Istanbul, un oraș al contrastelor, care își surprinde de fiecare dată turiștii atât prin istoria sa cât și prin arhitectura clădirilor și spiritul său autentic și oriental. Este un oraș divers, într-o continuă mișcare, care vă va oferi de la croazierele pe Bosfor, moschei, bazaruri, apusuri fantastice, o cafea turcească veritabila alături de delicioasele baclavale, pana la locuitorii veseli și dornici să vă împărtășească poveștile și legendele ce au stat la baza acestei culturi.
Istanbul
Istanbul, numit în antichitatea greacă Byzantion, apoi, după anul 330 d.Hr., Constantinopol — în greacă Κωνσταντινούπολις, a fost capitală a Imperiului Roman, pentru două scurte perioade dintre anii 324-395, a Imperiului Roman de Răsărit, denumit și Imperiul Bizantin de istoriografia umanistă, între 395-1204, a Imperiului latin din Orient, între 1204-1261, apoi din nou a Imperiul Bizantin refăcut, între 1261-1453 și a Imperiului Otoman până la proclamarea Republicii Turcia, la 13 octombrie 1923. Imperiul Roman de Răsărit a început a fi numit Imperiul Bizantin începând din sec. al 16-lea prin inițiativa istoricului umanist Hieronymus Wolf. Intemeietorul legendar a fost un anume Byzas din orașul Megara, iar atunci când Constantin I-ul cel Mare a trasat limitele viitoarei sale capitale a cuprins o arie tot șapte coline ca și în cazul Romei. Turcii au construit pe fiecare colină câte o moschee. Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente. În vechile texte românești, orașul era numit Țarigrad, Stanbul, Stambul, Înalta Poartă sau Poarta[3]. Oficial fosta capitală a primit denumirea turcă de Istanbul la 28 martie 1930, până atunci păstrându-și pe plan internaținal numele antic și tradițional de Constantinopol. Cu o populație de peste 18,8 miloane Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume. Este capitala economică a Turciei și prefectura provinciei cu același nume. Partea europeană se află situată în regiunea istorică Tracia iar cea asiatică în Anatolia. Poartă numele oficial de Istanbul din 28 martie 1928. Alături de Atena și Roma, Constantinopol-ul, adică Istanbul-ul se clasează printre cele mai venerabile capitale ale Europei. El a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985. Asemănător cu Constantinopol-ul în evul mediu, astăzi Istanbul este cea mai mare aglomerare umană a Europei.
Atracții și activități
Cufundați-vă în Marele Bazar
Marele Bazar (Kapalıçarșı) a fost construit în 1455 ca centru pentru comerțul local cu îmbrăcăminte și bijuterii. Sultanul Fatih Mehmet, cunoscut sub numele de Mehmed Cuceritorul, a ordonat construirea a două clădiri de piatră, unde comercianții ar putea vinde produsele lor ca să facă profit pentru Moscheea Hagia Sofia. Rapid, cele două clădiri au devenit un centru de comerț în Istanbul. Până la sfârșitul secolului al XVI-lea, Marele Bazar a crescut enorm în ceea ce privește dimensiunea și cererea și s-a transformat în ceea ce vedem astăzi. De atunci, structura nu s-a schimbat sau dezvoltat. De-a lungul secolelor, structura a rezistat multor dezastre naturale, cu daune fixabile, datorită arhitecturii sale unice, care a fost foarte înaintată pentru timpul său.
Experimentează frumusețea Moscheei Albastre
Să vezi Moscheea Albastră este, probabil, unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Istanbul… și este ușor de văzut de ce. Arhitectura sa uimitoare, culorile frumoase și interiorul ornat face ca aceasta să fie o oprire must-see de-a lungul călătoriei. Nu uitați să vă așezați, să vă relaxați și să vedeți adevărata frumusețe a acestui loc minunat – este fascinantă.
Hagia Sophia
Hagia Sophia sau Biserica Sfintei Înțelepciuni este una dintre cele mai mari construcțîi religioase din lume. A fost clădită pe ruinele altor două biserici la ordinul împăratului Iustinian I care și-a dorit un lăcăș de cult decorat cu aur, argint și marmură aduse din Grecia și Africa. În secolul al XV-lea, după peste 900 ani de servire a vieții religioase a Imperiului Român de Răsărit, biserica devine moschee și i se adaugă morminte, minarete și fântâni care ii sporesc frumusețea și unicitatea. Astfel, slujește noul cult religios timp de peste 400 ani. În anul 1935, Mustafa Kemal Ataturk ii conferă statutul de muzeu. Incendiată, lovită de cutremure și jefuită, Hagia Sophia a continuat să rămână în picioare. Construcția pe care o putem admira astăzi este martoră unui mileniu și jumătate de istorie.
Escaladează Turnul Galata
Dacă sunteți în căutarea unor priveliști epice asupra orașului, atunci asigurați-vă că escaladați Turnul Galata. Dacă te trezești devreme, urcă în vârful turnului și urmărește cum orașul prinde viață. În acest fel poți experimenta o perspectivă cu totul nouă a orașului. Ah da, nu uita să iei la tine o pereche de încălțăminte confortabilă!
Palatul Dolmabahce
Palatul Dolmabahce este simbolul orașului Istanbul ce a fost construit în secolul al XIX-lea după planul arhitecților armeni Karabe și Nikogos Balian, fiindu-i dedicat sultanului Abdulmecit. Acesta este considerat și cel mai mare palat al Imperiului Otoman. Palatul Dolmabahce îl puteți admira pe malul european al Bosforului și nu aveți cum să nu-i observați grandoarea și somptuozitatea. Fațada de pe malul Bosforului are o lungime de 500 de m! Palatul are nu mai puțin de 285 de camere, 43 de saloane în care se organizau odinioară recepții, iar dotările interioare sunt pe măsura opulenței sale. Veți vedea aici candelabre uriașe din cristale de Boehmia, ce cântăresc nu mai puțîn de 4 tone. Acesta a deservit drept reședința sultanului Abdulmecit, care s-a mutat aici în anul 1856, imediat după finalizarea lucrărilor, deoarece Palatul Topkapi devenise neîncăpător pentru familia numeroasă a sultanului.
Croazieră pe Bosfor
Dacă dorești să admiri frumusețea malurilor orașului, o croazieră pe Bosfor este o activitate de care cu siguranță vei fi încântat. Bosforul împarte orașul în două, separând Europa de Asia, iar o croazieră îți oferă o panoramă superbă a palatelor precum și a principalelor atracții ale orașului, dezvăluindu-va o nouă față a acestuia.
Vizitează Ortakoy
Dacă vrei să te rupi puțin de agitația din Istanbul, fă o călătorie în zona pitorească Ortakoy. Renumit în întreaga lume pentru frumoasa moschee, este unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Istanbul, dacă dorești să prinzi un apus de soare pe cinste. Oh, aproape am uitat, Ortakoy este, de asemenea, un loc minunat pentru a găsi unele bijuterii uimitoare și și-a clădit o reputație pentru a adăposti unele dintre cele mai ornate și căutate bijuterii din întregul oraș.
Bazarul Egiptean
Chiar dacă Marele Bazar este cel mai mare și mai cunoscut dintre bazarele acoperite din Istanbul, această piață de mirodenii câștigă detașat titlul de cel mai deosebit, plin de culoare și de multe ori cel mai distractiv bazar din Istanbul fie și numai pentru că turiștii pot gusta din mărfurile aflate la vânzare.
Construit în 1664 ca parte a complexului Noii Moschei, bazarul poartă numele de Misir Carsisi în turcă ceea ce se poate traduce prin Bazarul Egiptean sau „Piața de Porumb”, cuvântul misir însemnând atât Egipt cât și porumb în limba turcă. Aproape orice mirodenie la care va puteți gândi se găsește între cele puse în vânzare aici sub domurile pline de viață ale acestei piețe. Vei putea astfel să iei acasă o parte din aromele mâncării pe care poate ai îndrăgit-o în vacanță la Istanbul. Pe lângă mirodenii se mai găsesc ceaiuri de fructe, iasomie și trandafir. De asemenea mai poți găși rahat turcesc de toate culorile și cu toate aromele, diferite ierburi medicinale, fructe uscate, miere și baclava, săpunuri din ulei de măsline, cafea turcească și multe alte mărfuri interesante.