Kiev este un adevărat cumul de ideologii politice, ortodoxism și revoluții recente. Capitală a Ucrainei, centru cultural și adăpost pentru trei milioane de suflete – acest oraș se întinde peste dealuri înverzite și peste insule împrejmuite de ape de râu, conectate prin poduri și linii de metrou. Istoria orașului începe destul de timpuriu, Kiev fiind unul dintre cele mai vechi orașe din Europa de Est. Metropola de astăzi a fost în secolul al V-lea un centru comercial unde grupuri de oameni expuneau spre vânzare fel de fel de produse alimentare și nu numai. De atunci și până astăzi, orașul s-a aflat într-o continuă dezvoltare, devenind unul dintre cele mai frumoase orașe europene.
Atracții și obiective turistice
Kiev-Pecherska Lavra
Kiev-Pecherska Lavra este un complex gigant de mănăstiri ridicat într-unul dintre cartierele centrale (Pechersk), populat de călugări si pelerini și considerat unul dintre cele mai sfinte locuri ortodoxe. Orice iubitor de mediu va jubila auzind că mașinile sunt interzise în această zonă, unde o atmosferă de eternă pace își lăfăie șezutul, unde o arhitectură incredibilă este conservată de UNESCO și protejată de administrația locală. Turnul cu clopot de aici este unul dintre cele mai înalte puncte ale Kievului.
Dar dacă îți închipui că numai domuri de aur, peisaje grozave și hrană pentru suflet este tot ce găsești, nici nu știi cât de departe ești de adevăr. Cantina plasată în interiorul mănăstirii este deschisă publicului în fiecare zi și reprezintă locul unde călugării și pelerinii se reunesc deopotrivă, la aceeași coadă pentru mâncăruri ieftine și simple, pentru a schimba zâmbete și impresii.
Statuia Patria Mamă
Facem câțiva pași mai încolo și dăm peste un monument sovietic extrem de disputat și aproape la fel de masiv, zis Patria Mamă. Statuia „Mamă” de 62 de metri înalță falnic o spadă lungă de 16 metri cu o mână, în vreme ce cealaltă, cu ajutorul unui scut, apără – sau amenință – oamenii din Kiev. Indiferent de interpretare, indisputabil este faptul că statuia impresionează.
A fost inaugurată în 1981, ca parte a Muzeului Patriotic al Războiului din 1941 – 1945, comemorând victoria sovietică din timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Încă de atunci, Ucraina și-a câștigat independența, iar noi vânturi politice bat pe teritoriul țării; în 2015, de exemplu, parlamentul a scos în afara legii referințele la termenul „Marele Război Patriotic”, precum și alte simboluri comuniste, nume de străzi sau de monumente. În urma acestor amendamente, muzeul a fost redenumit Muzeul Național al Istoriei din Ucraina în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.
Muzeul Miniaturilor din Kiev
Una dintre cele mai admirate instituții culturale din această așezare urbană este Muzeul Miniaturilor. Instituția prezintă toate lucrările lui Nikolai Siadristy, unul din puținii artiști din lume care creează opere de artă foarte mici. Acesta s-a născut în anul 1937, în regiunea Harlov din Ucraina. Siadristy a ajuns cunoscut în lumea întreagă datorită faptului că el a fost inițiatorul micro miniaturilor în cadrul operelor de artă. Dintre cele mai valoroase opere ale lui, pe care le poți admira amintim: cel mai mic electromotor din lume, mai mic de douăzeci de ori decât o sămânță de mac, un basorelief făcut dintr-un sâmbure de cireș, care o prezintă pe marea balerină a Ucrainiei, Maya Plisetskaya, dar și multe alte lucruri interesante pe care ar fi păcat să nu le descoperi singur.
Casa Gorodetsky
Casă cu himere din capitala Ucrainei mai este cunoscută de localnicii orașului și sub numele de Casa Gorodetsky, după numele arhitectului de etnie ucraineană care a construit-o, Vladislav Gorodetsky. Turiștii care vor să o admire o pot găși în cartierul istoric Lypky, pe panta abruptă de pe dealul Pecherskie. Până în anul 2010 a fost folosită că reședință prezidențială sau pentru organizarea ceremoniilor oficiale din țară. Istoria spune că această clădire datează încă de la începutul secolului trecut, mai exact din anul 1901. Construcția se întinde pe o suprafață mare de teren, fiind construită în stilul unic arhitectural Art Nouveau. Inițial, arhitectul Goroedsky a construit clădirea pentru a locui în ea. El a conceput proiectul pe baza unei case din Sankt Petersburg, fațada exterioară fiind decorată cu sculpturi ciudate, prezentând tot felul de animale și persoane fantastice, precum: pești, fecioare, rinoceri, sirene, vulturi, șerpi, crocodili, broaște, șopârle, tot felul de reptile. O legendă a casei spune că arhitectul avusese o înțelegere cu o companie de ciment de la periferia orașului, făcându-le acestora publicitate, construind toate sculpturile din cimentul procurat de la ei. Acest lucru însă nu a fost dovedit nici la ora actuală. Cu toate acestea, toți locuitorii orașului cred asta deoarece Vladislav a fost partener o perioadă lungă de timp la o companie de ciment din Kiev. Casa nu a fost închiriată niciodată de nimeni, deoarece o legendă veche ucraineană spune că arhitectul, un mare vânător din țară, era de asemenea și un vrăjitor. El a sculptat la colțurile reședinței câte un Pathernoster, acest lucru simbolizând că numai urmașii săi să fie fericiți în Casa cu himere, oricine altcineva ar încerca să locuiască aici, să fie blestemați si să plece.
Palatul Mariyinsky
Pe dealul aflat lângă malul drept al fluviului Nipru descoperim una dintre cele mai impresionante clădiri din Ucraina, Palatul Mariyinsky. Acesta servește în prezent ca reședința Președintelui țării și se află lângă Palatul Parlamentului. Inițial, palatul a fost construit pentru a servi ca reședință de vară a Împărătesei Rusiei, Elisabeta Petrovna, și a familiei Romanov. Aceasta i-a ordonat șefului arhitect Imperial Bartolomeo Rastrelli să-i construiască o reședință cu etaj, în stil baroc. În anul 1744, aceasta a fost finalizată. La momentul terminării construcției, Împărăteasa era deja moartă, iar în palat s-a mutat renumita familie Romanov din Rusia. De-a lungul timpului, această așezare urbană a trecut prin nenumărate catastrofe naturale, precum un incendiu devastator care a ars clădirea din temelii, cele două iminente Războaie Mondiale și multe alte conflicte și bătălii, fapt care a dus implicit la reconstrucția palatului de câteva ori.
În secolul al XIX-lea, acesta a fost incendiat de mai multe ori, iar Împăratul Alexandru al doilea al Rusiei a ordonat să fie construit un alt palat, însă de dată aceasta după proiectul arhitectului de etnie rusă, Konstantin Mayevsky. Când construcția a fost finalizată, Împăratul l-a numit după soția lui, Maria Alexandrovna. Până la sfârșitul anului 1917 clădirea a fost folosită pentru găzduirea în vacanțe a membrilor familiei Imperiale. În timpul Revoluției Bolșevice de la Kiev Palatul a fost folosit de liderii comuniști, iar în anul 1920 a aparținut unei școli agricole din oraș, pentru cinci ani de zile. La doi ani mai târziu, Palatul Mariyinsky a găzduit un muzeu care nu a rămas deschis foarte mult timp. În al doilea Război Mondial, clădirea a fost grav avariată, necesitând o reconstrucție în anul 1940. Ultima restaurare a clădirii a fost făcută în anul 1980, de atunci Palatul devenind reședința Președinților Ucrainei.
Opera Națională din Kiev
Opera Națională din Ucraina se găsește în centrul istoric al orașului Kiev, fiind pe locul trei în topul celor mai vechi clădiri de operă din țară, după Opera Liov și Opera Odessa. Această clădire datează încă din secolul al XVIII-lea, mai exact din anul 1867, fiind construită în stilul arhitectural gotic de către Ferdinand Berger. Berger a fost pasionat de operă și a adunat aici de-a lungul timpului mulți muzicieni și dirijori talentați. În anul 1986, clădirea a luat foc din cauza unei lumânări nestinse și timp de câțiva ani nimeni nu s-a ocupat de recondiționarea sa, artiștii mutându-se la alte teatre din țară. Ulterior, clădirea s-a recondiționat la inițiativa municipalității orașului Kiev, de data această după proiectul arhitectului de etnie germană, Victor Shrotter. Aceasta a fost realizată în stil neo renascentist, iar interiorul este decorat în stil clasic și modern vienez. Exteriorul prezintă două etaje cu balcoane, zidurile fiind decorate cu sculpturi de piatră.
River PORT
La River PORT te vei bucura de băutura de la sfârșit de zi acompaniat de niște peisaje urbane fantastice, pentru că acest bar este amplasat în vechiul port al râului, are vedere spre docurile sovietice ruginite, spre construcțiile portului industrial și spre podul pe jumătate distrus. Aici vei găsi petreceri electronice și spirit underground cât îți poftește inima.
Pyrohiv și Muzeul Arhitecturii Populare și a Vieții Rurale din Ucraina
După ce te saturi de aglomerația urbană și atmosfera încărcată de metropolă, vei simți cumva că e momentul pentru un tur de o zi în Pyrohiv. Acest cartier situat în periferia sudică a Kievului ascunde Muzeul Arhitecturii Populare și a Vieții Rurale din Ucraina. Un fel de Muzeul Satului din Herăstrău, doar că de dimensiunile unui parc uriaș, unde este reprezentată arhitectura folclorică specifică tuturor regiunilor ucrainene. De neratat!