Distractiv, multicultural, interesant, primitor, surprinzător, cosmopolit – așa putem defini Berlin, capitala Germaniei și, după cum spun unii, capitala Europei.
Hai să descoperim ce poți face în Berlin într-un city break sau într-un sejur de câteva zile!
Poarta Brandenburg, inima Berlinului
Vizitează Poarta Brandenburg, cel mai reprezentativ monument din Berlin, de recomandat când se lasă întunericul, poarta fiind luminată iar senzația pe care ți-o conferă priveliștea fiind mult mai puternică decât dacă ai vizita monumentul în timpul zilei. În plus, dacă ajungi la Berlin în timpul desfășurării celui mai mare Festival al Luminilor, care are loc de obicei la mijlocul lunii Octombrie, cu siguranță vei fi cu atât mai uimit de modul în care va fi pusă în valoare, cu ajutorul luminilor laser, acest impresionant monument și punct de referință al capitalei Germaniei.
Poarta Brandenburg este cea mai veche cale de acces a Berlinului care încă mai stă în picioare. Construită între anii 1788 – 1791 în timpul domniei lui Federic Guillermo II, de Carl Gotthard Langhans, după modelul porții de acces Acropole, din Atena, Poarta Brandenburg reprezintă un simbol al divizării și reunificării, un monument pe sub care au trecut atât torțele naziste în anii ’30, în cea mai neagră perioadă a istoriei umanității, dar pe sub care au trecut și germani plângând de bucurie, după reunificarea celor două Germanii, oameni care au fost despărțiți vreme de mai bine de 50 de ani.
Astăzi, Poarta Brandenburg se folosește ca și punct de întâlnire a berlinezilor la cele mai importante sărbători locale. Fără dubiu, o vizită la acest obiectiv trebuie neapărat să fie pe lista ta!
Gendarmenmarkt
Gendarmenmarkt nu putea să lipsească din topul obiectivelor turistice din Berlin întrucât se spune că ar fi piața cea mai frumoasă a orașului. „Se spune” deoarece, pentru mulți turiști, aceasta este prea aglomerată pentru a fi cea mai frumoasă.
Totuși, unicitatea Gendarmenmarkt i se datorează celor două catedrale care împart aceeași cupolă, Catedrala Franceză și Catedrala Germană. În centrul pieței putem găsi sala de concerte Konzerthaus, considerată a fi în top cinci a celor mai bune săli de concerte din lume datorită acusticii și amenajării interioare. Dacă ești meloman, poți rezerva un bilet la unul din concerte pentru a compara, de ce nu, cu acustica Ateneului din București.
Dacă plănuiești să vizitezi Berlinul în perioada sărbătorilor de iarnă, trebuie să știi că în această piață se organizează cel mai frumos târg tradițional de Crăciun, unde poți găși, pe lângă un autentic spirit al sărbătorilor și produse realizate artizanal de meșteșugari din toate colțurile lumii.
Catedrala din Berlin
Catedrala din Berlin a fost construită între 1894 și 1905, în stil baroc, foarte aproape de Palatul Imperial al dinastiei de Hohenzollern; de aceea a activat ca și biserică imperială iar astăzi adăpostește multe din rămășițele membrilor familiei regale. Ca și în cazul majorității edificiilor din Berlin, cupola acesteia a fost grav afectată în timpul războiului iar lucrările de reconstrucție au durat din 1975 până în 2002. Prin urmare a acestor eforturi, astăzi se poate admira în toată splendoarea sa, așa cum arată la inaugurarea din 1905.
Catedrala din Berlin are una dintre cele mai frumoase priveliști asupra orașului. Nu îți imagina însă că poți ajunge să admiri peisajul așa ușor – un mic efort trebuie depus și anume acela de a urca 270 de trepte. Noi spunem că merită efortul, mai ales dacă vrei să vezi Berlinul de la înălțime.
Cupola Reichstag
Reichstag a fost sediul Parlamentului german și pe vremea naziștilor, iar incendierea lui din noaptea de 27/28 Februarie a fost folosită de naziști drept pretext pentru atacarea adversarilor politici.
Reichstagul nu a fost ocolit de distrugerile războiului și a fost refăcut după 1945. După reunificarea celor două Germanii, în anii 90, faimosul arhitect britanic Norman Foster a fost desemnat să se ocupe de restaurarea clădirii, acesta adăugându-i actuala cupolă de sticlă pe care o putem admira și în prezent, Reichstagul devenind unul din obiectivele turistice cele mai vizitate din Berlin. Pentru a urca și a profita de frumusețea orașului nu trebuie decât să rezervi intrarea gratuită de pe siteul Parlamentului german.
Zidul Berlinului
Zidul Berlinului, numit și „Zidul Rușinii” a fost construit în anul 1961 și a separat cele două Germanii (Germania Democrată și Germania Federală) până când a fost dărâmat, în noiembrie 1989.
Din zidul original care avea 155 de km, astăzi vei mai putea descoperi doar câteva bucăți din ceea ce a separat timp de 28 de ani familii și prieteni.
Nu rata, dacă vrei să încerci o incursiune în istoria relativ recentă a celor două Germanii și a întregului bloc comunist din perioada Cortinei de Fier: East Side Gallery – astăzi cea mai mare galerie de artă în aer liber care se poate admira pe ceea ce a rămas din Zidul Berlinului, Memorialul zidului Berlinului (Bedenkstatte Berliner Mauer) – un muzeu în aer liber care amintește vizitatorilor de perioada neagră a istoriei și nu în ultimul rând Charlie Point – punctul de trecere cel mai popular între cele două Germanii; astăzi, în același loc, un grup de actori îmbrăcați în soldați americani și soldați sovietici încearcă să înveselească locul și să iți dea prilej de a face fotografii.
Parcul Tiergarten
Parcul Tiergarten mai este numit și plămânul Berlinului. Un plămân de vreo 210 hectare, cu un pic mai mult decât Herastraul (care are în jur de 187 ha).
Parcul este locul preferat de relaxare al berlinezilor – aici te poți tolăni pur și simplu pe iarbă, dacă ai parte de o zi însorită, iar dacă ești o fire mai energică, nu eziti să desoperi parcul de pe bicicletă, sau vâslind cu barca pe lac. Vei rămâne surprins de frumusețea locului și toată experiența te va conduce într-o lume de basm. Tot aici poți vizita Grădina Zoologică din Berlin, numită cea mai diversă grădina zoologică din lume!
Insula Muzeelor
Insula Muzeelor este o mică insula înconjurată de apele râului Spree care își trage numele de la faptul că aceasta găzduiește cinci mari muzee: Muzeul Pergamentului (Pergamonmuseum), Muzeul Vechi (Altes Museum), Muzeul Nou (Neues Museum), Muzeul Bode (Bode Museum; făcând o mică paranteză, de aici s-a furat cea mai mare medalie comemorativă de aur din lume în valoare de 1 milion de dolari) și Galeria de Națională de Artă (Alte Nationalgalerie).
UNESCO a declarat Insula Muzeelor ca fiind parte a Patrimoniului Umanității în anul 1999. Recomandăm să vizitezi Muzeul Nou, unde vei putea găsi bustul lui Nefertiti sau Muzeul Pergamentului unde vei vedea colecții antice spectaculoase.
Podul Oberbaumbrucke
Berlinul are mai mult de 900 de poduri, dublu cât ar avea, de pildă, Veneția. Pentru că să te ajutăm, spunem doar că, în căutarea celui mai frumos pod din Berlin, pentru mulți turiști, candidatul ideal ar putea fi Podul Oberbaumbrucke, situat pe râul Spree, perfect pentru a putea face fotografii numai bune de postat urgent pe Facebook sau Instagram. Atenție însă! Aici, în jurul echinocțiului de toamnă (22/23 septembrie) se organizează o bătaie în toată regula cu roșii între cartierele Krenzberg și Friedrichshain. Dacă nu îți place sosul de tomate, în special pe haine, ai grijă să observi bătălia de la distanță!
Încearcă Currywurst!
În Berlin este obligatoriu să încerci și mâncarea lor de stradă – recomandăm un currywurst (mâncarea emblematică a orașului) sau un kebab – întâlnit mai des decât la Istanbul. Nu e de mirari, turcii se simt la Berlin așa cum se simt la ei acasă!
Dacă vrei să încerci cel mai bun currywurst din Berlin, localnicii și site-urile de profil ne îndeamnă să încercăm Curry 36 pe care îl găsești pe Mehringdamm 36, Berlin. Aici ar fi cel mai bun, dar asta nu înseamnă că celelalte locații din capitala Germaniei nu gătesc un currywurst pe cinste. Oricum ar fi, nu uita să stingi iuțeala mâncării cu o bere locală (germanii sunt mari iubitori de bere și inventatori ai Oktoberfesturilor, nu-i așa?) sau cu o limonadă, după preferințe. Mai este o opțiune, pentru cei pasionați de dulciuri, există o tentație de nerefuzat – ciocolata Ritter, pe care o poți degusta la sediul Ritter, având o gamă variată de a alege din zeci de sortimente…Sună bine, nu-i așa?
V-am convins? Și aici sunt doar o parte din activitățile pe care le poți face într-un city break la Berlin, pe restul vă las pe voi, turiștii, să le descoperiți în următoarea vacanță!