Devenit oraș abia în 1872, atunci când s-a decis unirea administrativă a trei localități distincte (Vechea Buda, Buda și Pesta) într-una singură, Budapesta este renumită în întreaga lume pentru arhitectura deosebită a clădirilor istorice, pentru frumusețea peisajelor urbane și fluviale și pentru apele termale și SPA-urile cărora li s-a dus renumele peste mări și țări. În acest articol vom parcurge care sunt cele mai importante obiective turistice din acest oraș magnific.

Atracții și obiective turistice

Bastionul Pescarilor

Bastionul Pescarilor este una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale Budapestei datorită așezării sale – lângă Castelul Buda, pe Dealul Castelului, în zona medievală a orașului. În plus, Bastionul Pescarilor reprezintă cel mai înalt punct de observație al capitalei Ungariei iar perspectiva asupra întregii Budapeste este absolut senzațională atunci când admiri priveliștea de pe zidurile acestei fortărețe.

Construit între 1895 și 1902 în stil neo-gotic, Bastionul a fost distrus în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial și apoi reconstruit imediat după încetarea conflictului. Cele 7 turnuri ale Bastionului Pescarilor simbolizează cele 7 triburi care s-au așezat inițial în Câmpia Panonică în anul 896, iar numele vine de la faptul că de apărarea acestei zone, în Evul Mediu, se ocupau breslele de pescari care se așezaseră aici.

Castelul Buda

Castelul Buda este văzut de mulți ca fiind principala atracție turistică din Budapesta. Denumit în trecut și Palatul Regal sau Castelul Regal, Castelul Buda este situat pe Dealul Castelului, locul unde se află mai multe atracții turistice ale acestui frumos oraș și se ridică semeț deasupra colinei, constituind un reper vizual pentru turiștii care se află în Budapesta, pe uscat sau pe fluviu.

Construit în secolul al XIII-lea, distrus, reconstruit în secolul XIV, distrus din nou în timpul luptelor și reconstruit în secolul XVIII pentru ultima oară, iluminat în timpul nopții, castelul domină întreg dealul pe care este așezat și chiar edificiile învecinate, la fel cum o făcea și în perioada sa de maximă glorie, în timpul domniei lui Matei Corvin din secolul al XV-lea, cel care a poruncit decorarea castelului, în interior și exterior, cu detalii renascentiste.

În interiorul Castelului Buda vei descoperi, pe lângă cele 200 de camere, nu mai puțin de trei muzee: Muzeul Național de Istorie a Budapestei, Muzeul de Artă Contemporană și Galeriile Naționale.


Biserica Matyas

Biserica Matyas sau Biserica lui Matei, vine de la numele ultimului mare rege al Ungariei, românul Matei Corvin.

Biserica a fost construită în anul 1015, în stil romanic, după care a suferit mai multe reconstrucții și modificări, după ce a fost distrusă în urma unor lupte, iar unele modificări au fost efectuate doar pentru simplul fapt de a fi mărită. Matei Corvin și-a lăsat la rândul său amprenta asupra acestui edificiu. El a poruncit renovarea turnului sudic al bisericii, iar denumirea edificiului religios vine de la faptul că aici a avut loc nunta lui Matei Corvin, rege al Ungariei.

Piața Eroilor și Monumentul Mileniului

Piață Eroilor este un simbol și totodată una din principalele atracții turistice din Budapesta.Opera arhitectului Albert Schickedanz, Piața Eroilor din Budapesta cuprinde un ansamblu care include complexul statuar Monumentul Mileniului, Monumentul Ostașului Necunoscut, Muzeul Artelor Frumoase și Palatul Artelor. Complexul statuar înfățișează statuile conducătorilor maghiari și a fost început în 1896 pentru a marca 1000 de ani de la înființarea statului maghiar și comemora cucerirea de către unguri a bazinului Carpatic, iar coloana înaltă de 36 de metri se termină cu statuia îngerului Gabriel.

Sculpturile sunt opera artistului maghiar Zala Gyorgy iar întreg ansamblul a fost definitivat în 1900, distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și refăcut ulterior. Dacă la momentul inaugurării statuile înfățișau în special pe membrii dinastiei Habsburg, după restaurarea monumentului acestea au fost înlocuite cu ceea ce există acum – o serie de conducători maghiari din toate timpurile.

Parlamentul

Clădirea Parlamentului maghiar constituie o atracție turistică a Budapestei din cel puțin două motive. Primul din ele este că așezarea Parlamentului este una deosebit de spectaculoasă, exact pe malul Dunării. Al doilea motiv ar fi acela că această clădire este monumentală, la drept vorbind – a treia clădire a Parlamentului ca dimensiune din întreaga lume și probabil cea mai frumoasă. Construită în stil neogotic și inaugurată în 1896, cu prilejul celei de-a 1000-a aniversări a Ungariei, Clădirea Parlamentului are o istorie extrem de interesantă.

În anul 1880 s-a organizat o licitație publică pentru designul viitoarei clădiri a Parlamentului maghiar. În anul 1885 construcțiile au început pe baza planului câștigător și aveau să fie finalizate deplin puțin după inaugurarea din 1896, adică în anul 1902. Partea cea mai interesantă? Cele două proiecte care au pierdut întrecerea și s-au clasat pe locurile doi și trei au fost de fapt și ele câștigătoare – planurile lor au folosit construcției celor două clădiri instituționale din apropiere, Muzeul de Etnografie și Ministerul Agriculturii. Astfel, dacă vrei să vezi cum ar fi putut să arate Parlamentul de la Budapesta dacă ar fi fost desemnat câștigător oricare dintre celelalte proiecte, acest lucru este posibil, și chiar foarte aproape de Parlament!

Edificiul este impresionant: 691 de camere, 96 de metri înălțime și 20 de kilometri de scări. În plus, în interior vei putea vedea Bijuteriile Coroanei, bijuterii care au aparținut regilor maghiari și au fost furate, returnate, depozitate peste hotare, după război, în SUA de frica armatei sovietice și repatriate abia în 1978 sub președinția lui Jimmy Carter.

Croazierele pe Dunăre

Dunărea este o atracție turistică aparte în Budapesta iar capitala Ungariei este una dintre capitalele care este favorizată din punct de vedere turistic de acest fluviu care îl străbate, alături de Viena, Bratislava și Belgrad. Orașul este împărțit, practic, în două de acest fluviu iar Buda și Pesta se află fiecare pe câte un mal al Dunării.

Dunărea la Budapesta este străbătută zilnic de zeci de vapoare de croazieră dar și de sute de alte ambarcațiuni – unele de agrement, altele de transport local sau de transport marfă. Ca turist în Budapesta vei avea o varietate largă de posibilități pentru a vedea orașul, atât ziua cât mai ales noaptea când toate clădirile sunt iluminate pentru a oferi spectaculozitate acestei așezări. Poți alege între vapoarele Legendă, niște bule de sticlă ce oferă o priveliște panoramică asupra locurilor pe unde treci, RiverRide, un fel de autobuz amfibie sau Dunarama, un taxi pe apă ce oferă posibilitatea călătoriei în condiții ceva mai intime. De încercat și croazierele pe Dunăre locale, care îți oferă posibilitatea de a cina pe vapor sau de a savura cocktailuri din timpul deplasării ori de a degusta diferite vinuri ungurești în timp ce admiri frumusețea arhitecturală a Budapestei, așa cum poate fi ea admirată doar noaptea, de pe Dunăre.

Prețurile croazierelor pe Dunăre pornesc de la 25 de euro de persoană și pot depăși 60 de euro pentru ambarcațiunile elegante și cinele în care se servesc feluri de mâncare preparate de chefi renumiți.

Podurile de peste Dunăre din Budapesta se întrec în frumusețe sau funcționalitate unele pe altele; 14 la număr, dintre care 7 sunt cele mai renumite și mai admirate sau fotografiate, podurile au reprezentat legătură dintre cele două orașe vechi, Buda și Pesta, din cele mai vechi timpuri. Cele mai frumoase poduri dunărene budapestane sunt podurile Arpad, Margaret, Szechenyi, Elisabeth, Libertății, Petofi și Rakoczi și cu siguranță acestea îți vor capta privirea, fie că te afli în croazieră pe Dunăre sau într-o plimbare pe uscat.

Centrele SPA și tratamentul balnear

Încă din 1934, Budapesta a fost denumit „orașul băilor termale” sau „orașul SPA-urilor” și pentru un motiv bine întemeiat, Budapesta fiind orașul care deține cele mai multe SPA-uri și băi termale din lume!

În Budapesta izvorăsc nu mai puțin de 118 izvoare termale, cu temperatura apei de la 21 la 78 de grade Celsius. Aceasta a prilejuit vecinilor noștri să își amenajeze, în timp, nu mai puțin de 15 băi termale publice și o mulțime de altele private. Între cele mai renumite băi termale publice din Budapesta amintim Băile Termale Szechenyi sau Băile Termale Gellert, Băile Rudas sau Dandar. În ceea ce privește băile termale sau centrele SPA private, acestea se află amenajate îndeosebi la marile hoteluri.

În orice caz, turismul balnear și băile termale din Budapesta au reprezentat o atracție turistică încă din cele mai vechi timpuri iar ungurii beneficiază de un flux enorm de turiști care caută tratamente naturale pentru fel de fel de afecțiuni.

Evident, Budapeste are mult mai multe atracții, acest articol explorând unele dintre cele mai importante. Pe restul vă lăsăm pe voi să le descoperiți în următoarea vacanță!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *