Străbătut de patru lanțuri muntoase, între care renumiții Munți Atlas, cu plaje atât la Marea Mediterană cât și la Oceanul Atlantic și străjuit în același timp de Deșertul Sahara, Maroc este un ținut care fascinează anual milioane de turiști prin frumusețea peisajelor, aride sau luxuriante, prin măreția fostelor orașe imperiale și prin ospitalitatea cu care ești întâmpinat de localnici din deșert și până pe plaje sau aglomerațiile urbane.
Maroc nu este numai o țară, ci o destinație turistică pe care în niciun caz nu o poți vedea într-un singur sejur. De aceea, nici noi nu o putem cuprinde într-un singur articol. Mai jos o să încercăm să te inspirăm în alegerea câtorva locuri pe care ai putea să le vizitați sau în care să te relaxezi.
Casablanca
Cunoscută cel puțin cinefililor din toată lumea datorită filmului cu același nume în care îi vedem jucând pe Humphrey Bogart și Ingrid Bergman, Casablanca este de altfel cea mai mare poartă de intrare în Maroc, aici fiind cel mai mare aeroport marocan; din acest motiv, Casablanca face deseori o prima impresie celor mai mulți turiști în legătură cu această frumoasă țară.
Casablanca nu se compară din punct de vedere al tradițiilor cu Marrakesh; nici nu ar avea cum, orașul fiind unul dezvoltat economic, reprezentând un centru de business foarte puternic în această parte a lumii. Globalizarea și-a pus accentul pe cea mai mare parte a peisajului urbanistic iar turiștii din Europa regăsesc deseori locuri unde se pot simți (din păcate) ca acasă – multe dintre construcțiile moderne de aici au fost concepute de arhitecți europeni.
Totuși, în Casablanca vei putea găsi arhitectură tradițională specifică Marocului – nu oriunde, ci la o importantă și impozantă moschee. Recomandăm vizitarea neapărată a Moscheei Hassan II, o moschee de o frumusețe care o face deja principala atracție a Casablancai încă din 1993, anul finalizării sale.
Cu lucrările începute în 1986 și cu un cost care s-a ridicat la peste 585 milioane de dolari, Moscheea Hassan II este cea mai mare din Maroc și a treisprezecea în întreaga lume. Totuși, minareta de 210 metri este cea mai înaltă de pe Glob iar marocanii sunt mândri de acest record.
Impresionantă prin mărimea ei arhitectonică, moscheea poate găzdui la rugăciuni și ceremonii religioase 105.000 participanți – 25.000 înăuntru și 80.000 afară. Totuși, nu numai mărimea în sine este cea mai mare atracție de aici – moscheea este construită în parte pe uscat și în parte deasupra oceanului iar decorațiuni spectaculoase și complicate îi acoperă fiecare centimetru pătrat din interior.
Cei care nu sunt musulmani, așa cum sunt majoritatea turiștilor europeni, pot să viziteze moscheea însoțiți de un ghid, începând de la intrarea dinspre Vest, urmând un program care se repetă de câteva ori de-a lungul întregii zile.
Tot în Casablanca vei putea admira, deși acum este lăsată de câțiva ani în paragină, Catedrala Sacre Coeur dar și Biserica Notre Dame de Lourdes.
Odată ajuns în Casablanca, nu ezita să vizitezi Piața Mohamed V, principala piață de aici și “cartierul general” al principalelor instituții, incluzând Prefectura, Palatul de Justiție, Consulatul Francez și Banca Marocului. Piața este fascinantă prin linia clădirilor care se întrezăresc prin grădinile foarte bine întreținute, iar seara, reprezintă unul dintre principalele locuri de promenadă.
Marrakesh
Nu poți spune că ai vizitat Maroc dacă nu ai ajuns în Marrakesh. Un oraș încântător în care este permanent vizibilă moștenirea socială și culturală a marocanilor, Marrakesh este poate cea mai căutată destinație turistică din Maroc.
În Medina de Marakesh (Orașul Vechi) se intră prin piața Djemma el-fna, acolo unde vei găsi o aglomerație de tarabe unde vânzătorii te întâmpina cu fel de fel de produse specifice și mirodenii…
…sau îți va fi încântat auzul de către muzicieni tradiționali și vei avea parte de spectacole oferite trecătorilor de către imblanzitori de șerpi și acrobați. Asta da atmosfera marocană tradională!
Imediat ce ieși din acest labirint uman, vei găși celebrul Medina de Marrakesh, cu străduțe colorate și care formează un adevărat labirint urbanistic, așa numitul “medina”. Străduțele sunt foarte înguste și străjuite de clădiri, de o parte și cealaltă, fapt pentru care majoritatea lor sunt pietonale. Dacă vei întâlni câte un mijloc de transport, fii sigur că este vorba de unul pe două roți!
În Marrakesh poți vizita cel mai renumit simbol al orașului, moscheea Koutoubia. Aceasta domină peisajul urban din Marrakesh, de la înălțimea celor 77 de metri ai săi, în special pentru că legislația marocană nu permite aici construirea unor clădiri mai înalte decât un palmier.
Tot aici, pentru câteva ore îți poți închipui că ești sultanul Ahmad al-Mansur, cel care a ordonat construcția palatului El Badi din Marrakesh. Palatul, construit de-a lungul a 25 de ani, din 1578 până în 1593, oferă turiștilor posibilitatea imaginării luxului din acea vreme. La construcția palatului s-au folosit materiale precum aurul și onixul, dar și marmură italienească.
Și, pentru că să îți faci o impresie completă asupra artei și culturii marocane, dă o fugă până la unul dintre muzee – cel mai indicat pentru așa ceva ar fi Muzeul Dar Si Said al Artei și Meșteșugurilor Marocane. Vei putea admira produsele artei marocane, de la bijuterii lucrate în argint până la carpete, covoare și obiecte de pielărie sau obiecte din marmură și lampadare.
Erg Chebbi & Erg Chigaga
Erg Chebbi și Erg Chigaga sunt două “mări de nisip” (erg înseamnă mare de nisip) care se formează în Sahara marocană. Erg Chebbi este o mare de nisip care se întinde pe 50 de km, lângă granița cu Algeria, și care încânta turiștii cu dunele înalte de până la 150 de metri, în timp ce Erg Chigaga este mult mai spectaculoasă dar cu atât mai greu de vizitat, cu dune înalte și de 300 de metri.
Accesibile cu autoturisme all-terrain specifice sau cu cămila, dunele din Erg Chebbi sau Erg Chigaga pot fi “cucerite” de turiști, ajutați de ghizi localnici, sau pot fi admirate, dacă nu ești destul de aventuros. În ambele cazuri, este impresionant să vizitezi măcar aceste două “mari de nisip” pe care Marocul le oferă turiștilor.
Fes
Spre deosebire de Casablanca, Fes este o destinație unde civilizația occidentală încă nu a pătruns; aici vei găși autenticul spirit local marocan și, în mod cert, te vei rătăci pe străduțele întortocheate ale Fes el Bali (Vechiul Oraș). În același timp, tot în Fes el Bali mulți dintre turiștii care pot suporta mirosul pătrunzător aleg să viziteze vopsitoriile de piele, renumite în întreaga regiune.
Fes el Bali nu înseamnă însă numai vopsitorii sau pielării. Aici turiștii pot găsi, de asemenea, fel de fel de obiecte produse prin meșteșuguri tradiționale marocane, de la obiecte din sticlă până la papuci marocani specifici.
Dacă ești pasionat de ceea ce înseamnă islam, în înțelesul lui pur religios, sau măcar ești interesat de cultura și arhitectura islamică, tot în Fes vei găși două dintre cele mai renumite școli islamice – Medersa Bou Inania și Medersa el-Attarine. Medersa Bou Inania a fost construită între 1350 și 1357 în vremea domniei sultanului Bou Inan și a funcționat ca școală religioasă până în 1960. Restaurată până recent, Medersa Bou Inania poate fi admirată acum la fel cum era admirată în momentul finalizării ei și este una dintre puținele locații de acest fel în care pot intra și cei care nu sunt convertiți la islam.
De pe acoperișul Medersa el-Attarine turiștii pot vedea moscheea Qaraouiyine cu acoperișurile ei din țiglă verde, renumită odinioară ca fiind una dintre cele mai bune universități din întreaga lume. Construită în 857, moscheea Qaraouiyine găzduiește una dintre cele mai mari și vechi librării din lume, cu peste 30.000 de volume între care și un exemplar al Coranului datând din secolul al IX-lea. Din păcate pentru turiștii care nu aparțin religiei islamice, aceștia nu pot intra în moschee dar o pot admira din exterior.
Pentru pasionații de peisaje, odată ajunși în Fes, recomandăm urcarea în Borj Nord, acolo unde vei putea admira întreg orașul de la înălțime dar și vizita un interesant muzeu al armelor vechi. Între altele, aici se află un tun lung de 5 metri și cântărind 12 tone, folosit în Bătălia celor Trei Regi.
Tanger
Așezat în partea de Nord-Vest a Marocului, foarte aproape de strâmtoarea Gibraltar, Tanger este, după Casablanca, cel mai important centru industrial și de business al Marocului. Orașul se află în plină dezvoltare industrială și urbanistică, iar cea mai importantă investiție de aici este portul Tanger-med carepoate asigura tranzitul anual pentru 8 milioane de containere, 7 milioane de pasageri și aproape 3 milioane de vehicule annual, devenind cel mai accesat și aglomerat port la Mediterană.
Tangerul este fascinant pentru orice turist care îl vizitează – orașul este mărturia faptului că, începând cu secolul V i.e.n, datorită așezării geografice, a fost tranzitat de un număr însemnat de civilizații care și-au pus amprenta pe arhitectură, tradițiile și obiceiurile locuitorilor de aici.
Medina din Tanger (Orașul Vechi) este un labirint complicat de străduțe înguste care coboară spre mare. Punctul central de atracție din Medina pentru locuitorii din Tanger îl reprezintă o piață numită Petit Socco unde bătrânii stau cât e ziua de lungă, beau ceai și joacă table. Zona este încărcată de vestigii ale trecutului și mărturie a amprentei diferitelor civilizații care au trecut pe aici – la Vest de Petit Socco vei putea vizita Biserica Imaculatei Concepții, construită de spanioli în 1880; la Est vom regasi Marea Moschee din Tanger iar la Sud-Est se găsește vechea Legație Americană, cel mai vechi post diplomatic american, înființat în 1821.
La Nord de Medina din Tanger peisajul este dominat de Kasbah, o locație unde se regăsesc Palatul Dar el-Makhzem, reședința vechilor sultani, dar și Muzeul Kasbah.
Ville Nouvelle (Orașul Nou) este o zona interesantă, relativ recent construită a Tangerului, la finalul secolului XIX și începutul secolului XX. Arhitectura de aici, vederea Oceanului dar și posibilitatea identificării strâmtorii Gibraltar și a sudului Spaniei fac din Ville Nouvelle cea mai populară destinație pentru localnici și turiști deopotrivă. Aici este un loc în care locuitorii se adună să se plimbe, să stea ore întregi în cafenele sau să privească spre ocean, în depărtare – nu-i de mirare că priveliștile din Ville Nouvelle și posibilitatea de a admira ore întregi oceanul a atras numeroși artiști europeni care l-au descris, l-au pictat sau l-au evocat în creațiile lor.