Gdansk este un splendid oraș polonez, considerat a fi chiar cel mai frumos oraș de pe Coasta Mării Baltice. Arhitectura specifică, bogată în trăsături poloneze atrage turiștii din întreaga lume, Gdansk fiind un oraș cu edificii bine organizate. Metropola este de asemeni principalul oraș-port al Poloniei, o destinație de vară apreciată de către polonezi, dar și de vizitatorii internaționali.
Ce să vezi și ce să faci în frumosul oraș polonez
Centrul Vechi
Centrul vechi te întâmpinăcu clădiri recondiționate perfect, majoritatea din cărămidă roșie. Orașul Vechi reprezintă o parte din centrul Gdansk-ului, fiind considerată cea mai veche zonă din oraș. Aici am descoperit câteva dintre comorile de preț pe care Gdansk le păstrează pentru a fi admirate de cei care doresc să le cunoască. Astfel, te poți bucura privind clădirea impozantă a Gării Principale a orașului, Oficiul Poștal, Muzeul Bursztynu (al chihlimbarului), cu Casa Torturii și Turnul Închisorii, ridicat la începutul sec. 14 și clădirea Băncii BGZ din Gdansk. Centrul Vechi găzduiește, de asemenea și câteva biserici, precum: Biserica Sf. Ecaterina, Sfânta Elisabeta, Sfântul Bartolomeu, Sf. Iosif și Sf. Ioan.
Turnul Primăriei
Principalul turn al orașului este cel care aparține clădirii primăriei și poate fi văzut din orice punct te-ai afla pe Strada Lungă dar și din cupola bisericii Sfânta Maria. După ce a fost restaurat, acest turn a fost transformat în muzeu de istorie. Vizitandu-l îți vei face o idee despre lunga și interesanta istorie a orașului. Aici poți admira expoziții de arme, artă și vechi artefacte.
Strada Lungă
Pe hărțile în limba poloneză vei găsi această stradă sub numele de „Dluga”. De la un capăt la altul sunt masate marea majoritate a obiectivelor turistice din Gdansk. Strada Lungă reprezintă centrul cultural și istoric al orașului. Aici se găsesc numeroase muzee, lucrări de arhitectură, cafenele, magazine si evident, numeroase ocazii pentru tine de a imortaliza cele mai interesante instantanee.
Macaraua medievală din portul Gdansk
După ce treci prin Poarta Verde, în capătul Străzii Lungi, te vei trezi că te afli pe malul răului Motlawa. Priveliștea care ți se deschide din acest loc îți va oferi și primul contact cu felul în care decurge viața în Gdansk. Privirea îți va fi însă repede atrasă de macaraua medievală din port. Silueta ei se profilează deasupra apei tronând peste tot și fiind dovada fizică a relațiilor de sute de ani dintre Gdansk și mare. Macaraua a fost construită în anul 1444, fapt care o face cea mai veche din întreagă Europă. Dacă vei merge pe sub ea vei putea să vezi și mecanismul, coardele masive și celelalte unelte.
Marea Poartă
Această poartă construită din cărămidă gri-argintie marchează intrarea pe așa numită Cale Regală. Pe aici regele intră în oraș și își începea vizitele periodice. Poarta datează din secolul al XVI lea și a făcut parte inițial din sistemul de apărare al orașului. Acum este o structură de sine stătătoare, un obiectiv de atracție turistică. Cărămizile sunt astfel așezate încât formează un model de frunze, iar deasupra poți admira stemele orașului Gdansk, ale Poloniei și Prusiei.
Capela Regală
Capela Regală, ramură a bisericilor Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Apostol Andrei, reprezintă singurul exemplu de arhitectură bisericească construită în stilul baroc din întreg orașul. Aceasta a fost fondată la inițiativa regelui Jan Sobieski al III-lea pentru a servi ca loc de cult pentru catolicii din oraș, biserica Sfânta Maria fiind la acel moment deținută de protestanți. Clădirea reprezintă o capodoperă creată de Barthel Ranisch, construită între anii 1678 și 1681, conform proiectului de arhitectură regală al lui Tylman din Gameren. Odată cu includerea orașului Gdansk în statul prusac în anul 1793, patronajul regal asupra capelei a fost oprit. În anul 1945 capela a ars, iar în anii 1946 – 1948 au avut loc lucrări de reconstrucție și, de asemenea, lucrări decorative a fațadei și a acoperișului. Capela a fost construită între două case, și la prima vedere pare a fi acoperită de ele, însă fațada acesteia este decorată și ornamentată superb din punct de vedere arhitectural și structural.
Biserica Sfânta Maria
Biserica “Sfânta Maria” frapează prin măreția și masivitatea sa, făcând ca restul clădirilor din jurul ei să pară minuscule. Biserica a fost construită în stilul gotic în mai multe etape între anii 1343 și 150, și reprezintă cea mai mare biserică din cărămidă din lume cu o lungime de peste 100 metri și un turn ce ajunge la 76 de metri înălțime. Construcția are o capacitate de 25000 de oameni și se poate spune că restul clădirilor gravitează în jurul ei. Cărămizile de culoarea neagră luminate pe timp de noapte asigură un efect vizual nemaintalnit și reprezintă un punct de atracție atât în timpul zilei cât și al nopții. Din păcate, biserica a fost grav avariată în timpul celui de-al doilea război mondial în timpul eliberării de sub regimul comunism. Ferestrele au fost sparte, acoperișul a ars în totalitate și din cauza focului, cărămizile s-au topit pur și simplu. Etajul a fost, de asemenea, distrus însă nu de către foc, ci de jefuitori în căutare de obiecte de valoare. S-au luat măsuri în privința furturilor, iar o mare parte din obiectele de valoare au fost preluate și duse într-un loc sigur, în timp ce altele au fost luate și nu au mai fost returnate. Cu toate acestea, au rămas un număr mare de opere de artă și obiecte de valoare. Printre principalele obiecte rămase este o orgă enormă construită de maestrul Marcin Friese și încântă prin frumusețea și grandoarea sa. Sala este decorată cu picturi, sculpturi și artefacte religioase în așa fel încât să fie acoperită în întregime.
Plaja Stogi
Relaxarea la plajă este una dintre activitățile preferate ale locuitorilor din Gdansk. Plaja Stogi este cea mai bună din Gdansk, locul perfect unde te poți relaxa pe nisip, unde poți înota în voie în apele mării, dar mai ales unde poți opta pentru o plimbare cu barca pe valurile înspumate. În weekend-urile de vară, Plaja Stogi se dovedește a fi neîncăpătoare, zona fiind de vis.
Muzeul Chihlimbarului
Ambra sau chihilimbarul cum este cunoscut la noi, este asociat în special cu regiunea baltică, datorită abundenței depozitelor de care beneficiază această zonă. Gdansk este considerată capitala mondială a chihlimbarului, găzduind unul dintre cele mai mari muzee de ambră (chihlimbar) din lume. În prezent, Muzeul Chihlimbarului din Gdansk este situat într-o clădire construită în secolul XIV în stilul gotic cu nuanțe renascentiste, unică la nivel european. Clădirea este localizată la intersecția rutelor turistice majore din orașul vechi. Grupurile de turiști ce ajung în această zona vin pentru două motive majore. O parte din turiști vin pentru istoria chihlimbarului și a artefactelor confecționate din ambră, fiind situate pe toate nivelele clădirii înglobând toată istoria muzeului. Cealaltă parte de turiști vin pentru arhitectura și istoria vastă a clădirii, în trecut fiind singura închisoare a orașului. Astfel, se pot vizita camerele de tortură, celulele, practic închisoarea în sine. Muzeul este structurat pe șase etaje în funcție de fiecare etapă a chihlimbarului, și totodată înglobează și arhitectura clădirii, primele două etaje fiind special create pentru asta. De asemenea, la aceste etaje se pot găsi documente militare, strategii de apărare, expuse pentru iubitorii de istorie. La ultimul etaj, printre numeroase artefacte din ambră se găsește atracția muzeului și anume, un dulăpior vechi făcut în întregime din acest material confecționat în secolul XVII. Muzeul Chihlimbarului este considerat principala atracție a orașului, iar locuitorii au exploatat acest lucru, dovada vie fiind sutele de magazine de bijuterii confecționate din ambră, sau de suveniruri situate de-a lungul unei străzi denumite: Strada Ambrei. Magazinele sunt situate la parterul clădirilor situate pe această stradă și sunt așezate în așa fel încât să atragă turiștii ajunși în acest loc. Tot aici se poate vizita și cea mai nouă construcție, și unică la nivel mondial, și anume un stadion construit sub aspectul unei bucăți de chihlimbar respectând culoarea, forma si contrastul materialului.
Cea mai bună manieră de a lua contact cu farmecul orașului este aceea de a te plimba pur și simplu pe străduțele orașului. Fiecare edificiu, fiecare sector din oraș este o amprentă a vremurilor demult apuse, vizitarea metropolei fiind maniera prin care turiștii pot cunoaște mai multe aspecte legate de cele mai importante evenimente poloneze. Strada Lungă și Piața Lungă sunt cele mai populare zone din Gdansk, locul unde locuitorii și turiștii deopotrivă fac promenade îndelungate în serile călduțe de vară.
Acestea fiind spuse, vă lăsăm pe voi să descoperiți mai multe în următoarea vacanță!