Atunci când te gândești la Praga, ai în minte sintagma „orașul celor 1000 de clopotnițe” sau „orașul celor 1000 de turnuri”, o sintagmă care, departe de a avantaja această frumoasă destinație turistică europeană, îi și știrbește cumva din ceea ce reprezintă cu adevărat capitala Cehiei – un oraș turistic prin excelență, un loc care atrage anual 7 milioane de turiști.
Praga
Primii locuitori ai acestui oraș au sosit aici încă din Epoca de piatră. Dealurile de pe lângă răul Vltava au fost locuite de membrii ai unui trib încă necunoscut. Urmașii acestui trib au continuat să se extindă de-a lungul râului Vtlava, așezământul luând formă literei „P”, fapt ce va simboliza numele orașului. Începerea construcției Castelului Praga, a bisericii creștine Maica Domnului în centrul acestuia, dar și transformarea castelului în reședința dinastiei Přemyslid au contribuit la ascensiunea orașului. Venirea la putere a prințesei din dinastia Přemyslid , dar și poziția avantajoasă a citadelei pe malul unui rău important și în drumul multor negustori, au făcut din Praga cel mai important oraș al Cehiei. După Bătălia de la Praga din 1757 orașul a suferit pagube majore în timpul bombardamentelor armatelor prusace. În 1784, sub domnia lui Joseph al ÎI-lea, cele patru municipalități Malá Strana, Nové Město, Staré Město, și Hradcany au fost unite într-o singură entitate. Cartierul evereiesc , numit Josesov, a fost inlcus și el în 1850. Revoluția Industrială a avut un efect major asupra dezvoltării orașului, deoarece fabricile se puteau aprivoziona foarte repede cu cărbune și metale de la minele din aproapiere. Revoluția ce e cuprins o mare parte din Europa din 1848, a atins și Praga, însă protestele au fost de scurtă durată și de mică amploare. În anii ce au urmat revoluției, mișcarea naționalistă din Cehia și-a început ascensiunea, câștigând în cele din urmă majoritatea la primărie în 1861. Pe dată de 28 octombrie 1918, Praga a devenit capitala statului independent Cehoslovacia. Al Doilea Război Mondial și ocupația nazistă a încetinit dezvoltarea metropolei. Deși și-a recâștigat independența odată cu terminarea războiului, Cehia avea să fie sub regimul comunist vreme de 50 de ani. La sfârșitul secolului XX, centrul istoric al orașului a fost declarat de către UNESCO, patrimoniu mondial.
Atracții și obiective turistice
Pražský hrad – Castelul din Praga
Castelul din Praga este una dintre atracțiile turistice emblematice ale acestui oraș minunat. Construit în anul 970 e.n., castelul a servit inițial ca fortăreață apoi, în decursul timpului, a suferit modificările care l-au adus la măreția din prezent. Folosit inclusiv că reședință de către regii Boemiei, în acest moment Castelul din Praga servește că reședința președintelui Cehiei și oferă turiștilor o arhitectură care combină mai multe stiluri de construcție și de decor. Una dintre cele mai vizitate locații din Praga, Castelul este și cel mai mare palat medieval din intreagă lume. Iluminat în timpul nopții, edificiul oferă turiștilor o imagine nocturnă dramatică, impunătoare, care îți amintește de vechi povești cu domnitori, prinți și domnițe de la curte.
Karlův Most – Podul lui Charles
Podul lui Charlesreprezintă, poate, cel mai autentic și pitoresc punct de atracție turistic pentru capitala Cehiei. Autentic dar cosmopolit în același timp, datorită numeroaselor nații care se întâlnesc aici, Podul lui Charles atrage mii de turiști zilnic de-a lungul celor 520 de metri ai săi. Început în 1357, Podul lui Charles găzduiește nu mai puțin de 32 de puncte de atracție, între care numeroase statui pe lângă care veți putea întâlni și mulți artiști locali. Constructorii au fost așa de superstițioși încât piatra de temelie a podului au așezat-o pe 9 Iulie 1357, la ora 5 și 31 de minute dimineața. Șirul de numere, dus-întors, format numai din numere impare devenea astfel 13579531, ceea ce, în concepția constructorilor, ar fi oferit putere construcției în sine. În plus, pentru o și mai mare putere, capetele podului au fost perfect aliniate cu mormântul Sf. Vitus și cu locul unde apune soarele in timpul echinocțiului. Aparent, vechii constructori erau foarte superstițioși…
Staré Město – Piața Orașului Vechi
Stare Mesto sau Orașul Vechi, reprezintă cam cea mai populară zonă de atracție din Praga. Această zonă atrage sute de mii de turiști anual, cei mai mulți ajungând aici pentru celebrul Turn cu Ceas Astronomic al Primăriei, un ceas construit în secolul al XV-lea și care funcționează perfect și acum. Frumusețea acestei minunate opere de artă a încântat de-a lungul vremii pe toți cei care au așteptat în piață să privească spectacolul din momentul semnalării orei exacte – în 2010 praghezii au sărbătorit 600 de ani de la inaugurarea Turnului cu Ceas!
Václavské náměstí – Piața Wenceslas
Piața Wenceslas a fost creată în secolul al XIV-lea de către regele Charles al IV-lea, inițial ca o piață de cai, iar acum a ajuns să găzduiască Muzeul Național și alte clădiri instituționale și civile. Piață este locul unde praghezii se adună să demonstreze sau să sărbătorească diferite evenimente și putem să o comparăm din acest punct de vedere cu Piața Universității de la noi.
Muzeul Național din Praga
Gazdă a câtorva milioane de exponate de tot felul, de la vechi dovezi arheologice ale trecerii romanilor pe acele meleaguri (să nu uităm că Praga a fost odată Capitala Imperiului Roman) și până la opere de artă sau artefacte antropologice din epoca bronzului sau a fierului, Muzeul Național reprezintă o atracție de neratat.
Catedrala St. Vitus
Catedrala St. Vitus este cea mai mare și mai importantă catedrala creștină, de rit romano-catolic, din Cehia. Începută în anul 1344, catedrala a cunoscut 525 de ani de construcții, modificări și îmbunătățiri, ceea ce a dus la un mix de stiluri arhitecturale pe care le puteți admira aici – de la stilul gotic la cel neo-gotic și la influențele renascentiste și baroce. În interior, Catedrala St. Vitus este impresionantă, dezvăluind celor care ii calcă pragul o imagine impozantă, semeață, care te copleșește, în timp ce detaliile din interior, și anume vitraliile, sunt absolut impresionante.
Casa Dansatoare
Istoria Casei dansatoare este însă una de dată foarte recentă – ea a fost construită între anii 1992 și 1996 și de atunci a constituit un adevărat obiectiv turistic al Pragăi. Designul ei neconvențional aduce cu doi dansatori, dintre care „turnul-femeie” care pare că poartă fustă. Clădirea este destinată spațiilor de birouri iar la etajul superior se află un restaurant de unde puteți admira orașul de la înălțime.
Parcurile din Praga
Totul în Praga se învârte în jurul arhitecturii deosebite care poate fi admirată la fiecare pas și în fiecare colț al orașului. Câteodată este posibil să nu remarci, însă, în spatele acestor clădiri arhitecturale sau la o scurtă distanță de centrul orașului, se găsesc numeroase parcuri și grădini. Aceste parcuri verzi sunt o cale grozavă de evadre din agitația vieții tipice orașului sau un loc în care copiii îți pot trage răsuflarea atunci când au nevoie de o pauză. De exemplu, în Parcul Petřín sau în Havlíčkovy Sady, se găsesc și locuri de joacă pentru copii. Parcurile Petřín sunt cele mai întinse parcuri din Praga, pe care trebuie să le vizitați într-o zi toridă de vara, relaxandu-vă pentru un prânz sau cină care o să va ofere și niște priveliști minunate.
După cum bine știți, ar fi mult mai multe de scris despre acest oraș minunat dar Praga este unul dintre acele orașe care se descoperă cel mai bine fiind luat la pas. Acestea fiind spuse, vă las pe voi să descoperiți mai multe în următoarea excursie!