În prezent, Cracovia a devenit noul punct „fierbinte” din Europa Centrală pentru călătorii, și pe bună dreptate. Spre deosebire de Varșovia, chiar dacă Cracovia este un oraș mare, fiind acolo te va face să te simți ca și cum te aflați într-o comunitate strâns închegată. Fermecătorul district al cartierului evreiesc (Kazimierz), uimitoarea Catedrală Wawel înconjurată de râul Vistula și Bazilica Sf. Maria plină de culoare, Cracovia nu duce lipsă de lucruri de văzut și de făcut. Acestea fiind spuse, e timpul să descoperim acest oraș minunat.

Atracții și obiective turistice

Districtul Kazimierz

Această parte a orașului a fost cunoscută cândva sub numele de districtul evreiesc. Cu o istorie bogată, este plin sinagogi și alte clădiri istorice. Evreii din Cracovia au numit această zonă acasă până în Al Doilea Război Mondial, când au fost închiși într-un ghetou de peste râu.

Astăzi, Kazimierz este locul în care vei găsi cele mai în vogă baruri și restaurante. Este un cartier plin de viață, cu o atmosferă unică. Ține ochii deschiși după arta stradală în timp ce ești aici, este unul dintre motivele pentru care cartierul Kazimierz este faimos în zilel noastre!

Piața Centrală

Datând din secolul al XIII-lea, Piața Centrală din Cracovia face parte din centrul vechi al orașului, care este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Aceasta este cea mai mare piață medievală din Europa și este înconjurată de mai multe case istorice. La fiecare oră, Piața Centrală este plină de muzică de trompetă. Vei vedea un trompetist care stă în spatele ferestrei celui mai înalt turn al Bazilicii Sf. Maria. Imnul polonez pe care îl cântă se numește Hejnal mariacki și datează din secolul al XIV-lea.

Castelul și Catedrala Wawel

Castelul Wawel este unul dintre cele mai importante repere din Cracovia, și este un must-see atunci când te afli în oraș. Arhitectura castelului Wawel este un amestec de romanic, gotic, renascentist și baroc timpuriu datorită faptului că a fost ocupat și capturat de diferiți conducători de-a lungul existenței sale. Recomand să petrecei cel puțin câteva ore acolo pentru a afla mai multe despre importanța sa în rândul poporului polonez. Castelul Wawel este pur și simplu superb. A fost restaurat cu multă atenție și transformat mai apoi într-un muzeu. Poți admira aici apartamentele regale, sălile oficiale, arme, colecții de artă orientală, obiecte de epocă, o colecție valoroasă de tapiserie flamandă, portrete ale monarhilor, Tezaurul Coroanei care cuprinde sabia de încoronare a regilor polonezi. Cea mai frumoasă parte din exteriorul Castelului Wawel este cu siguranță curtea cu arcade, un perfect exemplu de eleganță Renascentistă. Un punct de atracție din exterior este Dragonul de Bronz care păzește mândru intrarea în bârlogul care este deschis turiștilor din luna Aprilie până în luna Octombrie.

Escaladează Movila Kościuszko

Există mai multe movile preistorice antice în Cracovia care sunt considerate fie morminte monumentale, fie fortificații sau temple păgâne. În zilele noastre, movile servesc ca un loc minunat de urcare pentru a obține o vedere frumoasă asupra orașului. Kościuszko este cea mai mare și este situată destul de departe de oraș, astfel vei fi capabil să vezi atât Catedrala Wawel și Bazilica Sfânta Maria. Vei avea, de asemenea, o vedere panoramică asupra orașului și peisajul său înconjurător pe care nu le poți vedea din alt loc. Asigură-te că mergi acolo atunci când vremea este bună, altfel, vei fi dezamăgit, pentru că vei vedea doar ceață și nori. Poluarea este, din păcate, o problemă în Cracovia, cel mai bine observându-se în zilele noroase.

Bazilica Sfânta Maria

Bazilica Sf. Maria este fără îndoială una din cele mai importante biserici din Cracovia dar și cea mai bine păstrată catedrală din Cracovia. Cele două turnuri ale bazilicii sunt vizibile din orice punct al orașului. Bazilica Sf. Maria este situată în Piața Sf. Maria, o piață adiacentă Pieței Mari. Altarul, vitraliile din naos, tavanul albastru înstelat îți vor tăia pur și simplu respirația. La superbul altar, artistul german Veit Stoss a muncit timp de 12 ani, acesta reprezentând Adormirea Maicii Domnului printre apostoli. În jurul altarului se mai pot vedea picturi ale unor artiști precum: Mehoffer, Matejko sau Wyspianski. În jurul Bazilicii Sf. Maria circulă o serie de legende locale. Se spune că arhitectul turnului celui mai mic și-a asasinat fratele, arhitectul turnului celui mai înalt, din invidie pentru că el avea o structura mult mai mică și mai puțin elaborată decât el. Sentimentul de vină l-a făcut să se sinucidă aruncându-se de pe acoperișul catedralei. Turnul cel mai înalt măsoară 81m înălțime fiind decorat cu o coroana aurită și o spiră gotică.

Vizitează Fabrica Oskar Schindler

Dacă nu ai vizionat filmul „Lista lui Schindler”, recomand să faci acest lucru înainte de călătoria în Cracovia. Vei înțelege de ce fabrica Oskar Schindler este un must-see. El a fost unul dintre puținele lumini de speranță pentru poporul evreu în timpul celui mai întunecat timp al Poloniei, iar acesta este locul în care a ajutat mulți să scape din lagărele de concentrare. În poloneză se cheamă „Fabryka Emalia Oskara Schindlera”. Fabrica de vase emailate Oskar Schindler. Fabrica unde s-a alcătuit cea mai cunoscută listă din lume, Lista lui Schindler. Fabrica unde s-a turnat filmul lui Steven Spielberg, care avea să facă povestea cunoscută întregii lumi.

După încheierea războiului, fabrica a continuat să funcționeze, profilată nu pe vase emailate, ci pe producția de echipamente de telecomunicații. Viitorul ei industrial după căderea comunismului nu s-a arătat luminos și autoritățile orașului au decis să-i dea o altă misiune. Fabrica lui Schindler a devenit parte a Muzeului de Istorie al Orașului Cracovia, dedicată fiind perioadei în care Cracovia a fost sub ocupație nazistă. Este povestea locuitorilor orașului, polonezi și evrei, supuși unui regim de teroare și exterminare. Creatorii muzeului și-au propus să producă vizitatorilor impresia că se scufundă în istorie. Retrăiești atmosfera de pace din lunile premergătoare războiului. Te plimbi pe străzi, vezi imagini stereoscopice într-o veche instalație pe care o găseai în ani ’30 în piețele orașului, participi la ultima întâlnire a veteranilor din Războiul cel Mare, unde primești și tichet ștampilat, dai o raită prin centru și te amesteci printre oamenii timpului surprinși pe străzi în imaginile de arhivă. Dacă ești pasionat de istorie, nu poți rata acest loc.

Poarta Sf. Florian

Poarta Sf. Florian face parte din cele șapte porți principale ale orașului aparținând incintei fortăreței. Numele vine de la Biserica Sfântului Florian, care este foarte aproape. Se mai numește și Porta Gloriae, adică Poartă Gloriei. Prin intermediul ei se poate ajunge la Calea Regală. Pe această poartă intrau regii după bătăliile victorioase, diplomații și marile personalități atunci când veneau în vizită în Cracovia. Aceasta era și calea înspre defilarile pentru încoronări și pentru defilările funebre ale monarhilor și familiilor lor. Această funcție de Porta Gloriae s-a păstrat și în vremurile moderne. Numai că, locul regilor a fost luat de către eroi naționali și poeți, funeraliile acestora transformându-se în mari demonstrații patriotice. Poarta a fost construită din piatră în jurul anului 1300. Partea din cărămidă a fost adăugată în secolul al XV-lea. Ea a fost construită pentru protejarea părții de nord a orașului, parte unde lipseau obstacolele naturale, cum ar fi mlaștinile. Aceasta a fost legată prin intermediul unui pasaj fortificat de fortăreața Barbakan. După distrugerile cauzate de invazia suedezilor, turnul a fost decorat cu un nou acoperiș baroc. Poarta a fost decorată întotdeauna cu un vultur. Vulturul care figurează azi este vulturul din dinastia Piast, realizat după un proiect al marelui pictor Jan Matejko. Poartă este decorată in stil rococo, cu reprezentanți ai Sfântului Florian.

Salina Wieliczka

Una dintre cele mai populare atracții turistice din Cracovia este Salina Wieliczka. Aceasta este situată la 14 kilometri de Cracovia și funcționează constant încă din secolul al XIII-lea. Este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, care poate fi găsit adânc sub orașul Wieliczka. Ceea ce face această salină atât de specială este că este plină de capele, altare și statui și toate acestea sunt făcute din sare!

Mina de sare are peste 300 de kilometri de tuneluri și găzduiește peste 20 de capele. Atracția principală pe care o vei vedea în cadrul turului principal este Capela Sf. Kinga, o capelă imensă decorată cu frumoase opere de artă din sare și candelabre gigantice. Nu e de mirare că un tur aici este unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Cracovia!

Bucură-te de delicatesele locale!

Mâncărurile poloneze sunt delicioase, iar Cracovia este locul ideal pentru a le încerca! Cu pierogi gustoase (găluște poloneze), supa tradițională de sfeclă roșie și o mare varietate de mâncăruri de la standurile de street food, bucătăria poloneză are ceva pe gustul oricărui călător.Încearcă neapărat zapiekanka atunci când explorezi cartierul Kazimierz. Acesta este un sandviș cald deschis, de obicei acoperit cu ciuperci, brânză, șuncă și alte ingrediente bune. Există tarabe care îl vând la Plac Novy, centrul cartierului Kazimierz.

Un alt lucru pentru care Polonia este renumită este vodca sa. Vei găsi numeroase baruri în Cracovia pentru a gusta diferite arome. O astfel de degustarre este cu siguranță unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Cracovia!

Cam atât despre acest oraș încântător. Ar mai fi multe de zis dar vă las pe voi să descoperiți singuri în următoarea vacanță încântătorul Cracovia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *