Orasul Rio de Janeiro este al doilea cel mai mare oras al Braziliei si este deosebit de popular datorita celebrului carnaval ce are loc anual pe strazile sale. Cu toate acestea, Rio de Janeiro, in traducere insemnand “Rau de Ianuarie” si foarte des prescurtat Rio, are mai mult de oferit decat o parade, fie ea si una exceptionala. Rio te imbie cu locuri minunate, o bucatarie exceptionala, obiective turistice importante si, mai ales, o caldura climatica si sufleteasca pe care sa le luati cu voi la finalul sejurului vostru aici.

Rio de Janeiro este situat pe coasta de sud a Atlanticului si are un relief deosebit, format din munti si plaje si o mare albastra ce creaza un efect romantic. Foarte apr oape de Tropicul Capricornului, Rio prezinta o clima tropicala, cu temperaturi foarte ridicate vara si precipitatii dese in zonele muntoase. Soarele fierbinte si apa calda a marii atrag turisti in Rio aproape tot timpul anului. In acest oras impartit pe zone, veti putea petrece un sejur care sa fie pe placul tuturor celor cu care calatoriti aici. De exemplu, centrul orasului, fiind si centrul sau vechi, atrage datorita numeroaselor obiective turistice si datorita istoriei lui.

Cele mai frumoase plaje din Rio de Janeiro

Plaja Copacabana, poreclită „Princesinha do Mar” (mica prințesă marii) de brazilieni, este une dintre ele mai cunoscute simboluri ale orașului Rio de Janeiro. Este delimitată la nord de Fortul Duque de Caxias în cartierul Leme și la sud de Fortul Copacabana. Ușoară de accesat cu transportul public, plaja găzduiește oameni din tuturor claselor sociale. Sporturi practicate pe plaja includ volei de plajă și frescobol. Plaja este și un loc de întâlnire pentru marele evenimente. Aproape două milioane de oameni, turiști și localnici, se adună pe plaja în fiecare an pentru focurile de artificii de Revelion. În anul 2013, trei milioane de oameni au asistat la slujba celebrată de Pap aFrancisc pe plaja din cadrul Zilelor Mondiale ale Tineretului. Plaja găzduiește și evenimente sportive: a fost locul probelor de volei de plajă, triatlon și maraton de natație la Jocurile Panamericane din 2007.

Plaja Leme este o plaja mica – cateva sute de metri – preferata in special de familisti. Nu este la fel de aglomerata ca si Copacabana, pentru ca este putin mai retrasa, langa Forte Duque de Caxias. Un fel de capat de linie al plajelor despre care va povestesc. Din anumite puncte ale plajei se pot vedea cabinele care urca pe Sugarloaf Mountain. Daca esti mare pescar, in capatul plajei, langa Leme Rock este construit un soi de ponton de unde iti poti incerca norocul. Nu stiu daca ai nevoie de vreun permis special pentru pescuit.

Leblon, ultima plaja din aceasta insiruire, este zona oamenilor sofisticati, cu bani. Cartierul nu prea seamana a Brazilia. Unele dintre cele mai bune hoteluri se afla in Leblon, iar locul este intesat de restaurante si baruri cu pretentii. Leblon este o plaja mult mai linistita decat Ipanema si Copacabana. In zona postului de salvamar 12 se afla Baixo Bebe, zona excelenta pentru familii cu copii, iar zona postului 10 este cea dedicata sportului.

Ce nu trebuie ratat in Rio de Janeiro

Statuia Hristos Mântuitorul. Cel mai cunoscut simbol al Braziliei, statuia Hristos Mântuitorul domină seren oraşul Rio de Janeiro, de pe Muntele Corcovado. Cu o înălţime impresionantă de 710 metri şi o greutate de 635 tone, statuia Cristo Redentor a fost proiectată de inginerul brazilian Heitor da Silva Costa şi a fost sculptată de o echipă de artişti, printre care şi portretistul român Gheorghe Leonida. Construcţia statuii a început în anul 1922, însă a fost finisată şi sfinţită abia în 1931. De atunci şi până în anul 2010, a fost considerată cea mai înaltă statuie în stil Art Deco din lume. Deşi a fost restaurată în urmă cu patru ani, statuia are constant nevoie de lucrări de mentenanţă, deoarece este predispusă eroziunii şi este expusă vânturilor puternice şi fulgerelor

Copacabana. Amplasat tot în partea de sud a oraşului, Copacabana este cel mai colorat cartier al Rio de Janeiro, datorită plajei cu acelaşi nume. Cu o lungime de 4 kilometri, Copacabana este una dintre cele mai faimoase plaje din lume, cu toate că a fost amenajată în urmă cu mai puţin de 100 ani. Însă uriaşele petreceri în aer liber şi atmosfera animate din orice oră a zilei i-au construit renumele pe plan internaţional. De-a lungul întregii fâşii de plajă sunt înşirate sute de hoteluri şi restaurante, astfel că zona este în permanenţă însufleţită de turişti, dar şi de localnici.

Ipanema. Aflată în partea de sud a oraşului, între Copacabana şi Leblon, plaja Ipanema a devenit faimoasă în anii ’60 (datorită piesei bossa nova „The Girl from Ipanema”) şi a rămas până în prezent una dintre cele mai populare atracţii turistice ale Rio. Ipanema este încercuită de magazine, cafenele şi restaurante, fiind inclusă an de an în clasamentul celor mai bune plaje din lume. De asemenea, cartierul Ipanema este unul dintre cele mai costisitoare din oraş, având unul dintre cele mai ridicate niveluri de siguranţă din Rio de Janeiro.

Muntele Sugarloaf. Numit pe plan local „Pão de Açúcar”, Muntele Sugarloaf şi-a primit numele (trad: pâine de zahăr) datorită asemănării cu o pâine dulce tradiţională. Cu o înălţime de aproape 400 metri, stânca de granit tronează la intrarea în Golful Guanabara şi poate fi vizitat cu ajutorul unui teleferic cu o capacitate de 65 pasageri, ce pleacă o dată la 20 minute. Priveliştea de pe platou este impresionantă, astfel că numeroşi turişti aleg să facă această plimbare.

Grădina Botanică. Amplasată în partea de sud a oraşului, Grădina Botanică a Rio de Janeiro (Jardim Botanico) se întinde pe o suprafaţă de circa 54 hectare, fiind căminul a peste 8.000 de specii de plante, dintre care unele pe cale de dispariţie. Construită la începutul anilor 1800 de către Jose al VI-lea al Portugaliei, grădina a fost concepută iniţial special pentru aclimatizarea condimentelor importate din India, precum scorţişoară, piper sau nucşoară. A fost deschisă publicului în 1822, iar din anul 1992 a fost inclusă pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO. De asemenea, parcul conţine şi circa 140 de specii de păsări.

Cartierul Santa Teresa. Aşezat în vârf de deal, cu vedere către port, cartierul Santa Teresa încă păstrează din eleganţa oraşului Rio de Janeiro din secolul al XIX-lea: vizitatorii pot admira conace ridicate de proprietarii de plantaţii de cafea şi zahăr, se pot plimba pe străduţe pietruite şi alei întortocheate. În prezent, aici şi-au deschis porţile numeroase galerii şi studiouri de artă, zona fiind locuită şi frecventată cu precădere de artişti, muzicieni şi studenţi boemi. De asemenea, oferta de cafenele, cluburi şi baruri underground este variată, cartierul fiind gazda a nenumărate evenimente artistice şi culturale.

Cartierul Lapa. Aflat în centrul oraşului, cartierul Lapa este renumit pentru viaţa sa de noapte animată, aici fiind numeroase baruri şi restaurante frecventate încă din anii ‘50 de artişti şi intelectuali. Totodată, aici sunt foarte multe cluburi în care pot fi ascultate diverse genuri de muzică braziliană. În plus, în această zonă sunt atent întreţinute monumente istorice precum Arcos da Lapa (un apeduct impresionant ridicat de autorităţile coloniale) sau Passeio Publico (primul parc public din oraş, inaugurat în 1870), iar cea mai mare parte din arhitectura acestui cartier datează din anii 1800.

Parcul Naţional Tijuca. Pădurea Tijuca a fost defrişată aproape în totalitate la începutul anilor 1800, pentru a face loc plantaţiilor de cafea şi zahăr. Însă Regele Don Pedro al II-lea era îngrijorat că resursele de apă potabilă vor fi afectate de aceste acţiuni, astfel că, la începutul secolului XX, a fost organizată o amplă acţiune de reîmpădurire, în urma căreia au fost plantaţi mai bine de 9 milioane copaci. Declarată Parc Naţional la începutul anilo ’60, Tijuca se întinde pe o suprafaţă de 32 kilometri pătraţi, fiind una dintre cele mai mari păduri urbane din lume. Mai mult, conţine sute de specii de plante, 30 cascade şi numeroase atracţii turistice, precum statuia Hristos Mântuitorul, capela Mayrink sau masa de granit numită „Mesa do Imperador”.

Stadionul Maracana. Fotbalul este de departe cel mai popular sport din Brazilia, iar Stadionul Maracana este unul dintre cele mai importante simboluri ale Rio de Janeiro. Inugurat în anul 1950, stadionul avea o capacitate de 200.000 oameni, fiind cel mai mare stadion de fotbal din lume. În vremurile actuale, capacitatea sa a fost redusă semnificativ, atât datorită montării de scaune, cât şi din considerente de siguranţă. Pentru Cupa Mondială din 2014, Maracana a fost parţial renovat şi, cu o capacitate de 80.000 persoane, este cel mai mare stadion din America de Sud.

Zona Lagoa. Lagoa este cel mai exclusivist cartier din partea de sud a Rio, în care se regăsesc cele mai bogate cartiere, precum şi cele mai multe plaje, hoteluri şi atracţii turistice din oraş. Mai mult de atât, Lagoa este pe locul trei în clasamentul celor mai costisitoare cartiere din America de Sud, fiind una dintre puţinele zone din Rio de Janeiro lipsită în totalitate de străzi cu cocioabe (cunoscute sub numele de favelas). Zona rezidenţială are circa 19.000 locuitori şi este amplasată în jurul lagunei Rodrigo de Freitas, pe marginea căreia sunt numeroase restaurante şi cafelene.

Excursii optionale

Tur cu Jeep-ul

Durata 4 ore, excursie cu ghid vorbitor de engleza.

Intrati in Tijuca Rainforest cu un jeep deschis unde veti vedea contrastul dintre „Piatra junglei” si o padure tropicala in mijlocul unui oras mare. Trece prin „Cachoeira dos Macacos” (Cascada Monkeys). La „Vista Chinesa” (privelistea/vederea chineza) aveti posibilitatea sa faceti fotografii, sa auziti despre istoria procesului de reimpadurire a padurii si importanta „Matei Atlantica” (Padurea Atlantic). Veti trece, de asemenea, pe la „Mesa do Imperador” (Tabelul imparatului), Cascatinha (cascada Taunay) si Capela Mayrink (Mayrink Chapel). Trecemm, pentru aproximativ 20 de minute, printr-un traseu usor si svom avea contact direct cu ecosistemul local. In timpul acestui tur veti putea vedea diferite tipuri de fructe tropicale, copaci, animale salbatice, cum ar fi maimute, diverse tipuri de pasari si fluturi.

Pret informativ: 61.5 Euro/persoana.

Jumatate de zi la Corcovado

Durata 4 ore, excursie cu ghid vorbitor de engleza.

Dupa ce ati fost luat de la hotel, turneul va incepe, in drumul nostru, prin vizita la Lagoa Rodrigo de Freitas (cu exceptia zilelor de duminica) pentru a ajunge la statia de tren Cosme Velho, in partea de jos a muntelui Corcovado, pentru a face o plimbare pana in partea de sus, prin densa padure tropicala Tijuca la 38m inaltime ( 125ft ), la Statuia Hristos Mantuitorul. Aici ghidul va petrece intre 40-60 de minute pentru a va arata minunatele atractii din Rio. Din partea de sus, bucurati-va de vederi spectaculoase asupra orasului Rio si a peisajului rural inconjurator. Dupa ce trenul ne aduce inapoi, pasagerii sunt inapoiati la hoteluri lor.

Pret informativ: 62.5 Euro/persoana.

Jumatate de zi la Sugar Loaf

Durata 4 ore, excursie cu ghid vorbitor de engleza.

Acest tur incepe cu o plimbare panoramica prin centrul orasului Rio, trecand prin atractiile cheie, cum ar fi Sambodrome si Catedrala Mitropolitana, in forma sa piramidala, cu un diametru interior de 96 de metri si inaltimea de 80 de metri. Veti merge sa cunoasteti piata traditionala Cinelandia cu cladirile istorice, Teatrul Municipal, Biblioteca Nationala si Muzeul National de Arte Plastice. Vom merge la cartierul din Urca unde se afla unul dintre cele mai mari simboluri ale orasului: Sugar Loaf (zaharul cubic). Vizita la partea de sus se face in doua etape, cu o telecabinaa. Prima telecabina va duce la dealul Urca, care este de 215 de metri si de unde veti avea o vedere frumoasa la Golful Guanabara si insulele sale, Rio – Podul Nitero si Dealul Corcovado. Din acest stadiu o a doua telecabina va duce pana la partea de sus. La 395 de metri ne vom bucura de vederi splendide de la plaja Copacabana, cetatea Santa Cruz si mai multe plaje din Niteroi. Dupa ce telecabina ne duce inapoi in jos, pasagerii sunt inapoiati la hoteluri lor.

Pret informativ: 66 Euro/persoana.

Spectacol cu cina Plataforma 1

Durata 5 ore, excursie cu ghid vorbitor de engleza.

Mergeti pe celebrele plaje din Rio, noaptea, inainte de a fi luati pentru a cina intr-unul din restaurantele din Brazilia unde se fac gratare celebre, unde va veti bucura de deliciosul „churrasco” (bauturile nu sunt incluse). Dupa cina veti fi luat la Salonul Plataforma 1 pentru a va bucura de spectaculoasa muzica folk braziliana. Costumele de carnaval si dansurile se vor concentra pe „samba” si pe frumoasele dansatoare „Mulata”. Misterul exotic, care a trecut de la generatie la generatie si magia poetica amestecate impreuna in muzica si dans, vin prin intermediul acestui spectacol, ce reflecta spiritul Braziliei.

Pret informativ: 117 Euro/persoana.

Rio pe timp de zi

Durata 10 ore, excursie cu ghid vorbitor de engleza.

Aceasta este o optiune excelenta pentru a vedea cele mai bune atractii de la Rio, daca timpul este limitat. In doar o zi puteti vizita Sugar Loaf si Corcovado. Dimineata, dupa pick- up-uri, vom face un tur panoramic al orasului Rio prin trecerea pe la Sambodrome, Catedrala Mitropolitana – in forma de piramida, cu un diametru interior de 96 de metri si o inaltime de 80 de metri. Familiarizati-va cu Piata traditionala Cinelandia cu cladirile sale istorice, Teatrul Municipal, Biblioteca Nationala si Muzeul National de Arte Plastice.

Vom merge la cartierul din Urca unde se afla unul dintre cele mai mari simboluri ale orasului: Sugar Loaf (zaharul cubic). Vizita la partea de sus se face in doua etape, cu o telecabinaa. Prima telecabina va duce la dealul Urca, care este de 215 de metri si de unde veti avea o vedere frumoasa la Golful Guanabara si insulele sale, Rio – Podul Nitero si Dealul Corcovado. Din acest stadiu o a doua telecabina va duce pana la partea de sus. La 395 de metri ne vom bucura de vederi splendide de la plaja Copacabana, cetatea Santa Cruz si mai multe plaje din Niteroi. Dupa-amiaza mergeti la Lagoa Rodrigo de Freitas (cu exceptia zilelor de duminica) pentru a ajunge la statia de tren Cosme Velho, in partea de jos a muntelui Corcovado, pentru a face o plimbare pana in partea de sus, prin densa padure tropicala Tijuca la 38 m inaltime ( 125 ft ), la Statuia Hristos Mantuitorul. Aici ghidul va petrece intre 40-60 de minute pentru a va arata minunatele atractii din Rio. Din partea de sus, bucurati-va de vederi spectaculoase asupra orasului Rio si a peisajului rural inconjurator. Dupa ce trenul ne aduce inapoi, pasagerii sunt inapoiati la hoteluri lor.

Pret informativ: 139 Euro/persoana.

Parcul de pasari – Iguazu 19.50 euro / persoana / excursie optionala

Durata 2 ore, excursie fara ghid.

Situat la Cataratas Highway, in afara Parcului National, parcul de pasari are 17 de hectare de vegetatie de la a doua crestere, dintre care majoritatea a fost nominalizata pentru conservare. Parcul a fost creat in 1994 si este condus de catre profesionisti in domeniile de biologie si agronomie veterinara, plus detinatorii bine pregatiti si personalul de intretinere responsabil pentru bunastarea animalelor si gradinilor. Parcul pastreaza peste 900 de pasari din 150 de specii diferite, majoritatea fiind pasari braziliene. O treime din aceste specii sunt sub amenintarea disparitiei. Toate pasarile din parc au venit de la gradinile zoologice sau crescatori IBAMA – autorizate. Bucurati-va de un tur al acestui fabulos Parc de Pasari si vedeti sute de pasari, in habitatul lor natural.

Pret informativ: 139 Euro/persoana.

Safari Macuco cu barca

Durata 2 ore, excursie cu ghid vorbitor de engleza.

Deplasati-va de-a lungul raului intr-o barca pana cand ajungeti la baza Cascadei Iguazu, unde veti avea posibilitatea de a o admira de aproape. Valtorile, valurile si curentii create de cascada dau o adrenalina care se adauga la acest tur de neuitat. Acest tur are loc in interiorul Parcului National Iguazu (Brazilia), la aproximativ sapte kilometri de Centrul pentru vizitatori. Dupa o plimbare de 3 km intr-o caruta trasa de un vehicul electric si la o plimbare de 500 de metri in padure, barcile gonflabile va duce pentru a experimenta emotia de a fi atat de aproape de baza cascadei. Piloti cu experienta manevreaza barca in mijlocul cetoasei casacade.

Pret informativ: 72 Euro/persoana.

INTER-TOUR – Prietenul vacanţelor voastre!