Zagreb – Capitala Croatiei, este o metropola specifica centrului Europei, ce combina eleganta arhitecturala a secolului XIX cu diversiuni culturale si distractii moderne. Aflat la poalele Muntelui Medvednica, pe cele doua dealuri istorice Gradec si Kaptol, traversat de raul Sava, Zagrebul este format din trei orase: Orasul de Sus, cu pacea si linistea timpurilor trecute, Orasul de Jos, cu forfota unei capitale europene, si Noul Zagreb, o expozitie a urbanismului si arhitecturii moderne.

Orasul este situat la o altitudine de 122 m fata de nivelul marii. Zagreb este un oras al parcurilor verzi si al plimbarilor, cu multe locuri de vizitat. Zagreb inca isi pastreaza farmecul sau si are o atmosfera care il face sa fie unic. Orasul are un patrimoniu cultural si istoric bogat care isi are radacinile in cultura urbana din europa Centrala si care este imbogatit de traditiile balcanice si de cele mediteraneene. Are mijloace de transport bine, strazi curate si piete, parcuri bine intretinute, 20 de teatre si peste 40 de muzee si galerii. Numeroasele sale cladiri neo-clasice, bulevardele spatioase si pietele sale ne duc cu gandul la Viena.

Scurt istoric Zagreb

Zagreb-ul zilelor noastre a evoluat din doua asezari medievale care timp de secole s-au dezvoltat pe coline invecinate. Prima atestare scrisa a orasului dateaza din 1094, an in care a fost infiintata o dioceza in Kaptol. In 1242 Gradec, celalalt oras, fiind proclamat oras regal liber. Atat Kaptol cat si Gradec au fost imprejmuite cu ziduri si turnuri inalte ale caror urme s-au pastrat pana in zilele noastre.

In timpul atacurilor turcesti asupra Europei, intre secolele XIV si XVIII, Zagreb a fost o importanta fortareata de granita. Reconstructia baroca a orasului din secolele XVII si VXIII a schimbat infatisarea orasului. Vechile case din lemn au fost demolate si au fost construite palate, manastiri si biserici luxuriante. Numeroasele targuri comerciale, veniturile obtinute din terenuri, precum si contributiile aduse de multe dintre atelierele locale au condus la imbogatirea orasului. Familii aristocratice bogate, figuri oficiale regale, trimisi ai bisericii, dar si negustori bogati din intreaga Europa s-au mutat in oras. Au fost deschise scoli si spitale si au fost adoptate obiceiurile capitalelor europene. Orasul si-a depasit granitele medievale si s-a raspandit catre formele de relief de la baza. Au fost construite primele parcuri si conace, Zagreb-ul confirmandu-si statutul de centru administrativ, cultural si economic al Croatiei.

Progresul s-a accelerat o data cu integrarea adiministrativa a Kaptol-ului, a Gradec-ului si a asezarilor invecinate, in 1850. Cutremurul devastator din 1880 nu a facut decat sa potenteze modernizarea si reconstructia multor cartiere vechi. Au fost ridicate cladiri publice prestigioase, precum si parcuri si fantani, infrasctructura fiind organizata la randul ei.

In secolul XIX, populatia orasului a crescut de 10 ori, in arhitectura Zagreb-ului fiind adoptat un nou stil. Societatea civila s-a dezvoltat puternic, orasul tinand legaturi stranse cu marile centre europene. Odata cu progresul industrial si, implicit, in domneniul finantelor, din anii ’60, orasul s-a extins catre campiile vaste de-a lungul raului Sava, unde a prins elan un nou oras pregatit sa infrunte provocarile mileniului III.

Atractii si obiective turistice

Catedrala din Zagreb, situata in Kaptol si este cea mai renumita cladire din acest oras. Acesta este dedicata Inaltarii Maicii Domnului, Sf. Stefan si Sf. Ladislau. Catedrala este in stil gotic, si reprezinta o mare valoare arhitectonica. Turlele sale pot fi vazute din mai multe locatii din oras. O catedrala a fost amplasata in acest loc, de sute de ani. Structura actuala a fost construita in a doua jumatate a secolului al XIII-lea.

In inima orasului Zagreb se afla piata Jelacic de unde puteti ajunge, dupa o scurta plimbare, la majoritatea principalelor atractii din acest oras. De asemenea, puteti ajunge rapid la liniile de tramvai ale orasului, la cafenelele insirate pe strazi si la magazine. Statuia ecvestra, din bronz, a lui Ban Jelacic, erou national al Croatiei si viceregele monarhiei austro-ungare, este elementul central al pietii. Ea este inconjurata de cladiri elegante, secesioniste.

Una dintre principalele atractii din Zagreb este Turnul Lotrscak, care a fost construit la mijlocul secolului al XIII-lea, cu scopul de a proteja poarta orasului de sud. Aceasta este cea mai bine prezervata constructie din sistemului defensiv al orasului. In ultima suta de ani, o salba de tun a fost trasa in fiecare zi la pranz, comemorand un eveniment din istoria Zagrebului. Turnul poate fi urcat pentru o vedere de 360 de grade a orasului Zagreb si a imprejurimilor sale.

Muzeul cel mai faimos din Zagreb este Muzeul Mimara, care se mandreste cu o colectie arheologica, cu o colectie din Extremul Orient, cu obiecte de arta si lucrari ale unor binecunoscuti pictori europeni, cum ar fi Rembrandt, Rubens, Dyck Van, Vasquez, Murillo, Goya, Manet, Renoir si Degas. Recent, autenticitatea multor dintre lucrari a fost pusa sub semnul intrebarii. Atribuirea si restaurarea lucrarilor de arta a stat sub semnul hazardului, si asta este spus cu amabilitate.

Iubitorii de arta vor prefera galeria Strossmayer Gallery of old Masters, care afiseaza lucrari ale lui Bellini, Veronese, Bruegel si Carpeaux, precum si celebra dala Baska, cel mai vechi exemplu al scrisului glagolitic in Croatia nativa. Galeria se afla in mijlocul pietii Zrinjevac Square din Zagreb, o parte a „potcoavei verde” (green horseshoe), un parc verde si odihnitor aflat in mijlocul orasului.

Muzeul Etnografic (Ethnografic Museum) este locul ideal unde puteti merge daca sunteti curiosi cu privire la natura si originile culturii croate. Costumele populare din diferitele regiuni, obiectele de artizanat, uneltele si instrumentele evidentiaza unicitatea culturii croate. In apropiere, Muzeul Arheologic (Archaeological Museum) afiseaza artefacte ce dateaza din preistorie pana in Evul Mediu, precum si cea mai mare colectie de monede din Europa.

Cele mai multe muzee sunt in Orasul de Jos (Lower Town), unde gasiti si Muzeul orasului (City Museum), dedicat zugravirii istoriei orasului Zagreb, prin arta, mestesuguri si un model la scara redusa, al vechiului oras Zagreb. Cel mai faimos sculptor al Croatiei, Ivan Mestrovic, a avut un studiu in Orasul de Sus. Acum Mestrovic Studio este o atractie majora pentru fanii artei sale, care vin pentru a vedea sculpturile, desenele si litografiile, de la inceputul carierei sale.

Festivaluri si evenimente

Expozitia Internationala de Articole de Gradinarit si Flori FloraArt. Zagreb-ul este impanzit de culori cu ocazia acestui festival. Expozantii din Croatia si nu numai isi prezinta cele mai frumoase plante si flori, impreuna cu echipamentele adecvate de intretinere a gradinilor. Perioada: 26 Mai – 31 Mai.

Festivalul Urban se organizeaza an de an, constituind un proiect multimedia ambitios cu ocazia caruia au loc spectacole si expozitii de arta realizate de artisti vizuali. Proiectul are la baza ideea de comunicare intre societatea de astazi si arta contemporana, locatia aleasa in acest scop fiind fosta latura industriala din estul Zagreb-ului. Artistii primesc acces liber la infrastructura orasului, ocupand strazi si deopotriva cladiri si piete pentru a-si expune arta. Organizatorii festivalului au ales fragmente de opere de arta care sunt concentrate pe ideea de reorganizare a peisajului urban contemporan si pe comportamentul cetatenilor. Perticipantii vin din Argentina, Canada, S.U.A. si Marea Britanie, ca si din Croatia. Cu ocazia festivalului au loc si workshop-uri. Perioada: 01 Iun – 30 Noi.

Festivalul International de Folclor din Zagreb. Acest eveniment prilejuieste organizarea de expozitii, de concerte de muzica folk si prezentari audio si video in jurul capitalei Croatiei. Peste 40 de artisti croati si straini au spectacole organizate aici. Activitatea artistica se concentreza in partea de sus a orasului, insa spectacole au loc si in Piata Jelacic. Se organizeaza si o expozitie etnografica, in care se expun bijuterii croate facute dupa arta traditionala. Perioada: 21 Iul – 25 Iul.

Festivalul International de Marionete. Peste 20 de reprezentanti europeni isi etaleaza maiestria in zonele invecinate Zagreb-ului pe parcursul unuia dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din lume. Se organizeaza sedinte de initiere in arta crearii papusilor si au loc si expozitii de marionete. Perioada: 28 Aug – 03 Sep.

Festivalul de teatru mondial. Acesta prezinta de-a lungul celor 10 zile operele cinematografice ale centrelor din preajma Zagreb-ului, inclusiv ale Teatrului National Croat si ale Teatrului Tineretului din Zagreb. Printre vizitatorii care participa an de an se numara si unele companii europene. Perioada: 01 Sep – 30 Noi.

Festivalul de film din Zagreb, de la Centrul Studentesc, include debuturi cinematografice (primul sau al 2-lea film din cariera) sau documentare apartinand regizorilor din intreaga lume. Acestea sunt jurizate de specialistii in domeniu, dar si de public. Premiul festivalului poarta denumirea de Golden Pram. Premiul cel mare este de 5.000 de euro, in timp ce cel mai bun documentar castiga 1.500 de euro, iar alesul publicului pleaca acasa cu 1.000 de euro. Perioada: 17 Oct – 23 Oct.

INTER-TOUR – Prietenul vacanţelor voastre!