Tbilisi, capitala Georgiei este unul dintre acele locuri despre care nu mulți oameni știu. Un oraș cu peste un milion de locuitori, valoarea istorică a orașului Tbilisi datează din secolul al IV-lea. Este una dintre cele mai vechi regiuni vitivinicole din lume, unde s-au cultivat struguri și s-a produs vin de peste 8000 de ani. În ciuda istoriei sale lungi, independența Georgiei a fost perturbată de mai multe ori, dar chiar și prin toate greutățile, ei au fost încă în măsură să păstreze tradițiile și limba lor până în această zi. Tbilisi reușește să-și dezvăluie istoria și cultura sa bogată fiecărui turist care ajunge aici.

Atracții și obiective turistice

Efectuează o plimbare în Centrul Vechi

Tbilisi a fost unul dintre orașele de frunte de-a lungul a multor generații. Orașul Vechi este rămășița acelei lungi istorii. De la cea mai veche baie de sulf din Georgia, la variația moscheilor și bisericilor care arată cât de tolerant este poporul georgian asupra diversității.

Nu ai voie să pleci din Tbilisi fără a face o plimbare în Centrul Vechi pentru a admira arhitectura caselor sale vechi, cu balcoane colorate din lemn, așezate cu vedere la Templul Metekhi. Portițele caselor conduc spre curțile interioare, pe care localnicii le numesc „curți italiene”, acolo unde georgienii obișnuiesc să se adune la povești, la o cină gustoasă și un pahar de vin bun.

Explorați toate străzile vechi din Tbilisi atât noaptea cât și ziua.

Cetatea Narikala

Cetatea Narikala este astăzi unul dintre cele mai vizitate locuri din Tbilisi și nimeni nu trebuie să plece din oraș fără a o vizita și a face o incursiune în timp în istoria acestui minunat loc. Cetatea atrage atenția celor aflați în oricare din părțile orașului Tbilisi datorită așezării sale impunătoare. Fiind o cetate de apărare, aceasta a fost ridicată în cel mai înalt punct al așezării oferind în același timp vederi impresionante asupra râului Mtkvari și a întregului oraș, iar după lăsarea întunericului, priveliștea capătă un farmec aparte.

Cetatea este numită chiar și Shuris-tsikhe – Cetate Rivală, acest fapt datorându-se perioadelor diferite în care a fost construită. Aceasta a fost înălțată inițial încă din secolul al IV-lea, în timpul ocupației persane și a fost continuată de către emirii arabi, în secolul al VII-lea. Mai mult, aceștia din urmă își amenajaseră reședința chiar în interiorul cetății. Cetatea Narikala reprezintă astăzi un simbol al arhitecturii defensive a orașului Tbilisi din antichitate.

Piața Libertății

Piață Libertății este situată chiar în centrul orașului Tbilisi și a suferit numeroase schimbări în ceea ce privește denumirea în istoria sa de 200 de ani. Construită la începutul secolului al XIX-lea în stil neo-clasic cu elemente arhitecturale maure, Piața Libertății a fost denumită inițial Pashkevich-Erivanskaya în onoarea lui Ivan Paskevich – un general ucrainian al armatei imperiale ruse care a cucerit Erivan – actualul Yerevan din Armenia. După restaurarea independenței Georgiei, din anul 1918, a revenit la denumirea inițială, în timpul constituirii primei Republici Georgiene.

În anul 2006, Monumentul Libertății, cunoscut sub denumirea de Statuia Sfântului Gheorghe, a fost ridicat în centrul pieței. Monumentul a fost realizat de sculptorul georgian Zurab Tsereteli și este un simbol al libertății poporului georgian.

Templul Metekhi

Un edificiu antic important al orașului Tbilisi este Templul Metekhi ce datează din secolul al XII-lea. Acesta este situat în partea opusă a Cetății Narikala alături de statuia ecvestră din bronz ce îl înfățișează pe regele Vaghtang Gorgasali, fondatorul orașului Tbilisi. Toate aceste aspecte fac din acest obiectiv turistic un reper important pentru cei care își doresc să înțeleagă mai mult din istoria Georgiei. Templul Metekhi a fost menționat pentru prima dată în cronicile secolului al XIII-lea. El a suferit de-a lungul timpului o serie de distrugeri și reconstrucții repetate.

Prima distrugere semnificativă a avut loc în timpul invaziei mongole, după acest episod având loc și cea mai importantă restaurare. Cea de-a doua distrugere a avut loc în secolul al XV-lea, în urma atacurilor armatelor persane, templul fiind apoi reconstruit de țarii georgieni în secolele XVI-XVII. O altă restaurare a avut loc la mijlocul secolului al XIX-lea, atunci când toate fortificațiile care au rămas în picioare au fost dezmembrate și înlocuite cu o clădire ce deservea drept închisoare.

Muzeul Național de Istorie

Muzeul Național de Istorie este denumirea alternativă pentru Muzeul Simon Janashiya din Georgia. Muzeul se desfășoară într-o serie de clădiri din Tbilisi, însă cea mai mare colecție de exponate o vei găși pe Strada Rustavelli, în clădirea cu trei etaje, având o arhitectură deosebită, ce aparține stilului georgian vechi.

Muzeul Simon Janashiya a fost inițial înființat de Departamentul Societății Geografice Imperiale din Rusia în anul 1825. După 30 decembrie 2005, 13 muzee s-au unit într-un întreg: Muzeul Ocupației Sovietice, Muzeul de Istorie Samtskhe-Javakheti, Muzeul de Istorie din Tbilisi, Muzeul de Artă din Georgia, Muzeul Dmanisi – rezervație de istorie și arheologie, Muzeul de Etnografie în aer liber, Institutul de Paleobiologie, Muzeul de Istorie și Etnografie din Svaneti, Galeria Națională de Pictură a Georgiei și Institutul de Arheologie, Muzeul Sighnaghi și Muzeul Vani.

Muzeul Național Georgian deține o colecție din aur, de descoperiri valoroase ce aparțin diferitelor perioade și epoci – de la epoca bronzului până în secolul al XX-lea. Însă, pentru majoritatea vizitatorilor care îl vizitează, de mare interes este sala cu pânze a celui mai cunoscut pictor din Georgia, Pirosmani – Niko Pirosmanashvili, 1862-1918, înfățișând diferite sărbători dar și numeroase portrete sau aspecte ale vieții rurale.

Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas sau Turnul Înclinat din Tbilisi este una dintre cele mai neobișnuite clădiri ale orașului. Această clădire, cu o structura inedită, se află în Centrul Vechi. Deși arhitectura te poate duce cu gândul la o construcție ridicată în antichitate, acest turn înclinat este unul modern, atașat teatrului de păpuși al renumitului păpușar Rezo Gabriadze. Teatrul, dar și turnul înclinat din Tbilisi, își au propria poveste. Cel care le-ar fi construit este însuși Rezo Gabriadze, cel care s-a încumetat să ridice aceste două structuri reutilizand părțile folosibile găsite la clădirile abandonate ale orașului vechi sau ale clădirilor distruse după cutremur. Nu mai puțin de 30 de ani și-a dedicat Gabriadze construirii teatrului.

Pe lângă faptul că este o construcție uluitoare, unică, ce atrage turiștii dornici de a-i afla povestea, aceasta reprezintă și un manifest împotriva modernizării urbane, împotriva clădirilor construite din sticlă și oțel care continuă să apară în toate orașele georgiene, inclusiv în Tbilisi.

Podul Păcii

Una dintre primele construcții moderne ale orașului Tbilisi a fost Podul Păcii – o construcție avangardistă de oțel și sticlă, ridicată peste râul Mtkvari. Podul Păcii a fost proiectat de arhitectul italian Michele de Lucchi și a fost deschis publicului larg în anul 2010. Podul Păcii a fost adus din Italia pe bucăți, nu mai puțin de 200 de piese, și asamblat la fața locului. Podul are o lungime de 156 de metri și mai mult de 10.000 de becuri LED incorporate, ce sunt puse în funcțiune în fiecare zi cu 90 de minute înainte de apusul soarelui.

Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că luminile pulsatoare ale becurilor LED comunică un mesaj din Codul Morse – acestea transmit elemente chimice din tabelul periodic al lui Mendeleev, ce alcătuiesc corpul uman. Ideea arhitectului italian Michele de Lucchi a fost aceea de a transmite un mesaj, acela de comunicare ca și „imn al vieții și a piesei între oameni și națiuni”.

Alte motive pentru a vizita Tbilisi și Georgia

Gastronomia

Nimic nu spune mai multe despre spiritul și cultura unei țări decât bucătăria ei. Fiecare provincie a țării își are propria tradiție în arta culinară, cu influențe rafinate de-a lungul secolelor. Carnea joacă un rol important în bucătăria georgiană. În același timp însă nu sunt neglijate nici legumele și fructele produse local. Secretul preparatelor georgiene este solul fertil, bogat în minerale și alimentat cu apele pure din Munții Caucazului.

Câteva preparate georgiene pe care nu trebuie să le ratezi odată ajuns aici sunt: Khachapuri – pâine cu brânză georgiană cunoscută în străinătate ca pizza georgiană, Pkhaleuli – preparat vegetarian ce are la bază o pastă de nuci, Satsivi – pui sau curcan, cu un sos de nuci, cu usturoi și condimente, toate fiind feluri de mâncare atât de apetisante încât îi va împăca și pe cei mai pretențioși!

Vinul

Georgia este o țară cu o populație de aproximativ 3,5 milioane de locuitori care produce anual aproximativ 150 de milioane de litri de vin. În ceea ce privește metoda de prelucrare a vinului, Qvevri, aceasta a fost inclusă în lista Patrimoniului cultural intangibil UNESCO în anul 2013. Printre vinurile unice georgiene pe care trebuie să le încerci se numără Saperavi, Rkatsiteli, Kindzmarauli, Tsitska-Tsolikauri, Khvanchkara, Tvishi, Usakhelauri, Ojaleshi, toate fiind vinuri de o foarte bună calitate.

Cultura

Odată ajuns în Georgia, vei constata că ești pe punctul de a descoperi o țară cu o cultură diversă, o istorie bogată și artefacte unice. Georgia este o țară străveche, situată la răscrucea civilizațiilor estice și occidentale, unde stilul de viață și tradițiile europene și asiatice fuzionează de mii de ani.

Cam atât despre Tbilisi și Georgia, restul vă las pe voi să descoperiți în următoarea vacanță!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *