Chiar în centrul Mării Caraibelor, unde se află cele mai frumoase plaje şi staţiuni turistice şi unde se fumează cele mai rafinate ţigări de foi, se află Cuba – o ţară cu o istorie pe cât de bogată, pe atât de agitată şi suprinzătoare. Este un stat ai cărui locuitori abia acum, după o îndelungată perioadă de timp, fac din nou cunoştinţă cu lumea din afara graniţelor, o ţară care oferă o multitudine de frumuseţi naturale şi o cultură dintre cele mai interesante. Cuba este un paradis exotic atât de specific Caraibelor, plin de ritmurile muzicii latino-americane, de aroma celebrelor havane şi a romului şi de o mulţime de femei frumoase.

Scurt istoric

Orașul Havana a fost fondat în anul 1515 într-un loc aflat în apropierea actualului oraș Batabanó. În 1519 Havana a fost mutată pe locația prezentă. Orașul s-a dezvoltat datorită poziției sale geografice într-un important port comercial și militar. Orașul a avut mult de suferit din cauza piraților care erau atrași de navele spaniole și încărcătura lor: în 1538 a fost ars, în 1553 și 1555 fiind jefuit. În 1607 a devenit capitala coloniei spaniole Cuba iar în 1762 a fost cucerită de Marea Britanie și cedată înapoi pentru Florida.

Atracții și lucruri de făcut

Evident, de îndată ce apare numele Havana, oamenii se gândesc instantaneu la străzile pline de culoare ale Orașului Vechi. ”Habana-Vieja” este cu siguranță cel mai frumos cartier din Havana. Este curat, plin de viață și aerisit, în sensul că este ușor de memorat și de deplasat. Habana Vieja este cea mai veche zonă a capitalei cubaneze. Dată fiind natura cosmopolită a celor care au locuit-o de-a lungul istoriei sale, această parte a orașului înfățișează privirii un amestec de stiluri arhitecturale, fiind dovada vie a diferitelor perioade care s-au succedat aici, cum ar fi cea a Coroanei Spaniole, britanică, franceză sau cea a Statelor Unite ale Americii. Strada Obispo, care trece prin centrul orașului, reprezintă zona principală de shopping iar acolo nu veți întâlni niciun localnic, este pur și simplu prea scump pentru ei.

Vechiul Havana este cu siguranță unul dintre cele mai bune locuri de plimbat și de a asimila stilul de viață a cubanezilor. Pierde-te printre străduțele colorate, aruncă o privire în casele localnicilor (cubanezii lasă întotdeauna ușa deschisă la casă), vizitați galerii de artă, bucurați-vă de locurile muzicale din oraș, vorbiți cu localnicii… În opinia mea, nu o să devină niciodată plictisitor.

Bulevardul Malecón reprezintă un alt punct culminant al orașului, un loc pe care îl preferă atât cubanezii cât și turiștii. Toată lumea cunoaște acest bulevard din fotografii sau filme. Pescari care stau pe ziduri așteptând să prind pește, mașini americane care se plimbă pe bulevard, valuri care lovesc pereții și udă oamenii care trec pe trotuar. Malecón este fascinant în orice moment al zilei. Vizitatorul care se plimbă pe El Malecón se bucură nu numai de splendoarea mării, ci și de bogăția arhitecturală a vechilor clădiri scoase în evidență de soarele arzător al acestui arhipelag. În serile călduroase, bulevardul devine refugiul locuitorilor Havanei, dar și a turiștilor, care se așează pe zidul cel lung al digului, fie pentru a sta de vorbă, fie pentru a câștiga inima cuiva sau pur și simplu pentru a privi marea. Încă de la construcția sa, El Malecón a devenit un simbol distinctiv pentru Cuba, oriunde în lume. Astfel, de-a lungul timpului, bulevardul a servit drept sursă de inspirație pentru scriitori, cineaști și artiști în general.

Plimbă-te cu un taxi ce aparține secolului trecut

În timpul vizitei în Havana este imposibil să nu observi mașinile de epocă cum defilează pe străzile colorate ale orașului. Având tot felul de culori vibrante, aceste mașini sunt simbolul orașului și trebuie neapărat să dai o tură la bordul acestor frumuseți. Pentru o sumă relativ mică poți face un tur al orașului și de ce nu, dacă ai noroc, poate o și conduci.

Cocktail Cuban

Bucură-te de un cocktail pe cinste

Cred că nu exagerez când spun că toată lumea știe că ”țara romului” este Cuba. Așa că, ar fi mare păcat să pleci din Cuba fără să fi încercat măcar puțin din savoarea specifică băuturilor din Cuba. Și pentru ca meniul să fie complet, recomand cu drag să încerci orice cocktail are în componență rom.

Vedado

Vedado

Vedado este un cartier mare, în marea majoritate un cartier rezidențial, la câțiva kilometri vest de Vechiul Havana. Brazde groase de pădure au fost transformate într-o zonă militară de către coloniștii spanioli, de unde și denumirea: ”vedado” înseamnă ”interzis” în spaniolă. Dezvoltarea rezidențială a început la mijlocul anilor 1850, iar străzile au fost numerotate în loc sa aibă un nume, făcând din acesta unul dintre cele mai ușoare locuri de navigat pentru turiști. În timp ce piețele vechi ale Havanei, care au fost reabilitate frumos, oferă o imagine fără egal în perioada colonială a Cubei, Vedado este bogat în relicve dintr-o altă epocă fascinantă a istoriei acestei țări. În deceniile care au urmat înfrângerii Spaniei în războiul spaniolo-american din 1898, Vedado a fost transformată de către investitori americani și cei care au beneficiat din urma comerțului de zahăr din Cuba. Una dintre cele mai bune modalități de a petrece o zi în Vedado este de a te rătăci pur și simplu printre casele și clădirile impresionante, fiecare cu o arhitectură cubaneză unică. În prezent, multe dintre acestea încă sunt casele unor familii dar un număr remarcabil de astfel de locuințe au fost transformate în birouri de stat, centre culturale sponsorizate de guvern și ambasade după revoluția cubaneză din 1959. Imaginează-ți să vii la muncă zilnic într-o clădire istorică cu tavan înalt și scări de marmură! De asemenea, Vedado reprezintă epicentrul artelor din Havana. O mare varietate de muzică cubaneză poate fi găsită în orice noapte a săptămânii la o mulțime de locații unice, inclusiv unele dintre cele mai în vogă cluburi de jazz din țară. Vedado are multe cinematografe, găzduiește numeroase festivaluri de artă și cultură și cel mai important, mereu promovează tinere talente, indiferent de profesie. Mai mult, majoritatea acestor evenimente ori sunt gratis, ori foarte accesibile. De exemplu, un bilet la o piesă de teatru te va costa aproximativ 5$.

Cam atât am avut de spus despre acest oraș minunat numit Havana, restul vă las pe voi să descoperiți în viitoarea călătorie în Cuba. Orice ar fi, fără nicio îndoială pot garanta că distracția va fi asigurată!