Mykonos este o insulă grecească, un loc splendid ce ocupă o suprafață de aproximativ 85 de kilometri pătrați, iar datorită altitudinii și amplasării, a atras supranumele de “Insula Vântului”. Situată în mijlocul Mării Egee, Mykonos este deja o destinație turistică populară ce aduce Greciei venituri uriașe din turism. Mykonos este renumită ca fiind un loc cosmopolit și alături de Santorini este una dintre cele mai scumpe destinații grecești. Diversitatea zonei atrage cel mai mult, Mykonos poate fi în același timp un loc de vacanță pentru tineri, bătrâni sau familii cu copii. Plajele, cluburile de noapte, spiritul zonei sunt aspecte care oferă vizitatorilor o vacanță de vis. Plajele și apele de smarald ale mării sunt cu siguranță principalul motiv pentru care marea majoritate a turiștilor se află în Mykonos. Cele mai multe dintre plaje sunt modernizate după ultimele standarde, au numeroase terase și restaurante, iar șezlongurile și umbrelele de soare îi invită pe toți să lenevească măcar câteva ore în razele soarelui.

Ce să vezi și ce să faci în Mykonos

Mica Veneție

Mica Veneție” este unul dintre cele mai romantice locuri din întreaga insulă. Acest cartier este plin cu case vechi și elegante, situate la marginea mării. Edificii sale albe, pe fundalul de albastru azur al Mării Egee, te lasă fără suflare, iar aerul nonșalant care predomină întregul cartier dezarmează pretențiile turistice. „Mica Venetie” (așezarea Aleukantras) se află în partea estică a portului, între plaja Aleukantras și vechiul cartier al Castelului (Kastro). Arhitectura acestor locuințe a reprezentat sursa de inspirație pentru multe construcții ale unor mari celebrități. Casele cu balcoane și terase din lemn, sub care se sparg valurile mării, crează o atmosferă unică, incomparabilă cu orice altă posibilitate de relaxare. Este zona în care abundă romantismul, galeriile de artă și istoria marinarilor, care și-au ridicat locuințele după plăcerea sufletului. Odată cu începerea turismului, aceste case au fost transformate în cafenele sau hoteluri elegante, în care poți simți farmecul vremurilor de odinioară și frumoasa simplitate a vieții grecești.

Petros – simbolul insulei

Vedeta insulei este fără îndoială Petros, pelicanul. El este mascota insulei de mai bine de 50 de ani, păzind mereu portul Chora. După o furtună teribilă, pelicanul a abandonat migrația și a devenit localnic. El are și o prietenă și amândoi se plimbă prin port, spre deliciul turiștilor. Pelicanul Petros a intrat deja în legenda acestei frumoase insule! 🙂

Morile de vânt

Morile de vânt constituie chintesența peisajului insulei Mykonos. Ele au devenit o parte integrantă din insulă, putând fi zărite chiar și de la distanțe semnificative datorită siluetelor aparte. Multe dintre ele se regăsesc în Chora, iar unele în jurul cartierului Alevkantra (Mica Veneție). Aceste mori de vânt inovatoare au fost folosite, în principal, pentru măcinarea produselor agricole. Astăzi, morile de vânt nu mai sunt operaționale, fiind înlocuite cu tehnologii moderne. Cu toate acestea, ele continuă să fie un simbol al trecutului bogat deținut de Mykonos. Având sute de ani, multe dintre morile de vânt au fost complet renovate, iar unele au fost transformate în muzee, cel mai cunsocut fiind Windmill. Morile de vânt din Mykonos au formă sferică, acoperișul ascuțit, realizat din cel mai bun soi de lemn, și văruite, evident, într-un alb pur, ca de zăpadă.

Biserica Panagia Paraportiani

Minunata Biserică Panagia (Fecioara Maria) Paraportiani este una dintre cele mai faimoase structuri arhitecturale din Grecia și, probabil, cea mai fotografiată biserică atât din Mykonos, cât și una din cele mai fotografiate din întreaga lume. Ea se află la intrarea în vechiul cartier al Castelului (Kastro), chiar lânga mare. Deosebit este că Biserica Panagia Paraportiani este, de fapt, un complex ce constă în cinci capele mai mici construite una lânga cealaltă. În centrul complexului se află Biserica de Agios Efstathios, înconjurată de bisericile Agios Anargyros, Agios Sozon și Agia Anastasia. Pe lânga acestea patru, acolo se regăsește și Biserica Fecioarei Maria, care arată ca o cupolă deoarece cele cinci mici capele nu au fost construite dintr-o dată , ci treptat, de-a lungul secolelor. Cea mai veche biserică este Agios Anargyros, construită la sfârsitul secolului al XIV-lea, iar celelalte au fost construite în secolele XVI- XVII.

Muzeul Maritim Aegean

Muzeul Maritim Aegean este găzduit într-o clădire tradițională din secolul XIX, situată în centrul orașului Mykonos în zona cunoscută sub numele de Tria Pigadia. Clădirea a fost locuința legendarului Nikolaos Sourmelis, comandatul navei comerciale „Enosis”, care i-a asistat pe cretani în timpul războiului de independența față de Imperiul Otoman. În cadrul muzeului sunt prezentate modele de vase din perioada pre-minoană, pâna în secolul al XIX-lea, precum și artefacte maritime și obiecte legate de istoria transportului în Mykonos.

Plajele din Mykonos

Vestite pentru nisipul auriu și apele limpezi precum cristalul, plajele din Mykonos oferă o mulțime de facilități pentru practicarea sportului, pentru toți vizitatorii. Cele mai populare plaje sunt situate în sudul insulei. Plaje precum Paradise și Ornos au tendința de a fi supra-aglomerate în sezonul de vârf, în principal datorită locației lor. De asemenea, Paradise și Super Paradise sunt cunoscute ca plajele cu cele mai multe distracții, aici aflându-se o mulțime de baruri excelente.

Viața de noapte

Viață de noapte aici este printre cele mai țări din Europa, Mykonos aflându-se între primele patru destinații de top din Mediterana pentru cluburile sale, rivalizând cu Ibiza și Rimini. O mulțime de DJ de top sunt atrași de cele mai tari cluburi și baruri de pe plajele din Mykonos, dintre care cele mai cunoscute sunt Părânga și Paradise.

Insula Delos

Delos este o insula mică, de mare interes arheologic. Insula se află la 3,5 kilometri vest de Mykonos și poate fi ușor accesată cu „kaikia” (ambarcațiuni mici), care pot fi închiriate din portul capitalei, sau prin intermediul excursiilor organizate zilnic, la un interval orar fix. Din Mykonos pâna pe insula Delos faci aproximativ jumătate de oră cu feribotul. Conform mitologiei, Delos este locul de naștere a doi zei: Apollo și Artemis. Insula este lipsită de vegetație și deține acum doar ruinele unui oraș considerat în antichitate „inima” Cicladelor. Sala Taurilor sau Sala Corăbiilor, Sanctuarul lui Apolo, Monumentul lui Antigonos, Casa Delfinilor, portul Delos sunt doar câteva dintre lucrurile unice pe care le poți vedea în Delos. Săpăturile au început în 1873, iar în anul 1990 insula a fost inclusă în patrimoniul cultural mondial, protejat de UNESCO, datorită importanței sale religioase.

Gastronomie

Cele mai bune experiențe de luat masa din Mykonos, de obicei, profită de bogăția de fructe de mare găsite în Marea Mediterană. Cu toate acestea, s-ar putea să fii surprins să afli că multe dintre cele mai tradiționale rețete grecești populare cu localnici sunt de fapt bazate pe carne.

Bucătăria grecească are o moștenire lungă, cu brânzenturi, ulei de măsline și legume proaspete, care prezintă un rol proeminent. Insula are, de asemenea, multe feluri de mâncăruri dulci și deserturi unice dulci. Dacă te îndrepți spre Mykonos și ești interesat să încerci cele mai bune feluri de mâncare populare cu localnicii, atunci marchează oricare dintre următoarele feluri de mâncare: Kopanisti, Kremidopita, Mostra, Melopita, Louza. 

Acestea sunt doar câteva dintre specialitățile pe care Mykonos are să le ofere. Promitem că toate sunt extrem de gustoase!

Cele de mai sus fiind spuse, sperăm că te-am convins să faci o incursiune în magnifica insulă Mykonos!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *