Dupa cum bine stiți, Copenhaga este capitala Danemarcei și este cunoscut ca fiind un „paradis al nordului”, un loc liniștit unde domină frumsețea și optimismul. În acest moment trăiesc peste 1.8 milioane de suflete în acest oraș, considerat ca fiind poate cel mai curat al lumii.

Scurt istoric Copenhaga

De la începuturile sale când Copenhaga era doar un sătuc de care nimeni nu auzise, până la poziția de măreață capitală a Imperiului Danez sau la poziția actuală în care este unul dintre orașele cele mai cunoscute din Europa, Copenhaga este unul dintre cele mai mari orașe ale Scandinaviei iar istoria sa străbate multe secole. Actualul monarh, Regina Margareta a II-a își cunoaște strămoșii încă din vremurile vikingilor, ceea ce face din Danemarca, cel mai vechi regat din întreaga lume. Printre străduțe întortocheate, piețe și clădiri vechi, istoria orașului Copenhaga continuă să fie scrisă până în zilele noastre.

Activități și atracții turistice

Copenhaga este un oraș curat, colorat și chiar mai frumos decât în fotografii. Cu toate că este bogat în patrimoniu, cu arhitectură datând din perioada medievală, în același timp, design-ul danez se află printre liderii moderni. De la abundența bicicliștilor ( aș spune că sunt mai mulți aici decât în Amsterdam! ) până la multitudinea bărcilor din porturi, Copenhaga se scurge cu nenumărate forme de farmec idilic.

Nyhavn

Portul Nyhavn

Inițial, un port comercial aglomerat unde navele din întreaga lume acostau, Nyhavn este un must în timp ce vizitați Copenhaga. În afară de clădiri pline de culoare și bărcile frumoase, această zonă este plină de oameni care se bucură de atmosfera relaxată de lângă canal, muzică jazz și mâncare excelentă. Cuvântul „København” înseamnă „portul comercianților”, deci, evident, unele dintre cele mai impresionante clădiri pot fi admirate de pe apă. De aici puteți face diferite tururi pe canal, dacă asta vă atrage.

Christianhavn

Christianshavn

Un alt district fermecător care merită vizitat este Christianshavn, pe vremuri portul principal al orașului. Acesta a reprezentat centrul comercial al orașului până în jurul anului 1920, când un port mai modern a fost construit puțin mai departe. Pe măsură ce economia portului s-a prăbușit, Christianshavn a devenit o zonă care nu prea mai era dorită. Dar, așa cum lucrurile rezultă de obicei, prețurile ieftine au atras turiști de tot felul iar locul a devenit iar în vogă. Așadar, aceste depozite vechi s-au transformat în apartamente scumpe și zona a înflorit din nou. Indiferent de istorie, Christianshavn este un loc fermecător, mai puțin aglomerat decât Nyhavn. Una din principalele atracții din Christianshavn care merită vizitată este Biserica Mântuitorului Nostru, renumită pentru turla helix. Aici puteți urca pentru a experimenta unele dintre cele mai bune priveliști asupra orașului Copenhaga. Asta dacă nu este prea mult vânt în ziua respectivă, bineînțeles.

Grădinile Tivoli

Acest parc de distracții și grădină au fost deschise în luna August a anului 1843 și este al doilea cel mai vechi parc de distracții din lume. Nu veți găsi multe alte centre ale orașelor unde mai mult de 80.000 de metri pătrați au fost puși deoparte pentru un parc de amuzament! Fie că vizitați în timpul Crăciunului sau în lunile calde ale verii, această atracție oferă activități sezoniere și sărbători pe tot parcursul anului care merită vizitate.

Christiania

Cartierul Christiania

Christiania, altfel cunoscut sub numele de Freetown, este un cartier verde și fără mașini, cel mai bine cunoscut pentru modul de viață diferit a locuitorilor săi. Cartierul a fost înființat în 1971 de către un grup de hipioți care au ocupat cazarmele militare abandonate și au dezvoltat propriul set de reguli ale societății, complet independent de Guvernul Danez. Astăzi, veți găsi un amestec de case construite independent, ateliere de lucru, galerii de artă, locuri de muzică, restaurante ieftine, cu mâncare organică și natură frumoasă.

Castelul Rosenborg

Rosenborg Slot, așa cum îi spun danezii, a fost construit în 1606 de regele Christian al IV-lea și avea rolul inițial de casă de vară. Regele era plictisit de forma demodată a castelului Copenhagen și a cerut construirea unei reședințe de vară în stilul renascentist olandez, ca majoritatea clădirilor de la acea vreme, de către arhitecții Bertel Lange și Hans van Steenwinckel fiul. A fost extins de mai multe ori, forma actuală datând din 1633.

Christian a iubit castelul foarte mult, astfel că pe patul de moarte în palatul Frederiksborg, a cerut să fie transportat cu trăsura la Rosenborg pentru a-și da ultima suflare în castelul său preferat, aflat la o distanță de 30 de kilometri. După domnia lui Frederik al IV-lea, castelul a mai fost folosit ca reședință reglă doar de două ori, ambele situații acute de criză. Prima, în 1794, când a ars palatul Christiansborg și a doua în 1801, când Copenhaga a fost asediată de trupele britanice.

În ceea ce privește interiorul castelului, Sala lungă, aflată la etajul al treilea, reprezintă una dintre atracțiile principale. A fost finalizată în 1624 și intenția inițială a fost de a găzdui baluri. În jurul anului 1700 a devenit încăpere oficială pentru recepții. Abia în a doua parte a secolului al XIX-lea încăperea a fost redenumită în “Sala Cavalerilor”. Regele Christian al V-lea a decis modernizarea parțială a încăperii cu 12 tapiserii cu victoriile sale în timpul războiul scanian din 1675-1679, purtat între Danemarca-Norvegia, Suedia și Brandenburg.

Castelul a fost deschis publicului încă din 1838, turiștii arătându-se astăzi extrem de interesați de coroana originală a regilor, de bijuteriile familiei regale și de covorul original folosit în timpul ceremoniilor de încoronare.Grădina Kogens Have (grădina regelui) este cea mai veche grădină regală din Danemarca și datează din perioada regelui Christian al IV-lea.

Gastronomie

Multe din lucrurile de făcut în Copenhaga se învârt in jurul mâncării! Bucătăria daneză își are rădăcinile în mâncărurile țărănești servite în toată țara înaintea de Revoluția Industrială din 1860. Bucătăria era bazată pe necesitatea de a utiliza produse naturale disponibile în sau în apropierea fermei familiei.

Rød pølse

Cu atât de multe stand-uri de hotdogs împrăștiate prin tot orașul, nu este greu să observi dragostea localnicilor pentru cârnați. Nu numai că sunt super gustoși dar reprezintă și o soluție ieftină pentru a te sătura în timp ce iei orașul la pas. Cel mai renumit cârnat din Danemarca este rød pølse (cârnat roșu) și este de obicei servit în interiorul unui bun proaspăt cu ketchup și muștar. Pe lângă clasica rețetă de hot dog, Copenhaga oferă o gamă largă de cârnaț și ingrediente pe care clienții le pot combina pentru a crea propriul hot dog.

Smørrebrød

Ceea ce inițial era considerat prânzul fermierului danez, este acum felul de mâncare tradițională, o delicatesă locală, servită în restaurante de top. Sandwichul deschis constă într-o felie de pâine de secară, pește sau carne, legume și un sos la alegere deasupra celorlalte ingrediente. Aproape fiecare restaurant din Copenhaga servește o varietate de sandwichuri de acest fel pe tot parcursul zilei.

Flæskesteg

Fæskesteg este un fel de mâncare care se află în strânsă conexiune cu Crăciunul, deoarece nu lipsește niciodată de la masa de Crăciun sau de la stand-urile de Crăciun. Acest fel de mâncare este de fapt friptură de porc la cuptor cu condimente, frunze de dafin și cuișoare și este de obicei servită cu cartofi caramelizați.

Frikadeller

Chifteluțele daneze cunoscute sub numele de frikadeller sunt unul dintre cele mai populare feluri de mâncare tradițională. Nu există nicio rețetă specială sau un ingredient secret pentru chifteluțele daneze, dar, cumva, au un gust unic. Poate are de-a face cu faptul că de obicei sunt prăjite cu unt. Se servesc împreună cu cartofi fierți sau deasupra unui smørrebrød ca un localnic adevărat.

Fiskefrikadeller

Dacă există un fel de mâncare pe care danezii îl preferă mai mult decât chifteluțele, acestea sunt prăjiturile cu pește, cunoscute sub numele de fiskefrikadeller. Un amestec de pește alb, ceapă, pătrunjel, sare și piper, de obicei servit cu castravete și sos remoulade. Chiar dacă peștele nu este o mâncare preferată, încercați măcar fiskefrikadeller în timpul călătoriei în Copenhaga.

Cam atât despre acest oraș minunat numit Copenhaga, restul vă las pe voi să descoperiți singuri modul de viață a danezilor.