Istoric dar totuși sofisticat, birocratic dar totuși bizar, încrezător dar totuși nearătându-și adevăratele valori. Așa aș caracteriza orașul Bruxelles, fermecătoarea capitală a Belgiei. Există lucruri uimitoare pe care le puteți vedea și experimenta în Bruxelles. În plus, este cea mai bună metodă de a te familiariza cu obiceiurile și cultura din Europa de Vest.
Bruxelles
Coform legendei, Sfântul Gery, episcop de Cambrai și Arras, a construit o capelă pe una dintre insulele de pe râul Senne, în anul 695 d.H. Cu toate acestea, denumirea Bruocsella („bruoc” = „mlastina”, și „sella” = „asezare”) a fost inregistrată abia în anul 966. In anul 979, Charles, duce de Lorena, a construit o fortăreață pe insula Sf Gery și s-a mutat din Cambrai în Bruocsella. Așezarea care s-a dezvoltat aici a devenit, cu timpul, centru administrativ și comercial. În anul 1100, Bruxelles-ul avea propria construcție fortificată. Revoluția franceză a înflăcărat spiritele belgienilor, iar austriecii au fost alungați de către francezi. Aceștia din urmă au deținut puterea pana în 1815, când Napoleon a fost învins la Waterloo, Belgia fiind incorporată apoi în Regatul Unit al Olandei. Însă această realitate politică a durat până în 1830, când belgienii s-au revoltat și și-au câștigat independența, Bruxelles-ul devenind capitala Belgiei. Bruxelles-ul a evoluat in mod spectaculos atât ca număr de locuitori cât și ca statut, în secolul care a urmat, în special datorită politicii expansioniste a regelui Leopold II.
Dupa cel de-al doilea Război Mondial, Bruxelles-ul s-a dezvoltat într-un ritm susținut, devenind succesiv sediul NATO și al U.E. Însă imboldul cel mai important l-a primit odată cu transformarea sa în capitală europeană, în anul 2000. Clădirile și cartierele neglijate au fost restaurate, capitala căpătând conștiința propriei valori. În 2001 a intervenit și o schimbare pe plan politic, când bruxelezii au optat pentru coaliția dintre socialiști și ecologiști, în detrimentul liberalilor, care deținuseră puterea pentru o perioadă îndelungată. Începând cu 2006, socialiștii au avansat tot mai mult la nivel electoral, Bruxelles-ul continuându-și ascensiunea pe plan cultural.
Atracții și obiective turistice
Bruxelles nu este doar capitala Uniunii Europene, ci și unul dintre cele mai frumoase orașe ale Belgiei. Dacă plănuiești o excursie, iată care sunt obiectivele turistice pe care nu ar trebui să le ratezi.
Manneken Pis
S-ar putea să ți se pară o glumă dar Manneken Pis, statuia unui băiețel care urinează în fântână este unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului. Multe legende înconjoară această statuie dar aceea cu cea mai mare doză de eroism spune că statuia reprezintă un băiețel celebru din timpul secolului al 14-lea, când orașul Bruxelles a fost asediat. Conform legendei, în timpul asediului, băiețelul a găsit o bombă plasată de inamici la baza zidurilor orașului iar acesta a urinat pe fitilul ei, prevenind astfel explozia. Încă un lucru de notat este acela că statuia dispune și de o garderobă specială, iar costumele în care este îmbrăcat acesta cu ocazia sărbătorilor naționale sunt păstrate într-un muzeu.
Grand Place (Grote Markt)
Chiar în inima orașului vechi din Bruxelles, piața principală a orașului este una dintre cele mai bine conservate din Europa. O mare parte a caracterului elegant a pieței se datorează arhitecturii unice a caselor Gildehuizen, cu minunatele frontoane și balustrade decorate cu aur. Majoritatea au fost construite între anii 1696 și 1700 în stilul baroc cu niște influențe flamande. Istoria pieței datează însă de mult mai multă vreme. Inițial, piața a fost construită în secolul al 11-lea și a evoluat la scurt timp după aceea, devenind centrul politic și economic al orașului.
Saint-Michel Cathedral (Sint-Michiels Kathedraal)
Dedicată Sfântului Michael și Sfântului Gudula (sfinții patroni ai orașului Bruxelles) această biserică gotică a fost fondată pentru prima dată în 1225, dar a fost finalizată abia în secolul al XV-lea. Fațada este impresionantă, crescând în mod măiestuos, deasupra unui larg șir de trepte și încoronată cu turnuri înalte de 69 metri, proiectate de Jan van Ruyysbroeck. Interiorul frumos proporționat este mobilat cu un design luxos și găzduiește vitralii remarcabile create de Bernard van Orley. Îndreptați-vă spre transeptii pentru a vedea cele mai bune exemple care îl înfățișează pe Charles V și Isabella din Portugalia și perechea regală maghiară Louis II și Mary (nord transept), și mai apoi în capela Preasfințitului Sacrament, în stinga corului, unde fereastra ilustrează povestea Miracolului Gazdei.
Place Royale (Koningsplein)
O atracție preferată pentru fotografii, cea mai importantă clădire din această piață este Palatul Regal care este utilizat de familia regală belgiană ca reședință oficială. Steagul belgian, zburând de pe acoperiș, semnalează prezența suveranului, iar o schimbare ceremonială a Gărzii are loc în fiecare zi la ora 14:30. În jurul palatului se află un ansamblu de clădiri culturale care se laudă cu fațade neoclasice. Palais des Acadéumii, casa Academiei Regale de Științe și odată reședința Prințului moștenitor de Orange, împreună cu Palais des Beaux-Arts din partea de vest a pieței, concepute și construite în anii 1920 de Victor Horta, sunt două dintre cele mai bune exemple.
Atomium
Alături de Manneken Pis, Atomium este cea mai cunoscută atracție de la Bruxelles și deși este un pic de călătorit cu tramvaiul pentru a ajunge aici, bizara structură din oțel și aluminiu, de 102 metri înălțime, proiectată de arhitectul André Waterkeyn pentru Expoziția Mondială de la Bruxelles din 1958, este cea mai suprarealistă imagine a orașului. Clădirea reprezintă o moleculă de fier mărită de 165 de milioane de ori, iar vizitatorii pot intra în interiorul ei unde patru din cele nouă sfere sunt folosite acum pentru prezentarea unui spectacol despre viața umană, denumită Biogenium.
Raiul gurmanzilor
Experimentează frânturi din viața localnicilor în localurile mai puțin turistice. Bruxelles este orașul cartofilor prăjiți, al pralinelor de ciocolată, gofrelor glazurate și al berii artizanale. La Delirium Cafe alegerile sunt greu de luat – ai la dispoziție o gamă de 2000 de beri din toată lumea. Localul se mândrește din 2004 cu Recordul Mondial Guiness pentru cea mai variată gamă de băuturi și un personal prietenos care te ajută să-ți găsești aleasa blondă, brună sau arămie. Alături de vafe, bomboane de ciocolată și fructe de mare, cartofii belgieni sunt un must în timpul vizitei în Belgia. Se crede că Belgia este locul de naștere a ceea ce lumea numește „French Fries” și există chiar un muzeu, numit Frietmuseum, dedicat acestui fel de mâncare care creează dependență. Recomandăm cartofii prăjiți de la Maison Antoine din Place Jourdan. Maison Antoine este unul dintre locurile cele mai frecventate de turiști, iar uneori trebuie să stai la coadă pentru o porție de cartofi, dar se merită. Sunt delicioși. Cartofii belgienisunt prăjiți în două etape până când sunt crocanți și prind o culoare galben aurie. Maison Antoine a fost înființată în 1948, de către familia Desmet, iar pe lângă cartofi prăjiți găsești și alte gustări.
Alte lucruri de făcut în Bruxelles
Bucură-te de un tur Art Nouveau gratuit
În fiecare sâmbătă la 10 dimineață, Bravo Discovery oferă un tur gratuit Art Nouveau și Victor Horta la care mergi pe jos. Întâlnește-te cu ghidul la Grand Place și vizitează cele mai frumoase clădiri Art Nouveau din oraș, în timp ce afli mai multe despre acest stil și despre unul dintre cei mai faimoși arhitecți ai săi, Victor Horta.
Grădina Botanică și serele regale Laeken
Dacă natura vorbește pe limba ta, grădina este un must visit în Bruxelles. Poți admira colecția de plante și ierbarul cu peste trei milioane se specii, iar băncuțele presărate din loc în loc îți vor încărca bateriile. Cât despre muzica de fundal, păsărelele sunt responsabile să întrețină atmosfera.
Târgul vintage din Sint-Gorikshallen
În prima duminică din fiecare lună, iubitorii de vintage vin în număr mare la târgul vintage din Sint-Gorikshallen, căutând câte un chilipir sau lucruri noi și în vogă. Există o mare varietate de obiecte vândute aici, de la haine, bijuterii, mobilă la ornamente surprinzătoare bric-a-brac. Toate acestea s-ar putea să te coste un euro sau doi, însă experiența de a întâlni cei mai la modă tineri designeri din Bruxelles, boemi ce țin la propria imagine, și entuziasmul noii generații din oraș sunt neprețuite.