Chiar în centrul Mării Caraibelor, unde se află cele mai frumoase plaje şi staţiuni turistice şi unde se fumează cele mai rafinate ţigări de foi, se află Cuba – o ţară cu o istorie pe cât de bogată, pe atât de agitată şi suprinzătoare. Este un stat ai cărui locuitori abia acum, după o îndelungată perioadă de timp, fac din nou cunoştinţă cu lumea din afara graniţelor, o ţară care oferă o multitudine de frumuseţi naturale şi o cultură dintre cele mai interesante. Cuba este un paradis exotic atât de specific Caraibelor, plin de ritmurile muzicii latino-americane, de aroma celebrelor havane şi a romului şi de o mulţime de femei frumoase.

Cultura cubaneza reprezinta un amestec complex de factori si influente diferite, deseori contrastante. In mod traditional Cuba reprezinta un punct de intalnire al culturilor Europeana, Africana, Amerindiana si Nord Americana. Cu toate acestea Cuba are o cultura si traditii proprii usor de recunoscut oriunde in lume, de exemplu muzica specific cubaneza. In mod compensatoriu muzica cubaneza a avut o imensa influenta asupra stilurilor din alte tari contribuind nu numai la dezvoltarea actuala a jazz-ului si salsei, dar si a tangoului argentinian, afrobeat-ului vest african si a „noului flamenco” din Spania.

Cele mai frumoase plaje din Cuba

Playa Girón – este o plajă frumoasă, însă apele mării sunt aici foarte puţin adânci până la o distanţă mare de ţărm. Nu prea sunt condiţii potrivite pentru înot, dar dacă doriţi doar să plutiţi pe apă şi să observaţi peştişorii coloraţi prin ochelarii de scafandru, veţi complet satisfăcuţi. Valurile puţin adânci ale mării sunt un avantaj şi pentru familiile cu copii mici.

Pe drumul dintre Playa Girón şi Playa Larga se află o mulţime de mici plaje pustii şi liniştite, pe care, în afară de dumneavoastră, singurele fiinţe vii vor fi peştişorii multicolori din apa cristalină. Atunci când veţi intra în mare, veţi fi înconjurat de aceste mici creaturi în culori strălucitoare, care par că vor să-i ureze vizitatorului „bun venit”.

Playa Larga – la o distanţă de 30 kilometri de Playa Girón se află Playa Larga, foarte căutată de turişti datorită centrelor de scufundări, în care îşi pot plăti o excursie în adâncuri atât începătorii, cât şi scufundătorii experimentaţi. Veţi găsi aici şi numeroase „casa particular” în care vă puteţi caza.

Varadero – nimeni nu ar trebui să părăsească teritoriul Cubei fără să fi vizitat Varadero – peninsulă aflată la 100 de kilometri est de Havana. Dacă vă doriţi o vacanţă romantică sau doriţi să faceţi scufundări într-un adevărat paradis subacvatic, Varadero este destinaţia ideală. Vă aşteaptă aici o natură curată şi aproape neatinsă de influenţa lumii moderne, valurile de azur, uimitoarele recifuri de corali şi locuri pentru scufundări, precum şi o experienţă de neuitat – înotul în mare alături de delfini.

Cayo Coco – este o insulă de vis situată în provincia Ciego de Ávila. Face parte din lanţul de insule cunoscute sub denumirea de „Grădinile regelui” (Jardines del Rey). Insula oferă un mediu desăvârşit pentru relaxare, scufundări, vacanţe romantice, ca şi pentru explorarea unor locuri interesante. Puteţi admira frumuseţea recifurilor de corali, albeaţa de zăpadă a nisipului de pe plaje şi transparenţa perfectă a mării. Cayo Coco este un adevărat paradis şi pentru scufundătorii veniţi aici din întreaga lume.

Renumitele statiuni din Cuba

Havana – capitala, situat intr-un golf adapostit, care detine o adevarata mostenire culturala si arhitecturala de pe vremea colonistilor spanioli, din secolul al XVI-lea. Printre cele mai cunoscute obiective din Havana se numara Villa de San Cristobal de La Havana (1515), portul, zidurile orasului, Capitoliul National etc. Havana este o adevarata bijuterie arhitectonica, iar din anul 1982, UNESCO a declarat orasul vechi si fortareata din Havana parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Oraşul Baracoa, aflat în sud-estul Cubei, este primul loc unde a ancorat Cristofor Columb în anul 1492. În acelaşi timp, este primul oraş întemeiat pe insulă de Diego Velasquez în 1511 şi oraşul în care şi în ziua de azi trăiesc urmaşii vechiului trib amerindian Taino. Baracoa este un spaţiu cu adevărat fascinant, cu străduţe înguste şi căsuţe joase cu un singur etaj şi fără ferestre de sticlă, rânduite unele lângă altele, unde oamenii trăiesc în linişte şi înţelegere. Oraşul este înconjurat de palmieri, arbori de cacao şi de valurile de cristal ale mării. Pentru vizita la Baracoa ar fi bine să aveţi dispoziţie mai multe zile.

Santiago de Cuba – locuitorii „oraşului revoluţiei” sunt mândri de istoria lor şi de faptul că revoluţia a început chiar la ei acasă, în Santiago de Cuba. Din punct de vedere istoric, Santiago este una dintre cele şapte „villas” – primele aşezări de pe insulă. A fost întemeiat la începutul secolului al 16-lea, cînd era capitala întregii insule. Chiar de la începuturile sale s-a aflat în rivalitate cu Havana şi se poate spune că această rivalitate se simte şi în ziua de azi.

Trinidad trebuie vizitat neapărat. Atmosfera este aici de-a dreptul fantastică, unică în întreaga Cubă. Oraşul are o înfăţişare romantică şi impresionantă atât pe timul zilei, cât şi seara. Străduţele înguste cu mici căsuţe colorate, în stil tradiţional, vă vor da impresia întoarcerii în trecut. În anul 1988 a fost inclus de UNESCO pe lista moştenirii culturale mondiale, ceea a dus la creşterea numărului de vizitatori şi a investiţiilor.

Ce nu trebuie ratat in Cuba

Plaza de la Catedral – este probabil cea mai frumoasă piaţă din întreaga zonă veche a Havanei, cu o mulţime de clădiri istorice minunat reconstruite, unde se află şi catedrala San Cristobal de La Habana.

Plaza Vieja – această vastă piaţă a oraşului este de obicei plină de turişti. Restaurantele şi barurile sunt şi ele adaptate cerinţelor turiştilor. Numeroasele clădiri vechi cu o arhitectură interesantă, care creează atmosfera specifică a pieţei, merită văzute.

Capitolio – in imediata apropiere a Parque Central se află clădirea Capitoliului, care o să vă pară cunoscută chiar de la prima vedere : într-adevăr, aceasta este o copie a Casei Albe din Washington DC. Înainte de revoluţie, Capitoliul era sediul parlamentului cubanez. În prezent se află aici Ministerul ştiinţei, tehnologiei şi mediului înconjurător. Pentru public este deschis numai primul etaj.

Obispo – dacă doriţi să cumpăraţi suveniruri tipic cubaneze, să petreceţi ceva timp într-unul din restaurantele tradiţionale sau să admiraţi multitudinea de mărfuri în culori strălucitoare, vă recomandăm să vizitaţi principala arteră turistică a vechii Havane. Aici se află hotelul Ambos Mundos, unde puteţi vizita camera în care Ernest Hemingway a scris romanul „Pentru cine bat clopotele”.

Plaza de la Revolución – in această piaţă, cunoscută în trecut sub denumirea de Plaza de la Republica, se află multe clădiri păstrate din epoca lui Fulgencio Batista. Plaza de la Revolución este cunoscută mai ales ca locul unde îşi ţinea discursurile Fidel Castro. Este o piaţă uriaşă şi monumentală, pe care nu o veţi uita cu una cu două. Statuia lui José Martí, aflată aici, este şi ea foarte cunoscută.

Museo de la Revolución – vă sfătuim să vă rezervaţi o jumătate de zi pentru vizita la acest muzeu cu expoziţii extrem de captivante şi atractive. Veţi vedea expuse aici o mare varietate de obiecte, de la maşina de cusut la care se spune că mama revoluţionarei Melba Hernandez ar fi cusut uniformele pentru soldaţii care au atacat cazarmele Moncada, până la macheta apartamentului în care s-au făcut planurile pentru revoluţie. Nu uitaţi să vizitaţi acest muzeu care constituie o foarte interesantă călătorie în trecutul Cubei şi, mai ales, vă ajută să cunoaşteţi conducerea ei actuală.

Castillo del Morro, Santiago Bay – Daca mergi aproximativ 16 kilometri la sud de orasul Santiago, vei ajunge intr-un golf, protejat de Castillo del Morro. Cladirea istorica a fost folosita drept inchisoare si fortareata de-a lungul anilor, dar in prezent este un muzeu fascinant al piratilor. Orasul a avut un rol esential in viata cubanezilor, in timpul luptei lor pentru independenta, impotriva spaniolilor. Privelistile care ti se astern in fata ochilor in castel sunt minunate, iar daca vii aici la apusul soarelui, vei avea sansa sa vezi pe viu cum soldatii rebeli trag din nou cu tunul.

Necrópolis Cristobal Colón –cel mai important cimitir din Cuba şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai vaste cimitire de pe cele două continente americane, constituie una dintre atracţiile cartierului Havana Vedado. Ocupă o suprafaţă cu adevărat uriaşă, de aproape 5 km² , iar aleile lui au denumiri şi indicatoare după modelul străzilor din oraş. Puteţi vedea aici mormintele multor personalităţi importante, printre care părinţii lui José Martí sau Maximo Gomez. Cel mai interesant este mormântul unei femei moarte la naştere, împodobit cu o statuie uriaşă de marmură reprezentând o mamă cu copilul în braţe

Un tur la mogote, pesteri si plantatiile de cafea in regiunea Vinales scot la iveala nu numai viata de la tara a cubanezilor, dar si peisajul unic a zonei.

Natura in toate formele ei, de la izvoarele si cascadele din Topes de Collantes, pana la crocodilii din Guama.

Varadero este simbolul Cubei, una dintre cele mai frumoase statiuni ale insulei si cea mai mare, croita parca anume pentru turisti. Plaja lunga de 20 de kilometri, de pe malul Golfului Mexic, nisipurile albe, briza tropicala si apele linistite ofera fundalul perfect pentru relaxare. La fel cum se relaxau odinioara Al Capone si multi magnati americani.

Santa Clara este capitala privinciei Villa Clara, aflată la o distanţă de aproximativ trei ore cu automobilul de Havana. Oraşul a fost întemeiat în secolul al 17-lea, în ziua de azi numărându-se printre cele mai importante centre ale comerţului cu minerale şi trestie de zahăr. Santa Clara se remarcă mai ales prin arhitectura sa de tip colonial, cu străzi înguste. În oraş se află şi un vast parc numit Vidal, unde localnicii îşi dau adesea întâlnire pentru a-şi petrece orele libere.

Tot aici se găseşte şi mausoleul lui Che Guevara, unde sunt păstrate rămăşiţele acestuia şi ale celor şaisprezece tovarăşi ai lui de luptă, precum şi un muzeu dedicat personalităţii lui Che Guevara. Oraşul în sine şi atmosfera lui vă vor lăsa o impresie extrem de plăcută. Vizitaţi şi catedrala construită în anii 20 ai secolului trecut, în stil neogotic. Santa Clara este locul de naştere al celebrului pianist şi compozitor cubanez Ruben Gonzalez, cunoscut mai ales ca membru al grupului Buena Vista Social Club.

Excursii optionale

  • Intrare Chichén Itzá – 11 euro/pers.
  • Snorkelling in Cancun Underwater Museum – 40 euro/pers.
  • Excursie optionala la Chichén Itzá – 60 euro/pers.
  • Xcaret National Parc Cancun – 80 euro/pers.
  • Jeep Safari Varadero – 70 euro/pers.

INTER-TOUR – Prietenul vacanţelor voastre!