernele locale reprezintă cea mai bună alegere pentru a te bucura de specialitățile autentice, fie că este vorba de platouri meze, tocănițe sățioase sau plăcinte cu spanac. Dacă dorești să te aventurezi mai departe și să afli mai multe despre prepararea mâncărurilor din Corfu, poți lua parte la un curs de gătit sau chiar poți efectua un tur la unul dintre cele mai mari situri de producție a uleiului de măsline. Cea mai bună parte? Poți să te bucuri din plin de preparate fără a te simți vinovat, deoarece toate fac parte din celebrul regim alimentar mediteranean care stimulează longevitatea.

Una dintre mâncărurile marcă înregistrată din Corfu este sofrito, o mâncare copioasă din carne de vită, gătită în vin alb. Sofrito este de obicei servită împreună cu cartofi sau fasole.

O altă mâncare ce trebuie încercată neapărat este pastitsada. Acest fel de mâncare se servește de obicei la o sărbătoare și este alcătuită din carne de vită sau de pui, gătită împreună cu roșii proaspete și condimentată cu scorțișoară, nucșoară. Pastitsada se servește cu paste.

Sperăm că acest articol te-a inspirat să alegi această insulă însorită ca următoarea destinație de vacanță! Acestea fiind spuse, vă las pe voi să descoperiți acest loc minunat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *